Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Keskustelu oululaisten kanssa Nicaraguan kriisistä

  • Mitä nyt tapatuu Nicaraguassa?
    Mitä nyt tapatuu Nicaraguassa?
  • Oulu-Matagalpa -ystävyysseuran tilaisuudessa.
    Oulu-Matagalpa -ystävyysseuran tilaisuudessa.

Oulun kirjastossa keskustelin noin kahdenkymmenen oululaisen kansa Nicaraguan kriisin taustasta, kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Esitykseni jälkeen yleisö esitti useita kysymyksiä, ja sen lisäksi sain hieman ennen tilaisuutta listan kysymyksistä. Oulu-Matagalpa -ystävyysseuran aktiivit olivat etukäteen valmistautuneet hyvin. Tässä kommentit pariin kysymykseen.

Paikalle saapui myös Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hynnänen. Kansanedustaja Hynnäsen mukaan tiedotusvälineet eivät ole olleet kinnostuneita Nicaragua ihmisoikeustilanteesta. Hynnänen halusi tietää, miten eduskunnasta ja EU:n parlamentista käsin voitaisiin tehdä ja millä keinoilla. Kansainvälisen yhteisön tulisi toimeenpanna seuraamuksia Nicaraguan hallinnolle, kuten Espanjan ulkoministeri Josep Borrell (sosialisti) sanoi. Syynä Borrellin sanoin Ortegan ”verinen sorto” ja diktatuuri.

Nicaraguan hallintoa pitää painostaa vuoropuheluun, vapauttamaan satoja poliittisia vankeja ja ennenaikaisiin vaaleihin. Sovinto ja rauha eivät synny niin kauan kuin totalitarismilla ja kansalaisoikeuksien kaventamisellla hallitaan maata. Suomen pitäisi aktiivisesti olla mukana kansainvälisen yhteisön painostustoimissa.

Heinäkuussa kirjoitin tähän blogiin listan asioista, joita Suomesta käsin voimme tehdä. Ihmisoikeuksien puolustaminen ei ole vain tietyn maan kansalaisten velvollisuus, vaan meidän kaikkien. Presidentti Daniel Ortega sanoi viime torstaina julkisessa puheessaan, että myös EU on vastuussa Nicaraguan kriisistä, koska hänen omien sanojensa mukaan eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen rahoilla tuetaan ”terroristien” koulutusta. Ortegalle hänen hallintonsa vastustajat ovat terroristeja! Muun muuassa siksi Ortega ei päästä nyt maahan euroedustajien ryhmää, joka tarkoitus oli matkustaa Nicaraguaan nyt marraskuussa edistämään sovintoa ja rauhaa.

Toinen kysymys on, mitä YK on tehnyt nicaragualaisten eteen. Sanoin, että valitettavasti ei paljoakaan mitään. Toki ihmisoikeuskomissaarin toimistosta on lähetetty työntekijöitä seuraamaan tilannetta paikan päälle, kunnes Ortega kehotti heitä poistumaan maasta. Uusi ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on antanut ymmärtää olevansa valmis edistämään ihmisoikeuksien kunnioitusta Nicaraguassa. Saa nähdä miten käy.

Millaisia ratkaisuvaihtoehtoja konfliktiin on näköpiirissä? Tällä hetkellä ratkaisu näyttää hankalalta, koska Ortegan hallinto on sortotoimillaan kaventanut opposition kanavia toimia yhdenvertaisesti poliittisessä päätöksenteossa. Nicaraguassa on nyt totalitaristinen hallitus. Ortegan hallinto ei ole suostuvainen minkäänlaiseen dialogiin tai neuvotteluun ennenaikaisista vaaleista. Ortegan hallinto on rakentanut kuplan, ja kaikki kuplan ulkopuoliset ovat uhkatekijöitä kuplan sisallä oleville, joita pitää suojella kaikin voimin. Nicaragualaisten oikeuksia poljetaan kansainvällisen yhteisön silmien alla. Tämän vuoden huhtikuusta lähtien Nicaraguan talous on heikentynyt päivästä toiseen ja nicaragualaisten turvallisuus ja ihmisoikeudet heikentyneet. 

Kävi ilmi, että blogiani on luettu Oulussa ahkerasti. Hienoa, kiitos siitä ja erityisesti tilaisuudesta!

Espanjaksi: Punto Nórdico

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset