Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan ja Keski-Amerikan siirtolaiskriisistä

  • Eilen karavaani oli Matías Romeron kylässä.
    Eilen karavaani oli Matías Romeron kylässä.

Nicaraguan ja Kekis-Amerikan siirtolaiskriisille ei näy loppua. Ensin kerron vähän Nicaraguasta. Ortegan hallinto jatkaa laittomia pidätyksiä ja on kieltänyt kaikenlaiset mielenosoitukset.

Nyt pyhäinpäivänä (Nicaraguassa se on 2.11.) poliisit vahtivat eri hautausmailla, ettei olisi protesteja mielenosoituksissa kuolleiden hautojen luona. Erässä managualaisessa hautausmaalla yksi iäkäs maratonaari oli saapunut Nicaraguan lipun kanssa kunnioittamaan menehtyneitä. Poliisit vievät taas Alex Vanegan vankilaan. Sama herra on joutunut toistuvasti Ortegan poliisien pidättämäksi. Syynä on Nicaraguan lipun kantaminen ja se, että Alex Vanega sanoi juoksevansa jotta Ortega luopuisi vallasta.

Nicaraguasta on tulossa samanlainen valtio kuin Venezuelasta, jossa tilaa on vain hallinnon kannattajille. Ortegan hallinto syrjii kansalaisia, ja siksi ei voi ihmetellä, miksi Hondurasista Yhdysvaltoihin kävelevässä karavaanissa on useita nicaragualaisia, jotka pakenevat Ortegan hirmuhallintoa. Arvioiden mukaan karavaani on jo matkalla Meksikoon Veracruzin osavaltiossa ( katso kuvassa olevaa karttaa).

Meksikon tilanne on hankala myös sisäpolitiikan takia. Väistyvä presidentti Enrique Peña Nieto on ilmoittanut "Olet kotona" -ohjelmastaan, jolla marssijoille tai kävelijöille annetaisiin oleskelulupia Meksikoon. Kulkueessa olevat ovat kuitenkin sanoneet, että Peña Nieton ohjelma ei puutu niihin syihin, miksi ihmiset päättivät lähteä omasta maastaan. Sen lisäksi raportoidaan, että Meksikon maahanmuuttoviranomaiset painostavat jatkuvasti marssijoita palaamaan takaisin.  Ensimmäinen päivä joulukuuta valta vaihtuu Meksikossa. Tuleva presidentti Andrés Manuel López Obradorin maahanmuuttopolitiikka on vielä auki. AMLO on kuitenkin jo nyt sanonut, että Meksiko tarjoaa kulkijoille työoleskelulupia.

Meksikossa mielipide on jakautunut. Osa meksikolaisista on sitä mieltä, että Keski-Amerikan pohjoiskolmioista (Hondurasista, El Salvadorista ja Guatemalasta) tulevat ovat samassa asemassa kuin meksikolaiset itse ja heidän pitäisi auttaa. Ovathan kaikki keski-amerikkalaiset Trumpin ja Trumpin kannattajien silmissä samanlaisia "rikollisia". Toiset meksikolaiset taas sanovat, että karavaanissa olevat rikkovat Meksikon suvereniteettia, ja heidät pitäisi karkottaa maasta. Kaikki meksikolaiset, joita olen kuunnellut erilaisissa television keskusteluohjelmissa sanovat kuitenkin, että Meksiko ei tule olla omalla maahanmuuttopolitiikallaan se muuri, josta Trump unelmoi. Parasta Trumpille olisi, että Guatemala ja Meksiko toimisivat eräänläisinä muureina etelästä tulevalle maahanmuuttovirralle.

Nykyisen karavaanin erkoisuus on siinä, että sen volyymi on yllättänyt kaikki, mutta vuosien varrella ja jatkuvasti ihmiset ovat matkustaneet muista Amerikan maista ja Afrikastakin Meksikon halki Yhdysvaltoihin.

Meksikko ja muut Keski-Amerikan maat ovat kovien haasteiden edessä. Kyseisillä mailla on heikko siirtolaispolitiikka tai sitä ei ole lainkaan. Paras siirtolaispolitiikka on etupäässä oikeudenmukaisilla yhteiskunnilla, joilla jokaisella kansalaisella on mahdollisuuksia tulla toimeen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Keski-Amerikan maissa rikkaat ovat rikastuneet myös Yhdysvallan taloudellisella avustuksella ja köyhät köyhtyneet. Yhdysvallat ovat tukeneet vallassa olevaa eliittiä, joka on ollut kiinnostunut omien intressiensä parantamisesta mutta ei oman maan kehittämisestä.

Keski-Amerikan siirtolaisongelmaa ei ratkaista aseilla tai ainoastaan huumeidenvastaisella sodalla, vaan vahvoilla yhteiskunnallisilla muutoksilla, jossa aidolla demokratialla ja korruption vastaisella työllä on suuri merkitys.

Uusi karavaani on jo lähtenyt matkaan. Guatemalassa asuu 16,2 miljoonaa asukasta, El Salvadorissa 6,5 miljoonaa, Hondurasista 8,7 miljoonaa ja Nicaraguassa 5, 8 miljoonaa. 4 tai 5 tuhatta kävelijää on pieni määrä, mutta tarpeeksi suuri Trumpin vaalikampanjan välineeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos linkistä! Eikö löydy suomenkielisiä artikkeleita? Ymmärrän koska suomalaisissa tiedotusvälineissä on kirjoitettu aiheesta vähän.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuo näytti aika perusteelliselta ja hyvällä otteella tehdyltä. En ehtinyt kääntää sisältöä ja kuten näkyy, en ehdi nytkään. Täytyy yrittää huomenna.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Tuossa puhutaan pienemmästä summasta sotilaista kuin eilen ja tänään on kerrottu tiedotusvälineissä. Telemundo -uutiskanavan mukaan USA:n hallinto lähettää Meksikon rajalle 15 000 sotilasta ja koko operaatio tulee maksamaan 20 miljoonaa. Sen lisäksi nyt tulee huolestuttavia tietoja siitä, että myös siviilit aikovat noudattaa Trumpin kehotuksia ja lähtevät aseistetuina rajalle siirtolaisia vastaan. Osa marssijoita on jo Meksiko Cityssä ja osa kävelee Veracruzin kautta. Moni marssijoista on ollut jo salakuljettajien armoilla ja raportoidaan kadonneista. Naiset ja lapset ovat erittäin heikossa asemassa. Väsymys ja toivottomuus näkyy ihmisten kasvoissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö kyse ole siitä, että joukko ihmisiä on vain lähtenyt etsimään parempaa huomista itselleen. Vasemmistovallasta kärsivästä Venezuelasta on lähtenyt jo miljoonia etsimään parempaa huomista, mutta tämähän ei toki ole enää uutinen eikä mikään.

On erikoista, että ihmisjoukkojen siirtymiset yli rajojen olisivat ikään kuin normaalitila. Tuollainen iso joukkoliikehdinntä vaatii jo jonkin verran organisointikykyä ja varoja.

Käyttäjän amgs kuva

se on aika erikoista se, että miksi miljoonien venezuelalaisten lähtö omasta maasta ei kiinnosta kovin paljon kansainvälisiä uutistoimistoja.

Huhut hondurasilaisten karavaanin ympätillä käyvät kuumina. On arveltu, että nyt tämä hondurasilaisten matka olisi Venezuelan ja Nicaraguan hallinnon rahoittamana. Toiset väittävät, että George Soros olisi tämänkin takana! Tänään kuuntelin kuinka yhdessä meksikolaisen televisiokanavan keskusteluohjelmassa epäiltiin, että ehkä sittenkin Trump tai republikaanit olisivat tämän karavaanin takana koska Trumpin suosio on nyt kasvussa. Jos noilla ihmisillä olisi rahaa käytettävissä he eivät kävelisi vaan matkaustaisivat kulkuneuvoilla ja olisivat jo Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla. He lähtivät kävelemään San Pedro Sulasta 12.10. Osa saa kyytiä paikasta toiseen, mutta uutislähetyksistä käy ilmi, että noilla ihmisillä ei ole mitään rahaa vaan ovat täysin paikallisten hyväntekeväisyyden armoilla.

Petri Hämäläinen

Samalla tavalla kuin yli miljoonan ukrainalaisen siirtyminen Puolaan tai kolmen miljoonan syyrialaisen siirtyminen Lebanoniin ei kiinnosta ketään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #8

Ja sitten vielä väitetään, että Puola olisi maahanmuuttajavihamielinen.

Petri Hämäläinen

Ana - Saisinko pyytää käännöstä millä tavalla Peña Nieton ohjelma epäonnistuu vastaamaan niihin syihin, joiden takia maista lähdetään?

Eikö lähtijöille riitä vainoton turvallinen maa jossa työtä, sama kieli ja suurelti yhtenevä kulttuurikin ?

(Minä ja suurin osa lukijoistasi ei arvatenkaan osaa espanjaa eikä siten onnistu lukemaan antamasi linkkisi sisältöä)

Käyttäjän amgs kuva

Valitettavasti tuo linkki ei ole se oikea. Tuossa uutisessa on referoitu etupäässä Trumpin sanoja. Tässä linkki Meksikon presidentin Peña Nieton viralliseen vietstiin siirtolaisille. Siinä Meksiko tarjoaa majoitusta turvapaikkakeskuksissa, mahdollisuuksia saada tilapäisiä lupa-asiakirjoja, lapsille mahdollisuuksia mennä kouluun. Osa ihmisistä on tarttunut Meksikon tarjoamiin mahdollisuuksiiin, mutta osa on jatkanut matkansa. En ole valitettavasti siellä, enkä pysty jututtamaan kävelijöitä ja siksi on hankala sanoa miksi ihmiset jatkavat matkansa. Osa heistä on sanonut televisiossa, että heillä ei ole mitään menetettävänä ja pahinta olisi palata Hondurasiin. Vaikka Meksiko tarjoaisi mitä nyt tarjoaa, nuo ihmiset ovat erittäin hankalassa tilanteessa, salakuljettajijien ja rikollisten armoilla. Meksiko ei ole turvallinen maa ja siksi ihmisten päämäärä ei ole ollut se van Yhdysvallat ja kenties Kanada.

https://embamex.sre.gob.mx/vaticano/index.php/visi...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko kuitenkaan kyse siirtolaiskriisistä sanatarkasti ?
Onko kyse todellisuudessa edes pakolaiskriisistä ?
Onko kyse edes mistään kriisistä elintasopyrkyryyden sijaan ?

Liiallinen syntyvyys, väestönkasvu ja köyhyys kai ne ovat lopulta tämänkin ilmiön takana, mutta siitä plogisti ei mainitse halaistua sanaa.

Käyttäjän amgs kuva

Tekstissä puhutaan köyhyyden lisääntymisestä. Väestönkasvu on yksi tekijä, mutta ei keskeisin. Epäoikeudenmukaisuus ja hallinnon tehottomuus ja korruptio vaikuttavat Hondurasilaisiin päätökseen lähteä omasta maasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset