Nicaraguan ja Keski-Amerikan siirtolaiskriisistä

Nicaraguan ja Kekis-Amerikan siirtolaiskriisille ei näy loppua. Ensin kerron vähän Nicaraguasta. Ortegan hallinto jatkaa laittomia pidätyksiä ja on kieltänyt kaikenlaiset mielenosoitukset.

Nyt pyhäinpäivänä (Nicaraguassa se on 2.11.) poliisit vahtivat eri hautausmailla, ettei olisi protesteja mielenosoituksissa kuolleiden hautojen luona. Erässä managualaisessa hautausmaalla yksi iäkäs maratonaari oli saapunut Nicaraguan lipun kanssa kunnioittamaan menehtyneitä. Poliisit vievät taas Alex Vanegan vankilaan. Sama herra on joutunut toistuvasti Ortegan poliisien pidättämäksi. Syynä on Nicaraguan lipun kantaminen ja se, että Alex Vanega sanoi juoksevansa jotta Ortega luopuisi vallasta.

Nicaraguasta on tulossa samanlainen valtio kuin Venezuelasta, jossa tilaa on vain hallinnon kannattajille. Ortegan hallinto syrjii kansalaisia, ja siksi ei voi ihmetellä, miksi Hondurasista Yhdysvaltoihin kävelevässä karavaanissa on useita nicaragualaisia, jotka pakenevat Ortegan hirmuhallintoa. Arvioiden mukaan karavaani on jo matkalla Meksikoon Veracruzin osavaltiossa ( katso kuvassa olevaa karttaa).

Meksikon tilanne on hankala myös sisäpolitiikan takia. Väistyvä presidentti Enrique Peña Nieto on ilmoittanut "Olet kotona" -ohjelmastaan, jolla marssijoille tai kävelijöille annetaisiin oleskelulupia Meksikoon. Kulkueessa olevat ovat kuitenkin sanoneet, että Peña Nieton ohjelma ei puutu niihin syihin, miksi ihmiset päättivät lähteä omasta maastaan. Sen lisäksi raportoidaan, että Meksikon maahanmuuttoviranomaiset painostavat jatkuvasti marssijoita palaamaan takaisin.  Ensimmäinen päivä joulukuuta valta vaihtuu Meksikossa. Tuleva presidentti Andrés Manuel López Obradorin maahanmuuttopolitiikka on vielä auki. AMLO on kuitenkin jo nyt sanonut, että Meksiko tarjoaa kulkijoille työoleskelulupia.

Meksikossa mielipide on jakautunut. Osa meksikolaisista on sitä mieltä, että Keski-Amerikan pohjoiskolmioista (Hondurasista, El Salvadorista ja Guatemalasta) tulevat ovat samassa asemassa kuin meksikolaiset itse ja heidän pitäisi auttaa. Ovathan kaikki keski-amerikkalaiset Trumpin ja Trumpin kannattajien silmissä samanlaisia "rikollisia". Toiset meksikolaiset taas sanovat, että karavaanissa olevat rikkovat Meksikon suvereniteettia, ja heidät pitäisi karkottaa maasta. Kaikki meksikolaiset, joita olen kuunnellut erilaisissa television keskusteluohjelmissa sanovat kuitenkin, että Meksiko ei tule olla omalla maahanmuuttopolitiikallaan se muuri, josta Trump unelmoi. Parasta Trumpille olisi, että Guatemala ja Meksiko toimisivat eräänläisinä muureina etelästä tulevalle maahanmuuttovirralle.

Nykyisen karavaanin erkoisuus on siinä, että sen volyymi on yllättänyt kaikki, mutta vuosien varrella ja jatkuvasti ihmiset ovat matkustaneet muista Amerikan maista ja Afrikastakin Meksikon halki Yhdysvaltoihin.

Meksikko ja muut Keski-Amerikan maat ovat kovien haasteiden edessä. Kyseisillä mailla on heikko siirtolaispolitiikka tai sitä ei ole lainkaan. Paras siirtolaispolitiikka on etupäässä oikeudenmukaisilla yhteiskunnilla, joilla jokaisella kansalaisella on mahdollisuuksia tulla toimeen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Keski-Amerikan maissa rikkaat ovat rikastuneet myös Yhdysvallan taloudellisella avustuksella ja köyhät köyhtyneet. Yhdysvallat ovat tukeneet vallassa olevaa eliittiä, joka on ollut kiinnostunut omien intressiensä parantamisesta mutta ei oman maan kehittämisestä.

Keski-Amerikan siirtolaisongelmaa ei ratkaista aseilla tai ainoastaan huumeidenvastaisella sodalla, vaan vahvoilla yhteiskunnallisilla muutoksilla, jossa aidolla demokratialla ja korruption vastaisella työllä on suuri merkitys.

Uusi karavaani on jo lähtenyt matkaan. Guatemalassa asuu 16,2 miljoonaa asukasta, El Salvadorissa 6,5 miljoonaa, Hondurasista 8,7 miljoonaa ja Nicaraguassa 5, 8 miljoonaa. 4 tai 5 tuhatta kävelijää on pieni määrä, mutta tarpeeksi suuri Trumpin vaalikampanjan välineeksi.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu