Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Totalitarismi vai demokratia Brasiliaan?

  • "Järjestys ja edistys"
    "Järjestys ja edistys"

Jos jollakin tavoin voisi yksinkertaistaa tämän päivän Brasilian presidenttivaaleissa tarjoilla olevat kaksi vaihtoehtoa, niin otsikon sanat tulevat mieleen. Otsikon sanat ovat samalla molempien osapuolten pääargumentti toisiaan vastaan. Älä äänestä Fernando Haddadia koska korruptio jatkuu, väittävät yhdet, ja toiset puolestaan sanovat että Brasilia ajautuisi kohti totalitarismia jos Bolsonaro voittaisi. 

Suomessakin on ollut jonkun verran tietoa Bolsonarosta. Häntä kutsutaan Brasilian Trumpiksi. Bolsonaro on puheidensa sisällössä ja jopa puhetyylissään kuin Trumpin klooni. Bolsonaro on tullut tunnetuksi vihamielisistä kommenteistaan eri vähemmistöjä ja naisia kohtaan. Hän puolustaa sotilasdiktatuuria, ja on arvioitu että jos hän voittaa, kenraalit nousevat hallitukseen.

Ympäristökysymyksissäkin Bolsonaro on Trumpin linjoilla. Hän lupaa että Brasilia irtaantuu Pariisin sopimuksesta kuten Yhdysvallat on tehnyt ja väittää että koko sopimus on YK:n salajuoni, jotta Brasilia menettäisi määräämisoikeutensa Amazoniin. Onneksi Brasiliassa vain senaatti pystyy päättämään tästä kansainvälisestä sopimuksesta. Bolsonaro ei pysty yksin tekemään niin. Bolsonaro väittää, että kasvihuoneilmiö on satua. Bolsonaro lupaa poistaa ympäristöministerin ja vahvistaa maatalousministeriötä, jos hänet valitaan. Bolsonaron lupaus lämmittää hänen kannattajiensa mieltä. Bolsonaro on hyvin suosittu maaseudulla maanviljelijöiden keskuudessa, joille hän lupaa yhtä ja toista.

Haddad on vähemmän tunnettu kuin Bolsonaro, sillä han astui kaikkien tietoisuuteen vasta muutamaa viikkoa sitten, kun Lula Da Silva ei saanut asettua ehdolle oikeusprosessinsa takia. Haddad on entinen opetusministeri ja Sao Paõlon pormestari. Haddad on korostanut, että vaaleissa valitaan totalitarismin ja demokratian välillä. 

Muualla Latinalaisessa Amerikassa tänään moni kääntää katseensa jättiläiseen, Brasiliaan. Monille Latinalaisen Amerikan maille Brasilia on merkittävä kauppakumppani. Suuri kysymys on, sulkeutuuko Brasilia ulkomaan kaupalle ja lähtee protektionismin tielle, vai päin vastoin. 147 miljoonaa brasilialaista on oikeutettu ilmaisemaan tahtonsa tänään.

Lähteet:

https://www.playgroundmag.net/now/todo-lo-que-ira-mal-para-el-medio-ambiente-si-bolsonaro-llega-al-poder_30907303.html

EL País: https://elpais.com/internacional/2018/10/23/actualidad/1540291997_116759...

El Mundo: https://www.elmundo.es/internacional/2018/10/28/5bd33e6c46163f46508b4636...

Yle: https://yle.fi/uutiset/3-10476762

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Lula on ollut kaikista eniten aikaansaavimpia, edistyksillisimpiä ja inspiroivimpia hallitsijoita maailmassa, ja varsinkin Latinalaisessa Amerikassa. Nyt äärioikeisto käy kuitenkin järjestelmällistä disinformaatiokampanjaa Lulaa vastaan mm. tekaistuilla syytöksillä.

Artikkeli aiheesta:
https://www.telesurtv.net/english/analysis/The-Far...

Lula on myös yksi niistä hallitsijoista joka on asettunut Yhdysvaltojen hirmuvaltaa vastaan, joten on päivänselvää, että Yhdysvallat on tehnyt ja tulee tekemään kaikkensa jotta Lulan kaltaiset eivät pääsisi valtaan. Yhdysvallat kaikkien muiden imperialististen valtioiden tavoin reagoi aggressiivisesti kaikkiin niihin maihin jotka uhkaavat sen hegemoniaa ja valitsevat oman tiensä.

Noam Chomsky kävi viime kuussa tapaamassa Lulaa:
https://www.youtube.com/watch?v=-_l8tjxo7JE

Chomsky on myös puhunut siitä kuinka Yhdysvallat on terrorisoinut Latinalaista Amerikkaa, eikä tämä terrori ole varmasti ainakaan loppumassa Trumpin äärioikeistolaisen hallituksen kaudella:
https://www.youtube.com/watch?v=NKwJI9axblQ&t=280s

Käyttäjän amgs kuva

Melkein samoista syistä USA on ollut varovainen Nicaraguan Ortegaa ja Venezuelan Maduroa kohtaan. Öljykauppa USA:n ja Venezuelan välillä voi tällä hetkellä hyvin, toisin kuin voisi olettaa.

Tänään kuuntelin argentiinalaisen radiokanavan keskustelun ja siinä yksi keksustelijoista väitti, että Bolsonaron suosion takana olisivat suuromistajat. Hän väitti myös, että presidenttivaalien ensimmäisessä kierroksessa Bolsonaro olisi voittanut rahalla. Braisiliassa perinteiset vanhat puolueet ovat kuitenkin syyllistyneet korruptioon. Kansalaiset ovat menettäneet uskonsa noiden puolueiden tyhjiin lupauksiin. Vasemmisto menetti täysin tilaisuutensa ja ihmisten luottamusta. Kaikki ei ole vain tuota ajojahtia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Onneksi Brasiliassa vain senaatti pystyy päättämään tästä kansainvälisestä sopimuksesta."
Minulle tärkeä tieto. Brasilia on sikseen iso maa, että jos se pääsisi luistamaan Trumpin kelkkaa ilmastoasioissa, muitakin seuraajia saattaisi ennen pitkää löytyä. Lyhyellä tähtäimellä nämä talkoisiin osallistumattomat maat saisivat Kiinan kanssa samat edut. Vaikken tiedäkään, mikä maapallon ilmastotulevaisuus on, niin jos kaikki maat tekevät tasapainoisesti samat hidastukset teollisuuteensa, ei vahinko ehkä ole kovin iso.
Toisaalta tietenkin, kun Kiinan kivihiilen päästöt ovat suuremmat kuin lopun maailman, niin ehkä on miltei sama, mitä muut tekevät, jos Kiinalla on vapaalippu. Tällöin Brasialiankin etu olisi päästä Kiinan kanssa tupruttelemaan vapaasti.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Totalitarismi vai näennäinen demokratia jossa vallassa olevat anastavat/pesee rahaa, ja käyttävät tilannettaan/asemaa hyväksi jne. Mutta "salassa"!

Aika paskat paikat Brasseilla, molemmat oikeasti yhtä pahoja! :/ Siinä on valinnan paikka kumpaa pahaa äänestää ja tukee, itte en äänestäisi ollenkaan!

Ja tosiaan Pariisin sopimus on aivan surkea! Ei ihme jos siitä halutaan eroon!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Aivan, ei ollut sandinistoistakaan apua Nigaraquaylle, vaikka täälläkin koululaiset keräsivät rahaa näile vapaustaistelijoille. Daniel Ortegakin huomasi omien taskujen ammottavan tyhjyyttään ja se siiitä, ei ammota enää.
Näissä maissa ainoqa toivo olisi sivistynyt kolonialismi, ketään paikallista ei saa päästää kukkaron kimppuun. Niin se nyt vain on.

Miten suuri osa Maduron Trumpilta saaduista dollareista menee v aikkapa lääkkeitten hankitaan maan kansalaisille, mitä luulet AMG?

Käyttäjän amgs kuva

Mäkitalo, olen kanssasi samaa mieltä Nicaraguan ja Venezuelan tilanteesta ja Latinalaisen Amerikan vasemmiston epäonnistumisesta. Korruptio, nepotismi ja vallan keskittäminen ovat olleet mukana myös oikeistolaisessa hallituksessa. Tietävästi kaikki nämä demokratian heikentävät tekijät ovat juuri kolonialismin tuontitavaroita. Perinteisesti Latinalaisen Amerikan maissa kreolit, eli eurooppalaisten jälkeläiset ovat olleet vallassa kaikissa maissa, myös Kuubassa. Bolivian Evo Morales on nyt se poikkeus ja taloudellisesti Bolivialle menee nyt hyvin verrattuna vaikkapa Nicaraguaan. Valitettavasti myös Moralesin hallinnossa on ongelmia. Uruguayhin José Mujica on tioiminut moitettomasti ja sellainen maa kuin Costa Rica on kehittänyt demokratiansa.

Käyttäjän amgs kuva

Brasilialaiset ilmaisivat tahtonsa ja jos vaaleissa ei ole moittimista niin Jari Bolsonaron voitto tapahtui demokratisesti. Brasilia on jakautunut. Bolsonaro sai 55% ja Haddad 44% äänistä kun 99% äänistä oli laskettu. Katsotaan mitä nyt tapahtuu. Toivottavasti, kuten kaikki populistit, Bolsonaro vain uhitteli. Jos hän ryhtyy toimimaan kuten hän lupasi, se tietää Brasilian demokratian taantumista, vallan keskittämistä, eri mieltä olevien, naisten ja vähemmistöjen syrjimistä, kansalaisjärjestöjen sulkemista, ihmisoikeuksien polkemista ja ympäristön turmelemista. Toivotaan, että näin ei käy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset