Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan ihmisoikeustilanne on erittäin heikko

  • ANPDH:n lokakuun tilasto.
    ANPDH:n lokakuun tilasto.
  • Piispa Báezin Facebookin päivitys.
    Piispa Báezin Facebookin päivitys.

Nicaragualainen ihmisoikeusjärjestö (ANPDH) julkaisi muutama päivä sitten lokakuun raporttinsa. ANPDH:n mukaan kuuden kuukauden aikana Nicaraguassa on kriisin aikana kuollut 528 ihmistä. 4102 on haavoittunut, joista 102 on pysyvästi vammautunut. 1609 nicaragualaista on pidätetty laittomasti. Koska pidätykset tapahtuivat ilman vaadittua pidätysmääräystä ja pidättäjät ovat olleet puolisotilaallisia, ihmisoikeusaktivistit puhuvat kidnappauksista. 123 laittomista pidätetyistä on löydetty elossa ja 1486 on yhä tuntemattomassa paikassa tai laittomasti vangittuina.

Saman ihmisoikeusjärjestön mukaan 16 ihmistä on kuollut viime kuukauden aikana protestien kontekstissa. ANPDH:n lokakuun raportissa sanotaan myös, että vaino, uhkaukset ja sorto eri mieltä olevia kohtaan jatkuvat.

Vainottu katolinen kirkko

Yksi vainotuista on yksi Nicaraguan suosituimmista ihmistä ja näkyvimmistä Ortegan hallinnon kritisoijista, piispa Silvio José Báez. Báez on joutunut toistuvien ja huolestuttavien panettelukampanjoiden kohteeksi. Ortegan hallinto esitti julkisuuteen ääninauhan Báezista ”todisteena” piispa Silvio Báezin vastuusta Nicaraguan sekasorrosta ja salaliitosta Ortegan hallintoa vastaan.

Ääninauhalla piispa Báez ei sano mitään sellaista mistä häntä voitaisiin syyttää rikoksista. Vihapuhekampanjan päätekijät ovat olleet kaksi Ortegan lapsista, jotka sanovat, että Báez on "juonittelija ja tappaja"! Molemmat Ortegan pojat ovat Nicaraguan hallituksen neuvonantajia. Ortegan kannattajat ovat lähettäneet piispalle satoja uhkaus- ja vihaviestejä. Leónin yliopistossa Ortegan kannattajat keräävät allekirjoituksia joilla vaaditaan piipan karkottamista omasta maastaan tai lähettämistä tuomionistuinten eteen.

Piispa Báez saapui Nicaraguaan 7 vuotta sitten paavin lähettämänä. Seitsemän vuoden aikana piispa Báez on kritisoinut selvin sanoin totalitarismia ja nepotismia. Mediahaastatteluissa piispa Báez on kehottanut hallitsijat kuuntelemaan kansaa ja varoittanut, että maassa oli suuria pulmia mm. autoritaarisen ja korruptoituneen politiikan takia. Piispa Báez vannoo jatkavansa toimintaansa kuten tähän asti. Ainostaan paavi voi kutsua piispa Bézin takaisin Vatikaaniin tai lähettää hänet muualle. Piispa sanoi televisiohaastattelussa, että vuosi sitten Paavi Franciscus oli itse muistuttanut, että kansan puolelle asettumisesta vallanpitäjiä vastaan ei tulisi olemaan helppoa, että piispa kohtaisi vainoa, sortoa ja kärsimyksiä. Ja piispa kärsii. Kerroin aiemmin, kuinka yksi Ortegan kannattaja oli iskenyt Báezia veitsellä erään kirkon sisällä. Kirkko ja kansalaiset uskonnoista riippumatta ovat osoittaneet tukensa piispa Báezille.

Valitettavasti piispa Báez ei ole ainut, joka on joutunut Ortegan hallinnon panettelun, solvausten ja rikosten kohteeksi ja joutunut kärsimään. Perjantaiaamuna sain pysäyttävän viestin. Tuttu ihminen on joutunut vankilaan. Hänet pidätettiin ilman pidätysmääräystä, omaisille ei annettu tietoa pidätysssyistä ja häntä ei päässyt edes katsomaan. Tuttava on nukkunut jo kaksi yötä pienessä ja pimeässä sellissä ilman syytä. Ortegan kannattajat kantelivat hänestä ilman minkäänlaisia todisteita. Kiusaaminen, kosto tai vain silkka pahuus vallitsee maassa, jossa kansalais- ja ihmisoikeiksia ei kunnioiteta ja demokratia ei toimi laisinkaan. Miksi maailmassa pitää olla niin paljon pahaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämmöiset kirjoitukset ahdistavat. Uskon, että kuvaus on pääosin paikkansapitävä. Selvä vääryys on tietooni saatettu, mutta en koe pystyväni mitenkään tehokkasti sitä oikaisemaan. Siksi ahdistaa. Helpompi olisi sivuuttaa koko maa p-läpijuttuna tjsp.
Ehkä pitää ajatella toiveikkasti, että nämä blogistin kirjoitukset kiertävät maapallon ympäri lopulta vaikuttaen jotain hyvää tuonne kohdemaahan. Vaikkapa Suomen presidentti Niinistön kautta.

Käyttäjän amgs kuva

Kirjoitukseni on asiasta kiinnostuneille. Heitä Suomessa on, sillä blogini on linkattu ainakin Kepan ja Suomi-Nicaragua -seuran sivustoilla. Lukijan vapauksiin kuuluu lukea tahtovansa. Ropa Ruonansuun sanoin ei ole pakko.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vallankumous tappaa useimmiten lapsensa. Näin on käymässä ilmeisesti myös Nicaraguassa...

Käyttäjän amgs kuva

Näin on käynyt Nicaraguasss sitä lähtien kun valta kaapattiin yhden puolueen ja henkilön hyväksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset