Nicaragua punahuulinaiset

Viime sunnuntaina Managuassa pidätettiin yli 40 ihmistä, kun he yrittivät osoittaa mieltään. Pidätettyjen joukossa oli sandinistisen uudistusmielisen liikkeen (MRS:n) puheenjohtaja Suyén Barahona, saman liikkeen entinen puheenjohtaja Ana Margarita Vijil. Pidätettyjen joukossa oli myös useita korkestikoulutettuja naisia, kuten yhteiskuntatieteen lisensiaatti ja terveystieteen maisteri Marlen Chow.

Kansainvälisestä ja kansallisesta painostuksesta johtuen, suurin osa sunnuntaina pidätetyistä on nyt vapaana.  Katsoin hetki sitten Marlen Chown hastettelun. Chow liittyi sandinistiseen liikkeeseen 20 vuotiaana vuonna 1969. Somozan diktatuurin aikana hän joutui vankilaan.

Televisiohaastattelussa Chow kuvaili Ortegan vankiloissa elettyjä tunteja. Chownin sanojen mukaan Ortegan puolisotilaallisten tai poliisien pidätetyksi joutuminen on helvettiä alusta loppuun. 6 miestä ja naista saartoivat hänet ja repivät joka suuntaan kunnes hänet laitettiin suljettuun ja kuumaan pakettiautoon. Hän ja moni muu pidätetyistä istuivat lattialla, kun autoa ajettiin tahallisesti kuin törmäystestin radalla ja pidätetyt löivät päänsä auton seiniin. Vankilassa heille huudettiin, nöyrytettiin ja lyotiin. Chownin mukaan naisvartijat ovat hyvin machisteja ja alistivat vankeja. Pienissä, likaisissa, haisevissa, kuumissa ja kosteissa sellissä pidäteyt tukivat toisiaan. Pidätetyille ja omaisille ei annettu minkälaista tietoa miksi olivat siellä ja mitä pidätetyille tapahtuisi. 

Pidätyssellissä Chow huomasi, että hänellä oli kirkas huulipuna taskussa. Hän onjesi huulipunan muille pidätetyille ja kun poliisit kysyivät häneltä mihin järjestöön hän kuuluisi, vastauksensa oli, että järjestönsä nimi oli Nicaraguan punahuulinaiset.

Tänään nicaragualaisten somen seinät ovat täynnä punaisisten  huulikuvista Ortegan hallinnon sortoa vastaan.

Chow puhui myös toimittaja Luis Galeanon ohjelmassa Café con vez.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu