Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Yli 20 Ortegan vastustajaa vankiloihin

  • Suyén Barahona
    Suyén Barahona
  • Ana Margarita Vijil
    Ana Margarita Vijil

Tänään sunnuntaina Nicaraguassa eri kansalaisjärjestöt olivat kutsuneet koolle suuren mieleilmaukseen mielenosoitusoikeuden puolesta.

Pari päivää sitten Nicaraguan poliisi ilmoitti, että tästä lähtien nicaragualaisten pitää hakea poliisilta mielenosoituslupaa. Jos lupaa ei ole, mielenosoitus on laiton, ja mielenosoituksen järjestäjä vastaa siitä viranomaisille. Nicaraguan ihmisoikeusjärjestöt tulkitsivat poliisin ilmoituksen sananvapauden, kokoontumisvapauden ja mielenosoitusvapauden loukkauksena. 

Viime päivinä Nicaraguassa moni mielenosoittaja on joutunut vankilaan ja syytetty terrorismista. Mieleenpainuvin tapaus on nuoresta miehestä, joka sai 90 vuoden vankesutuomion ja myös se, kuinka useita nuoria on tuomittu terrorismista kännykän viestien tai materiaalien perusteella!

Nicaraguan hallinto ei ole laittanut yhtään poliisia tai puolisotilaalista vankilaan verenvuodatuksen takia. Nicaraguassa on kuollut huhtikuusta lähtien yli 300 ihmistä eri mielenosoituksissa. Tänään ei tarvitse laskea lisää kuolleita. Yhtäkään ihmistä ei pitäisi tappaa siksi, että hän on eri mieltä. Mutta yhtäkään ihmistä ei pitäisi menettää vapautensa koska on eri mieltä.

Hetki sitten luin, että Managuassa 21 mielenosoittajaa on vietty vankiloihin. Pidätettyjen joukossa ovat Ana Margarita Vijil ja Suyen Barahona, molemmat naiset ovat olleet sandinistien uudistusmielisen liikkeen (MRS:n) johtajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Aloin tässä yhtenä päivänä miettimään sellaista tilannetta, että Suomen armeijassa joku kenraali tulisi siihen päätökseen ettei hyväksy Sauli Niinistöä tai Suomen eduskunnan päätöksiä. Tämä kenraali päättäisi tehdä vallankumouksen ja alkaisi etsiä tovereita kyseiseen koitokseen.

Tuo kenraali naurettaisiin pihalle ihan joka paikasta. Tovereita ei taatusti löytyisi. Miksi ihmeessä se demokratia on niin vaikeaa joissakin maissa?

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä kysymys. Ortega on ollut 21 vuotta vallassa, mutta vuodesta 1990 Nicaragua alkoi mennä kohti demokratiaa. Oikeistopresidentit eivät taistelleet korruptiota vastaan ja yksi heistä joutui tuomioistuimen eteen korruptiosta. Ortega oli 10 vuotta ikään kuin odottamassa tilaisuuttaan. Hän osti kavereita maan sisältä ja Venezuelan öljyrahoilla osti presidenttinä lisää palvelijoita. Ortega täytti keskeisimmät instituutiot hänelle lojaaleilla ihmisillä. Puolueesta hän teki perheensä kerho. Muilta puolueilta hän sulki ovet ja varteenotettavia kilpailijoita poistettiin. Kirkon hyväksyntäkin hän osti aborttia kieltämällä.
Sanoisin, että koulutus, sivistys, yhteiskunnallinen ja taloudellinen epätasa-arvo ja kansan osallisuus ovat hyvän demokratian vankka pohja.

Onhan Suomessakin autoritarismin (fasismin) ihannoijia!

Käyttäjän amgs kuva

Pidätykset ovat jatkuneet ja listassa pidätetyistä on nyt 42 henkilöä! Mukana on paljon naisia. Pidätyksissä on käytetty väkivaltaa..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset