Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Presidentti istuu portailla

  • Kuvakaappaus demokraatin Facebookin seinältä.
    Kuvakaappaus demokraatin Facebookin seinältä.

Luin juuri Demokraatti -lehdestä hetki sitten, että presidentti Sauli Niinistö istui Turun kirjamessuilla muiden osallistujien kanssa portailla, koska salli oli niin täynnä. Minusta tässä oli sitä jotakin miksi arvostan ja jopa ihailen suomalaista poliittista järjestelmää.

Harkitusti tai ei, minusta kuva presidentti Sauli Niinistöstä istumassa yleisön parissa ihan kuin kuka tahansa meistä viestii siitä, että Suomessa me kaikki olemme samanarvoisia.

Monissa maissa poliittininen järjestelmä on niin mätä ja vinossa, että presidentti turvautuu panssaroituun autoon, turvamiehiin, ym. varotoimiin voidaakseen lähteä omasta talostaan. Näin on esimerkiksi vaikkapa Nicaraguan Daniel Ortegan ja Venezuelan Nicolás Maduron kohdalla.

Kunnioitus kansalaisoikeuksia kohtaan, yhdenvertaisuus, demokratia ja vapaus ovat rauhan ja jopa presidenttien turvallisuuden tae.

Kiinnostuneille, tässä espanjaksi: Lección de igualdad
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sauli vei Emmanuelin taannoin Kauppatorille "ilmeisen huonoille kahveille". Tapaus sinänsä todisti Suomen olevan turvallisuuden kannalta edelleen hyvässä kuosissa.

Risto Koivula

Emmanuel olisi voinut kualla...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uhkaksi paljastui suomalaisittain paahdettu, keitetty ja tarjoiltu kahvi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jäin samoin miettimään että oliko tuo harkittua/järjestetty mutta toisaalta sillä ei ole edes väliä. Kertakaikkiaan hieno kuva joka toivottavasti jää historiaan siinä kuin Urkki puussa. Hienoa kun paat eteenpäin maailmalle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Täällä on kommenttikin

One of the differences between Finland and the US. I am not sure our president knows what a book is...

https://imgur.com/gallery/khCL1uS

Käyttäjän amgs kuva

Joo. Katsoin Rauli Virtasen kuvia kirjamessusta ja yhdessä kuvassa oli presidentti Niinistö, jolla oli monta kirjaa kädessä. Nettikirja ei ole samaa kuin sitä oikea kirja, johon voi palata milloin vain halua. <3

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuo on kylläkin vain harkittua julkisuudenhallintaa alaisen luoden presidentin imagokuvaa. Vasta taannoin Niinistö oli Putinin jahdilla Sotsissa ja hauskaa näytti kuvista päätellen olevan, eikä presidenti oma joukkue päässyt vaikuttamaan asiaan Putinin ottaen tästä äimistyneeltä Niinistöltä pisteet kotiin.

Venäjän televisiossa Niinistöstä tuli välittömästi Putinin paras kaveri Merkelin ohella.

Käyttäjän amgs kuva

Kirjoitin juuri hetki sitten Facebookissa näin: tässä tärkeintä on se viesti ulkomaille, että on toisenlaisia tapoja johtaa kuin vain sortamalla kansalaisia ja kaventamalla heidän oikeuksiaan. Onhan Suomessa moni asia loistavassa tilassa verrattuna muihin maihin. Välillä tuntuu siltä, että moni kitisee pienestä. Ja kyllä, minäkin kritisoin, jos on aiheita. Se on se hyvä puoli Suomesta, että kritiikin takia ei joudu vankilaan tai mullan alle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Presidentin omiin ja julkisuudenhallinan menoihin käytetään ny n. 8 miljoonaa euroa verorahoja vuodessa, joten monenlaista teatteria voidaan ylläpitää yhdessä median lammaslauman kera.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomessa presidentit ovat aina olleet enemmän "taviksia" kuin kansasta eristäytyviä johtajia. Pres. Kekkonen kulki kansan keskuudessa muina miehinä, Koivisto ajeli ympäri Helsinkiä ratikalla eläkkeellä ollessaan, Halonen kävi jumppaamassa presidenttinä ollessaan vaatimatta mitään erilliskohtelua, Niinistöön olen törmännyt Salon S-marketisa eikä hän sen suurempaa kiinnostusta ihmisissä kotikonnuillaan liikkuessaan herättäny Kyllä, Suomi on edelleen "lintukoto" vaikka toisenlaista kuvaa Suomesta väkipakollakin koitetaan luoda.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidentti seisoo ratikassa.

Presidentti Koiviston harrastustuksena vanhoilla päivillään oli todellakin vielä yli 90-vuotiaanakin
istuutua Katajanokalla raitiovaunuun ja tehdä sillä lenkki kaupunkia ja ihmisiä katsellen.

Suomi osoittautui niin demokraattiseksi maaksi, ettei vanhalle presidentillemme kerran löytynyt istumapaikkaa ja niin tämä jo vanhuudenheikkoudesta kärsivä presidenttimme sai tyytyä pitkäksi ajaksi seisomapaikkaan huojahtelevassa raitiovaunussa.

Maa joka ei kunnioita vanhusta saatika presidenttiä on sivistymätön maa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Putinin ja Trumpin vihdoin poistuttua maasta tänä kesänä ja Niiniston saatua tiedon siitä, että viimeinenkin kone oli noussut kentältä, hän oli pyyhkinyt hikeä otsaltaan ja kävellyt Linnasta kadun toiselle puolelle ulkoterassille juomaan oluen. Niinhän me kaikki olisimme menetelleet.

80-luvulla ajoin kerran varhain aamulla kello kuuden maissa autolla Kauppatorin ohi ja jouduin yhtäkkiä tekemään hätäjarrutuksen liikennevalojen muuttuessa punaisiksi Unioninkadun kulmauksessa, kun ne olivat vilkkuneet keltaista siihen asti. Takanani ollut musta Saab teki myös hätäjarrutuksen ja ilmeisesti auton puskuri oli pysähtynyt vain sentin verran omastani.

Katsoin takapeiliin ja huomasin, että Mauno Koivisto ajoi autoa, Tellervo oli hänen vieressään. Molemmilla verkkarit päällä. Mietin myöhemmin, että mitähän olisi tapahtunut, jos hän olisi törmännyt minun autooni. Olisinko hypännyt kuskin pallilta ja mennyt karjumaan, että "kaiken maailman törpöille sitä annetaan ajokortteja", ennen kuin olisin huomannut kuka hän oli?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olisit vielä vaatinut henkilötodistuksen ja vakuutusyhtiön tiedot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ruotsin kuningas oli lelukaupassa 70-luvulla ostamassa synttärilähjaa Victorialle ja yrittäessään maksaa visalla kassalla kassörska oli pyytänyt henkkaria. Kalle oli ottanut taskustaan kruunun kolikon ja kysyi: "kelpaisiko kuvallinen"?
'
Tämä on muuten todennettu tosikertomus. Kallella oli silloin vielä huumorintajua ja tästä kirjoitettiin siellä lehdissä.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Etelä-Amerikan maita on välillä siunattu ihan kelvollisillakin presidenteillä. Kaikki eivät ole onneksi olleet hirmuhallitsijoita.
Vaikutuksen minuun teki taannoinen Uruguayn hallitsija Jose Mujica, "maailman köyhin presidentti."

http://hildegaard.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176733-...

https://areena.yle.fi/1-2385722

"Se joka tyytyy vähään, ei ole köyhä. Koska se mitä hänellä on, riittää."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinassa ollessani eräs sikäläinen kolleegani kertoi minulle, että kun uutinen Olof Palmen murhasta levisi sinne, niin suurin ihmetyksen aihe oli kaikille se, että kuinka on mahdollista, että valtion pääministeri oli tavallisessa elokuvateatterissa, josta poistuessaan hänet ammuttiin kadulla kävellessään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sitä tuolloin ruotsalaisetkin ihmettelivät.

Oli nimittäin täysin poikkeuksellista, että pääministeri Palme kävi elokuvissa ilman henkivartijaa.

Legendat hänen kulkemisestaan ilman henkivartijaa Tukholmassa elävät omaa elämäänsä ilman kosketusta todellisuuteen. Hän turvautui poikkeuksetta henkivartijaan Tukholman hallintokeskuksen ulkopuolella.

Miksi Palme oli jalan palaamassa elokuvista täysin aikaisempia rutiinejaan poikkeavaa reittiä kotiinsa juuri silloin kun hän oli kieltänyt henkivartijansa läsnäolon kaukana tutusta turva-alueesta ?

Kenet hän luuli yöllä tapaavansa ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kysymyksesi on tyypillistä konspiraatioteoreetikon löpinää. Kuka sitä tietää kuinka monta kertaa aiemmin hän on saman tehnyt. Vain ne kerrat tiedetään, kun henkivartijat ovat olleet mukana.

Olin kerran 70-luvun puolivälissä Helsingin keskustassa eräässä rautakaupassa ja edessäni tiskijonossa oli Kalevi Sorsa, Suomen pääministeri. Hän oli ostanut jonkinlaisen kodinkoeen. Yllään silloin lauantai-iltapäivänä oli kesäisessä säässä farkut ja T-paita. Varmaan monille sivulliselle aivan "in cognito".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Taisi olla Kalevin veli Pertti.

Täysin samannnäköinen, mutta veljestään poiketen ei pukua päällään vapaa-aikana pitänyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Ai jaa, en tiennytkään. Oliko tämä herra?
"Sorsa ennustaa työvoimapulaa"
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sorsa...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #24

Sama mies.

Oli joskus aikoja sitten haastattelu jossain lehdessä, jossa kertoi elämästään ja tilanteista, joissa oli sekoitettu veljeensä.

P.S.Saattoi tietysti olla Kalevikin, joka luotti , että hänet sekoitetaan Perttiin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässä on todellakin jotain aika suomalaista, vaikka Paasikivi toimikin toisin.
Vertaan tätä siihen, että Ben JonkaSukuNimeäEnOsaaKirjoittaa saa juoda kahvinsa rauhassa Ekbegillä. Että vaikka poliittisia vihamiehiäkin on, niin kadulla ei yleensä syljetä silti naamalle. Yksi entinen Puheenvuoron kommunsti oli poikkeus, cokakolasi Stubbin.
Kunhan Suomi monikulttuuristuu, niin nämä suomalaiset erikoisuudet jäävät historiaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se Ben bongataan kyllä kesäisin yleensä vakkarina Espan Stringbergin terassilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joo, kävin Strindbergin kahvilan terassilla muutaman kerran viime kesänä, mutta ei Zyskowiczin Beniä siellä näkynyt.

Lienee tosiaan siirtynyt Stringbergille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Juu, varmaan ...
(Hyvä, että olet tarkka havainnoimaan.)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

No kaikki on sitä mieltä, että se on joku -berg-kahvila.

Käyttäjän amgs kuva

”Kunhan Suomi monikulttuuristuu, niin nämä suomalaiset erikoisuudet jäävät historiaan.”

Tuosta viimeisestä lauseesta sanoisin, että ”aina muut ovat pahempia kuin me”. Oliko Eugen Schauman maahanmuuttaja? Toiseksi Suomi on aina ollut monikulttuurinen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 26 AMGS: "..Eugen Schauman..)
Asian vierestä:

Puolustusvoimien pääemäntänä toimi aikoinaan viehättävä rouva A. Schauman. Hänellä oli monta tarinaa kahvitauolla kuulijoilleen. Eräs niistä koski miehensä tätiä eli Eugenin pikkusiskoa, joka vielä myöhemmällä iällään oli innokas autoilija.

Siihen aikaan Heikinkadulla eli nykyisellä Mannerheimintiellä ei vielä ollut liikennevaloja, vaan liikennepoliisit hoitivat valvontapuolen. Eräs auto poliisin mukaan kaahasi ylinopeutta liikennettä vaarantaen siihen malliin, että poliisi kirjoitti rekisterinumeron ylös ja kutsu tuli asianomaiselle kamarille. Ajajaksi osoittautui Eugenin pikkusisko ja kuulustelupöytäkirjan kirjoittaminen alkoi nimen kyselyn jälkeen: ”Onko ennen rangaistu tai ollut poliisikuulusteluissa?”. Tähän tuli myöntävä vastaus. Jatko kysymykseen milloin ja miksi tuli vastaus topakasti: ”Kun santarmit veivät meidät kuulusteluun sen jälkeen, kun Eugen oli ampunut Bobrikovin 16. kesäkuuta 1904.” Liikennerikkomusprosessi kertojan mukaan päättyi siihen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Komnettiin nro 26: Kukahan se kirjoittikaan:
"Monissa maissa poliittininen järjestelmä on niin mätä ja vinossa,.."

Sami Nevanperä

Presidentit istuu valan portailla monessa suhteessa. Tässä fyysisesti. Pelottomuus on jo suhteellisen hienolla mallilla tässä esimerkissä, mutta ulottuuko se valtionvierailuille. Peittelemättömyyden todentaminen onkin jo sitten vaikeampaa. 66 ja 72 vuotiaat elämänajan täyttymisen lähellä olevaa normaali kuolevaista vaikuttaisivat aika peittelemättömiltä fyysisesti pelkojensa suhteen. Nähtäväksi jää, että aletaanko täälläkin muureja rakentamaan yhteiskuntaopin sijaan ja muutenkin näkisin noi äärimmäiset fyysiset vierailut nykyaikana naurettavina yhteydenpidon kehityksen johdosta. Jälkipolvi näitä varmasti tulee nauramaan muurittomammassa maapallossa. :)

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Presidentiltä tosi hienoa käytöstä, kun istuutui portaille vaatimatta tuolia tai etteivät adjutantit tätä tehneet. Mutta mitä tapahtuma kertoi tuoleilla istuneitten kohteliaisuudesta tai sen puutteesta? Vain tomppelit antoivat presidentin istahtaa portaille luovuttamatta hänelle tuolipaikkaa. Se niistä suomalaisista tavoista tai tapojen puuteesta!

Käyttäjän amgs kuva

Emme tiedä, itse en tiedä, tarjosiko joku tuolinsa ja presidentti kieltäytyi. Presidentin ele on tässä se keskeisin. Hyvistä tavoista olen kanssanne samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset