Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan oppositio yhdistyy Ortegaa vastaan

  • Doña Coquito ei pysähdy. "Tämä on taisteluni", sanoo hän.
    Doña Coquito ei pysähdy. "Tämä on taisteluni", sanoo hän.

Mielenosoitusten järjestäminen on rikos. Käytännössä näin ilmoitti viime viikolla Nicaraguan poliisin päällikkö ja Ortegan pojan vaimon isä, Francisco Valdivia tiedotustilaisuudessa. Ilmoituksen jälkeen Ortegalle lojaalit poliisit ovat vastanneet mielenosoituksiin paukkupommeilla ja kyynelkaasuilla. Lisää mielenosoittajia on joutunut vankiloihin.

Viime viikonloppuna nicaragualaiset katsoivat ihmeissään videolta kuinka poliisit pidättivät 78-vuotiaan naisen, joka oli osoittamassa mieltä. Doña Coquito on tullut tunnetuksi koska hän myy vettä kaduilla ja lahjoitti kerran myyntitavaransa mielenosoittajille. Paheksunta pidätyksestä ei ole vielä laantunut ja mielenilmaukset jatkuvat.

Oppositio ei ole kuitenkaan antanut periksi eikä tulee antamaan. Muutama tunti sitten yli 40 kansalaisjärjestöä yhdistivät voimansa ja perustivat sinivalkoisen kansallisen rintaman (Unidad Nacional Azul y Blanco, UNAB). Tähän yhdentymiseen on päästy useiden viikkojen kestäneiden neuvottelujen kautta.

”Me kaikki tuemme kansallista vuoropuhelua ja episkopaalista konferenssia. Me kaikki haluamme demokratiaa ja vapautta. Kaikille tärkeintä on neuvottelujen sisältö ja se, että neuvotteluissa heijastuvat kansalaisten tunteet ja että diktatorit lähtevät niin pian kuin mahdollista.” Näin puhuu Monica López Baltodano El Confidencial lehdelle.

Yhdentymisen tavoite on rakentaa uusi Nicaragua, joka on demokraattinen, vapaa ja oikeudenmukainen ja jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Kansallinen yhdentyminen vannoo, että rauhanomainen tie tulee olemaan heidän taisteluväylänsä.

Tärkeimmät vaatimukset ovat: vuoropuhelun uudelleen käynnistäminen jotta päästäisiin umpikujasta, sorron välitön lopettaminen, poliittisten vankien vapauttaminen (arvioiden mukaan vankiloissa on noin 300 mielipidevankia) ja ennenaikaisten vaalien järjestäminen uudistetulla vaalijärjestelmällä, toisinajattelijoiden vainon lopettaminen, yksityisyrittäjien ja kansalaisjärjestöjen rauhaan jättäminen, ym.

Jos Ortega ja kumppanit kuvittelivat, että oppositio oli nujerrettu, he erehtyivät. Tyytymättömyys Ortegan hallintoa ja puoluetta vastaan kasvaa. Sen lisäksi ankeat päivät lähestyvät, jos ja kun Yhdysvaltojen senaatti hyväksyy lisää pakotteita Ortegaa ja hänen lähipiiriään vastaan. Nicaraguan kriisi ei ole ohi, vaan se syvenee yhden pariskunnan ja perheen oikkujen takia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset