Surulliset Nicaraguan juhlapäivät

Heinäkuun alussa kerroin Suazon perheestä. Silloin Wilfredo Suazon koti, työverstas ja kauppa paloivat. Suazo ja hänen vaimonsa eivät olleet kotona palon aikana, koska turvallisuussyistä he olivat pakosalla. Suazon poika, Yubrank Suazo on Movimiento 19 de Abril -liikkeen johtaja. Naapureiden mukaan Ortegan kannattajat olivat asialla.

Suomalaisen yrityksen, Hamacamundon, kotisivun mukaan ”Wilfredo Suazo taas on Masayan tunnetuin riippumattojen, hamacoiden, valmistaja. Hänen verstaassaan vierailee matkailijoita maailman joka kolkalta.”

Nicaraguassa asuva kaveri viestitteli, että Yubrank Suazo on pidätetty ja että opiskelija on viety pahamaineiseeen vankilaan. EL Confidencial -lehti vahvistaa tiedot.

Yubrank Suazonin lailla yli 380 nicaragualaista on laittomasti pidätetty ja vietty vankiloihin. Vankiloissa Ortegan hallintoa vastustavia kidutetaan moni eri tavoin. Esimerkiksi kaksi vapautettua nuorta oli raiskattu aseiden piipuissa olevilla pistimillä. Nuoria hoitanut lääkäri kertoi siitä.

Yubrank Suazo ei ole viimeinen pidätetty mielenosoituksiin osallistunut nuori, vaan myös  vasta 24-vuotias lääketieteen opiskelija Amaya Eva Coppens Zamora. Amaya on Nicaraguan ja Belgian kaksoiskansalainen. Hänet pidätettiin pari päivää sitten, ja hän on nyt vankilassa syytettynä mm. terrorismista. Ortegan todellisuus on kiero, uhreista tehdään terroristeja ja oikeat terroristit kulkevat kaduilla naamat peitettyinä ja aseiden kanssa.  Amayan tavoin moni nicaragualainen nuori on nyt vankiloissa. Somessa on nyt vetoomus, jossa vaaditaan Amayan ja muiden vankilassa olevien nuorten vapauttamista. Kiitos, jos allekirjoitat.

Pidätettyjä näytetään televisiokanavien uutisissa kuin heidät olisi jo tuomittu, ja Ortegan hallinnolle lojaalit tuomioistuimet syyttävät ja tuomitsevat nuoria monista rikoksista, kuten terrorismista, aseiden halussapidosta, ym. Syytetyt eivät pysty puolustaautumaan. Oikeusistuntoja pidetään suljetuin ovin. Ortegalla on kiire kadottaa eri mieltä olevat pois näkyvistä. Vangittujen sukulaiset ovat vankiloiden viranomaisten armoilla. Vierailuja ei ole helppo saada, ja ruokaa ja lääkkeitä on vaikea toimittaa omaisille.

Nicaragualaiset jatkavat kuitenkin mielenosoituksia. Myös Ortega jatkaa kampanjaansa mielenosoittajia vastaan puolustaen puolisotilaallisia monilla eri tavoin. Yhtenä päivänä Ortega kertoi televisiohaastattelussa, että Yhdysvaltain hallinto olisi "vallankaappausyrityksen" takana, ja seuraavassa haastattelussa Ortega sanoo haluavansa keskustella Donald Trumpin kanssa ja matkustavansa YK:n yleiskokoukseen puhumaan keskiamerikkalaisten puolesta.

Ortegalla on kiire puolustaa etujaan, koska tällä samalla viikolla Amerikan valtioiden järjestö kokoontui ja hyväksyi julkilausuman, jolla se vaatii Ortegaa istumaan neuvottelemaan nicaragualaisten kanssa ja järjestämään ennenaikaiset vaalit. Ortega on viime aikoina kieltäytynyt kummastakin vaatimuksesta. Vain kolme muuta Amerikan valtiota tukee Ortegaa. Ne maat ovat Venezuela, Bolivia ja piskuinen Saint Vicent ja Grenadiini. Ortega ei ymmärrä, että valheilla hän ei pääse pitkälle, ja että nicaragualaiset, jotka arvostavat oikeutta, demoratiaa ja rauhaa eivät tule antamaan periksi. Ortega vähättelee Nicaraguan historiaa.

Historiasta puhuen tänään Nicaraguassa on San Jacinton taistelun muistopäivä. 14. syyskuuta vuonna 1956 yhdysvaltalaisen seikkailijan, William Walkerin joukot ja nicaragualaisen José Dolores Estradan joukot taistelivat San Jacinto -maatalon ympäristössä. Taistelussa nicaragualainen Andrés Castro puolustautui kivillä samalla tavalla kuin nyt nuoret puolustautuvat Ortegan joukkoja vastaan. Huomenna 15.9. on Keski-Amerikan valtioiden itsenäisyyspäivä. Nicaragua ei ole nyt itsenäinen.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu