Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan kriisi YK:n turvallisuusneuvostossa

  • Tuoret luvut perustuvat nicaragualaisen ihmisoikeusjärjestön raportiin.
    Tuoret luvut perustuvat nicaragualaisen ihmisoikeusjärjestön raportiin.

Sen jälkeen kun Nicaraguan hallinto sanoi ei Amerikan valtioiden järjestön työryhmälle, jonka oli tarkoitus saapua Nicaraguaan muun muassa edistämään neuvotteluja ja ratkaisua, ja sen jälkeen kun Nicaraguan hallinto potki ulos maasta YK:n ihmisoikeusedustajat, Nicaraguan tilanteessa on tapahtunut yhtä ja toista.

Keskiviikkona Nicaraguan kriisi oli YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen edustajien käsittelyssä, vaikka Venäjä ja Kiina vastustivat sitä, että Nicaraguan kriisistä keskusteltaisiin. Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan edustajat olivat eri mieltä. Pienelle keskiamerikkalaiselle maalle se, että Nicaraguan kriisi nähdään uhkana kansainväliselle turvallisuudelle, ja että ylipäätään Nicaraguan ihmisoikeusrikoksista keskustellaan, on historiallinen asia.

Monesti olen tässä blogissa kirjoittanut, että kansainvällinen yhteisö ei ole valmis ratkaisemaan kriisejä nopeasti. Sama asia tulee esiin YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa puhuttiin ennaltaehkäisevästä kansainvälisestä politiikasta. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haleyn sanoin Nicaraguasta ei saisi tulla Syyrian tai Venezuelan kaltaista.

Vaikka YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa ei syntynyt mitään päätösehdotusta nimenomaan kahden pysyvien turvallisuusneuvoston jäsenten veto-oikeuksista johtuen, aihe nousi silti kansainväliseen tietoisuuteen. Ortega on nyt entistä enemmän yksin. Ruotsi oli mukana rintamassa, joka tuomitsee Ortegan hallinnon toimia ja on sitä mieltä, että Nicaraguassa ihmisoikeuksia on rikottu törkeästi ja maassa ei ole tapahtunut mitään vallankaappausta kuten Ortegan hallinto antaa ymmärtää.

Kolmas yleislakko

Katsoin videoita autioituneista kaupungeista. Nicaraguassa oli eilen yleislakko. Lakkoon kutsujat olivat yksityisyrittäjät, yliopiston opiskelijat ja eri kansalaisjärjestöt, jotka ovat ryhmittäytyneet kansalliseen koalitioon (Alianza Cívica por la Justicia y la Democraia). Vuorokauden lakon tarkoitus oli vaatia mielipide- ja poliittisten vankien vapauttamista ja neuvottelujen uudelleen käynnistämistä. Kaikki osapuolet paitsi Ortega itse haluavat istua neuvottelemaan Nicaraguan tulevaisuudesta.

Moni vaatii ennenaikaisia vaaleja, mutta vaaleihin ei ole menemistä niin kauan kun Ortegan hallinto määrää esimerkiksi keskusvaalilautakunnassa, ja niin kauan kuin muilla poliittisilla ryhmillä ei ole aitoja mahdollisuuksia osallistua reiluihin ja avoimiin vaaleihin.

Valoa ei näy vielä tunnelissa, koska Ortega jatkaa mielenosoittajien vainoamista ja pidättämistä. Anteeksipyyntö ei kuulu Ortegan puheisiin, vaan päin vastoin satoja poliiseja, jotka osallistuivat väkivaltaisiin toimiin saavat ylennyksen. Samalla Nicaraguan talous uppoaa, kun pankkien ja ennen kaikkea nicaragualaisten tilanne on tukala. Rikkaat lähtevät rahoineen maasta ja Ortega rahoineen turvautuu omaan bunkkeriinsa. Tuhansia nicaragualaisia poistuu maasta, ja ulkomailla olevat nicaragualaiset yrittävät kaikin voimin auttaa paitsi omaisiaan ja ystäviään, myös hädässä olevia mielenosoittajia. Apua siihen tarvitaan, ja jos haluat auttaa, mene nicaragualaisen laulajan konserttiin. Lisää tietoa saat Suomi-Nicaragua -suerannettisivuilta.

Luin juuri, että Amerikan valtioiden järjestön työryhmä neuvottelee lähipäivinäkansainvälisten rahalaitosten kanssa varmistaakseen, että Nicaraguallemyönnetyt lainat menisivät niille tarkoitettuihin projekteihin eivätkä mihinkään muuhun, kuten eri mieltä olevien sortamiseen.

Nicaragualaisen hhmisoikeusjärjestön raportista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Kuuntelin nyt radiosta, että tällä viikolla eri kaupungeissa on vapautettu kaduille sinisiä ja valkoisia ilmapalloja viesteineen, kuten "Vapautta vangituille!" "Demokratia Nicaraguaan!", jne. Olen katsonut videoita joissa Ortegan kannattajat näkevät kovasti vaivaa ja poksauttavat niita "terroristien" ilmapalloja.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Eikö Lohjalta löydy ongelmia riittävästi?
Mistä teillä Demareilla löytyy joka lähtöön
niin uskomattoman paljon energiaa tuhansien
kilometrien päässä olevien maiden "pelasta-
miseen" vai eivätkö paikalliset ongelmat
enää kiinnosta? Eikö Suomi riitä ?

Käyttäjän amgs kuva

Maksaako Ortega tuosta kommentista? Ainut taho joka hyötyy siitä, ettei Ortegan hallinnon ihmisoikeusrikoksista saisi tietoa ulkomailla on Ortega ja hänen kannattajakuntansa. Mukava huomata, että SDP on kansainvälinen puolue. Kiitos siitä!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Muistanko oikein, että synnyinmaasi on Nicaragua ja siteet edelleen vahvat. Siltä pohjalta kiinnostus ja huolen kantaminen Nicaraguan asioista ja tilanteesta on enemmän kuin ymmärrettävä. Voi olla, että Hietanen ei tätä tiennyt ja siksi kiukutteli, minun mielestäni kyllä aivan turhaan. Ehkä tämän olisi voinut hänelle kertoa vetämättä Ortegaa mukaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Ennen kuin kommentoin, tarkistin Hietasen profiilin ja henkilöstä ei löydy mitään tietoa. Hän siis voi olla kuka tahansa, myös SKP: n jäsen. SKP:n puoluesihteeri on muun muassa lähettänyt solidaarisuuskirjeen Ortegalle! Ortegalla on Suomessa ystäviä, joille Ortegan hallinnon ihmisoikeusrikokset eivät merkitse mitään. Siksi kirjoitin näin. Joukko Aalto, onneksi emme ole Nicaraguassa ja saamme kirjoittaa vapaasti. Nicaraguassa blogini olisi jo suljettu tai minua uhkailtu. Olen toki saanut vihaviestejä vaikka olen kaukana, koska joskus käännän juttujani espanjaksi.
https://puntonordico.wordpress.com/2018/09/08/nota...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset