Nicaraguan kriisi YK:n turvallisuusneuvostossa

Sen jälkeen kun Nicaraguan hallinto sanoi ei Amerikan valtioiden järjestön työryhmälle, jonka oli tarkoitus saapua Nicaraguaan muun muassa edistämään neuvotteluja ja ratkaisua, ja sen jälkeen kun Nicaraguan hallinto potki ulos maasta YK:n ihmisoikeusedustajat, Nicaraguan tilanteessa on tapahtunut yhtä ja toista.

Keskiviikkona Nicaraguan kriisi oli YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen edustajien käsittelyssä, vaikka Venäjä ja Kiina vastustivat sitä, että Nicaraguan kriisistä keskusteltaisiin. Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan edustajat olivat eri mieltä. Pienelle keskiamerikkalaiselle maalle se, että Nicaraguan kriisi nähdään uhkana kansainväliselle turvallisuudelle, ja että ylipäätään Nicaraguan ihmisoikeusrikoksista keskustellaan, on historiallinen asia.

Monesti olen tässä blogissa kirjoittanut, että kansainvällinen yhteisö ei ole valmis ratkaisemaan kriisejä nopeasti. Sama asia tulee esiin YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa puhuttiin ennaltaehkäisevästä kansainvälisestä politiikasta. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haleyn sanoin Nicaraguasta ei saisi tulla Syyrian tai Venezuelan kaltaista.

Vaikka YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa ei syntynyt mitään päätösehdotusta nimenomaan kahden pysyvien turvallisuusneuvoston jäsenten veto-oikeuksista johtuen, aihe nousi silti kansainväliseen tietoisuuteen. Ortega on nyt entistä enemmän yksin. Ruotsi oli mukana rintamassa, joka tuomitsee Ortegan hallinnon toimia ja on sitä mieltä, että Nicaraguassa ihmisoikeuksia on rikottu törkeästi ja maassa ei ole tapahtunut mitään vallankaappausta kuten Ortegan hallinto antaa ymmärtää.

Kolmas yleislakko

Katsoin videoita autioituneista kaupungeista. Nicaraguassa oli eilen yleislakko. Lakkoon kutsujat olivat yksityisyrittäjät, yliopiston opiskelijat ja eri kansalaisjärjestöt, jotka ovat ryhmittäytyneet kansalliseen koalitioon (Alianza Cívica por la Justicia y la Democraia). Vuorokauden lakon tarkoitus oli vaatia mielipide- ja poliittisten vankien vapauttamista ja neuvottelujen uudelleen käynnistämistä. Kaikki osapuolet paitsi Ortega itse haluavat istua neuvottelemaan Nicaraguan tulevaisuudesta.

Moni vaatii ennenaikaisia vaaleja, mutta vaaleihin ei ole menemistä niin kauan kun Ortegan hallinto määrää esimerkiksi keskusvaalilautakunnassa, ja niin kauan kuin muilla poliittisilla ryhmillä ei ole aitoja mahdollisuuksia osallistua reiluihin ja avoimiin vaaleihin.

Valoa ei näy vielä tunnelissa, koska Ortega jatkaa mielenosoittajien vainoamista ja pidättämistä. Anteeksipyyntö ei kuulu Ortegan puheisiin, vaan päin vastoin satoja poliiseja, jotka osallistuivat väkivaltaisiin toimiin saavat ylennyksen. Samalla Nicaraguan talous uppoaa, kun pankkien ja ennen kaikkea nicaragualaisten tilanne on tukala. Rikkaat lähtevät rahoineen maasta ja Ortega rahoineen turvautuu omaan bunkkeriinsa. Tuhansia nicaragualaisia poistuu maasta, ja ulkomailla olevat nicaragualaiset yrittävät kaikin voimin auttaa paitsi omaisiaan ja ystäviään, myös hädässä olevia mielenosoittajia. Apua siihen tarvitaan, ja jos haluat auttaa, mene nicaragualaisen laulajan konserttiin. Lisää tietoa saat Suomi-Nicaragua -suerannettisivuilta.

Luin juuri, että Amerikan valtioiden järjestön työryhmä neuvottelee lähipäivinäkansainvälisten rahalaitosten kanssa varmistaakseen, että Nicaraguallemyönnetyt lainat menisivät niille tarkoitettuihin projekteihin eivätkä mihinkään muuhun, kuten eri mieltä olevien sortamiseen.

Nicaragualaisen hhmisoikeusjärjestön raportista.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu