Miksi nälkä ei ole perustelu turvapaikan saamiselle?

Muun muassa Uuden Suomen uutisissa kerrottiin, että Pääministeri Juha Sipilän (kesk) truvapaikkahakijoita koskeva kommentti suututtaa ja myös ihmetyttää. 

Tässä lehden sitaatti pääministerin Ylellä antamasta haastattelusta: ”Nythän tämän tilanteen teki vaikeaksi se, että suurin osa näistä liikkeellä olijoista oli taloudellisten syiden takia. Ei sen takia, että he pakenisivat sotaa tai henkilökohtaista vainoa. Se on tämän epäjärjestykseen aiheuttanut Euroopassa.”

Pääministeri oikeaisee mutkia ja myös syyllistää tulijoita koko Euroopan epäjärjestyksen takia! Tämä vastakkainasettelu on joko melkoisen mielikuvituksen tulos tai silkkaa laskelmoivaa poliittista peliä. 

Pohtimatta sen enempää vastakkainasettelua joka on tyypillistä totalitarististen johtajien puheille, minua kiinnostaa enemmän pohtia, miksi moni näkee vääränä sen, että turvaa haetaan taloudellisista syistä. Aseelliset konfliktit ja sodat, johtavat aina konfliktimaiden taloudellisiin hankaluuksiin ja jopa taloudellisiin romahduksiin. 

Huhtikuussa elämäni muuttui ratkaisevasti, kun Nicaraguassa alettiin tappaa rauhallisiin mielenosoituksiin osallistuneita kansalaisia. 300-400 nicaragualaista on huhtikuusta lähtien kuollut, tuhansia on loukkaantunut ja satoja on vankiloissa. Noin 300 kansalaista on terroristiepäilyn alla maassa, jossa mielen osoittaminen on laissa terroriteko. Arvioiden mukaan 30 000 nicaragualaista on paennut Costa Ricaan turvaa hakemaan. Melkein yksikään heistä ei ole koskaan tarttunut aseisiin. Voitaisiin karkeasti sanoa, että valtaosa heistä on lähtenyt Nicaraguasta siksi, koska he pelkäävät hallituksen sortoa, mutta myös siksi, koska Nicaraguan talous on jo näyttänyt romahtamisen merkkejä. Romahtanut talous on myös yksi painava syy, miksi monet venezuelalaiset lähtevät Venezuelasta. Venezuelassa kuollaan nälkään ja lääkkeiden puutteeseen. Arvioiden mukaan Venezuelasta on lähtenyt 2-5 miljoonaa ihmistä. 

Jos venezuelalaiset tulisivat Suomeen, vain murto-osa tulijoista saisi turvapaikan ja heidät pakkopalautettaisiin Venezuelaan. Näin Suomi on toiminut erityisesti afganistanilaisten ja irakilaisten turvapaikanhakijoiden kohdalla. Onko se oikein? Ei ole. Ei ole oikein, että nälkää näkeminen ja nälkään kuoleminen tai jopa köyhyys ei riitä turvapaikan saamisen perusteluksi. Moni vainottu ei voi tehdä työtä, koska työtä ei saa ”väärän” ajattelun takia. Jos työtä ei ole, ihmisen toimeentulon mahdollisuudet ovat heikot. Jo se, että ihminen lähtee omasta maastaan, on aktiivisuuden merkki. Aktiivinen ihminen tekee kaikkensa päästäkseen eteenpäin. Miksi aktiivisilta ihmisiltä suljetaan ovet vain siksi, että hän on syntynyt muualla?

Maailma muuttuu jatkuvasti, ja uusia nälkää näkeviä ja taloudellisin perustein turvaa hakevia tullaan jatkossakin näkemään. Pystymmekö ratkaisemaan konflikteja niin nopeasti, etteivät maiden taloudet ehdi romahtaa? Venezuelan ja Nicaraguan kriisien etenemistä seuranneena, totean surullisena että emme ole. Maailma on jo kauan kääntänyt selkäänsä Venezuelan nälkää näkeville kansalaisille, ja nyt sama tehdään nicaragualaisille. ”Se on heidän ongelmansa”, moni sanoo ja erehtyy. Konfliktit laajenevat. Nicaraguan ongelma on jo nyt Costa Rican, Hondurasin, Espanjan ja Yhdysvaltojen ongelma. Ne maat vastaanottavat eniten nicaragualaisia. Venezuelan ja Nicaraguan kriisit eivät ole verrattavissa Irakin ja Syyrian sotiin, mutta romahtaneen talouden seuraukset ovat kaikkialla samat ihmisille. 

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu