Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ortegasta, haamusta ja enkelistä

  • Ortegasta, haamusta ja enkelistä

Remigio Ángel González on Meksikossa syntynyt guatemalalainen miljonääri, joka omistaa lukuisia televisiokanavia Keski-Amerikassa. Gónzález perusti ystävänsä Ortegan kanssa televisiokanavan Canal 4 vuonna 1992. Televisiokanava on nyt Ortegan perheen omistuksessa, Myöhemmin Gonzalez perusti Nicaraguaan kanavan Canal 13, jonka televisiouutinen ”Acción 10” on tällä hetkellä maan suosituin.

Viime viikolla Ortegalle lojaali toimittaja Oscar Ortiz ilmestyi Canal 13:n televisiokanavan toimitukseen ilmoittaen, että hän on uusi tiedotuslinjasta vastaava päätoimittaja, ja että asia oli sovittu toimitusjohtajan kanssa. Televisiokanavan työntekijät kieltäytyivät yhteistyöstä tämän sandinistisen toimittajan kanssa ja mies joutui lähtemään samana päivänä toimituksesta.

Canal 13:n päätoimitusjohtaja on Carlos Pastora. Hondurasin ja Nicaraguan kaksoiskansalainen Pastora oli muutama päivä sitten Managuan lentokentällä lähdössä Yhdysvaltoihin työmatkalle. Lentokentällä rajaviranomaiset ilmoittivat hänelle, ettei hänellä ole enää lupaa lähteä maasta. Pastora perheineen turvautui Hondurasin suurlähetystöön ja anoi turvapaikkaa sieltä. Pastoran mukaan hän ei missään nimessä ole sopinut mitään Oscar Orizin kanssa.

Nyt on käynyt ilmi, että Nicaraguan viranomaiset tutkivat Pastoraa rahanpesusta! Olen katsonut muutaman kerran ”Acción 10” -uutislähetyksen ja uutislähetyksen linja poikkeaa täysin Ortegan hallinnon lukuisten tiedotusvälineiden linjasta. Uutislähetyksissä kerotaan protesteista, haastatellaan kuolleiden ja pidätettyjen vanhempia ja uutisoidaan Ortegan hallinnolle epäedullisista tapahtumista.

Moni on ihmetellyt että onko nyt niin, että herra Gonzálezin ja Ortegan ystävyys on päättynyt. González on ennen kaikkea bisnesmies. Uutiskanavan linja kertoo samalla Ortegan televisiokanavien epäsuosiosta. Tiedotusvälineiden omistajille tärkeintä on yleisön määrä.

Luin, että Yhdysvalloissa Ángel Gonzálezia vastaan on suunnitteilla Magnitskyn lain soveltamista. Samalla lailla Ortegan pojat, Juan Carlos Ortega Murillo Ja Laureano Ortega Murillo, ovat listalla, jonka 14 USA:n senaattoria on toimittanut senaattiin, jotta ihmisoikeurikoksiin syyllistyneisiin voitaisiin soveltaa Global Magnitsyn lakia. USA:n senaatti päättää asiasta 15.9. Samana päivänä Senaatti päättää myös Nica-Actista. Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkosuhteiden komitea on hyväksynyt Nica-Act- lain. Nicaraguan Investment Conditionality Act of 2017 (Nica Act). Nica-Actin päätarkoitus on estää investointia Nicaraguaan ja sitä kautta painostaa Ortegaa. Heinäkuussa kerroin kyseisestä toimeenpiteistä. 

Ortegan hallinnon tiedotuslinjasta vastaa hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo, mutta tiettävästi myös hänen poikansa Juan Carlos Ortega Murillo päättää suurista tiedotuslinjoista, kuten esimerkiksi radiokanavien toiminnasta.

Daniel Ortega on siis kovassa puristuksessa, ja arvatenkin hän yrittää nyt Pastoraa syyttämällä osoittaa yhdysvaltalaisille päättäjille taistelevansa rahapesua vastaan. Kuuntelin kokeneiden toimittajien keskusteluohjelmaa, jossa he olivat sitä mieltä, että ei olisi yllätys, jos Ortega päättäisi ottaa haltuusa Gonzálezin kanavan. Gonzálezilta on melkein mahdotonta kysyä hänen kantaansa. Ei ole tuulesta temmattua, että Gonzálezia kutsutaan "haamuksi". (El Fantasma, espanjaksi) Miehen etunimi tarkoittaa enkeliä. Häntä ei näy missään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset