Rajat kiinni -porukka ei tunne armoa

Viime viikonlopuna Latinalaisen Amerikan maissa moni heräsi uuteen tilanteeseen, jonka kuviteltiin olevan mahdollista vain niin sanotuissa kehittyneissä maissa. Se uusi tilanne on ”Rajat kiinni” -liikkeen kaltaisen liikkeen esiille tuleminen Costa Ricassa ja Brasiliassa.

Jo useiden kuukausien aikana Venezuelasta on virrannut ihmisiä ulkomaille. Suurempien venezuelalaisten joukkojen vastaanottajamaat ovat olleet naapurimaat Kolumbia ja Panama. Moni venezuelalainen on kuitenkin lähtenyt Brasilian asti. Venezuelalaiset pakenevat presidentti Nicolás Maduron kurjistavaa politiikkaa. Kannattaa katsoa Ylen toimittaja Petri Pesosen dokumentti Venezuelasta, jotta voi ymmärtää miksi moni lähtee Venezuelasta. Monille jääminen merkitsee kuolemaa.

Viime viikonloppuna Brasiliassa Pacaraimassa sytytettiin telttoja, joihin venezuelalaiset turvapaikanhakijat olivat majoittuneet. Vihaiset brasilialaiset kehottivat venezuelalaisia poistumaan maasta ”isänmaallisilla” iskulauseilla.

Niitä ”Pois maastamme huutoja” kuultiin myös San Josén keskustassa Costa Ricassa. Useiden vuosien aikana La Merced (Armo -niminen puisto) on ollut nicaragualaisten maahanmuuttajien kokoontumispaikka. Nicaragualaiset ovast saapuneet vuosittain Costa Ricaan työskentelemään erityisesti sisäkköinä ja maataloustöissä, mutta myös korkeasti koulutetuissa työpaikoissa. Huhtikuusta lähtien Ortegan hallinto on sortanut eri mieltä olevia nicaragualaisia, samalla lailla kuin Venezuelan Maduron hallinto sortaa eri mieltä olevia venezuelalaisia. Moni nuori, joka taisteli useiden päivien aikana Ortegaa vastaan on kuollut, haavoittunut tai pidätetty, ja moni on yhä kadoksissa. Vainot jatkuvat. Monille nicaragualaisille nuorille ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin paeta Ortegan terroria. Monilla ei ole rahaa lähteä Espanjaan tai Yhdysvaltoihin, ja pitkän ja varallisen kävelymatkan jälkeen he pääsevät turvaan Costa Ricaan, jossa nicaragualaisia on aina otettu avosylin vastaan. Tällä hetkellä Costa Ricassa on 18 000 nicaragualaista turvapaikanhakijaa. Viime lauantaina San Josén kaduilla ja La Merced -puistossa nähtiin toisenlaisia costaricalaisia. Vihaiset nuoret, etupäässä nuoret miehet osoittivat raivoisasti mieltään, käskien nicaragualaisia poistumaan Costa Ricasta. Katsoin videoista costaricalaisten nuorten haastatteluja, joissa he perustelivat kuin Suomen Rajat kiinni -liikkeen jäsenet miksi olivat vihaisia. Nämä nuoret puhuivat hallitsemattomasta maahanmuutosta, Costa Rica vain costaricalaisille, jne.

Costa Rican poliisit pidättivät 44 henkilöä ja takavarikoivat mielenosoittajilta puukkoja, vesureita, pesapallomailoja ja jopa molotoveja. Uutisten perusteella tilanne oli paha.

Costa Rican hallitus ja jopa presidentti heti tekivät selväksi kantansa Costa Ricasta avoimena, ystävällisenä maana, joka niin hyvissä kuin huonoissa hetkissä on kulkenut Nicaraguan rinnalla maiden historian aikana.

Costa Ricassa ja myös Brasiliassa epäillään, että kiihkomieliset mielenilmaukset oli masinoitu ulkomailta (mahdollisesti Nicaraguasta ja Venezuelasta) käsin. Costa Ricassa kutsu mielenilmauksiin oli lähtenyt liikkeelle somesta, jossa oli julkaistu vanhoja kuvia nicaragualaisten tekemistä rikoksista. Costa Ricassa oli esimerkiksi väitetty, että nicaragualaiset olivat polttaneet Costa Rican lipun. On epäilty, että temppu olisi Ortegan kannattajien tekemä tai että se oli valeuutinen. Costaricalaisen La Nación -lehden mukaan viime viikolla oli ainakin 6 valeuutista nicaragualaisista eri sosialisisssa medioissa ja niiden perusteella mielipiteitä manipuloitiin.

Luottamus naapurimaiden kansalaisten välillä on kärsinyt kolahduksen, mutta armaasti järkevät henkilöt pystyvät katsomaan huutoja pidemmälle. Onhan se kurjaa, ettei edes ulkomailla olla turvassa hirmuhallinnon sortotoimista. Eilen nähtiin useissa costaricalaisissa kaupungeissa costaricalaisten vieraanvaraisuutta hädässä olevia nicaragualaisia kohtaan, ja on muisteltu, kuinka costaricalaiset esimerkiksi saapuivat satoja vuosia sitten opiskelemaan Leónin yliopistoon, koska Costa Ricassa ei sellaisia yliopistoja ollut.

Nicaragua ja Venezuelan kriisit ovat alueellisia ja pakolaisten tulo lisää haasteita yhteiskunnalle. Ei unohdeta, että haasteita lisäävät myös omat kansalaiset.

Nicaraguan kriisin alussa ihmettelin sitä hitautta, jolla Ortegan hallinnon aiheuttamaan kriisiin reagoitiin. Nyt ongelmat lisääntyvät, ja kohta nicaragualaiset eivät lähde maasta väkivallan takia vaan siksi, ettei heillä ole työtä ja ruokaa, kuten kansalaiset Venezuelassa.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu