Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaragua ajautumassa taloudelliseen kriisiin

  • Nicaragua ajautumassa taloudelliseen kriisiin

Ortega yrittää viestiä ulkomaille, että Nicaraguassa olisi rauha ja turvallista. Kansalaiset kuitenkin pelkäävät, koska puolisotilaalliset partioivat kaduilla. ”Noitavainot” eri mieltä olevia kohtaan ovat jatkuneet.

Nicaragua on ajautumassa talousromahdukseen. Työttömyys ja yritysten konkurssit ovat lisääntyneet huimasti ja samalla valtion rahat hupenevat. Ennen taloudellisesti aktiiviset kylät ovat nyt kuin haamukyliä. Turismi on laskenut, lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja maahan ja nicaragualaiset eivät halua maksaa veroa, koska rahaa käytetään myös puolisotilaallisten joukkojen palkkioihin, ym. Kansainväliset taloustahot eivät myönnä lainoja Nicaraguan hallinnolle niin kauan kun maan poliittisia ongelmia ei ratkaista.

Tällä viikolla Nicaraguan parlamentti hyväksyy 9,6% leikkauksia maan budjettiin. Lehtitietojen mukaan suuremmat leikkaukset kohdistuvat terveyteen ja koulutukseen. 

Ortegan hallinnon selitys on se, että syylliset maan taloudellisen tilanten romahtamisesta ovat ”vallankaappausyrittäjät”, jotka rahoittavat terroritekoja tehneitä ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Tähän päivään mennessä Ortega ei myönnä olevansa syyllinen mistään, vaan rauhalliset mielenosoittajat tappavat itsensä ja romahtavat taloutta! Ortega näkee, että hän on isä aurinkoinen ja ilman häntä Nicaragua romahtaisi. 90-luvulla kun Ortega hävisi ensimmäisissä avoimissa ja demokratisissa vaaleissa, maa oli taloudellisesti romahtanut. Nyt Ortega haluaa taloudessakin toistaa historiaa surullisin seurauksin nicaragualaisille.

Entäs vuoropuhelu?

Ortega ei vastaa piispojen viesteihin vuoropuhelun uudelleen käynnistämisestä. Kesäkuusta lähtien ei olla neuvoteltu. Ortega haluaa järjestää vuoropuheluita vain omin ehdoin. 

Tänään yksityisyrittäjien keskusjärjestö (COSEP) julkaisi kirjeen, johon kerää kaikilta nicaragualaisilta allekirjoituksia. Kirje on tarkoitus lähettää Ortegalle. Kirjeessä on viisi vaatimusta, joista tärkeimmät ovat väkivallan lopettaminen (lauantaina kuoli kaksi henkilöä Ortegan joukkojen käsissä. Kuolleella maanviljelijälle oli kidutusjälkiä.). Yrittäjät haluavat samaa kuin piispat, että Ortega istuisi taas neuvottelemaan Nicaraguan tulevaisuudesta ja myös siitä, että maassa järjestettäisiin ennenaikaiset vaalit.

Huomenna keskiviikkona Managuassa ja suuremmissa kaupungeissa on suuria mielenosoituksia poliittisten vankien vapauttamisen, ennenaikaisten vaalien ja oikeuden puolesta,

 

Ortega on suuri este Nicaraguan rauhalle ja taloudelliselle tasapainolle.

 

Tässä tämä linkki Keski Amerikan talousasioista kiinnostuneille: 

https://en.centralamericadata.com/en/search?q1=content_en_le:%22economic+crisis%22&q2=mattersInCountry_es_le:%22Nicaragua%22

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset