Nicaraguan tilanne ei ole nomalisoitumassa

Tiesulkuja on poistettu väkivalloin ja ja joitakin kansannousun johtajia on pidätetty. Siksi hallinnon propagandakampanjan mukaan Nicaraguassa tilanne on normalisoitumassa. Todellisuus on kuitenkin kaikkea muuta. Mielenilmaukset ja pidätykset ovat jatkuneet. Nicaraguan talous jatkaa sukeltamistaan.

Tiistaina Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeuskomitean (CIDH) edustajat julkaisisivat raporttinsa. Raportin mukaan tilanne on maassa vakava, koska mielenosoituksiin osallistuneita kriminalisoidaan, vainotaan, pidätetään ja tuomitaan mm. terrorismista. Ortegan hallinto pitää satoja eri mieltä olevia vankiloissa. Kuusi mielipidevankia on ollut jo 7 päivää nälkälakossa.

Viime viikolla Ortega itse antoi haastatteluja eri kansainvälisille tiedotusvälineille. Haastatteluista kävi ilmi, että Ortegan todellisuus poikkeaa täysin mm ihmisoikeusjärjestön todistamasta todellisuudesta. Lievästi sanottuna presidentti valehteli ja syytti eri tahoja Nicaraguan kriisistä. Eri ihmisoikeusjärjestöjä Ortega syytti myös valehtelemisesta. Ortega esimerkiksi kielsi että katolista kirkkoa vainotaan ja väitti ettei kirkoissa ole kuollut ketään. Managualaisessa kirkossa, ”Divina Misericordia”, kuoli nuori poika 13.7.  ja kun kirkkoa korjattiin, sieltä löytyi satoja luodinreikiä. Oli ihme, ettei kirkossa kuollut enemmän ihmisiä.

Haastatteluissa kävi valitettavasti myös ilmi, että Ortega on takertunut valtaansa, hän ei suostu ennenaikaisiin vaaleihin ja hän haluaa vuoropuheluja omien ehtojensa mukaisesti eikä niin avoimesti ja laajalti kuin yhteiskunnan eri osapuolet haluaisivat.

Eilen Amerikan valtioiden järjestö (OAS) kokoontui jälleen keskustelemaan Nicaraguan tilanteesta. Tämä on neljäs kokous, jonka valtiot ovat pitäneet kriisin aikana. Argentiina, Brasilia, Canada, Chile, Kolumbia, Yhdysvallat, Méksiko ja Peru ovat olleet aloitteellisia ja heillä oli päätöslauselman ehdotus, joka eilen hyväksyttiin. 20 maata äänesti päätöslauselman puolesta ja vain 4 vastaan. Päätöslauselman mukaan järjestö muodostaa erikoistyöryhmän seuraamaan Nicaraguan tilannetta.

Nicaraguan ulkoministeri sanoi, ettei Nicaraguan hallinto hyväksy sellaisen työryhmän pääsyä maahan, ja hän syytti OASia Nicaraguan sisäisiin asioihin puuttumisesta. Amerikan valtioiden järjestö on kuitenkin syntynyt alueen ihmioikeuksien ja demokratian edistämistä varten. Olisi siis järjestön periaatteiden vastaista olla puuttumatta Nicaraguan kaltaiseen ihmioikeuskriisiin. Nicaragua on allekirjoittanut OAS:n demokraattisen kirjeen, ja jos maa ei noudata sitä, maa voidaan poistaa OAS:ista. Minusta se ei ole nyt se oikea ratkaisu, vaan Nicaraguan hallintoa on painostettava kaikin tavoin avautumaan demokraattisempaan suuntaan.

 

Nyt tärkeintä on vaatia mielipidevankien vapauttamista, pidätysten ja vainojen lopettamista, puolisotilaallisten joukkojen hajottamista, kansallisen vuoropuhelun jatkamista ja rehellisten ennenaikaisten vaalien järjestämistä.

 

Muistutan myös, että Suomessa asuvat nicaragualaiset kutsuvat kaikki muistomessulle Pyhän Henrikin katedraaliin, Nicaraguassa oikeudenmukaisuuden, vapauden ja demokratian vuoksi menehtyneille. Messu on sunnuntaina 5. elokuuta 2018, Pyhän Henrikin katedraalissa (Pyhän Henrikin aukio 1 A, Helsinki) klo 16:30. 

Lähteet:

 

https://www.laprensa.com.ni/2018/08/03/departamentales/2456078-tres-herm…

https://www.elnuevoherald.com/ultimas-noticias/article215806470.html

https://www.laprensa.com.ni/2018/08/03/politica/2456071-ortega-se-arries…

https://www.elnuevodiario.com.ni/nacionales/471228-cidh-nicaragua-crisis…

 

 

 

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu