Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan tilanne ei ole nomalisoitumassa

  • Kyllä Nicaragua vielä nousee.
    Kyllä Nicaragua vielä nousee.

Tiesulkuja on poistettu väkivalloin ja ja joitakin kansannousun johtajia on pidätetty. Siksi hallinnon propagandakampanjan mukaan Nicaraguassa tilanne on normalisoitumassa. Todellisuus on kuitenkin kaikkea muuta. Mielenilmaukset ja pidätykset ovat jatkuneet. Nicaraguan talous jatkaa sukeltamistaan.


Tiistaina Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeuskomitean (CIDH) edustajat julkaisisivat raporttinsa. Raportin mukaan tilanne on maassa vakava, koska mielenosoituksiin osallistuneita kriminalisoidaan, vainotaan, pidätetään ja tuomitaan mm. terrorismista. Ortegan hallinto pitää satoja eri mieltä olevia vankiloissa. Kuusi mielipidevankia on ollut jo 7 päivää nälkälakossa.


Viime viikolla Ortega itse antoi haastatteluja eri kansainvälisille tiedotusvälineille. Haastatteluista kävi ilmi, että Ortegan todellisuus poikkeaa täysin mm ihmisoikeusjärjestön todistamasta todellisuudesta. Lievästi sanottuna presidentti valehteli ja syytti eri tahoja Nicaraguan kriisistä. Eri ihmisoikeusjärjestöjä Ortega syytti myös valehtelemisesta. Ortega esimerkiksi kielsi että katolista kirkkoa vainotaan ja väitti ettei kirkoissa ole kuollut ketään. Managualaisessa kirkossa, ”Divina Misericordia”, kuoli nuori poika 13.7.  ja kun kirkkoa korjattiin, sieltä löytyi satoja luodinreikiä. Oli ihme, ettei kirkossa kuollut enemmän ihmisiä.


Haastatteluissa kävi valitettavasti myös ilmi, että Ortega on takertunut valtaansa, hän ei suostu ennenaikaisiin vaaleihin ja hän haluaa vuoropuheluja omien ehtojensa mukaisesti eikä niin avoimesti ja laajalti kuin yhteiskunnan eri osapuolet haluaisivat.


Eilen Amerikan valtioiden järjestö (OAS) kokoontui jälleen keskustelemaan Nicaraguan tilanteesta. Tämä on neljäs kokous, jonka valtiot ovat pitäneet kriisin aikana. Argentiina, Brasilia, Canada, Chile, Kolumbia, Yhdysvallat, Méksiko ja Peru ovat olleet aloitteellisia ja heillä oli päätöslauselman ehdotus, joka eilen hyväksyttiin. 20 maata äänesti päätöslauselman puolesta ja vain 4 vastaan. Päätöslauselman mukaan järjestö muodostaa erikoistyöryhmän seuraamaan Nicaraguan tilannetta.


Nicaraguan ulkoministeri sanoi, ettei Nicaraguan hallinto hyväksy sellaisen työryhmän pääsyä maahan, ja hän syytti OASia Nicaraguan sisäisiin asioihin puuttumisesta. Amerikan valtioiden järjestö on kuitenkin syntynyt alueen ihmioikeuksien ja demokratian edistämistä varten. Olisi siis järjestön periaatteiden vastaista olla puuttumatta Nicaraguan kaltaiseen ihmioikeuskriisiin. Nicaragua on allekirjoittanut OAS:n demokraattisen kirjeen, ja jos maa ei noudata sitä, maa voidaan poistaa OAS:ista. Minusta se ei ole nyt se oikea ratkaisu, vaan Nicaraguan hallintoa on painostettava kaikin tavoin avautumaan demokraattisempaan suuntaan.

 

Nyt tärkeintä on vaatia mielipidevankien vapauttamista, pidätysten ja vainojen lopettamista, puolisotilaallisten joukkojen hajottamista, kansallisen vuoropuhelun jatkamista ja rehellisten ennenaikaisten vaalien järjestämistä.

 

Muistutan myös, että Suomessa asuvat nicaragualaiset kutsuvat kaikki muistomessulle Pyhän Henrikin katedraaliin, Nicaraguassa oikeudenmukaisuuden, vapauden ja demokratian vuoksi menehtyneille. Messu on sunnuntaina 5. elokuuta 2018, Pyhän Henrikin katedraalissa (Pyhän Henrikin aukio 1 A, Helsinki) klo 16:30. 

Lähteet:

 

https://www.laprensa.com.ni/2018/08/03/departamentales/2456078-tres-herm...

https://www.elnuevoherald.com/ultimas-noticias/article215806470.html

https://www.laprensa.com.ni/2018/08/03/politica/2456071-ortega-se-arries...

https://www.elnuevodiario.com.ni/nacionales/471228-cidh-nicaragua-crisis...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Kiitos Ana, että olet jaksanut nostaa Nicaraguan tilannetta esille näissä Puheenvuoron kirjoituksissasi!

Toivoisin myös meiltä muilta sosialidemokraateilta selkeämpää irtiottoa Ortegan nykypolitiikasta sekä myös sandinistien hallinnon menneisyydestä, jota varjostivat monenlaiset ihmisoikeusrikkomukset.

"Nyt tärkeintä on vaatia mielipidevankien vapauttamista, pidätysten ja vainojen lopettamista, puolisotilaallisten joukkojen hajottamista, kansallisen vuoropuhelun jatkamista ja rehellisten ennenaikaisten vaalien järjestämistä."

Juuri näin. Tarja Halosella ja Erkki Tuomiojalla on aiemmin ollut keskusteluyhteys Daniel Ortegan kanssa. Ehkä Suomi voisi heidän kauttaan antaa oman panoksensa kriisin ratkaisemiseksi rauhanomaisin keinoin?

Käyttäjän amgs kuva

Hei, minäkin toivon muilta sosialidemokraateilta selkeämpää irtiottoa Ortegan nykypolitiikasta ja olet oikeassa myös FSLN:n menneisyyden suhteen. Nicaraguassa varsinkin moni entinen FSLN:n puoluejäsen on sitä mieltä, että FSLN, nimestä huolimatta, ei ole enää sandinistinen vaan puolue on nyt kerho yhden perheen palveluksessa. Puolue on siis ortegisti.

Moni entinen Ortegan taistelukaveri on nyt mukana rauhallisessa kansannousussa, joka on vaatinut tähän mennessä 317 uhria. Luku on Amerikan Valtioiden ihmisoikeuskomitean viimeisestä raportista. Kadonneita on satoja kuin myös vankiloissa. Ortega haluaa väkivalloin jäädä maahan. Ihan kuin 21 vuotta presidenttinä eivät olisi hänelle jo tarpeeksi.

FSLN on sosialistisen internationaalin jäsen. Ihmettelen miksi ihmisoikeuksia rikkova puolue on vielä kyseisen kattojärjestön jäsen. Toisaalta ehkä sitäkin kautta on mahdollista painostaa Ortegan hallintoa tekemään muutoksia Nicaraguan poliittisessa järjestelmässä. Viime kesäkuussa SI tuomitsi Nicaraguan hallintoa lukuisten ihmisoikeusrikosten takia.

Muuten, Erkki Tuomioja on ainakin Facebookissa kertonut tuomitsevansa Ortegan hallinnon toimia. Erkki Tuomioja on myös ollut mukana nicaragualaisten järjestämissä mielenilmauksissa.

http://100noticias.com.ni/nacionales/91175-interna...

https://demokraatti.fi/sosialistisen-internationaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset