Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

100 päivän taistelu toisenlaisen Nicaraguan puolesta

  • Kutsu espanjankieliseen muistomessuun.
    Kutsu espanjankieliseen muistomessuun.

Viime maanantaina Nicaraguan presidentti Daniel Ortega antoi haastattelun yhdysvaltalaiselle televisiokanavalle, Fox Newsille. Se oli Ortegan ensimmäinen mediahaastattelu 10 vuoteen. Ortegan avautumisen on arvioitu johtuvan siitä, että hän halusi antaa viestin suoraan Trumpille. Fox News on Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin suosima televisiokanava. Ortega vastasi kysymyksiin muunnetulla totuudella. Internet on kuitenkin täynnä kansalaisten tekemiä videoita ja eri medioiden toimittajien raportteja Ortegan joukkojen hirmuteoista.

Ilmeisesti Ortegan vastaukset eivät vaikuttaneet hänen toivomallaan tavalla, vaan päinvastoin. Trump on delegoinut Nicaraguan asiaa varapresidentti Mike Pencelle. Mike Pence Twittasi Ortegan haastattelun jälkeen sanoen, että todisteita Ortegan hallinnon vastuusta Nicaraguan tapahtumista on tarpeeksi, ja tuomitsi kovin sanoin Ortegan. Keskiviikkona Yhdysvaltojen edustajainhuone tuomitsi yksimielisesti Ortegan harjoittaman sorron ja vaatii Nicaraguaan ennenaikaisia vaaleja.

Samana maanantaina, ja melkein samalla hetkellä, kun Ortegan nauhoitettu haastattelu julkaistiin, Jinotega-kaupungissa käynnistyi puolisotilaallisten hyökkäys mielenosoittajia vastaan. Neljä mielenosoittajaa sai surmansa. Managuan kaupunginosassa, jossa tietävästi asuu moni Ortegan läheinen virkailija, nuori nainen sai tuntea terrorin omin nahoin. Brasilialaisen lääketieteen opiskelijan, Raynéia Liman, autoa kohti ammuttiin. Nuori nainen kuoli samana iltana ampumahaavoihin sairaalassa. Raynéia Liman ei olisi pitänyt kuolla. Silminnäkijöiden mukaan puolisotilaalliset ampuivat suoraan autoa kohti. Brasilian viranomaiset ovat jo vaatineet selvitystä. Poliisit väittävät tiedotteessa, että ampuja on vartija. Nyt eivät edes Nicaraguan poliisit itse usko pomojensa selityksiin.

Tällä viikolla Ortega on myös antanut haastattelun venezuelalaisen televisiokanavan, Telesurin, toimittajalle. Sekä Fox Newsin että Telesurin haastatteluissa Ortega vakuuttaa kovalla naamalla, että Nicaraguassa tilanne on normalisoitunut. Nicaraguassa ei kuitenkaan eletä normaalia arkea, kuten Ortega ja hänen hallinnonsa kannattajat ja viranomaiset antavat ymmärtää. Iltakuuden jälkeen ei kannata lähteä kotoa, koska silloin kaupungit autioituvat ja puolisotilaalliset partioivat. Ihmiset pelkäävät, ja pelko on aiheellista.

Nicaraguan rauhallinen kansannousu on kestänyt jo 100 päivää. Sadassa päivässä on tapahtunut liian paljon kaikenlaisia kauheuksia. Nicaragualainen ihmisoikeusjärjestö ANPDH julkaisi eilen taas raporttinsa, jonka mukaan 19.4.2018-25.7.2018 aikana Nicaraguassa on kuollut 448 ihmistä. 383 oli siviilejä, jotka protestoivat hallintoa vastaan. 43 olivat puolisotilaallisia tai Ortegan kannattajia, 24 poliisia ja 1 sotilas. 2720 ihmistä on haavoittunut ja suurin osa heistä ei ole pääsyt terveydenhoitoon. 718 ihmistä on kadonnut.

Toisin kuin ennen, kun ihmisiä pidätettiin ja tapettiin kaduilla, nyt viime viikoilla Nicaraguassa mielenosoituksiin ja tiesulkuja pystyttäneitä vainotaan ja pidätetään ja osa heistä katoaa. Tuhansia nuoria on pidätetty viikon aikana.

Vainot katolista kirkkoa kohtaan jatkuvat. Moni pappi ja jopa piispat asuvat salaisissa paikoissa. Piispat ovat pari päivää sitten lähettäneet kirjeen Ortegalle, jossa he pyytävät presidentiltä kirjallisen selityksen siihen, haluaako presidentti yhä, että episkopaalisen konferenssin piispat toimisivat vuoropuhelun kutsujina ja valvojina vai ei. Ortega on viime päivinä syyttänyt piispoja vallankaappauksesta! Ortegan vastausta odotetaan yhä. Huomenna lauantaina katolinen kirkko kutsuu koolle suuren marssin.

Sadan päivän aikana nicaragualaiset ovat vaatineet kansalaisoikeuksien kunnioittamista, väkivallan ja sorron lopettamista, presidentin erottamista ja ennenaikaisia vaaleja. Ortega ei ole suostunut niihin vaatimuksiin, ei edes neuvottelemaan ennenaikaisista ja reiluista vaaleista. Mielenosoitukset jatkuvat sadan taistelupäivän kunniaksi, ja mielenosoittajat vaativat mielipidevankien vapauttamista. Moni nicaragualainen vannoo jatkavansa rauhallista taistelua oikeuksiensa puolesta, kunnes Nicaraguassa vallitsee rauha, oikeudenmukaisuus ja demokratia. Nicaragualaiset kiittävät jo tässä vaiheessa tuesta, vaikka vielä on paljon tekemistä.

Suomessa asuvat nicaragualaiset kutsuvat kaikki muistomessullePyhän Henrikin katedraaliin, Nicaraguassa oikeudenmukaisuuden, vapauden ja demokratian vuoksi menehtyneille. Messu on 5. elokuuta 2018, Pyhän Henrikin katedraalissa (Pyhän Henrikin aukio 1 A, Helsinki) klo 16:30.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Trump on delegoinut Nicaraguan asiaa varapresidentti Mike Pencelle."

Taas kerran USA ryhtyy maailmanpoliisiksi Latinalaisessa Amerikassa, kuten niin monta kertaa ennenkin.

Käyttäjän amgs kuva

Jos Suomi olisi yhtä lähellä Nicaraguasta kuin Yhdysvallat on, varmasti moni suomalainen kantaisi huolta Nicaraguan kriisistä ja esim. turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta. Toiseksi Yhdysvallat on Nicaraguan tärkein kauppakumppani. Sillä on paljon väliä molempien maiden kannalta. Erikoisinta tässä on se, että Ortega sanoo (anoaa) haastattelussa, että herra Trump nyt miettisi, että Nicaragua on pieni maa, yhtä pieni kuin yhdysvaltalainen osavaltio! Ortegan uho imperialismia vastaan oli täysin poissa.

Kuten sanoin jo edellisen kirjoituksen kommenttiketjussa, tällä hetkellä Nicaraguan ongelma on Daniel Ortega ja irmuhallintonsa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

USA on aikaisemminkin järjestellyt Väliamerikan asioita huolestumisen lisäksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Automaattisen toiston poisto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset