Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ortega on erotettava ja ennenaikaiset vaalit järjestettävä

  • Yliopiston opiskelijoiden kutsu tämän päivän mielenosoituksiin.
    Yliopiston opiskelijoiden kutsu tämän päivän mielenosoituksiin.

Ortegan Nicaraguassa mielenosoittajia on ammuttu, pidätetty ja kidutettu, ja terveydenhoito on heiltä kielletty. Pidätykset ovat jatkuneet ja pidätettyjä kidutetaan yhä. Tarkkaa määrää pidätetyistä ei ole tiedossa, koska viranomaiset eivät kerro mitään.

Päivästä toiseen ja viikosta toiseen laittomasti pidätettyjen omaiset ovat seisoneet pahamaineisen El Chipote -vankilan ulko-ovella odottaen tietoa omaisistaan ja viemässä pidätetyille ruokaa. Pidätettyjen mielenosoittajien joukossa on naisia ja alaikäisiä. Viime lauantaina Ortegan joukot pakottivat pidätettyjen omaiset pois vankilan läheisyydestä, ja nyt viranomaiset sulkivat tien joka vie El Chipoteen.


Ortegan hallinnon ja muiden yhteiskunnan osapuolten välinen vuoropuhelu kriisin ratkaisemiseksi on ollut keskeytynyt jo pari viikkoa. Viime torstaina Ortega puhui omilleen ja koko kansalle. Ortega sanoi, että mielenosoittajat ovat terroristeja ja vallankaappareita. Samalla tavalla Ortega puhui katolisen kirkon piispoista. ”Luulin, että he olivat sovittelijoita, mutta he olivat vallankaappareiden palveluksessa.” Ortegan puhe on järjetön, koska hän itse oli kutsunut piispat vuoropuhelun järjestäjiksi ja valvojiksi. Ortega kutsui kannattajiaan pysymään hereillä ja taistelemaan hallinnon puolesta. Ortega antoi ymmärtää, ettei aio neuvotella, vaikka kaikki viestit, jotka Ortega saa ulkomailta vaativat, että neuvottelujen pitäisi jatkua ja ennenaikaiset vaalit on järjestettävä.

Hyökkäykset katolisia kirkkoja kohtaan ovat jatkuneet. Viime lauantaihin asti Jinotegan kirkko oli Ortegan kannattajien hyökkäyksen kohteena. Tähän mennessä 7 katolista kirkkoa on häpäisty kriisin aikana. Kirkon pispat ja papit ovat suhtautuneet Ortegan sanoihin ja Ortegan kannattajien hyökkäyksiin maltillisesti ja piispat kutsuvat heidät sovintoon.

Ortega tekee kaikkensa hiljentääkseen eri mieltä olevat. Viime viikolla Medardo Mairena, maanviljelijöiden edustaja, sai vankilatuomion mm. ”terrorismista”. Ilmeisesti 20-vuotias opiskelija Lesteher Alemán on saanut nyt käskyn saapua tuomioistuimen eteen. Tietävästi Lesther Alemán ei ole tehnyt muuta ”rikosta” kuin sanoa Ortegalle päin naamaa, että hänen pitäisi luopua vallasta.

 

Ulkomailla Ortegan tukijoita ovat vain Venezuela ja Kuuba. Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza kertoi viime viikolla pidetyssä Ortegan juhlan puheessa, että jos on tarpeen, Maduron Venezuela on valmis lähettämään venezuelalaisia puolustamaan Ortegan hallintoa. Yhdysvaltojen Amerikan valtioiden järjestön edustaja Carlos Trujillo on kuitenkin sitä mieltä, että Maduron on ensisijaisesti keskityttävä ratkaisemaan Venezuelan lukuisia vakavia sisäisiä ongelmia. Trujillo sanoi myös, että Nicaraguan kriisin ratkaisun on ensisijaisesti oltava rauhallinen. Hän toivoo että vuoropuhelu jatkuisi, ja jos näin ei tapahdu, on odotettavissa painostusta Yhdysvalloista ja muista maista.

Nicaraguassa ei saa tapahtua samaa kuin Venezuelassa, eli että Ortega jatkaa vallassa kuin mitään ihmisoikeusrikosta ei olisi Nicaraguassa tapahtunutkaan. Nyt Ortega ja hänen vaimonsa antavat ymmärtää, että kaikki on hyvin, koska tappamalla ja pidättämällä ihmisiä he ovat poistaneet tiesulut ja barrikadit. Läheskään kaikki ongelmat jotka johtivat rauhanomaiseen kansannousuun huhtikuussa eivät ole poistuneet. Mielenosoitukset ovat jatkuneet nyt viikonloppuna suurina maan eri kolkissa, ja tulevat jatkumaan. Nicaragualaiset eivät tule antamaan periksi saadakseen sitä mitä haluavat ja mitä kuolleet nuoret halusivat: Ortegan on luovuttava vallasta ja uudet ennenaikaiset ja vapaat vaalit järjestettävä, niin nopeasti kuin mahdollista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Erotettava erotettava... Kenen tehtävä se erottaminen oikein on? Sillä ei tuollainen tyranki vapaaehtoisesti vallasta luovu. Hänet on siis pakotettava eroamaan voimatoimin.

Mutta kenen tehtävä tämä erottaminen on? Varmaankin Nicaraguan kansan, mutta heidän keinonsa taitavat olla riittämättömät.

USA:ko tulisi apuun?

Käyttäjän amgs kuva

Ilahduin siitä, että tiedät hyvin Nicaraguan tilanteesta. Maa on kuin hullun hallituksen panttivankina. Ilman muuta on olemassa monta tulevaisuudenskenaariota. Yhdysvaltalainen senaattori Marco Rubio puhui eilen sisällissodan mahdollisuudesta. Valitettavasti Rubio ei ole erehtynyt, koska mielenosoittajat ovat huomanneet, että ilman aseita he ovat täysin Ortegan joukkojen armoilla. Viimeksi Masayan Monimbossa nuorille mielenosoittajille ja jopa heidän sukulaisilleen ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin paeta lähimetsiin ja yöllä hakeutua kaupunkeihin piilopaikkoihin. Ei ole tietoja siitä, kuinka monta nuorta on tällä hetkellä maan alla. Ortegan kannattajat antavat ihmisiä ilmi ja puolisotilaalliset vievät heidät vankiloihin selittämättä mitään. Ihmisiä on pidätetty esimerkiksi siksi, että kännyköistä on löytynyt tietoa vaikkapa mielenosoituksista. Ongelma on siinä, että Ortega haluaa sodan, jotta voisi myöhemmin vedota armahdukseen. Viimeinen vaihtoehto on kai se, että USA tekee iskunsa. Ennen iskua he yrittävät varmasti painostaa Ortegaa taloudellisilla keinoilla. Ortega on tietoinen siitä, että hänen asemansa on nyt heikko. Viime torstaina Ortega käytti kovia sanoja katolisen kirkon edustajista (se on Ortegan virhe, koska Nicaraguan katolilaiset eivät pidä siitä), mutta Ortega ei sanonut sanaakaan USA:n imperialismista. Hän, joka aina ennen oli haukkunut imperialismia!

Nicaragualaiset tiedostavat, että tämä ei ole nopeasti ratkaistavissa oleva ongelma, mutta jos apua tulee ulkomailta ja se nopeuttaisi asioita, tuskin moni nicaragualainen loukkaantuisi siitä. Yli 300 ihmistä on kuollut ja toistaiseksi ainoastaan mielenosoittajia on pidätetty. Kaikki ihmisoikeusjärjestöt sanovat kuitenkin, että Ortega on vastuussa, kuten tiedät.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Valta korruptoi eikä Ortega ole mikään poikkeus. Teki "Putinit" eli muutti perustuslakia sallien jatkokaudet (itselleen). Ihan normaaliesimerkki siitä että valta korruptoi ihmisen kuin ihmisen... ja tuskin Ortega oli edes ennen valtaansa mikään partiopoika. Vaikka olisikin ollut, niin jatkuva valta korruptoi kenet tahansa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Nicaraguan vaaleilla valittu hallinto on torjunut oikeiston vallankaappaushankkeen. Kannattaa hajaantua ja mennä kotiin - CIA:n dollarit on jo jaettu.

Käyttäjän amgs kuva

Trollit elävät harhassa. Jos joku antaa rahaa nicaragualaisille, se on Maduron Venezuela ja Ortega. Tiedetään, että puolisotilaallisille maksetaan suuria summia. Ortegalle on palkkasotureita. Hyvää huomenta siis!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lintunen elää aina ja loputtomiin kylmän sodan aikaa, ja on kommunistien puolella (sic, kuuluu Kommunistiseen Työväenpuolueeseen) - tai lähinnä niiden, joiden uskoo voivan olla lähinnä kommunismia.

Jopa nyt, kun lukuisten yritysten jälkeenkin kommunistit ovat epäonnistuneet globaalisti.... hänellä toivo elää vielä wanhoilla päivilläänkin. Vaikeahan (muttei mahdotonta) se on maailmankuvaansa muuttaa vuosikymmenten jälkeen. Ideologiansa sallii ihmisuhrit ja paljon muuta, koska kommunismi ja paremmat päivät (joita koskaan ei aidosti tule paitsi puoluejohdolle). Siitä sekopäisestä ajattelusta myös USA viha syntyy ihan luonnostaan. Kun USAa voisi kritisoida ihan järjellisilläkin pointeilla.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Siis onko vaaleilla valittu, vai trollaako Lintunen kyllä vai ei

Käyttäjän amgs kuva

Ortega itse järjesti vaaleja, joissa kävi vain 27% äänioikeutetuista äänestämässä ja vaalilautakunnan, jossa on vain Ortegan kannattajat siunasivat vaalituloksia. Vain tietämätön tai sokea hyväksyy tuollaisia vaaleja. Jos vaalien puhtauksella ei ole väliä, silloin voi vetoaa vaaleihin, muuten minusta ei.

Jotakin on nyt tapahtumassa, koska juuri tullut tiedon mukaan Ortega antaa tänään haastattelun Fox Newsin toimittajalle. Ortega ei ole koskaan kolmen hallituskauden aikana antanut haastatteluja! Nyt hän suostuu haastatteluun Trumpin kanavalle. Olisi mielenkiintoista tietää miksi. Toiseksi taidan arvailla jo miten hän tulee uhrautumaan. Muistutan siis, että Ortega on antanut aseita siviileille, jotka naamioituneina ampuivat mielenosoittajia tappaen yli 300 ihmistä. Ortega sitten sanoo, että rikollisryhmät tappavat toisiaan, mutta se on silkka valhe. Hän itse on ollut naamioituneiden miesten kanssa juhlimassa Masayassa.
https://mobile.twitter.com/JaggerKronos/status/102...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Presidentti Ortega ja Nicaraguan muu hallinto on valittu vaaleilla. Jos oppositio boikotoi vaaleja ja äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi, ei se anna lupaa vallankaappaushankkeelle.

Yhdysvaltain presidentti Reagan ja CIA tukivat 1980-luvulla oikeiston Contrien yritystä sandinistien ja Ortegan syrjäyttämiseksi. Mm. IranContra-skandaali (huumekauppaa, aseiden salakuljetus, rahaa, sabotaaseja).

Kyllä vain. Sitä oikeisto yrittää nytkin. Onneksi on rakennettu työläismiliisi demokratian ja hallinnon turvaksi.

Käyttäjän amgs kuva

Vain sellainen joka ei tiedä kovin paljon Nicaraguan poliittisesta elämästä uskoo vakavasti puheisiin oikeiston sabotoinnista.. Ortega itse väkivallalla on ajautunut umpikujaan ja epäsuosioon. Nicaragualaiset eivät ole niin hölmöjä kuin Ortega ja sinä annatte ymmärtää. Protestit olisivat loppuneet kolme kuukautta sitten, jos ikäihmisiä ei olisi hakattu ja nuoria opiskelijoita tapettu. 19.4. Kuoli 4 nuorta ja 20.4. 20 nuorta. Tarkka-ampujat olivat Ortegan palveluksessa. 90% kuolleista on mielenosoittajia. Yli 300 nicaragualaista on kuollut. Eilen yli 700 nuorta on pidätetty ympäri maata ja syynä on se, että he ovat osallistuneet mielenosoituksiin Näin sanovat kaikki ihmisoikeusjärjestöt. Toistaiseksi yhtään polisiisia ei ole joutunut vankilaan vaikka on kuvatodisteita siitä kuinka poliisit metsästivät nuoria kaduilla kuin peurat.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #10

Aina siitä saakka kun Yhdysvaltojen tukemat sotilasdiktatuurit ja hirmuhallitsijat alkoivat kaatua Latinalaisessa Amerikassa, taistelua on käyty oikeiston ja vasemmiston välillä. Vasemmiston johtamien vapaustaistelujen vieläkin jatkuva vyöry alkoi 1959 Kuuban vallankumouksesta eikä ole vieläkään päättynyt.

Vaikka suurvaltojen välisen liennytyksen vastustajat Yhdysvalloissa syyttivät Neuvostoliittoa tunkeutumisesta Etelä- ja Väli-Amerikkaan, vastarintaliikkeet useimmissa tapauksissa olivat kotoperäisiä eivätkä saaneet apua itäblokin mailta. Sotilasdiktatuurit Brasiliassa, Argentiinassa ja mm. Nicaraguassa sen sijaan saivat sotilaallista koulutus- ja materiaaliapua Yhdysvalloista. Lisäksi tiedustelupalvelu CIA tuki “kuolemanpartioita”, jotka terrorisoivat "likaisessa sodassa" diktatuurien vastustajia.

Nicaraguan vasemmistolaisen hallituksen horjuttaminen ja sabotaasit nousivat huomion kohteeksi 1970-luvun lopulla ja seuraavan vuosikymmenen alussa. Daniel Ortegan vasemmistolainen sandinisti-liike pääsi valtaan vuonna 1979 ja sai pian vastaansa Yhdysvaltojen tukemat “contrat”.

Salaisessa sodassa CIA teki myös omia aseellisia hyökkäyksiä Nicaraguan rannikon kohteita vastaan ja tuki Hondurasista toimivia sissejä, vaikka sellainen toiminta oli kielletty lailla. Samalla tavoin Yhdysvalloista virtasi tukea Salvadorin “likaiseen sotaan”. Näissä yhteyksissä paljastuneista väkivallantöistä nousi 1980-luvun alussa kovaa arvostelua jopa Yhdysvalloissa.

Vain historiaan ja nykypolitiikkaan perehtymätön ei ymmärrä, että vasemmiston ja oikeiston välinen taistelu jatkuu edelleen ja että Yhdysvallat ja CIA rahoittavat ja aseistavat oikeiston vastavallankumousta kaikkialla missä se on mahdollista. Myös Nicaraguassa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #11

Tiedätkö mitä on perusongelma kommenteissasi? -Käsittelet kaikkea oikeiston-vasemmiston akselilla. Silloin kun ihmisoikeudet ja tarkoitan sitä, että silloin kun ihmisten henkeä pitää puolustaa, ideologiat astuvat sivuun. Ortega on tehnyt kamalia virheitä ja yksi pahimmista on tappaa ihmisiä. Ortega on laittanut omia tappajia tekemään hirmutekoja. Sellaista ei pysty oikeistolainen eikä vasemmistolainen hyväksymään ellei hän on joku tunteeton ihmisraunio.
Liberation, joka on vasemmistolainen ranskalainen lehti julkaisi pari päivää sitten kuvan, jossa Ortegalle ja vaimolla oli veritahra kasvoilla ja kuvateksti oli ”Veriset sandinistit.”

Uuguayn presidentti Pepe Música sanoi viime viikolla, että Ortegan pitäisi siirtyä sivuun.Mujica evoi olla mitä tahansa, paitsi oikeistolainen. AMerikan valtioiden järjestön kokouksessa viime viikolla vain Venezuela, joku pieni Kariabian alueen saari ja Nicaragua äänestivät Ortegan tahdon mukaisesti. 21 maata tuki Argentiinan ajaman päätöslauselmaan, jossa on kovina vaatuimuksia Ortegalle.

Nicaraguan kansannousussa on sandinisteja. Masayan barrikaadoissa oli entisiä sandinisteja taistelemassa nuorten kanssa. Moni nuori, joka nyt taistelee Ortegaa vastaa ihailee Carlos Fonsecaa, ym.

Olisi absurdia väittää, ettei Yhdysvallat olisi kiinnostunut ratkaisemaan Nicaraguan tilannetta juuri ideologisista syistä, mutta tällä hetkellä Nicaraguan pahin ongelma on Ortega eikä Trump ja Yhdysvallat ja jos Trump nyt haluaa painostaa Ortegaa ennenaikaisiin vaaleihin, sitä vain ja kiitos jo tässä vaiheessa USA:n suurlähetystöön!.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #12

Oi voi. Aika on sellainen ettet Trumpiin neutraalistikaan suhtautumalla saa mitään itsellesi hyvää somessa. Sen sanominen että paskiainenkin voi tehdä hyviä asioita (tiedostaen tai tiedostamattaan) on melkeinpä tabu, mikä hymyilyttää itseäni.

Siitä olen täysin samaa mieltä että oikeisto-vasemmisto -akseli yksinkertaistaa/sekoittaa asioita aivan liikaa ja nostaa vastakkainasettelua. Ihmisiä harvemmin pystyy luokittelemaan vain oikeistoon tai vasemmistoon, koska olemme paljon monimutkaisemmin tulkittavissa. Esim. medialle vasuri-oikeisto -luokittelun korostaminen tuo lukijoita, joten tietenkin toimivat kuten nykyään...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ana, kiinnostuin tuosta tiedosta, että Kuuba ja Venezuela tukevat Ortegaa. Kertoisitko, mihin lähteisiin perustat sen mitä olet tällä palstalla kirjoittanut Nicaraguan tapahtumista?

Käyttäjän amgs kuva

Suosittelen El 19 Digital (yksi Ortegan hallinnon lukuisista tiedotusvälineistä). Videoissa viime viikon tilaisuuden puheista. Siinä paitsi Ortega, myös Venezuelan ja Kuuban edustajat puhuivat. Kuuban edustaja jopa oikeutti Ortega toimia mielenosoittajia vastaan.
Sen lisäksi on lukuisia televisio-ohjelmia kuten: A los cuatro vientos, diálogos del mediodía jne, joissa toimittajat keskustelevat ajankohtaisista aiheista.
Facebookissa on erilaisia sivustoja, joista saa heti tietoa, kun jotakin tapahtuu. Luen lehtiä laidasta laitaan. Keskustelen ystävien kanssa. Saan materiaalia heiltä.
Tässä mm Venezuelan Arreazan puhe. Noin min 1.30
https://m.youtube.com/watch?v=Vc7zmM9fE7M

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Apropoo, onko tässä aihetta sivuavassa videossa totta takana? Ja kuinka paljon siinä on vääristelty asioita viihteellisyyden vuoksi?

Nicaragua, How to HIJACK a Country? - VisualPolitik EN

Koska oma espanjantaitoni on vähäinen... ok, rehellisesti: sitä ei ole, minun täytyy turvautua niihin tiedonmurusiin joita löytyy Lontoon murteella.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos videosta! Tuossa on selkeä selostus siitä mitä on tapahtunut. Siellä on vain yksi asiavirhe. Vaikka pitää paikkansa, että Ortegan suvulla on lukuisia tiedotusvälineitä, joka pariskunta on valtion rahoilla ostanut omille lapsille, niin maassa toimii moni itsenäinen media, vaikka rajoitetusti. Jos Ortega nyt päättää, että kaikki televisiokanavat nyt näyttävät puheensa niin näin tehdään, vaikka itsenäisten televisiokanavien omistajat olisivat eri mieltä. Rajoitukset itsenäisiä tiedotusvälineitä ja toimittajia kohtaan ovat vakavia ja kamalia.

Suosittelen Tim Rogersin päivitysten seuraamista:
https://mobile.twitter.com/nicadispatch

Nykyisin myös suurilla mediataloilla kuten BBC, New York Times ja jopa Al-Jazira ovat lähettäneet toimittajia Nicaraguaan.
Tässä tämä:
https://www.nytimes.com/topic/destination/nicaragua

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset