Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Suomi haluaa tukea kaikin keinoin sovintoa Nicaraguassa

  • Tanssija ja koreografi Mariano Vegan El Güegüense –tanssi (E Güegüense on Unescon suullisen ja aineettoman ihmiskunnan perintö.)
    Tanssija ja koreografi Mariano Vegan El Güegüense –tanssi (E Güegüense on Unescon suullisen ja aineettoman ihmiskunnan perintö.)
  • Suomi haluaa tukea kaikin keinoin sovintoa Nicaraguassa
  • Runoilija Roxana Crisólogo
    Runoilija Roxana Crisólogo
  • Suomi haluaa tukea kaikin keinoin sovintoa Nicaraguassa

Blogissani on ollut puheita siitä, kuinka ”vallankumous syö lapsensa”. Daniel Ortega on hyvä esimerkki tuosta sanonnasta. Eilen Ortega juhli samanlaisiin t-paitoihin sonnustautuneiden kannattajiensa kanssa sandinistisen vallankumouksen 39. vuosipäivää. Nicaragualainen toimittaja Carlos Fernando Chamorro kysyi eilen, olisiko tämä Ortegan ja hänen vaimonsa Rosario Murillon viimeinen vallankumouksen vuosipäivän juhla presidenttiparina. Toivotaan niin. (Ylen sivuilla on kirjoitus Ortegan juhlasta ja Nicaraguan tilanteesta).

Nicaraguassa kuolleiden määrä nousee jatkuvasti. Nyt ne mielenosoittajat, jotka pakenivat mm Monimbo –kaupunginosasta ovat vainottuja, ja heistä moni on pakomatkalla kuollut samalla kun Ortega ja vaimonsa puhuivat eilen rauhasta ja rakkaudesta.

Ortega sanoo, että mielenosoittajat ovat terroristeja ja vallankaappareita. Samoja leimoja Ortega antoi Nicaraguan katolisen kirkon piispoille. ”Luulin, että he olivat sovittelijoita, mutta he olivat vallankaappareiden palveluksessa...Haluan uskoa, että he eivät tienneet, että kirkoissa oli aseita.” Näin sanoi Ortega. Puhe ei ollut yhtään sovitteleva vaan päinvastoin; Ortega antoi ymmärtää, ettei aio neuvotella. Ortega haluaa toimia, kuten hänelle parhaiten sopii, tai kuten häntä Venezuelasta tai Kuubasta on neuvottu toimimaan. Eilisessä juhlassa Ortegan kanssa ei ollut yhtään toista presidenttiä juhlimassa. Oppositiosta oli pyydetty, että ihmiset jäisivät kotiin ja laittaisivat ovensa kiinni protestina. Ortega on yksin, ja hänen puheessaan oli katkeruutta havaittavissa.

Nicaragualaisten mielestä eilen oli väärä päivä juhlia. Yli 300 nuorta on kuollut. Liian moni pakenee. Yleensä iloiset nicaragualaiset olivat eilen surullisia. Näin ainakin Kirkko ja kaupungin toimittaja kertoo laajassa raportissa mielenosoituksestamme. Eilen myös Yle Svenska teki pitkän raportin Nicaraguasta. Siinä raportissa sanoin, että Ortega on ihmisoikeusrikollinen ja ”Nicaraguan pääterroristi”. Nyt on selvää, että en voi matkustaa Nicaraguaan niin kauan, kun Ortega on vallassa. Olen jo hänen silmissään terroristi, mutta vaikka usein erehdyn, nyt en. Nicaraguassa on nyt hyväksytty laki, jonka nojalla Ortegan vastaiset mielenosoitukset voidaan nähdä terroritekoina ja mielenosoittajat terroristeina. ”Terroristien” auttamisesta voi seurata 20 vuoden vankeusrangaistus. Ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet lakia mm. sananvapauden vastaisena.

Eilisessä mielenilmauksessamme tapahtui ainakin yksi myönteinen asia. Saimme kuulla, että Suomen ulkoministeri Timo Soini vastasi useiden kansalaisjärjestöjen kirjeeseen, joka Kepa oli toimittanut ulkoministeri Soinille. Tässä ote Soinin vastauksesta:

”Kiitän 18.6. lähettämästänne sähköpostiviestistä, jossa vetoatte Suomen aktiivisuuteen Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Olen samaa mieltä kanssanne, kun toteatte, että Suomen tulee ottaa aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi…Nicaraguan tilanne on Suomelle vakava huolenaihe, varsinkin kun maillamme on pitkä yhteinen historia kehitysyhteistyössä. Suomi on ilmaissut huolensa suoraan Nicaraguan presidentin edustajalle. Nicaraguan tilanteesta käydään tiivistä keskustelua EU:ssa eri tasoilla. Parhaillaan pohditaan, mitkä olisivat parhaimmat tavat tukea Nicaraguan tilanteen rauhoittamista ja miten EU voisi tukea kansalaisyhteiskuntaa ja vuoropuhelua. EU:n korkean edustajan lausunnoissa on tuomittu väkivallan käyttö Nicaraguassa, ja viimeksi 5.6. annetussa lausunnossa ilmaistiin tuki Amerikan ihmisoikeuskomission IACHR:n Nicaragua-tutkinnalle ja vaadittiin kaikkien olennaisten YK-tahojen pääsy maahan. Nicaraguan kansallisen dialogin osapuolet, hallitus ja kansalaisrintama, antoivat 15.6. lausunnon, jossa ne toivottivat maahan tervetulleiksi IACHR:n lisäksi YK:n ihmisoikeuskomissaarin, OAS:n ja EU:n.

Jatkamme Nicaraguan tilanteen pitämistä esillä niin Suomen kahdenvälisissä kanssakäymisissä kuin EU:ssa ja kansainvälisillä foorumeilla. Pidämme kestävän rauhan edellytyksenä kansallista dialogia. Haluamme osana EU:ta ja kansainvälistä yhteisöä tukea kaikin keinoin sovintoa Nicaraguassa. ”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän amgs kuva

Vaaleissa kun Soinista tuli pääministeri. Olen ollut kriittinen Soinia kohtaan, mutta nyt kiitän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset