Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mitä voimme Suomessa tehdä Nicaraguan hyväksi?

  • Tule sinäkin huomenna mukaan!
    Tule sinäkin huomenna mukaan!

Nicaraguan kriisi on kestänyt jo kolme kuukautta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuolleiden määrä on jo 350-400, haavoittuneiden määrä on yli 2000 ja pidätettyjen ja kadonneiden määrä liikkuu sadoissa. Tällä viikolla 13 Amerikan maata, Saksa, Belgia, Espanja sekä Nicaraguassa oleva Euroopan Unionin edustusto ja jopa YK:n pääsihteeri Antonio Gutierrez ovat tuominneet väkivaltaisuudet.

Kuuntelin radiosta Gutiérrezin puhetta, ja hän piti kuolleiden määrää hälyttävänä, sanoen selkeästi, että hallitus on vastuussa niin institutionaalisesta ja systemaattisesta väkivallasta kuin myös kansalaisten turvattomuudesta. Nicaraguan ihmisoikeustilanne on vakava.

Viime päivät ovat olleet erittäin verisiä. Viime perjantaina noin 300 yliopisto-opiskelijaa, jotka olivat hakeutuneet erään managualaisen kirkon suojaan, saivat kokea hallituksen joukkojen vihan. Yliopistoa ja kirkkoa kohti ammuttiin ainakin kolmentoista tunnin ajan. Opiskelijoilla ei ollut aseita. Ortegan joukkojen hyökkäyksissä kuoli kaksi nuorta. Yksi heitä kuoli kirkossa päähän ammuttuna. Opiskelijoiden mukaan he olivat sopineet (Ortegalle uskollisten) yliopiston virkailijoiden kanssa yliopiston tyhjentämisestä, mutta Ortegan joukot päättivät iskeä nuoria kohti tarkoituksena tehdä heistä selvää. Useiden tuntien jälkeen, ja sitä huolimatta, että managualaiset lähtivät kirkkoa kohti sankoin joukoin vaatien tulituksen lopettamista, aseistetut miehet eivät lopettaneet. Vasta ilmeisesti paavin neuvottelujen jälkeen nuoret päästettiin lähtemään kirkosta Managuan tuomiokirkkoon, omaistensa luokse.

 

Sunnuntaina tuli uutisia, että Chontalesin maaseudulla oli löydetty 18 maanviljelijää tapettuina. Sillä seudulla kuolleiden määrä vaihtelee, ja puhutaan jopa 25 kuolleesta. Maanviljelijät olivat olleet tiesulussa, ja he olivat sopineet poliisien kanssa tiesulkujen poistamisesta, jos maanviljeilijöiden johtaja Medardo Mairena pääsisi vapaaksi. Mairena on istunut neuvottelupöytien ääressä edustanmassa maanviljelijöitä. Viime viikolla Medardo Mairena pidätettiin Managuan lentokentällä, kun hän oli lähdössä Yhdysvaltoihin erään maanviljelijöiden liikkeen edustajan kanssa. Mairenaa syytetään muun muassa terrorismista. Sunnuntaina hänet vietiin suljetun tuomioistuimen eteen ilman asianajajaa! Mairena ei päässyt vapaaksi, vaan kun maanviljelijät lähtivät kohti asuinseutujaan, heidät ammuttiin. Puhutaan joukkoteloituksesta.

 

Ortegan hallinto on tähän asti kieltänyt olevansa väkivaltaisuuksien takana. Ortegan vaimo ja varapresidentti syyttää mielenosoittajia terrorismista. Pari päivää sitten kansanedustajat hyväksyivät Ortegan lähettämän lain, jonka perusteella melkein kenet tahansa voi määritellä terroristiksi. Ortegan kannattajat voivat tulkita lakia tahtonsa mukaisesti. Lakia on moitittu laajalti, koska se kaventaa entisestäänkin Ortegan vastustajien toimintaa.

 

Eilen Masayassa sijaitseva Monimbó oli Ortegan joukkojen vahvan tulituksen alla. Kuolleita on viisi. Ortegan aseistamat siviilipukuiset miehet ovat jo useita viikkoja kulkeneet ympäri maata ”siivoamassa”. Huomenna sandinistit viettävät vallankumouksen 39. vuosipäivää. 39 vuotta sitten Monimbossa taisteltiin FSLN:n riveissä Somozaa vastaan, ja nyt siellä taisteltiin taas, mutta Ortegaa vastaan.

Tänä vuonna juhlivat vain Ortegan kannattajat. Muut nicaragualaiset aikovat siinä päivänä pitää talojensa ovet suljettuina protestina. Ulkomailla olevat nicaragualaiset sen sijaan järjestävät mielenosoituksia Nicaraguan vapauden puolesta.

Myös Suomi kuuluu listaan niistä Euroopan maista, jotka osoittavat ylihuomenna mieltään Nicaraguan ihmisoikeuksien, vapauden ja demokratian puolesta.

Mitä voimme tehdä Nicaraguan hyväksi Suomessa?

Ei saa sanoa, että emme voi tehdä mitään. Tehdä voi monia asioita:

- kirjoittaa lehtien mielipideosastoihin Nicaraguan ihmisoikeuskriisistä ja siitä, että suomalaisissa tiedotusvälineissä Nicaraguan kriisi ei näy

- kirjoittaa viestejä tiedotusvälineisiin, kansanedustajille, ministereille ja presidentille ja vaatia heiltäkin kannanottoja

- auttaa nicaragualaisia kansalaisjärjestöjä sellaisilla tavoilla jotka heille parhaiten sopivat. Moni ei ole rahan tarpeessa, vaan muunlaisen avun.

- osallistua mielenosoituksiin ja herättää ihmisten tietoisuutta Ortegan hallinnon vääryyksistä.

Nicaragua on ollut 30 vuoden ajan Suomen tärkein kehitysyhteistyökumppani Latinalaisessa Amerikassa. Se ei ole ollut hukkaan heitettyä apua. Suomella on ollut tiiviit suhteet Nicaraguaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kirjoitin Suomen Nicaraguan lähettiläälle ja kehoitin tekemään jotain. Joko julkisesti ottamaan kantaa kansansa puolesta tai poistua maastamme Ortegaa puhuttamaan.

Etsin selkärankaa byrokraateista, itsensä likoon laittamista.

Käyttäjän amgs kuva

Ihmisoikeuksien eteen pitää toimia. Kiitos!
Amerikan valtioiden järjestö on juuri nyt äänestänyt päätöslauselmasta Nicaraguaa koskien ja hyväksyi sen Argentiinan edustajan esityksestä. Asiakirjalla tuomitaan jyrkästi Nicaraguan hallinnon toimia, kehotetaan Nicaraguan hallintoa lopettamaan väkivaltaa ja kunnioittamaan sananvapautta ja katolisen kirkon edustajia, ym. 21 maata äänesti kyllä ja tuomitsee Ortegan hallintoa, 3 maata (Nicaragua, Bolivia ja Venezuela) vastustivat ja 7 pientä Karibian alueen maata äänesti tyhjä. Nyt Ortega on jäämässä yksin kansainvälisestikin. Linkissä on lista eri maiden

https://www.elnuevodiario.com.ni/nacionales/469899...

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

1) Jordan Peterson luennoimaan Nicaraguaan jungilaisesta filosofiasta.

2) Joku läntinen maa valtaa Nicaraguan ja paimentaa sitä järkeväksi esim. pakkoruotsilla, aktiivimallilla, byrokratialla, kalliilla maksuilla sekä veroilla. Kaikille tulee heti päivänä nolla kymppitonnin lasku kaukolämmöstä ja jätevesiliittymästä, sekä parin sadan mediamaksu. Jalankulkuväylillä ja ilman valoa pyöräilevät otetaan kiinni ja sakotetaan. Sosiaalitukien kanssa saa tapella kuukausia kerrallaan kuin Kafkamaisessa teoksessa. Nopeusrajoitus on kaikilla maanteillä 50 km/h ja ikuinen työmaa + nopeuskamerat. Kansa lamaantuu, silmät harmaantuu ja tunteiden palo sammuu. Lopulta kansa on valmis ihan itse hyppäämään järveen, ja paikallinen Hector tekee biisejä siitä, miten edes jossakin viileä ois.

3) Venäjä valtaa Nicaraguan. Menee noin 50 vuotta, kunnes Nicaragua itsenäistyy Venäjän alta. Tämän jälkeen Nicaragualle on kovin tärkeää liittyä heti Natoon, parantaa perustuslakia, ja kansan yhtenäisyys on taattu, sillä venäläisiä he eivät ainakaan ole. Maassa on alueellisesti ennennäkemätön rauha ja edistyneisyys: olut on halpaa, joukkoliikenne ilmaista, ja uusi e-nicaragualaisuus sallii kenen tahansa tehdä bisnestä Nicaraguassa. Elämä ei voisi olla parempaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset