Putin, Trump ja Ortega

Sunnuntaina ja maanantaina Helsingissä pidetään mielenosoituksia Putinia ja Trumpin vastaan. Ylen tietojen mukaan mielenosoituksia on yhteensä 11. Mielenosoituksista suurin on ennakkotietojen mukaan Helsinki Calling -mielenosoitus. Se on eri kansalaisjärjestöjen järjestämä, ja sen tarkoitus on puolustaa ihmisoikeuksia, sananvapautta, lehdistönvapautta ja demokratiaa. Moni ihmetteli, miksi suurta mielenosoitusta ei ole Trumpin ja Putinin kokoontumispäivänä eli maanantaina. Maanantaina kuitenkin mieltä osoittavat Kokoomusnuoret ja Putinia ja Trumpia vastustava Helsinki Against Trump and Putin -mielenosoitus. Tämän mielenosoituksen järjestäjät sanovat vastustavansa Putinin ja Trumpin hallintojen lietsomaa sotaa, muukalaisvihaa, seksismiä ja homofobiaa.

Itse en pääse mieltä osoittamaan, vaikka nyt minulla on eräs erityisen suuri syy, miksi niemenomaan Trumpille ja Putinille pitäisi sanoa jotakin. Syy on Nicaraguan kriisi ja Daniel Ortegan terrori- ja sortopolitiikka. Nicaraguassa on kuollut yli 350 ihmistä, yli 2000 on haavoittunut ja kadonneiden tarkka määrä ei ole tiedossa. Maastamuutto Nicaraguasta ulkomaille on voimistunut viime viikkojen aikana. 

Blogikirjoituksistani voitte havaita, kuinka Nicaraguan kriisi on pahentunut viikosta ja päivästä toiseen. Syynä kriisin pahentumiseen on sekä sisäinen tehottomuus ja varsinkin Ortegan haluttomus ratkaista ongelmia rauhallisin keinoin neuvottelemalla. Ulkomaisissa tiedotusvälineissä Ortegan suorittama murhia eivät ole herättänyt paljonkaan huomiota. Nyt vasta ja onneksi sentään nyt on alkanut kuulua painostavia kannanottoja ja ääniä. Kuolleita ei enää saada takaisin, ja maastamuutto on jo toteutunut. Siksi on surullista nähdä, kuinka ongelmia ei ennakoida eikä ratkaista ajoissa, vaan vasta jälkikäteen ollaan huolestuneita esimerkiksi maahanmuutosta. Puhun nicaragualaisten maastamuutosta, koska tilastojen mukaan maa oli, huhtikuun tapahtumiin asti, Keski-Amerikan valtioista se, joista ihmisiä lähti vähiten, esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Arvaten tämä on eräs syistä, miksi Yhdysvallat ovat olleet tyytyväisiä Daniel Ortegan hallintoon. Tietenkin on myös muita syitä siihen; Yhdysvallat ovat olleet melko hiljaa Ortegan vallan keskittämisestä ja kansalaisoikeuksien rikkomisesta.

On mielenkiintoista huomata, kuinka Venäjä, Yhdysvallat ja Nicaragua kytkeytyvät toisiinsa. Niin Putinin Venäjä ja Trumpin Yhdysvallatkin ovat tavalla tai toisella tukeneet Ortegan hallintoa.

Tiedetään, että Ortegan joukot käyttävät venäläisiä aseita ja hallintojen välinen yhteistyö puolustuksen saralla on nyt Ortegan hallinnon kaudella vahvistunut. Venäläiset ovat investoineet suuria summia Nicaraguaan. Nyt Nicaraguan kriisin aikana Venäjä on ollut hyvin vaitonainen.

USA on Nicaraguan tärkein kauppakumppani, ja bisnesmiehenä Ortegan suhteet USA:n ovat olleet hyvässä kunnossa, Ortegan imperialismin vastaisesta puheesta huolimatta. Sen jälkeen, kun Venezuela leikkasi öljylähetyksensä, Ortega on hankkinut öljynsä USA:sta. USA:n suurlähetystön Nicaraguan poliiseille lahjoittamat autot ovat olleet ahkerassa käytössä siviilien mielenilmaisten nujertamisessa. Kun asia tuli viikkoja sitten ilmi, USA:n suurlähetystö Managuassa pyysi lava-autot takaisin! Toisin kuin Venäjä, Yhdysvallat on herännyt ja on alkanut painostamaan Ortegaa väkivallan lopettamiseksi ja demokratian uudelleen saamiseksi Nicaraguaan.

Republikaanisen puolueen politiikko Ileana Ros-Lehtinen on viime kuukausien ajan vaatinut ahkerasti taloudellisia pakotteita Ortegan hallinnolle. Viikko sitten Yhdysvallat asetti pakkotoimia kolmelle Ortegan hallinnon korkealle virkamiehelle. Trumpin hallinto käytti Global Magnitskin lakia. Pari päivää sitten Carlos Trujillo, Yhdysvaltojen edustaja Amerikan valtioiden järjestössä (OAS), tuomitsi Ortegan hallinnon. ”Ortegan hallinto tappaa omia kansalaisiaan. Ortegan hallinnon vastuu on systemaattinen." Jos menisin osoittamaan mieltäni, menisin pyyttämään Trumpilta, Putinilta ja myös Sauli Niinistöltä vahvoja kannanottoja Ortegaan politiikkaan, joissa vaadittaisiin nicaragualaisten ihmisoikeuksien, vapauden ja demokratian kunnioittamista, vaikka diplomaattisten suhteiden katkeamisen uhalla. Pyydän siis kaikilta, jotka osallistuvat mielenosoituksiin, pitämään myös nicaragualaisten ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolta.

Muut Latinalaisen Amerikan maat ovat jo nyt kääntäneet selkänsä Ortegalle. Pari päivää sitten Amerikan valtioiden järjestön (OAS) maiden edustajat kokoontuivat keskustelemaan Nicaraguan kriisistä. Ainostaan Venezuela tuki Ortegaa, ja muut maat tuomitsivat valtion harjoittaman terrorin. Sama OAS kokoontui taas eilen keskustelemaan Nicaraguasta. Odotettavissa on julkilausuma.

Nicaragualaisten rauhallinen taistelu oikeuksien, vapauden ja demokratian puolesta ei tule pysähtymään niin kauan kun Ortega on vallassa. Paluuta entiseen ei ole. Nicaraguan demokratia kaipaa täysremonttia, joka ei onnistu Ortegan ollessa mukana. Torstaina Nicaraguassa oli megamarssi, perjantaina on yleislakko ja tänään lauantaina suuri autokaravaani Managuan keskustassa. 

Nyt kuuntelen nicaragualaisesta radiosta kuinka Ortegan joukot hyäkkäävät managualaiseen Divina Misericordian kirkkoon, jossa on noin 300 yliopiston opiskelijaa ja toimittajia. Radiotoimittajan mukaan on jo useita haavoittuneita. Wasington Postin toimittaja on vietty pois sieltä turvaan, mutta nicaragualaiset toimittajat ja nuoret ovat yhä tulen alla. Nyt kansalaisten autokaravaani lähetestyy kirkkoon. He yrittävät saada pois opiskelijoita elävinä sieltä, mutta Ortegan joukot ampuvat yhä kirkkoa kohti. Ilman muuta ihmiset ovat erittäin ahdistuneita. Kirkossa olevilla nuorilla ei ole aseita. Tässä radioaseman linkki, jos haluat kuunnella:

http://www.radios.co.ni/corporacion/

Autokaravaani ei etene. Poliisit estävät sen etenemistä kirkkoa kohti. Onhan tämä Ortegan hallinto rikollinen!

 

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu