Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Putin, Trump ja Ortega

  • Putin, Trump ja Ortega

Sunnuntaina ja maanantaina Helsingissä pidetään mielenosoituksia Putinia ja Trumpin vastaan. Ylen tietojen mukaan mielenosoituksia on yhteensä 11. Mielenosoituksista suurin on ennakkotietojen mukaan Helsinki Calling -mielenosoitus. Se on eri kansalaisjärjestöjen järjestämä, ja sen tarkoitus on puolustaa ihmisoikeuksia, sananvapautta, lehdistönvapautta ja demokratiaa. Moni ihmetteli, miksi suurta mielenosoitusta ei ole Trumpin ja Putinin kokoontumispäivänä eli maanantaina. Maanantaina kuitenkin mieltä osoittavat Kokoomusnuoret ja Putinia ja Trumpia vastustava Helsinki Against Trump and Putin -mielenosoitus. Tämän mielenosoituksen järjestäjät sanovat vastustavansa Putinin ja Trumpin hallintojen lietsomaa sotaa, muukalaisvihaa, seksismiä ja homofobiaa.

Itse en pääse mieltä osoittamaan, vaikka nyt minulla on eräs erityisen suuri syy, miksi niemenomaan Trumpille ja Putinille pitäisi sanoa jotakin. Syy on Nicaraguan kriisi ja Daniel Ortegan terrori- ja sortopolitiikka. Nicaraguassa on kuollut yli 350 ihmistä, yli 2000 on haavoittunut ja kadonneiden tarkka määrä ei ole tiedossa. Maastamuutto Nicaraguasta ulkomaille on voimistunut viime viikkojen aikana. 

Blogikirjoituksistani voitte havaita, kuinka Nicaraguan kriisi on pahentunut viikosta ja päivästä toiseen. Syynä kriisin pahentumiseen on sekä sisäinen tehottomuus ja varsinkin Ortegan haluttomus ratkaista ongelmia rauhallisin keinoin neuvottelemalla. Ulkomaisissa tiedotusvälineissä Ortegan suorittama murhia eivät ole herättänyt paljonkaan huomiota. Nyt vasta ja onneksi sentään nyt on alkanut kuulua painostavia kannanottoja ja ääniä. Kuolleita ei enää saada takaisin, ja maastamuutto on jo toteutunut. Siksi on surullista nähdä, kuinka ongelmia ei ennakoida eikä ratkaista ajoissa, vaan vasta jälkikäteen ollaan huolestuneita esimerkiksi maahanmuutosta. Puhun nicaragualaisten maastamuutosta, koska tilastojen mukaan maa oli, huhtikuun tapahtumiin asti, Keski-Amerikan valtioista se, joista ihmisiä lähti vähiten, esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Arvaten tämä on eräs syistä, miksi Yhdysvallat ovat olleet tyytyväisiä Daniel Ortegan hallintoon. Tietenkin on myös muita syitä siihen; Yhdysvallat ovat olleet melko hiljaa Ortegan vallan keskittämisestä ja kansalaisoikeuksien rikkomisesta.

On mielenkiintoista huomata, kuinka Venäjä, Yhdysvallat ja Nicaragua kytkeytyvät toisiinsa. Niin Putinin Venäjä ja Trumpin Yhdysvallatkin ovat tavalla tai toisella tukeneet Ortegan hallintoa.

Tiedetään, että Ortegan joukot käyttävät venäläisiä aseita ja hallintojen välinen yhteistyö puolustuksen saralla on nyt Ortegan hallinnon kaudella vahvistunut. Venäläiset ovat investoineet suuria summia Nicaraguaan. Nyt Nicaraguan kriisin aikana Venäjä on ollut hyvin vaitonainen.

USA on Nicaraguan tärkein kauppakumppani, ja bisnesmiehenä Ortegan suhteet USA:n ovat olleet hyvässä kunnossa, Ortegan imperialismin vastaisesta puheesta huolimatta. Sen jälkeen, kun Venezuela leikkasi öljylähetyksensä, Ortega on hankkinut öljynsä USA:sta. USA:n suurlähetystön Nicaraguan poliiseille lahjoittamat autot ovat olleet ahkerassa käytössä siviilien mielenilmaisten nujertamisessa. Kun asia tuli viikkoja sitten ilmi, USA:n suurlähetystö Managuassa pyysi lava-autot takaisin! Toisin kuin Venäjä, Yhdysvallat on herännyt ja on alkanut painostamaan Ortegaa väkivallan lopettamiseksi ja demokratian uudelleen saamiseksi Nicaraguaan.

Republikaanisen puolueen politiikko Ileana Ros-Lehtinen on viime kuukausien ajan vaatinut ahkerasti taloudellisia pakotteita Ortegan hallinnolle. Viikko sitten Yhdysvallat asetti pakkotoimia kolmelle Ortegan hallinnon korkealle virkamiehelle. Trumpin hallinto käytti Global Magnitskin lakia. Pari päivää sitten Carlos Trujillo, Yhdysvaltojen edustaja Amerikan valtioiden järjestössä (OAS), tuomitsi Ortegan hallinnon. ”Ortegan hallinto tappaa omia kansalaisiaan. Ortegan hallinnon vastuu on systemaattinen." Jos menisin osoittamaan mieltäni, menisin pyyttämään Trumpilta, Putinilta ja myös Sauli Niinistöltä vahvoja kannanottoja Ortegaan politiikkaan, joissa vaadittaisiin nicaragualaisten ihmisoikeuksien, vapauden ja demokratian kunnioittamista, vaikka diplomaattisten suhteiden katkeamisen uhalla. Pyydän siis kaikilta, jotka osallistuvat mielenosoituksiin, pitämään myös nicaragualaisten ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolta.

Muut Latinalaisen Amerikan maat ovat jo nyt kääntäneet selkänsä Ortegalle. Pari päivää sitten Amerikan valtioiden järjestön (OAS) maiden edustajat kokoontuivat keskustelemaan Nicaraguan kriisistä. Ainostaan Venezuela tuki Ortegaa, ja muut maat tuomitsivat valtion harjoittaman terrorin. Sama OAS kokoontui taas eilen keskustelemaan Nicaraguasta. Odotettavissa on julkilausuma.

Nicaragualaisten rauhallinen taistelu oikeuksien, vapauden ja demokratian puolesta ei tule pysähtymään niin kauan kun Ortega on vallassa. Paluuta entiseen ei ole. Nicaraguan demokratia kaipaa täysremonttia, joka ei onnistu Ortegan ollessa mukana. Torstaina Nicaraguassa oli megamarssi, perjantaina on yleislakko ja tänään lauantaina suuri autokaravaani Managuan keskustassa. 

Nyt kuuntelen nicaragualaisesta radiosta kuinka Ortegan joukot hyäkkäävät managualaiseen Divina Misericordian kirkkoon, jossa on noin 300 yliopiston opiskelijaa ja toimittajia. Radiotoimittajan mukaan on jo useita haavoittuneita. Wasington Postin toimittaja on vietty pois sieltä turvaan, mutta nicaragualaiset toimittajat ja nuoret ovat yhä tulen alla. Nyt kansalaisten autokaravaani lähetestyy kirkkoon. He yrittävät saada pois opiskelijoita elävinä sieltä, mutta Ortegan joukot ampuvat yhä kirkkoa kohti. Ilman muuta ihmiset ovat erittäin ahdistuneita. Kirkossa olevilla nuorilla ei ole aseita. Tässä radioaseman linkki, jos haluat kuunnella:

http://www.radios.co.ni/corporacion/

Autokaravaani ei etene. Poliisit estävät sen etenemistä kirkkoa kohti. Onhan tämä Ortegan hallinto rikollinen!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Risto Koivula

Kyseessä ei ole kansanmurha.

Juridisia termejä ei pidä sotkea.

Eikä pidä sanoa, että "ei se termi vaikuta, kun ihmisiä kuolee".

Kansanmurhassa pyritään geneettisessä mielessä hävittämään "ei-toivottu aines".

Käyttäjän amgs kuva

Olet oikeassa, vaikka tässä kirjoituksessa ei ole puhuttu kansanmurhasta. Silti Ortegan sortopolitiikalla on kansanmurhaan piirteitä. Nimittäin Nicaraguassa on kaksi tunnettua intiaanipaikkakuntaa: Monimbó, Masayan kaupungissa ja Sutiaba Leonissa. Ortegan joukkojen voima on tuntunut erityisesti noissa kahdessa paikassa.

Risto Koivula

Saattaa hyvinkin olla ja juuri sellaisissa tapauksissa kansanmurhantuntomerkit "geenisotana" "helpoimmin" täyttyvät ja vainotaan pieniä etnisesti omaleimaisia ryhmiä.

Kyllä sieltä tällainen lause löytyi:

"Ulkomaisissa tiedotusvälineissä Ortegan suorittama kansanmurha ei ole herättänyt paljonkaan huomiota."

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Poistan, koska näin ei saisi nyt sanoa. Kiitos tarkkavaisuudesta.!

Juha Hämäläinen

Kannattaa jättää ne kulkueet väliin Nicaraguassa ihmisiä kuolee turhaan.

Suomessa Trump ja Putin eivät sen enempää piittaa marsseistanne. Heitä ei yksinkertaisesti kiinnosta suomalaisten mielipiteet.

Kai Häppölä

Ana Maria, kirjoitat oikeista asioista, juuri sellaisista joita on syytä pitää esillä. Keskustelu näyttää niukalta. Siinä missä Koivula tartuu semantiikkaan ja siirtää näkökulman juridiikan termistöön, Hämäläinen toteaa lakoonisesti etteivät Trump ja Putin piittaa marsseista. Hän on oikeassa!
Silti molemmat edustavat geopoliittisesti maita, joita asevoimien osalta voidaan pitää supervaltiona. Sellaisina, jotka kunnioittaessaan väkivallattomuutta ja tukiessaan halua löytää rauhanomaisia ratkaisuja voisivat siihen myös vaikuttaa.
Tällaisten maiden johtajilla on paljon annettavaa, jos he niin haluaisivat. Sisäpolittiikkako estää heitä, tuskin! Olisiko vastakkainasettelun korostamisen sijaan mahdollisuuksia nostaa omaa arvostustaan rakentamalla. Turvautua keinoihin ja aatemaailmaan, joka tukisi mielipiteen ja sananvapautta, samoin sen ilmaisemista väkivallattomasti. Onko epärealistista odottaa, että he henkilöinä voisivat irrottautua nykyisistä näkökulmistaan ja avata uusia kanavia turvallisuuden lisäämiseksi ja väkivallan rajaamiseksi. Kaiken ei tarvitse olla nollasummapeliä, on myös win-win mahdollisuus!

Risto Koivula

Lipponen selitti TV1:llä virheelliseti, että noimenomaan USA ja venäjä olisivat edelleen kaksi täysin ylivoimista supervaltaa mannertenvälisten ydinohjusten takia.

En tiedä, miten Lipponen voi olla niin varma, että esimerkiksi Kiinalla ei olsi mannertenvälisiä ydinohjuksia.

Kuitnkaan ne eivät oleenää siinä asemassa kuin ennen,koska niiden ohjausstelliitit voidaan ampua alas, ja niiden kaikkien pitää sijaista tietyllä ympyräviivalla paiväntasaajan yläpuolella, jossa ne ovat koko ajan paikallaan maanpinnan suhteen.

Sen sijaan noiden dronien kanssa TAKTISET ydinaseet käyvät entistä vaarallisemmiksi ja entistä enemmän hyökkäysaseiksi, kun ne eivät ennen sellaiski oikein sopineet siksi ettei ydinpommin räjähdysalueelle omatkaan maajoukot voi mennä pitkiin aikoihin.

Käyttäjän amgs kuva

Managuassa yliopiston opiskelijat ovat yhä kirkossa Ortegan joukkojen tulen alla. Raportoidaan kuolleista. Arvaten nuorilla on myös nälkä ja jano, koska ovat olleet jo monta ainakin 15 tuntia saarroksissa. Nyt ihmisoikeusjärjestöjen edustajat ja arkkipiispa Leopoldo Brenes ovat menossa sinne. :( Suuri mielenosoitus on nyt Managuaan tulossa. Käsittämätöntä mitä Ortega on tekemässä omille kansalaisille.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minä ymmärrän Ortegaa. Ymmärrän kommunismia ja Staliniakin.
Hyväksyminen on toinen juttu.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ortega (puolueensa perusteella) on Wikipedian mukaan vasemmistolainen ja marxilainen. Ana ei tunnu olevan tyytyväinen siihen, että valta on Nicaraguassa ja Venezuelassa vasemmistolaisten käsissä.

Käyttäjän amgs kuva

Nicaraguassa on nyt kansannousu. Nyt Ortegaa vastaan ei olla oikeistolaisena, vasemmistolaisina tai keskustalaisina vaan kaikki nicaragualaiset myös Ortegan puolueen äänestäneitä ovat mukana rauhanomaisessa taistelussa Nicaraguan ihmisoikeuksien, vapauden ja demokratian puolesta. Kohdallani olet oikeassa. Sekä Nicaraguan Ortega että Venezuelan Maduro terrorisoivat omia kansoja enkä siedä sitä. Ehkä enemmän kuin vasemmistolainen, olen ihmisoikeusaktivisti. Kiitän suomalaisia puolueaktiiveja, joiden kanssa minulla on ollut iloa tehdä töitä, kokemuksista ja tiedosta demokratian toimivuudesta. Luulen, että Nicaraguassa tullaan tarvitsemaan apua hyvän ja vahvan demokratian perustamisessa ja siinä suomalaisilla on paljon tietoa ja kokemusta tarjottavana. Ilman kokemusta suomalaisista puolueista ja niiden toiminnasta en tietäisi paljoakaan hyvästä demokratiasta enkä ehkä pystyisin katsomaan monilta kantilta mitä maassa on vikana.
Tuomas, Ortega on populisti, mutta ennen kaikkea laskelmoiva oportunisti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On päivänselvää, että USA:lla on näppinsä pelissä myös Nicaraguan tapahtumissa. USA on maailmanhistorian suurin roistovaltio; sanoisin jopa suurempi kuin Natsi-Saksa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset