Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Yhdysvaltojen edustaja: Ortegan hallinto on se, joka tappaa omia kansalaisiaan

  • Yhdysvaltojen edustaja: Ortegan hallinto on se, joka tappaa omia kansalaisiaan

Sillä aikaa kun maailma, mukaan lukien Nicaragua, pidätti hengitystä thaimaalaisen jalkapallojoukkuen pelastusoperaatiota seuratessa, Nicararaguassa elettiin eräs maan historian verisimmistä viikonlopuista. Nicaraguan ihmisoikeustutkimuskeskuksen johtaja Vilma Núñez de Escorcian mukaan kuolleiden määrä oli 38.

Ortegan aseistamat huppupäiset joukot hyökkäsivät eri tiesulkuihin ja barrikadoihin Matagalpassa, Jinotepessa ja Diriambassa. Ortegan vaimon ja Nicaraguan varapresidentin mukaan katuja on siivottu jumalan tahdosta! Tähän menneessä Ortegan hallinnon joukkojen siivouspuuhat ovat kestäneet jo yli 80 päivää. Kuuntelin juuri Nicaraguan Ihmisoikeusjärjestön (ANPDH:n) raporttia, joka perustuu järjestön saamiin ilmoituksiin ihmisoikeusrikoksista tapahtunutta jaksolla 19.4.-10.7.2018. Raportin mukaan 351 nicaragualaista on kuollut, 261 on kadonnut ja 69 kadonneista on ilmestynyt ja heissä oli kidutusten merkkejä. 329 on pidätettyinä ja 2100 on haavoittunut.

Nyt Washingtonissa Amerikan valtioiden  ihmisoikeuskomitean edustajat esittävät raporttinsa Amerikan valtioiden järjestön (OAS) pysyvälle neuvostolle. Ihmisoikeuskomitean edustajat ovat olleet Nicaraguassa muutaman päivän seuraamassa paikan päällä tilannetta. Moni kuvitteli, että ulkomaalaisten ihmisoikeusedustajien läsnäolo merkitsisi sitä, että Ortegan hallinto pidätäyttyisi väkivallasta. Toisin on kuitenkin käynyt ja väkivalta on lisääntynyt ja raaistunut.

Viikonlopun hyökkäyksissä Ortegan joukot ovat käyttäneet erilaisia aseita, jotka ovat olleet vain armeijan käytössä. Moni ihmettelee asiaa ja on kysynyt, olisiko myös Nicaraguan armeija Ortegan joukkojen operaatioissa mukana. Armeijan edustaja esitti eilen televisiossa armeijan tiedotteen, jonka mukaan he eivät ole olleet mukana. Armeija näytti kuitenkin olevan enemmän huolissaan omasta maineestaan kuin kansalaisten oikeuksista. Nicaraguan perustuslain mukaan vain armeijalla ja poliiseilla voi olla aseita. Maassa ei voi olla muita aseistettuja joukkoja. Ortega on onnistunut lyhyeessä ajassa muodostamaan kolmannen aseistetun ja tuhoisan siviilijoukon.

Kansalaisten luottamuksen tuhoutuminen Nicaraguan hallitusta kohtaan on ilmeistä. Eilen Saksan hallitus tuomitsi jyrkästi Nicaraguan hallinnon käyttäytymisen ja vaatii kuolemien tutkimista ja syyllisten tuomitsemista. Naiivi, vaikkakin hyvä toive. Miten muka Ortega voisi tutkia, pidättää ja tuomita omiaan?

Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeuskomitea edustaja Paolo Abraô pyytää kansainvälistä yhteisöä painostamaan Ortegaa kunnioittamaan kansalaisten ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Nicaraguan hallinto ei hyväksy Amerikan valtioiden järjestön raporttia. Näin Ortegan edustaja sanoo Amerikan valtioiden pysyvän neuvoston edustajille. Ortegan edustaja lupaa, että Ortegan hallinto täyttää velvollisuutensa ja sanoo Ortegan hallinnon olevan vain vallankaappausyrityksen uhri. Ortegan hallinnon edustaja mainitsee vain omien joukkojensa menettämät ihmiset. Muiden satojen nicaragualaisten ihmisoikeuksilla ei ole väliä, koska he eivät ole sandinisteja! Putosin tuolilta. Ortegan edustajan puheen tarkoitus oli tehdä kiduttamista, tappajista ja sortajista uhreja.

Onneksi Yhdysvaltojen edustaja Carlos Trujillo tuomitsi Ortegan hallintoa. ”Ortegan hallinto on se, joka tappaa omia kansalaisiaan. Ortegan hallinnon vastuu on systemaattinen." On todisteita siitä, kuinka poliisit ja puolisotilaalliset rikkovat ihmisoikeuksia. Trujillon linjalla olivat myös Meksikon ja Kolumbian, Perun, Chilen, Brasilian ja moni muun Ameikan valtioiden edustajat, ym.

Huomenna torstaina Nicaraguassa on iso rauhallinen mielenosoitus, perjantaina yleislakko ja lauantaina karavaani Managuassa. Toivoa sopii, että enää ei kuolisi ketään. Olen kuitenkin pesimistinen sen suhteen. Onneksi maailmassa joskus onnistutaan ja thaimaalaiset jalkapalloilijat pääsivät elossa ulos luolasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

En ymmärrä miksi ei Texasin ja Tulimaan välisellä alueella saa kansa aikaiseksi järkevää hallintoa. Mikä mättää tässä kyvyttönyydessä.

Diktaattoreita siedetään, korruptio rehottaa ja armeijat toimivat kansaa vastaan. Pateettista menoa. Tämä on latinoille tapa eikä sattuma. Ei tällainen vahingossa toteudu.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Jos Usa nyt menisi ja laittaisi Ortegan kuriin, niin mikä huuto alkaisi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Eikös tämä Nicaraguan Ortega ole ex-presidentti Tarja Halosen kamuja? Jos näin on, odottaisin Halosen ulostuloa kun hän on pienemissäkin asioissa ollut naama TV:ssä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset