Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ortega pakotti televisiokanavia lähettämään tilaisuutensa

  • Nicaraguan humanitaarinen kriisi syvenee.
    Nicaraguan humanitaarinen kriisi syvenee.

 

27 päivää kesäkuuta vuonna 1979, kun nuoret sandinistit taistelivat Managuan itäisissä kaupunginosissa Somozan diktatuuria vastaan, voimat alkoivat ehtyä useiden taistelupäivien seurauksena, joten yön tunteina nuoret päättivät lähteä Masayaa kohti välttääkseen täydellisen tappion ja verenvuodatuksen. Sitä vetäytymismarssia kutsutaan nimellä ”Repliegue táctico” Nicaraguassa. Sandinistien voiton jälkeen kansan keskuudessa ”replieguea” on juhlittu vuosittain suurella marssilla Masayaan. Tänä vuonna tuota marssia ei järjestetty, koska Masayan ja Monimbon asukkaat ovat nousseet Daniel Ortegaa vastaan ja vannoivat, että Ortegan kannattajat pääsevät Masayaan vain heidän ruumiidensa yli.

Eilen Ortega järjesti tilaisuuden Managuan keskustassa. Eri maan kolkista tuotiin hallinnon palkkalistoilla olevia ihmisiä busseilla marssimaan ja kuuntelemaan Ortegan puhetta. Myös monet itsenäiset televisiokanavat pakotettiin näyttämään Ortegan tilaisuus suorana lähetyksenä. 100%Noticias-televisiokanavan omistaja ja päätoimittaja Miguel Moran mukaan vaikka hän vastusti kovasti, hänen televisionsa signaalin liitettiin televisioketjuun. Tietenkin Mora protestoi ja syyttää Ortegaa sananvapauden loukkaamisesta.

Ortegan puhe oli tyhjää ja uhoavat löpinää, jossa hän syytti vastustajia ihmisoikeusrikoksista! Merkittävämpää kuin se, mitä Ortega sanoi, on se mitä Ortega ei sanonut omille kannattajilleen. Ortega ei sanonut mitään siitä, että masayalaisten vastustusten takia ”el repliegue” -tilaisuutta ei järjestetty tänä vuonna. Ortega ei maininnut sanallakaan Yhdysvaltojen käyttämästä Magniskin laista hänen kolmea lähitukijaansa vastaan. Pahinta on se, että Ortega taas ei sanonut mitään ennenaikaistetuista vaaleista. Hän puhui yleisesti vaaleista ja siitä, että vain vaalien kautta valta vaihtuu. Ortega, joka on muokannut perustuslakia oman intressiensä mukaisesti, vetoaa nyt perustuslakiin.

Kuuntelin myös Ortegan vaimon ja varapresidentti Rosario Murillon puheen. Murillo uhkaili eri mieltä olevia ja hallinnon vastustajia taloudellisesti tukevia oikeustoimilla. Murillon ja Ortegan puheet ovat harhaanjohtavia ja vahingollisia, koska he tekevät ihmisoikeusrikosten uhreista syyllisiä omiin kärsimyksiinsä.  Ortegan puolisotilaalliset joukot ja poliisit ovat pidättäneet mielenosoituksissa osallistuvia nuoria, nuoret on vankilaan ja suljetuin ovin heitä on tuomittu muun muassa terrorismista. Yhtään puolisotilaallisia tai poliisia ei ole pidätetty rikoksista. Ilmeisesti se naispoliisi, joka Masayan kirkon vieressä ampui teinin ampumalla päähän vaikka poika pyysi itkien, ettei tappaisi häntä, on nyt Murillon ja Ortegan mukaan vain sankari, joka teki velvollisuutensa terrorismia vastaan.

Nyt selvisi, ettei Ortega aiokaan vain pysyä omassa linnoituksessaan niin kauan kuin hän siihen saa jäädä. Niin kutsuttu neuvottelu on ollut Ortegan keino voittaa aikaa. Ortegan puheen saaman reaktion perusteella odotettavissa on lisää marsseja.

Eilen Managuassa olisi pitänyt olla iso marssi Ortegaa vastaan, mutta se peruttiin turvallisuussyistä. Suuri marssi on torstaina 12.7,Ja 13.7. eri järjestöt kutsuvat kansan uuteen yleislakkoon. Edellinen yleislakko oli menestys, sillä se pysäytti koko maan. Ortegan hallinnon verokertymät ovat vähentyneet merkittävästi, koska nicaragualaiset protestoivat ohittamalla veromaksajiaan. Verojen maksamatta jättäminen on protesti hallintoa vastaan. Kaikki hallinnon rahat menevät yhden puolueen kampanjoihin, sen vallan säilyttämiseksi.

Valitettavasti Nicaraguan poliittinen, mutta myös taloudellinen ja humanitaarinen kriisi syvenee.

 

Espanjaksi: Punto Nórdico

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vuonna 1973 kävin Chilessä. Paikalliset sanoivat: se ja sama, tuleeko Neuvostoliitista balalaikkaorkesteri kerran vuodessa taikka dollari kuparistamme USAsta.
Nicaraguassa meno jatkuu.

Käyttäjän amgs kuva

Meno ei jatku vaan Nicaraguassa kuolee ihmisiä. Eilen arvioiden mukaan 20. Nicaragualaiset elivät rauhassa melkein 30 vuotta kunnes nyt Ortega päätti mukiloidaan ja sortaa eri mieltä olevia. Pahinta olisi hyväksyä ihmisoikeusrikoksia hiljaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset