Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Yhdysvallat rankaisee kolmea Nicaraguan hallinnon korkeaa virkamiestä

  • Kuvassa Francisco Díaz, Francisco López ja Fidel Moreno.
    Kuvassa Francisco Díaz, Francisco López ja Fidel Moreno.

Yhdysvallat asetti pakkotoimia kolmelle Ortegan hallinnon korkealle virkamiehelle. Trumpin hallinto käytti Global Magnitskin lakia.

Tämän lain mukaan virkamiehillä on matkustuskielto Yhdysvaltoihin ja he eivät saa Yhdysvalloissa olleita rahoja. Yhdysvaltojen kansalaisilla on kielletty kaupankäyntiä kyseisten henkilöiden kanssa.

Virkamiehet ovat poliisiylipäälikkö ja Ortegan pojan vaimon isä Francisco Díaz. Hän on Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedotteen mukaan vastuussa Nicaraguan poliisin tekemistä ihmisoikeusrikoksista. Toinen rangaistuksen saanut on José Francisco López. Hän on FSLN:n taloudenhoitaja sekä öljy-yhtiö Albanisan ja Petronicin pomo. Albanisa on se yhtiö joka operoi Venezuelan öljystä tulevia rahoja. Albanisan toiminta on läpinäkymätöntä. López on käyttänyt valtion rahoja oman perheen bisneksiin. Kolmas henkilö, jolle Magnitskin laki iskee on Fidel Antonio Moreno Briones. Hän on Managuan kaupungin poliittinen sihteeri, Ortegan vaimon Rosario Murillon oikea käsi. Moreno on puolisotilaallisten joukkojen pääjohtaja.

Yhdysvallat kehottaa jatkamaan neuvotteluja ja tukee ennenaikaisia vaaleja. Yhdysvaltojen tiedotteessa sanotaan, että Yhdysvallat seuraa läheltä Nicaraguan tilannetta.

Global Magnitskin laki on vuodelta 2016 ja lakia käytetään niihin henkilöihin, jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikoksiin.

Tietävästi Ortega on sopinut Yhdysvaltojen edustajille, että maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Ortega ei kuitenkaan ole suostunut sanomaan nicaragualaisille mitään siitä julkisuudessa. Ortega on pysynyt jo ainakin 6 viikkoa poissa julkisuudesta. Hän puhuu ulkopuolisille, mutta ei nicaragualaisille.

Eilen oli merkittävä päivä koska myös YK:n ihmisoikeuskomisaari puhui Nicaraguasta. Zeid Ra´Ad Al Husseinin pyytää valtion väkivallan lopettamista ja hallitusmielisten aseistettujen joukkojen hajottamista.

Zeid Ra´Ad Al Husseinin mukaan, “nämä aseistetut ryhmät ovat olleet enenevässä määrin vastuussa sortosta ja hyökkäyksistä.” YK:n ihmisoikeuskomissaari on sitä mieltä että myös ne jotka ovat kehottaneet tai sallineet noiden aseistettujen ryhmien toimintaan tulee vastata siitä oikeuden edessä.”

YK:n ihmisoikeustoimiston työryhmä vieraili Nicaraguassa 26. kesäkuuta-3.heinäkuuta välisenä aikana.

Pienet mutta merkittävät askelet Nicaraguan ihmisoikeustilanteen parannuksien eteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset