Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Andrés Manuel López Obrador, AMLO, on Meksikon vastavalittu presidentti

  • López Obradorin Twitterin seinä.
    López Obradorin Twitterin seinä.

Ensiksi onnittelut myös Suomessa asuville meksikolaisille, jotka äänestivät López Obradoria kuuden vuoden pestiin.

Kuuntelin López Obradorin puheita ja mies on tehnyt erittäin hyviä, mutta aika suuria lupauksia. López Obrador tarjosi ilman muuta meksikolaisille kauniin unelman paremmasta Meksikosta, jossa ei ole muun muassa korruptiolle tai väkivallalle sijaa. ”Meidän kaikkien hyväksi, köyhät ensin”. Obrador tiivisti ajatuksensa muutamaa tuntia sitten pidetyssä voittopuheessaan.

Puheessaan Obrador korosti myös, ettei hän aio rakentaa diktatuuria ja vannoi puolustavansa ja kunnioittavansa kansalaisoikeuksia. Tämän osion puheesta aion pitää jatkossakin muistissa, koska juuri Latinalaisen Amerikan muiden vasemmistohallitsijoiden esimerkin valossa voisi nyt odottaa, että myös López Obrador seuraisi Venezuelan Nicolás Maduron, Bolivian Evo Moralesin ja Nicaraguan Daniel Ortegan esimerkkiä ja muokkaisi maansa perustuslakia pysyäkseen vallassa. Onhan sekin mahdollista, että López Obrador olisi kuten Uruguayn Pepe Mujica ja luopuu vallasta silloin kun pitää, kunnioittaen maansa perustuslakia.

Minusta ehkä López Obradorin tärkein merkitys on kahden puolueen valtapelin rikkoutuminen. Morena on López Obradorin perustama puolue. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä Morena sai rahoja vaalikampanjaa varten.

López Obrador on ollut kolme kertaa ehdolla presidentiksi. Ensimmäisen kerran hän hävisi vaalit Felipe Calderónille vuonna 2006. Vuonna 2012 López Obrador hävisi Peña Nietolle. Kuten Iltasanomissa sanotaan, López Obrador on useaan otteeseen syyttänyt molempia vaaleja epärehellisiksi. Tällä kerralla López Obrador ja moni muu kehuu vaaleja puhtaiksi. Obrador kiitti myös tiedotusvälineitä, sosiaalista mediaa ja Peña Nietoa reilusta kampanjasta.

Tänä aamuna katsoin vuosi sitten tehdyn henkilökuvan 64-vuotiaasta Löpez Obradorista. Hän ei ole mikään vaatimaton johtaja, joka haluaa pysyä kameroiden ulottumattomissa. Lopez Obradorissa on populismia, päämäärätietoisuutta, intohimoa ja karismaa, joka vetoaa äänestäjiin. Ilman muuta minullekin tuli Trump mieleen. Myönnän, että olen skeptinen López Obradorin suhteen. Meksikolaiset halusivat antaa hänelle tilaisuuden, kuten demokratiassa kuuluu.

Anteeksi meksikolaiset, mutta toivon teille nyt vain parasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Valitettavasti monella ihmisellä valtaan päästyään nousee ns. kusi nuppiin. Toivottavasti näin ei ole kyseisen herran tapauksessa, voi vain toivoa.

Käyttäjän amgs kuva

Voittopuheessaan hän otti kantaa tuohonkin. Hänen mielestä henkisesti heikot sortuvat siihen mitä sanoit. Pakko sanoa, että hän puhuu selkeästi ja puhe oli jopa kaunis:
https://www.youtube.com/watch?v=8765Kq4nwAM

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pah, yleisesti vaikuttaa että tavalla tai toisella lopuksi >95% sortuu "siihen" - ihminen on heikko monin osin. Joko hänellä on kovat luulot itsestään tai ei tiedä todellisuudesta tarpeeksi. Toki kamalan ihanaa olisi mikäli olisin väärässä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onnea hänelle!
ja osanotto sadoille ihmisille jotka tapettiin vaalien alla.

Tuossa maassa kartellit ovat vallankahvassa kiinni vahvasti, sekin on yksi kieltolain kukkanen ja huumesodan tulos.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Presidentti Obradorille toivon viisautta, mikäli hänelle Nobel-komitea heti näin alkumetreillä esittää palkintoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset