Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Rauhaa ei voi olla ilman kansalaisoikeuksien kunnioittamista

  • Hiljainen mielenosoitus Helsingissä Nicaraguan rauhan puolesta.
    Hiljainen mielenosoitus Helsingissä Nicaraguan rauhan puolesta.
  • Rauhaa ei voi olla ilman kansalaisoikeuksien kunnioittamista

Viime päivinä Ortegan hallinnon kannattajat ovat vallanneet maapalstoja niin Managuassa kuin muualla maassa. Vallatut maat kuuluivat hallintoa avoimesti vastustaville kansalaisille.

Eilen Nicaraguassa pidettiin niin sanottuja ”kukkaismielenosoituksia”, joilla kunnioitettiin kriisien aikana noin 20 kuollutta alaikäistä nicaragualaista. Suomessakin Helsingin rautatieaseman vieressä oli hiljainen mielenosoitus, kuten myös 85 muussa eri kaupungissa ympäri maailmaa.

Palataan kuitenkin Managuan eiliseen jättilmäiseen mielenosoitukseen. Osa marssijoita käveli erään vallatun alueen ohi ja osa heistä meni vaatimaan maata laittomasti vallanneilta, että poistuisivat sieltä. Maata vallanneet Ortegan kannattajat avasivat tulen marssijoita kohti, ja 5-11 ihmistä haavoittui. Kahta heistä ammuttiin päähän ja yksi on jo kuollut. Myös muualla Nicaraguassa mielenosoittajia kohti on ammuttu. Kaikissa eilisissä mielenosoituksissa mukana oli paljon lapsia.

Samalla Amerikan maiden järjestön ihmisoikeuskomitean jäsenet ja YK:n ihmiskomissaarin edustajisto ovat olleet seuraamassa maan ihmisoikeustilannetta. Ortegan kannattajat ja Ortega itse haluaa hallita maata kauhulla ja pelolla. Niin opiskelijat, maanomistajat kuin katolisen kirkon papit ovat olleet Ortegan kannattajien ahdistelun ja uhkauksien uhreina.

Tiettävästi Ortega on jo luvannut niin Amerikan maiden järjestön pääsihteerille Luís Almagrolle kuin maassa käyville yhdysvaltalaisille edustajille, että Nicaraguassa järjestetään ennenaikaiset presidentinvaalit. Daniel Ortega ei ole kuitenkaan katolisen kirkon piispojen ja kansalaisyhteiskunnan toivomuksista huolimatta myöntänyt julkisesti luvanneensa ennenaikaisia vaaleja. Ortega haluaa jäädä maahan ja tulla muistetuksi Nicaraguan verenhimoisimpana, vallanhimoisimpana ja itsepäisimpänä hallitsijana.

Nicaragualaiset haluavat ennen kaikkea oikeutta. Rauha ilman oikeutta ja kansalaisoikeuksien kunnioittamista on heikkoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ketkä valitsivat Ortegan presidentiksi. Ja kuinka pitkälle valtakaudelle. Ketkä valitsivat hänen vaimonsa varapresidentiksi. Entä kuka komentaa armeijaa ja millä valtuuksilla. Eikö armeijan komentajilla ole kykyä itsenäiseen harkintaan tällaisessa tilanteessa. Miksi he ottavat vastaan määräyksiä, joita ei tule noudattaa.

Näihin kysymyksiin hyvä keskittyä, jos aiotaan uudet vaalit järjestää.

Samalla hyvä eritellä mikä on kansalaisyhteiskunta, en ole sellaisesta ennen kuullut minään päättäjänä tai organisaationa.

Käyttäjän amgs kuva

Ortegan ja liberaalipuolueen puheenjohtaja, Arnoldo Alemán, sopivat vuosia sitten vaalien järjestelystä. Ortega pääsi valtaan 35% äänillä. Sitten perustuslakia muokattiin, jotta Ortega voisi jälleen asettua ehdolle. Ortegan puolue FSLN on ollut jo ainakin 8 vuotta Ortegan perheen hallussa. Puolue ei pidä puoluekokouksia eikä uusia johtajia valita. Vaimon ehdokkuus on Ortegan oma päätös.

Armeijan ja poliisin (joka ei ole enää Suomen poliisin kaltainen instituutio vaan rikollisjoukko, joka suojelee puolisotilaallisia joukkoja, jotka puolestaan ampuvat kansalaisia melkein milloin vain ja mistä syystä tahansa) päälikkö on Ortega itse. Kenraaleilla on hyvät välit Ortegaann ja nyt he asettuvat presidentin eivätkä kansan puolelle. Kansalaisia kuolee ja armeija ei tee mitään risuakseen puolisotilaallisia aseista.

"Näihin kysymyksiin hyvä keskittyä, jos aiotaan uudet vaalit järjestää. " Hyvä kehotus, koska nykyisen poliittisen järjestelmän valossa ennenaikaisia vaaleja ei pidä missään nimessä järjestää.

Kansalaisjärjestöt = kansalaisyhteiskunta.

Juha Hämäläinen

Onko maalla edustusto Suomessa vai vain Tukholmassa?

Käyttäjän amgs kuva

Suurlähetystö on Suomessa. Tällä hetkellä Nicaraguan suurlähettiläs on diplomaattikunnan vanhin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #5

#5. Miksi tämä ukko ei ole ollut Niinistön puhuttelussa.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Oliko tuo Ortega jotenkin sekaantunut Iran-Contra skandaaliin silloin Reaganin aikana?

Käyttäjän amgs kuva

USA:n presidentti Donald Reagan sekaantui tuohon Iranin asekauppaan, jonka kohde oli Ortegan johtama hallinto.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Janne Kejon blogikirjoitus tänään 2.7. "1980-luvulla USA voimisti terrorismin tukemistaan. Erikoiskoulutuksen saaneiden valiojoukkojen vuosibudjetti oli Vietnamin sodan jälkeen pudonnut alle sataan miljoonaan dollariin. Ronald Reagan nosti sen vuoteen 1986 mennessä noin 1,5 miljardiin.

Uuden politiikan ensimmäinen todellinen testi oli Nicaragua, jonka sandinistivallankumousta vastaan taisteleville contrille alkoi virrata CIA:n kautta miljoonia dollareita vuonna 1981. Terrorismin menetelmin käyty sota alkoi maaliskuussa 1982. Se tarkoitti infrastruktuurin räjäyttelyä, sekä sandinistivirkailijoiden lisäksi osuuskuntien johtajien, sairaanhoitajien ja lääkäreiden murhia ja siviileihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Yhdysvaltain huono maine maailmalla alkoi taas kasvaa, sillä se tuki contrien lisäksi samaan aikaan El Salvadorin oikeistolaisia kuolemanpartioita, Etelä-Afrikan rotusortohallitusta ja Filippiinien presidenttiä Ferdinand Marcosia. Tämän johdosta kongressi rajoitti tiedusteluvirastojen sotilaallisiin ja puolisotilaallisiin operaatioihin Nicaraguassa käytettäviä varoja."

Tämä on hyvä muistaa, kun arvioidaan Yhdysvaltojen ja CIA:n nykyhankkeita Nicaraguassa. Molemmat tukevat mellakointia ja yrittävät suistaa Ortegan hallinnon vallasta.

Mathias Svartström

Nykytilanteen on kylläkin Ortega järjestänyt ihan itse.
Ihmiset ovat kyllästyneet laittomasti vallassa olevaan Daniel Ortegaan, ja hänen korruptoituneeseen ja väkivaltaiseen hallintoon.

Suomikin voisi ihan virallisesti aktivoitua asiassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset