Nicaragualaisten painajainen jatkuu

Amerikan valtioiden järjestön pysyvä neuvosto kokoontui eilen kuuntelemaan Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunnan (CIDH) raporttia Nicaraguan ihmisoikeustilanteesta.

Ihmisoikeustoimikunnan raportin mukaan 18.4.-19.6.2018 välisenä aikana Nicaraguassa on kuollut 212 ihmistä ja 1,3337 on haavoittunut mielenilmauksissa. Sen lisäksi 507 henkilöä on ollut pidätettyinä. Raportin mukaan Nicaraguan valtio rikkoi räikeästi kansalaisten ihmisoikeuksia. CIDH syyttää Ortegan hallintoa ihmisoikeusrikoksista.

”Nicaraguan valtio on rikkonut sellaisia oikeuksia kuten oikeus elämään, oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, terveyteen, henkilökohtaiseen vapauteen, kokoontumisvapauteen, sananvapauteen ja oikeuden saatavuuteen.” "el Estado de Nicaragua violó los derechos a la vida, integridad personal, salud, libertad personal, reunión, libertad de expresión y acceso a la justicia".

Nicaraguan hallinto, ulkoministeri Denis Moncadan puheen mukaan, torjuu CIDH:n raportin kokonaisuudessaan koska on sitä mieltä, että raportti on subjektiivinen, vinoutunut, ennakkoluuloinen ja tunnetusti puolueellinen; ”"rechaza de manera integral el informe presentado por la CIDH por considerarlo subjetivo, sesgado, prejuiciado y notoriamente parcializado". Ortegan hallinnon edustajan mukaan asiakirja on täysin valheellinen ja loukkaa nicaragualaisten arvokkuutta.

Nicaraguan ulkoministerin puheen jälkeen puhuivat eri Amerikan valtioiden edustajat. Kaikki puhujat (Meksikon, Chien, Perun, Canadan, Costa Rican, Argentiinan, Kolumbian, Yhdysvaltojen Paraguayn ja Brasilian edustajat) kiittivät raporttia, tuomitsivat väkivaltaisuudet ja toivoivat julmuuden ja ihmisoikeuksien polkemisen lopettamista. Bolivian edustaja antoi hyvin varovasti ymmärtää olevansa Ortegan puolella. Venezuelan edustaja oli ainut, joka ymmärsi ja puolusti Ortegaa oikeiston vallankaappauksen yrityksestä!

Ainoastaan silloin kun Somozan edustaja puolusti Somozan Nicaraguaa vuonna 1979, Nicaragua on jäänyt yksin Amerikan valtioiden järjestössä. Historia toistuu nyt jälleen kerran, Nicaraguan edustajan puheessa. Syylliset ovat Nicaraguan ulkoministerin mukaan muualla. Minua ulkoministerin puhe ei yllätä. Ortega ei ole tähän asti myöntänyt olevansa väärällä tiellä, tai rikkovansa sekä Nicaraguan että kansainvälisiä määräyksiä.

Tällä näkymin Ortega ei tule hyvällä taipumaan, ja hän jatkaa ristiretkeä eri mieltä olevia vastaan. Neuvottelut ovat Ortegan keino pitkittää kriisin ratkaisemista. Samalla kun Ortega lähettää kutsuja ihmisoikeusedustajille jotta he saapuisivat maahan tarkkailemaan ihmisoikeuksia, Ortegan joukot ovat jatkaneet ihmisten ahdistelemista, vangitsemista ja tappamista.

Katolinen kirkko on nyt noussut yhdeksi vahvimmista tahoista, jotka ryhtyvät ja pystyvät puolustamaan kokreettisestikin kansalaisia Ortegan joukkojen hyökkäyksiltä. Kirkon edustajat eivät valitettavasti vain aina ehdi ajoissa. Viime torstaina he ehtivät. Nicaraguan katolisen kirkon arkkipiispa Leopoldo Brenes, Managuan piispa Silvio Jósé Báez, Vatikaanin suurlähettiläs Nicaraguassa, Waldemar Stanilaw Sommertag, ja muut piispat lähtivät Managuasta Masayaan estämään lisää verenvuodatuksia. Ortegan joukkojen hyökkäys oli päällä. Kun piispat saapuivat, Ortegan joukot vetäytyivät ja masayalaiset lähtivät kaduille piispoja vastaan.  Masayassa on arvioiden mukaan kuollut 20-25 ihmistä Ortegan joukkojen tekemissä iskuissa. Sen lisäksi kriisin aikana moni katolisen kirkon pappi on onnistunut vapauttamaan nuoria Ortegan vankiloista.

Moni meistä Suomessakin toivoo nyt, että vankiloihin viedyt nuoret vapautettaisiin. Kerroin huhtikuussa Suomessa asuvasta nicaragualaisesta, jonka sittemmin vapautettu veli oli pidätetty koska oli ollut osoittamassa mieltään. Tänään järkytyin kun luin Nina Sarelin päivityksen. Poika on taas pidätetty.

”Tämä painajainen ei lopu ikinä. Meidän Deyner on viety taas. Oli kaverin luona käymässä, poliisi tuli ja vei kaikki kolme.
Viimeksi kun Deyner päästettiin vapaaksi kolmen päivän kuluttua, häntä oli nöyryytetty, hakattu ja kidutettu. Hän oli kuulemma "hirveän näköinen", mutta yhtään kuvaa ei saanut ottaa. Deyner oli peloteltu ja traumatisoitu hiljaiseksi, hän vetäytyi kuoreensa kokemuksineen. Voiko toisen kerran enää palata hengissä?
Kyse ei ole mistään vastavallankumouksellisesta vaan ihan tavallisesta pojasta, jolla ei ole käytännössä minkäänlaisia resursseja muodostaa minkäänlaista uhkaa Ortegalle ja hänen raivohullulle akalleen. APUA.

Ymmärrän täysin Sarelin epätoivoiset ja surulliset sanat. Kukaan, Ortegan puolueen kannattajia lukuun ottamatta, ole nyt Nicaraguassa turvassa. Vääryydet jatkuvat Nicaraguassa niin kauan kun myös muu maailma kääntää selkänsä Nicaraguan Ortegan ihmisoikeusrikoksille.

Luin juuri, että Managuan UNAN -yliopisto on ollut useita tunteja tulilinjalla. Kuolleista ja haavoittuneista on raportoitu. Yliopiston sivulla sanotaan, että eräs kuollut nuori on viety Ortegan joukkojen autolla. Hyökkäys yliopistoon kesti 7 tuntia. Yliopiston rakennuksia kohti ammuttiin. Ortega haluaa nuoria pois sieltä pahalla. Tuoreiden tietojen mukaan Managuan eri kaupunginosissa Ortegat joukot ampuvat. Kuolleita on 3, josta nuorin on vasta yksivuotias poika. Haavoittuneita on yli 20.  Nicaragualaisten painajainen on kestänyt jo liian kauan.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu