Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan presidentin edustajan vieraili Suomessa

  • Ortegan edustajan vierailusta Suomeen.
    Ortegan edustajan vierailusta Suomeen.
  • Eduskunnan sivuilta.
    Eduskunnan sivuilta.

Sen jälkeen, kun Nicaraguan Ortegan edustaja vieraili Suomessa vakuuttamassa Nicaraguan hallituksen rauhanomaisesta tahdosta, Nicaraguassa on tapahtunut kauheuksia. (Ortegan edustajan vieraulusta on kerrottu eduskunnan sivuilla).

Tällä hetkellä yli 200 nicaragualaista on kuollut kahden kuukauden aikana Ortegan kannattajien aseistamien joukkojen ja Nicaraguan poliisin väkivaltaisuuksissa.

Äitienpäivän mielenosoitus 30.5.2018 päättyi verilöylyyn. Marssijoita ammuttiin stadionin tiloista, joissa olivat Ortegan joukot.

Viime lauantaina Managuassa vahvasti aseistetut puolisotilaalliset ampuivat taloon, joka toimi patjakauppana ja perheen omakotitalona; aiheuttaen tulipalon, jossa kuoli neljä aikuista ja kaksi pientä lasta. Nuorin uhreista oli vasta 5 kuukauden ikäinen. Asuintalo poltettiin, koska protestanttiseen lahkoon kuuluva perhe kieltäytyi päästämästä aseistettuja miehiä talon katolle ampumaan Ortegan vastustajia. Palomiesten kertomusten mukaan poliisin suojelemat puolisotilaalliset joukot ampuivat myös tulipaloa sammuttamaan saapuneita palomiehiä kohti. Tapahtuma on järkyttänyt nicaragualaisia.

19.5. Ortegan joukot kävivät Masayassa hakemassa pois Masayan poliisin ylipäällikön. Päällikkö ja muutama poliisi olivat jääneet mottiin kansalaisten rakentamien tiesulkujen takia. Operaatiossa kuoli 6 masayalaista mielenosoittajaa ja 35 haavoittui. Moni kysyy, miksi Ortegan hallinto turvautui raakaan väkivaltaan. Poliisit olisi voitu saada Masayasta pois rauhallisin keinon kirkon ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajien avulla.

Masayan hyökkäyksen jälkeen erään Masayan autonomian julistajan hotelli poltettiin. Ortegan puolisotilaalliset miehet hakkasivat hotellin vartijan ennen tulipaloa.

Masayassa ja lähikylissä mielenosoittajia on pidätetty ja viety tuntemattomaan paikkaan. Ticuantepessa noin 20 naista oli soittamassa kattiloita, kun aseistetut puolisotilaalliset joukot ottivat poliisin suojan alla naiset kiinni, ja naiset vietiin väkivalloin lava-autoilla pois tuntemattomaan paikkaan. Naisten olinpaikka ei ole vielä tiedossa. Naiset olivat osoittamassa mieltään. Missä he ovat ja mitä heille on tehty?

Valoa antava uutinen on se, että Amerikan valtioiden pääsihteeri, Luis Almagro, tuomitsee Ortegan joukkojen hyökkäyksen Masayaan ja lähikyliin. Tähän asti Almagro on ollut hyvin varovainen Ortegan suhteen ja häntä on kritisoitu aiemmin siitä.

Myönteistä on sekin, että eilen julkisuuteen tuli tieto katolisen kirkon johtamissa neuvotteluissa sovituista asioista. Ortegan hallitus kutsui vihdoinkin Amerikan maiden ihmisoikeustoimikunnan, CIDH:n, YK:n ihmiskomissaarin ja EU:n edustajat Nicaraguaan selvittämään tapahtumien kulkua. Kirjeet lähtivät Nicaraguasta sen jälkeen, kun USA:n edustaja Amerikan valtioiden järjestössä, Carlos Trujillo, oli saapunut maahan neuvottelemaan Ortegan ja muiden osapuolten kanssa.

Ortegan strategia on luvata rauhaa, mutta hän ei itse osallistu neuvotteluun Nicaraguan kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa, vaan hän neuvottelee suljetuin ovin USA:n edustajien kanssa samalla kun jatkaa väkivaltaisia hyökkäyksiä aseistettuja mielenosoittajia kohti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän amgs kuva

Nicaraguassa taas tapahtuu. Ortegan joukot iskivät taas hetki sitten Masaya -kaupunkiin ja Nivaraguan katolisen arkipiipa Leopoldo Brenes ja piispa Silvio Béz lähtivat Masayaan estämään lisää verenvuodatuksia.
Tässä linkki videoon:
https://www.facebook.com/CanalCatolicoNicaragua/vi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset