Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan kriisineuvottelut keskeytyivät

  • Nicaraguan kriisineuvottelut keskeytyivät
  • Nicaraguan kriisineuvottelut keskeytyivät

Nicaraguan kriisineuvottelut jatkuivat eilen vain hetken ja keskeytyivät, koska Nicaraguan hallitus ei ole vielä kutsunut kansainvälisiä ihmisoikeustarkkailijoita maahan, kuten viime perjantaina neuvottelupöydällä oli sovittu.

Katolisen kirkon johtamissa neuvotteluissa oli sovittu, että Ortegan hallitus kutsuisi Amerikan maiden ihmisoikeustoimikunnan, CIDH:n, YK:n ihmiskomissaarin ja EU:n edustajat Nicaraguaan selvittämään tapahtumien kulkua. Eilisessä kriisineuvottelutapaamisessa kansalaisjärjestöjen edustajat lähtivät neuvotteluista, koska hallituksen edustajilla ei ollut todisteita siitä, että kutsukirjeet olisi lähetetty, kuten piti. Paikallislehden mukaan katolisen kirkon piispat ilmoittivat, että neuvotteluun palataan vasta kun hallitus on esittänyt kopiot kutsukirjeistä ja kansainväliset tahot ovat vahvistaneet kutsujen saapumisen.

Neuvotteluun osallistuva tohtori Carlos Tunnerman kertoi La Prensalle, että Daniel Ortegalla ei ole halua kutsua kansainvälisiä tarkkailijajärjestöjä. Kansainvälisten tarkkailijoiden läsnäolo maassa olisi tärkeää, jotta nicaragualaisille voitaisiin taata, ettei hallituksen kannattajien harjoittama sorto ja väkivalta jatkuisi.

”Ulkoministerin kirjeen kirjoittaminen kestää minuutteja. Luulen, että se johtuu tahdosta. Toistamme, että pitää olla näyttö tahdosta”, sanoo Juan Sebastián Chamorro samalle lehdelle.

Eilen YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoi eilen, että Nicaraguan ”väkivaltaisuuden vakavuus” Daniel Ortegan hallintoa vastustavissa mielenilmauksissa eri kaupungeissa ”voi vaatia kansainvälisen tutkimuskomission” perustamista.

Nicaraguan kriisi alkoi tasan kaksi kuukautta sitten. Paikallisten ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolleiden määrä on nyt 175-215. Haavoittuneita on noin kaksituhatta ja kadonneiden ja pidätettyjen määrä on sadoissa.

Eilen Masayan kaupunki, joka on saartanut itsensä tiesulkuihin jotta Ortegan joukot eivät pääsisi tuhoamaan kaupunkia ja kylvämään kauhua, julistautui itsenäiseksi. He eivät enää noudata Ortegan hallinnon käskyjä. Luin juuri nyt, että kaupungissa soitetaan taas kirkon kelloja hallituksen joukkojen hyökkäyksen varoitukseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jorma Lehmonen

EVVK.

Ketä ihan oikeasti kiinnostaa mitä jossain Nicaraguassa tapahtuu tai on tapahtumatta.

Turhan paljon palstatilaa.

Käyttäjän amgs kuva

Juuri olin lukemassa pari kiitosviestiä ja niitä tulee minulle henkilökohtaisesti joka päivä. Myönnän, että varsinkin kriisin alussa epäilin kovasti olisiko kiinnostusta. Sitä muka kun tilanne on vakavoitunut, kiinnostus on noussut. Jos vain yksi ihminen lukee kirjoituksiani, hän on kirjoituksen arvoinen.

Täällä on paljon muitakin mielenkiintoisia blogeja. Toivottavasti löytyy sinullekin muutamia kiinnostuskohteita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On hyvä, että kerrot meille Nicaraguan tapahtumista.

Ylipäätään on hyvä, että me blogistit voimme kertoa toisillemme niitä uutisia eri puolilta maailmaa, joita valtavirtamedia ei katso kertomisen arvoisiksi tai jotka valtavirtamedia vain lyhyesti mainitsee neulana heinäsuovassa. Erityisesti on hyvä saada uutisia, jotka perustuvat paikallisiin lähteisiin eivätkä ole USA:n uutistoimistojen sepustuksista käännettyjä.

Tällainen vapaaehtoistyö on tärkeä osa virallisen aivopesun vastustamisessa.

Käyttäjän amgs kuva

Nyt Ortega on lähettänyt vahvasti aseistettuja joukkojensa Masayaan. He ampuvat ja raportoidaan jo haavoittuneita. 2 on kuollut. Ortega ei ole lähettänyt kutsuja ulkomaalaisille ihmisoikeustarkkailijoille

Nyt kuuntelen radiota ja sanotaan, että neljä eri tiedotusvälineiden toimittajia (100% Noticias -televisiokanavan, Confidencialin,ja Canal 12:n) ovat joutuneet hyvin aseistettuja miesten kynsiin. Tekijät olivat puolisotilaallisia. Toimittajien työvälineitä on vietty. He olivat menossa Masayaan raportoimaan. Ortegan hallinnon joukot eivät halua, että tiedetään mitä Masayassa tapahtuu.

Klo 20.30. Amerikan valtioiden pääsihteeri, Luis Almagro, tuomitsee Ortegan joukkojen hyökkäys Masayaan ja lähikyliin.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Globaalissa maailmassa pienen mittakaavan tapahtumasta voi seurata lumivyöry. Miten naapurimaat ovat reagoineet Nicaraguan tilanteeseen?

Käyttäjän amgs kuva

Costa Rica, joka tällä hetkellä vastaanottaa eniten nicaragualaisia, on melkein kriisin alusta lähtien kritisoinut Ortegan hallinnon toimia. Se, mihin nicaragualaisten päättäväisyys vaikuttaa henkisesti, ovat venezuelalaiset toisinajattelijat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset