Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kansalaisärjestöjen vetoomus Nicaraguan rauhan puolesta

  • Kepan toiminnanjohtaja, Timo Lappalainen, luovuttaa kirjeen.
    Kepan toiminnanjohtaja, Timo Lappalainen, luovuttaa kirjeen.

Suomalaiset järjestöt luovuttivat ulkoministeriölle vetoomuksen Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Kansalaisjärjestöjen vetoomuksessa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi välittömästi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Kansalaisjärjestöt vaativat myös, että Suomen tulee osana Euroopan unionia ja kansainvälistä yhteisöä varmistaa, että YK:n ihmisoikeuskomissaari pääsee Nicaraguaan selvittämään tapahtumien kulkua ja ennaltaehkäisemään uusia ihmisoikeusrikkomuksia.
 
Nicaragua oli Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaa yli 30 vuoden ajan, ja useilla suomalaisilla kansalaisjärjestöillä on edelleen maassa kehitysyhteistyöhankkeita ja kumppaneita.

Ulkoministeri Timo Soinille osoitettu vetoomus luovutettiine ilen  ulkoministeriön Amerikan ja Aasian yksikön yksikönpäällikölle Kimmo Lähdevirralle. Kirjeen allekirjoittajina on noin 30 suomalaista kansalaisjärjestöä. Tilaisuudessa olivat myös mukana Suomessa asuvien nicaragualaisten edustajat. Kirje on luettavissa kokonaisuudessaan Kepan verkkosivuilla.

Tuoreimpia uutisia Nicaraguasta:

Eilen julkisuuteen tuli tieto USA:n Managuan suurlähettilään suusta, että Ortega on viime viikonloppuna suljetuin ovin neuvotellut republikaanisenaattorin edustajan ja USA:n suurlähettilään kanssa ja suostunut ennenaikaisiin vaaleihin. Sama yhdysvaltalainen delegaatio on kokoontunut myös muiden nicaragualaisten osapuolten kanssa. Maanviljelijöiden edustaja, Medardo Mairena, kertoi haastattelussa El Confidencial –lehteen, että muut osapuolet eivät suostu vaalijärjestelyyn niin kauan kun väkivaltaisuudet jatkuvat.

Nicaraguassa väkivaltaisuuksille ei näy loppua. 16 kaupungissa on tiesulkuja. Kuten edellisessä viestissäni kirjoitin, tiesulut ovat keino estää poliisi- ja puolisotilaallisten joukkojen pääsy kaupunkeihin ja/tai kaupunginosiin ampumaan ihmisiä ja tuhoamaan rakennuksia. Sitä lähtien kun masayalaiset turvautuivat tiesulkuihin, kaupunki on ollut rauhassa! Muutama tunti sitten Jinotepen kaupungissa neljä ihmistä kuoli Ortegan joukkojen iskussa protestoijia vastaan. Nicaraguassa on tähän mennessä kuollut yli 150 ihmistä. Ortegan hallinnon järjettömälle väkivaltaiselle politiikalle ei löydy muuta selitystä kuin se, että Ortegalla ei ole nyt muuta keinoa pysyä vallassa kuin sorrolla ja pelolla.

Ortega erehtyy, koska nicaragualaiset ovat menettäneet pelkonsa ja yhdistäneet voimansa ennennäkemättömällä tavalla. Tänään torstaina 14.,6.2018 Nicaraguassa on yleislakko. Yleislakon järjestäjät ovat muun muassa työnantajajärjestö COSEP (joka vuodesta 2007 on ollut Daniel Ortegan hallinnon päätuki ja jossa ovat maan rikkaimmat työnantajat), yliopiston opiskelijat, jotka aloittivat protestit ja kansannousun, katolinen kirkko ja maanviljelijät. Lakko on määräaikainen.

Niille jotka sanovat, että oikeisto on tuon kansannousun takana, vastaan että jo kauan oli nähtävissä, että kansannousu on yhtä lailla oikeistolainen kuin vasemmistolainen. Ortegalle lojaalit poliisit ja siviilipukuiset tappajat eivät hyökkää Managuan hienostoalueisiin vaan köyhimpiin kaupunginosiin. Köyhät, keskiluokka ja rikkaat nousevat Ortegaa vastaan. Ortegaa kannattavat valtion virastojen ja sandinistipuolueen palkkaamat ihmiset.

Espanjaksi aiheesta: Punto Nórdico

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Turhaa työtä.
Syyriastakin on muutama vetoomus esitetty heikoin tuloksin.

Nicaragua hankkii oman demokratiansa itse tavalla tai toisella.

Käyttäjän amgs kuva

Eikö vanha sananlasku sanoo, että yrittänyttä ei laiteta? Jos nicaragualaiset eivät ole antaneet periksi kuuden viikon aikana, miksi me muut, jotka elämme vapaudessa antaisimme periksi? Tämä on siis vasta alku ja hyvä niin. Odotin jo milloin suomalainen kansalaisyhteiskunta reagoisi. Nyt kiitän ja työ jatkuu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Se sanoo myös että tyhjän saa tekemättäkin.
Ainoa mikä tilananteen muuttaa ovat Nicaragualaiset itse.
Ei jeesustelu toki vahinkoakaan tee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset