Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mitä tapahtui Nicaraguan poliisille, joka oli maan ylpeyden aihe?

  • Mitä tapahtui Nicaraguan poliisille, joka oli maan ylpeyden aihe?

Nicaraguassa tapahtuu jatkuvasti, vaikka itse en ehdi kirjotta asiasta. Kuolleiden määrä on jo yli 100!

Masayan kaupunki on ollut useita tunteja sotatilassa. Poliisin iskujoukot yrittävät saada tiesulut pois väkivalloin ampumalla ihmisiä. 5 henkilöä on nyt kuollut. Yksi menehtyneistä oli vasta 15-vuotias. Todistajien mukaan naispolisi tappoi pojan lähietäisyydellä siitä huolimatta, että poika oli ilman aseita, polvistui ja pyysi armoa.  Yksi todistajista on pappi Edwin Román.

Ortegan hallinnon taktiikka on käyttää puolisotilaallisia joukkoja, polttaa rakennuksia ja hyökätä mielenosoittajien kimppuun. Sitten hallinnolle lojaalit tiedotusvälineet julkaisevat kuvia tulipaloista ja hyökkäyksistä väittäen, että yliopiston opiskelijat ovat vastuussa niistä.

Nicaraguan poliisin väkivaltaisuuksista ja väkivaltaisuuksien hiljaisesta hyväksynnästä on ollut eri todisteita. 

Vuosia sitten minulta kysyttiin, miksi Nicaraguan huumeongelma ei ole ollut niin vakava kuin muissa Keski-Amerikan maissa. Silloin taisin vastata hänelle, että se johtui Nicaraguan poliisin kovasta otteesta huumekauppiaiden ja huumeiden salakuljetuksen suhteen. Taisi olla vain osittain niin.

Nyt näyttää enemmän siltä, että poliisin ja rikollisryhmien välillä oli jonkin näköinen sopimus, jossa rikollisjoukot saivat toimia vapaasti, kunhan toimisivat maltillisesti julkisuuden suhteen. Ilmeisesti Nicaraguan poliisi hyötyi taloudellisesti tuosta sopimuksesta. Esimerkiksi tiedettiin, että eri paikkakunnissa huumeiden myynti ja kulutus oli lisääntynyt ja rahaa pestiin ilman, että viranomaiset puuttuivat siihen. Se, että Nicaragua oli Keski-Amerikan turvallisin maa, ehkä tarkoitti sitä, että muissa maissa rikollisuustilanne oli vielä huonompi kuin Nicaraguassa.

Tämän vuoden huhtikuun loppupuolesta lähtien Nicaraguan viranomaiset ovat poliisien hyväksynnällä käyttäneet myös rikollisjoukkoja mielenosoittajia vastaan. Ehkä se on yksi syy siihen miksi ihmisiä tapetaan kaduilla kuin karjaa. Nämä rikollisjoukot toimivat siis myös poliisin silmien alla. Heillä on samalla Ortegan hallinnon hyväksyntä.

Opiskelijoiden vaatimukset kansalaisoikeuksien ja demokratian kehittämisestä ovat riski rikollisryhmien ja poliisien bisnekselle. En väitä, että kaikki poliisit olisivat korruptoituneita, mutta osa on. Nicaraguan poliisin ylipäällikkö on presidentti Daniel Ortega.

Tässä tämä video tekstitetty englanniksi.

Espanjaksi en Punto Nórdico

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän havaintojamatkanvarrelta kuva
Tomi Tölli

Autoilimme hiljattain Nicaraguan läpi, ja tuolloin tilanne ei näyttänyt hirvittävän pahalta. Ei se toki normaalikaan ollut. Saimme pysähdellä välillä tiesuluille, joissa tosin oli ainakin maaseudulla hyvin rauhallinen tunnelma.

Kaikissa kaupungeissa näin ei kuitenkaan ollut. Esimerkiksi Teustepen keskustassa oli hieman hurjemman näköistä porukkaa sulkuja pitämässä. Paikoissa, joissa tiesulkuja oli, ei poliiseja yleensä näkynyt missään. Poliisiasemien ikkunatkin oli rikottu. Taisivat olla piilossa, poliisit.

Toki tämä on jo hieman vanhaa tietoa (tilanteet muuttuvat varmasti nopeasti), ja me näimme maasta vain pienen palasen, lyhyenä ajanhetkenä. Lisäksi koitimme välttää suuria kaupunkeja ja erityisesti pääkaupungin ympäristöä.

Tarkemmin päivistämme Nicaraguassa löytyy täältä:

http://www.havaintoja.com/autolla-maailman-ympari/...

http://www.havaintoja.com/autolla-maailman-ympari/...

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Tomi kommentista ja kokemuksista! Vasta nyt hoksasin katsoa vanhempien kirjoitusten kommentteihin. Hyvä, että palasitte Suomeen ehjin nahoin.Menen lukemaan mitä kirjoitit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset