Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguassa on jo yli 85 kuollutta

  • Nicaraguassa muutama tuntti sitten.
    Nicaraguassa muutama tuntti sitten.
  • Kirjakaupan ilmoitus, jonka mukaan kuvassa oleva nuori työntekijä on pidätetty.
    Kirjakaupan ilmoitus, jonka mukaan kuvassa oleva nuori työntekijä on pidätetty.

Muutama tunti sitten Daniel Ortegalle uskolliset puolisotilaalliset joukot ja poliisivoimien iskujoukot hyökkäsivät taas yliopiston opiskelijoiden kimppuun. Näin videoita poliiseista ampumassa mielenosoittajia.

Eilen Managuassa sijaitsevan yliopiston tilat vallattiin. Valtauksen takana ovat kyseisen yliopiston opiskelijat, joiden vaatimus on se, että Daniel Ortegan on luovuttava vallastaan. Managuassa on jo neljä yliopistoa tämän tyyppisessä protestissa.

Eiliseen asti Nicaraguassa oli kuollut jo 85 ihmistä. Eilisten tapahtumien jälkeen haavoittuneiden, kuolleiden ja pidätettyjen määrä nousee. Sosiaalinen media ovat nyt täynnä ilmoituksia, joissa omaiset etsivät omia lapsiaan. Samalla itsenäisten lehtien toimittajat päivittävät kuvia poliisiautoista täynnä vangittuja nuoria matkalla vankilaan. Tietoa  on jo kahdesta toimittajasta, joita on pahoinpidelty. Tietotoimisto EFE:n toimittajan sanojen mukaan se ei auttanut, että toimittajat näyttivät käyntikorttinsa. Heidät poistettiin paikalta väkivalloin. Toisen tiedotusvälineen toimittaja sai ampumahaavoja. Myös Ortegan radiokanava on poltettu.

Toistaiseksi armeija on pysynyt etäällä tapahtumista. Voitte lukea lisää Nicaraguan tilanteesta Suomen kuvalehdestä. Nicaraguassa asuva suomalainen toimittaja Kimmo Lehtonen kirjoittaa, miksi neuvottelut eivät etene. Ortegan hallinto käyttää likaisia keinoja vastustajien mustamaalaamiseen ja kurittamiseen.

Moni väittää, että Yhdysvallat ovat Nicaraguan kriisin takana. Ehkä niin, mutta tiedoksi, että Ortegan Nicaragua ja Yhdysvallat ovat olleet hyvissä suhteissa Ortegan populistisesta diskurssista huolimatta. Ortegan päätukija on Nicaraguan elinkeinoelämä. Suuromistajat ovat Ortegan vallan takana. Ortega ja hänen lapsensa ovat yrittäjiä, jotka ovat rikastuneet Venezuelan öljyrahoilla. Pitäisi mennä pintaa syvemmälle. Nykyisen kriisin takana on myös sandinistisen puolueen sisäinen ristiriita. Vuodesta 1981 Ortega on johtanut puoluetta, josta on tullut kaveripiiri ja myöhemmin perhekerho.

En ole laittanut vahvoja kuvia tänne, koska kuvia pitää varmistaa. Mutta nyt keskustelin yhden paikan päällä olevan toimittajan kanssa ja hän vahvistaa, että näin on tapahtunut. Facebookin seinälläni on pari viedota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Niin rikastutaan muuallakin käyttäen poliittista asemaa hyväkseen. Näin USAssa, Venäjällä, Kiinassa, Japanissa ja vaikkapa Koreoissa. Suomessa jää hyötyminen palkkiovirkoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset