Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Satavuotias siniristilippu

  • Satavuotias siniristilippu
  • Satavuotias siniristilippu

Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta.  

Melkein kaikista tiedotusvälineistä löytyy kirjoituksia Suomen lipun historiasta, ja minäkin kirjoitin aiheesta blogiini espanjaksi.

Maailman lippujen joukossa pohjoismaiden ja myös Suomen lippu herättävät mielenkiintoa muotonsa takia. Kaikkien pohjoismaiden lipuissa on risti. Vanhin lipuista on Tanskan lippu. Ristin olemassaolo ei ole sattumaa, vaan kannanotto siihen mihin arvoihin yhteiskunta rakentuu: kristillisiin.

Tänä päivänä keskustellaan paljon islaminuskon leviämisestä ja Suomessa jopa ministerin arvovallan turvin on peloteltu tai varoiteltu Sharian lain tulemisesta Suomeenkin. Abdirahim Husu Hussein kirjoitti viikonloppuna aiheesta, mutta Hussein ei selittänyt omin sanoin, mitä Sharia itsessään on. Lukijalle, joka ei tiedä kyseisen lain sisällöstä, Husseinin blogikirjoitukset tuntuvat täysin vierailta. Shari-lakia näyttäytyy kuin mörkö. Toki tietoa shari-laista löytyy etsimällä, kuten Talouselämästä.

Satavuotiaan Suomen siniristilippu kertoo jo, mihin arvoihin suomalainen yhteiskunta rakentuu. Kauhajokelainen Tuomas Koivuniemi kirjoitti jo vuonna 2013 näin: ”Seuraavaksi voitaisiin kai sitten harkita sitä, että itsenäisen Suomen lipusta poistetaan risti-kuvio. Sehän on kansalaisten selkeän enemmistön tunnustaman uskonnon maailmanlaajuinen tunnusmerkki. On meistä kaikista kiinni haluammeko me muuttaa sitä arvopohjamme. ” Pitäisikö siis lipun rististä luopua? Minusta ei.

Näen Suomen lippua pohjoismaiden yhteisön kuuluvuuden merkkinä. Satavuotiaan sinivalkoisen lipun merkityksestä tietävät jopa pienet lapset, kun he koulujen kevätjuhlissa laulavat Jukka Kuoppamäen tunnetun laulun Sininen ja valkoinen. Sen lisäksi siniristilippu merkitsee jokaiselle suomalaiselle sellaista, mitä ei sanoin pysty kuvaamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Siniristilipun esikuva oli lähes sellaisenaan venäläisen purjehdusseuran lippu Pietarista..."

Akseli Gallen-Kallela suunnitteli hylätyn Suomen lipun esikuvan – löytyi keskeltä Hämettä

Käyttäjän amgs kuva

Miksi pohja ei ollut sininen? Tässä olen nyt miettinyt. Myös Akseli Gallen-Kallelan lipussa pohja on valkoinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hienoa että Suomelle on jäänyt muisto itsenäisyydestä.

Juha Kivioja

Lippu on tosiaan muisto kun suomi oli vielä itsenäinen valtio. Nythän emme enään ole vaan EU kertoo miten maassaamme tulee elää, käyttää puitamme ja jopa tervan käyttämisen.
Lisäksi EU kertoo meille ketkä maassamme saavat asua ja ketä tänne on otettava - tuhoamaan hyvinviinti mikä ansaittu riniristilipun alla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kerrankin Anna Marian kanssa samaa mieltä.

Lippu ei ole pelkka vaatekappale, vaan se on kansaa yhdistävä symbooli, ehka paremmin kuin mikään. Maammelaulu, Finlandia ja Porilaistenmarssi - niin upeita kuin ovatkin - jäävät lipun varjoon. Kun näkee kaikkien pohjoimaiden liput tangossa vieri vieressa, tiedämme että mihin joukkoon kuulumme.

Muslimit tulevat hyökkäämään sinistä ristiä vastaan uskonnollisen syrjinnän tms. varjolla, mutta lippu kyllä kestää tämänkin.

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

Kauhistuksen kanahäkki. Niitä musulmaanela ja tietääkseni 1,7 miljardia. Mitenkäs Loikkanen arvelee, että me niille pärjätään. Jos niistä lähtisi vaikka vain puoletkin polttamaan sinistä ristiämme.... Siniristilipun tie Suomen lipuksi kulki Nyländska Jaktklubbenin kautta. Se kopioi keisarillisen pursiseuran lipun muilta osin sellaisenaan, mutta vaihtoi vasempaan ylänurkkaan keisarin vaakunan paikalle uudenmaan vaakunan Tarkkaa vuotta en muista, mutta 1860 tienoilla taisdi olla. Kun sitten eduskunta 1918 päätti ottaa NJK:n lipun Suomen valtiolipuksi, tuli NJK:lle kiire laatia itselleen oma lippu. Siinä hötäkässä muuttui pursiseurojen lipun sininen vähän eri sävyiseksi ja ristin keskelle tuli valkoinen viiru.

(Tämä muistinvaraisesti NJK:n historiikkiä lainaten)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Niitä musulmaanela ja tietääkseni 1,7 miljardia. Mitenkäs Loikkanen arvelee, että me niille pärjätään." ---- Torrakolla tietysti! Sillä on pärjätty ennekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset