Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Lapsensa menettäneet äidit marssivat Nicaraguan eri kaupungeissa

  • Tämän aamun laskelmien mukaan kuolleiden määrä on jo 85.
    Tämän aamun laskelmien mukaan kuolleiden määrä on jo 85.

40 vuotta sitten Nicaraguassa vastustettiin Anastacio Somoza Debaylen diktatuuria, Managuan silloisella rajalla, La Cuesta del Plomo (Lyijyn ylämäki) -nimisessä paikassa Somozan sotilaat tappoivat ihmisiä ja jättivät ruumiit lojumaan.Lauantaina samasta paikasta löytyi nuoren ruumis, jossa oli kidutuksen merkkejä. Myöhemmin on selvinnyt, että nuori mies oli lääketieteen opiskelija Managuasta ja äidin ainokainen. 

Kuolleiden määrä kasvaa. Ortegan hallinto ei ota vastuuta mistään väkivaltaisesta tapahtumasta ja kuolleista. He ajattelevat olevansa ikuisesti vallassa myös Jumalan tahdosta. Ortegan kannattajat vetoavat Raamattuun ja rukoilevat julkisissa paikoissa rauhan puolesta, kuten vaikkapa Hugo Chávezin rakentaman jättiläismäisen julkisen alttarin edessä, samalla kun Ortegaa kannattavat puolisotilaalliset joukot hakkaavat ja tappavat vastustajia. On julkisesti tiedossa, että Hugo Chávez oli spiritisti ja myös Ortegan vaimo on jonkinnäköinen taikauskoinen hallitsija ja äiti hänkin.

Nicaragua on vastakohtien, mutta myös ironian luvattu maa. Nicaraguassa äitienpäivä on 30. toukokuuta. Anastasio Somoza García, ensimmäinen Somoza, määräsi kyseisen päivän äitienpäiväksi.  80-luvulla Somozan kukistuttua keskusteltiin äitienpäivän  siirtämisestä perinteiselle ajankohdalleen, toukokuun toiselle sunnuntaille, mutta tämä ei saanut kansan keskuudessa suosiota. Perinne oli jo vakiintunut.

Keskiviikkona 30.5. lapsensa menettäneet äidit marssivat eri kaupungeissa vaatien oikeutta. Moni aikoo osallistua. Olen hengessä mukana. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset