Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Israel, Venezuela, Nicaragua ja ihmisoikeudet

  • Ketään ei saa tappaa, kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti.
    Ketään ei saa tappaa, kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti.

Viime viikolla ja vielä tällä viikollakin on julkisuudessa puhuttu paljon palestiinalaisista uhreista jotka kuolivat Israelin iskuissa. Se on järkyttävää, koska kenenkään ei tarvitsisi kuolla vain siksi koska ilmaisee omia mielipiteitään. Järkyttävää oli myös kuulla, kuinka Nicaraguan presidentti Daniel Ortega tuomitsi Israelin toimet, mutta ei suostunut tunnustamaan, että hänen omat joukkonsa ovat tappaneet nicaragualaisia. Viime perjantaina hallituksen edustajat suostuivat sentään siihen, että heidän joukkojaan kielletään ryhtymästä väkivaltaisuuksiin viikonlopun aikana. Eli he myöntävät, että hallituksen joukot ovat väkivaltaisuuksien takana.

Tänään luin vasemmiston europarlamentaarikon Merja Kyllösen haastattelusta Israelin ja Palestiinan kysymyksestä. Merja Kyllönen on oikeassa, ja samalla vedolla hän voisi tuomita Venezuelan Maduron vilpilliset vaalit ja Nicaraguan Ortegan ja Venezuelan Maduron hirmuteot.

Venezuelan eilisissä vaaleissa oli 20 miljoonaa äänioikeutettua, joista vain noin 8 miljoonaa äänesti eilisissä presidentinvaaleissa. Nicolas Maduro sai noin 5,8 miljoonaa ääntä. Äänestysaktiivisuus oli noin 46%, mutta ne ovat vain Maduron hallinnon tarjoamia lukuja. Todellisuus voi olla aivan toisenlainen. Venezuelassa ei olisi järjestetty ennenaikaisia presidentinvaaleja ilman väkivaltaisiksi muodostuneita mielenosoituksia viime vuonna, joissa kuoli noin 70 venezuelalaisia. He vastustivat Maduron politiikkaa.

Samasta syystä, miksi Israelin ja Venezuelan johtajat päättivät kurittaa mielenosoittajia, Ortegan yrityksissä tukahduttaa mielenosoituksia on kuollut jo tähän mennessä yli 70 ihmistä, yli 600 on haavoittunut ja yli 80 on kadonnut. Nämä luvut perustuvat paikallisen ihmisoikeusjärjestön vastaanottamiin ilmoituksiin. Odotan myös Amerikan valtioiden järjestön(OAS) ihmisoikeusedustajien raporttia. Viikonloppuna he ovat olleet eri Nicaraguan kolkissa keräämässä tietoa ihmisoikeusrikoksista. Myös YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto on pyytänyt Nicaragualta pääsyä maahan keräämään todisteita opiskelijoiden kuolemista.

Merja Kyllönen: "Tuhannet ja taas tuhannet ovat menettäneet henkensä tai vammautuneet vakavasti erilaisissa iskuissa. Vähintä mitä EU voi tehdä, on jäädyttää ja hyllyttää EU–Israel-assosiaatiosopimus ja pitää omalta osaltaan huolta, että kansainvälinen yhteisö suojelee myös palestiinalaisia.” Olen samaa mieltä ja toivon samanlaisia vaatimuksia Nicaraguan ja Venezuelan hallintoja vastaan.

Se mitä en ymmärrä, on joidenkin suomalaisten vasemmistolaisten logiikka. Tuomitaan Israelin hirmutekoja, mutta vaietaan silloin, kun pahis on muka vasuri. Ideologian vankina heitetään ihmisoikeudet roskikseen.

Päivitetty 22.5.2018

Eilen tuli julki Amerikan maiden järjestön ihmisoikeusedustajien ensimmäinen raportti. Nicaraguassa on ollut yhteensä 15 ihmisoikeusedustajaa maan eri osissa keräämässä todisteita, ilmoituksia, haastattelemassa ihmisiä jne. koskien ihmisoikeusrikkomuksia, joita on tapahtunut 18.4. alkaneista levottomuuksista lähtien. He kävivät myös valtion eri virastoissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, ym. Tietoja kerättiin aikavälillä 17-21. 5.2018. Raportti on karua luettavaa. Yhdessä kuussa protesteissa kuoli 76 ihmistä ja 868 haavoittui. Haavoittuneista viisi ovat yhä sairaaloissa vakavassa tilassa. 438 ihmistä oli pidätettyinä. Pidätettyjen joukossa oli opiskelijoita, siviilejä, ihmisoikeuspuolustajia ja toimittajia.

Raportissa sanotaan myös, että Nicaraguan poliisi ja poliisin iskujoukot käyttivät aseita, kumiluoteja sekä kyynelkaasuja umpimähkäisesti hajottaakseen mielenosoituksia. Monissa kertomuksissa mainitaan tarkka-ampujat. Tämä todistaa, että ihmisiä on teloitettu ilman tuomiota. Nicaraguan poliisin ylin johtaja on Daniel Ortega. Kenraali Francisco Díaz on poliisien korkein johtaja, jonka tytär on naimisissa Ortegan pojan kanssa. Vastuu tapahtumissa on heillä samoin, kuten Nicolás Maduro on vastuussa Venezuelan mielenosoituksissa kuolleista. Pitää muistaa, että kyseisissä maissa presidentti on samalla pääministeri ja keisarin kaltainen johtaja. Nämä ”vasemmistolaiset” presidentit ovat vieneet johtajakulttinsa ja valtansa liian pitkälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän MiikkaHeikkinen kuva
Miikka Heikkinen

En minäkään ymmärrä vasuri ideologiaa, jossa aina tuomitaan Israel. Muilla ei niin väliä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Selitys lienee se, että Venezuelassa ja Nicaraguassa kuritetaan "omia" kun taas Israelilaiset ampuvat "vihollisia" eli asetelma on heti kansainvälinen. Joillakin tosin on kanttia puuttua myös "valtionsisäisiin" asioihin.
https://www.pri.org/stories/2018-05-21/internation...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Se mitä en ymmärrä, on joidenkin suomalaisten vasemmistolaisten logiikka. Tuomitaan Israelin hirmutekoja, mutta vaietaan silloin, kun pahis on muka vasuri. Ideologian vankina heitetään ihmisoikeudet roskikseen."

**********************************
Jaah, no usein ideologisesti suuntautuneilla moraali joutaa roskakoriin, kun pitäisi omia tuomita. Tuota käy niin vasuri/oikeisto/uskis -piireissä ja monissa muissa - oletan sen olevan inhimillistä, mutta pirun kieroutunutta siitä huolimatta.

Israel/Palestiina -konflikti ei taas ole lainkaan yksiselitteinen... Itse olin 10 vuotta liki suuremmaksi osin palestiinalaisten puolella kunnes olin saanut niin paljon tietoa etten vain pystynyt sellaiseen. Nyt tekisi jo melkein enemmän mieli olla Israelin puolella tietäen mitä Hamas sun muut tekevät, mutta tiedossa on että myös israelilaiset tekevät todella paljon vääryyksiä. Ja se joka edes yrittää olla neutraali on kummankin puolen halveksima :)

Tuohon konfliktiin osallistuva upottaa kätensä paskaan, jonka haju ei taida koskaan pois lähteä. Ymmärrän osin kaikkia puolia, joten ymmärrän ettei ole odotettavissa rauhallista ratkaisua pitkiin aikoihin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Ja se joka on neutraali on kummankin puolen halveksima :)
...........

Minä olen neutraali ja olen toisen osapuolen syvästi halveksima, toisen osapuolen kunnioittama.

Vastustan rasismia ja kannatan oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia.

Arvaas kumpi osapuoli minua halveksuu, kumpi kunnioittaa ;)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Minä olen neutraali...."

Varmasti moni ideologisesti suuntautunut uskoo (osa jopa aidosti) olevansa neutraaleja ja liki objektiivisesti puhuvansa.

Olen nähnyt vähintään kuukausien ajan viestejäsi, joten jätän tämän nyt tähän, ja sanotaan vain että olen varsin skeptinen kirjoitustesi suhteen. En usko että olet niin merkityksellinen että kukaan jaksaisi sinua syvästi halveksua. Mutta on hyvä että on erimielisiä kirjoittajia, koska se selventää paljon lukijoille eli parhaat argumentit mieluusti voittakoot eikä pelkkä tunneperäinen fiilishöttö.

***********************************

"Vastustan rasismia ja kannatan oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia."

Jaah, no kukapa ei. Lähes kaikki tuota varmasti ainakin väittävät tekevänsä - joitakin poikkeustapauksia lukuunottamatta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #5

Minä olen neutraali...."

Varmasti moni ideologisesti suuntautunut uskoo (osa jopa aidosti) olevansa neutraaleja ja liki objektiivisesti puhuvansa.

Olen nähnyt vähintään kuukausien ajan viestejäsi, joten jätän tämän nyt tähän, ja sanotaan vain että olen varsin skeptinen kirjoitustesi suhteen.
.........

Korjaan vähän tuotoksiasi.

Minulla ei ole ideologiaa, silloinhan en olisi neutraali. Minulla on arvoja joita kannatan. Minulle asia ei siis ole palestiina vs. israel vaan puhtaasti moraalinen.

Ja koska arvostelit kirjoituksiani ilman mitään perusteluja en anna sille pätkänkään arvoa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #6

Ketään kiinnosta mitä arvoa annat tai olet antamatta :D

Olet neutraali ehkä omassa pääkopassasi. Muutoin olet viestejesi perusteella aina Israelia vastaan kategorisesti. Viestisi ovat perusteluina mikäli joku niitä on seurannut - ja mikäli on mitään Israel/Palestiina -keskusteluita seurannut olet siellä aina mukana varmana mielipiteittesi hyvyydestä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Ketään kiinnosta mitä arvoa annat tai olet antamatta :D

Olet neutraali ehkä omassa pääkopassasi. Muutoin olet viestejesi perusteella aina Israelia vastaan kategorisesti.
...........

Arvoistahan tässä on kyse eikä israelista tai palestiinasta.

Jos sinulla ei ole arvoja niin mikä erottaa sinut villi eläimestä?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #5

"Vastustan rasismia ja kannatan oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia."

Jaah, no kukapa ei. Lähes kaikki tuota varmasti ainakin väittävät tekevänsä - joitakin poikkeustapauksia lukuunottamatta.
.......................

Israein hallitus on rasistinen, epäoikeudenmukainen eikä kunnioita ihmisoikeuksia.

Joten aika vaikea on tätä hallitusta puolustaa ( eli Israelia ) jos omaa edellä mainittuja moraalisia arvoja.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #7

"Israein hallitus on rasistinen, epäoikeudenmukainen eikä kunnioita ihmisoikeuksia."

No jos niin sanot, niin kai se on täysin uskottava. Vastapuoli heillä on ei-rasistinen, ei-epäoikeudenmukainen ja kunnioittaa ihmisoikeuksia. Toki. Olet moraalin huipentuma ;)

Pah, nyt on jo liki keskiyö eikä minulla ainakaan ole tämän enempää aikaa tuhlata täysin turhaan ns. "keskusteluun". Jatka tätä "älyllistä" keskustelua kaikin mokomin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Israein hallitus on rasistinen, epäoikeudenmukainen eikä kunnioita ihmisoikeuksia."

No jos niin sanot, niin kai se on täysin uskottava. Vastapuoli heillä on ei-rasistinen, ei-epäoikeudenmukainen ja kunnioittaa ihmisoikeuksia. Toki. Olet moraalin huipentuma ;)
.............

Asia on fakta eikä riipu sanomisistani.

Ja puhuin israelin hallituksen rasistisesta politiikasta en ihmisistä. Kuka tahnsa voi tietysti olla rasistinen mutta laki ei saa olla rasistinen.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

" Vastustan rasismia ja kannatan oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia.", on siinä' erikoinen ihminen hah

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ihmisoikeudet ovat politiikan väline, jolla tehdään paljon pahaa.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2018/05/house-of-...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Venezuelan Maduron vilpilliset vaalit ja Nicaraguan Ortegan ja Venezuelan Maduron hirmuteot."

Voisiko Gutiérrez Sorainen kertoa miten Venezuelen vaalit olivat vilpilliset, ja mitä hirmutekoja presidentti Maduro on tehnyt? Eikä pahitteeksi olisi listata Nicaraguan Ortegan vastaavia.

Hands off Venezuela: Venezuelan bolivaarisessa tasavallassa 20.5.2018 järjestetyt presidentinvaalit päättyivät istuvan presidentin Nicolás Madurón ja bolivaarisen vallankumouksen voittoon. Presidentti Maduro sai yhteensä 5,8 miljoonaa ääntä.

Hänen vastaehdokkaansa oikeisto-oppositiota edustava ja entinen chavista Henri Falcon sai tyytyä ainoastaan 1,8 miljoonaan ääneen. Äänestysprosentti vaaleissa oli oikeiston boikotista huolimatta 46,1 %. Tämä oli neljäs kerta parin vuoden sisällä, kun maata hallitseva Venezuelan yhdistynyt sosialistinen puolue (PSUV) voitti vaalit.

Enemmistö maan kuvernööreistä, pormestareista ja perustuslakia säätävän kokouksen edustajista ovat 21. vuosisadan sosialismin kannattajia. Kansan enemmistö ja maan asevoimat ovat edelleen maan demokraattisesti valitun presidentin puolella. Kansa on väärässä vain kansainvälisten suuryhtiöiden mielestä.

Presidenttivaltaisessa valtiossa kuten Yhdysvalloissa presidentille on suotu paljon perustuslaillista valtaa. Hän valitsee itse johtamansa hallituksen ja toimii myös maansa armeijan ylipäällikkönä.

Edellisissä presidentinvaaleissa, jotka järjestettiin muutama viikko presidentti Hugo Chávezin kuoleman jälkeen v. 2013, Nicolás Maduró löi oikeisto-opposition vastaehdokkaan Henrique Capriles Radonskin 1,5 %-yksiköllä. USA:n tukema oikeisto-oppositio purki tuolloin pettymystään mellakoimalla kaduilla. Väkivaltaisuuksissa kuoli yhdeksän ihmistä."

Oikeisto yrittää tälläkin kertaa järjestää mellakoita ja sabotoi kauppojen normaalia toimintaa. Ja ulkoista apua antaa imperialistinen USA, joka ilmoitti heti vaalituloksen selvittyä Venezuelan öljyteollisuuden pakotteista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ana, olet kotiutunut Suomeen valitettavan hyvin: nielet USA-lähtöisen propagandan koukkuineen ja perukkeineen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"Se mitä en ymmärrä, on joidenkin suomalaisten vasemmistolaisten logiikka. Tuomitaan Israelin hirmutekoja, mutta vaietaan silloin, kun pahis on muka vasuri"

Kyllä vasurien logiikka on aivan ymmärrettävää, noin se menee niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Ihan eri juttu sitten mikä on tuollaisen logiikan painoarvo.

Eikä kannata ihmisen herkistyä Venezuelan Maduron "ymmärtäjien" vuodatuksista, helpoimmalla pääsee kun antaa mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos, turhaan ruutia polttaa jos ryhtyy heidän kanssaan kinastelemaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tavallisen kansan ihmisoikeudet tuppaavat jäämään jalompien tarkoitusperien jalkoihin.

Israeliin kohdistuvien mielenosoitusten takana on tällä kertaa terroristijärjestö Hamas. Neuvottelujen ja rauhanomaisen ratkaisun hakemisen asemasta rakennetaan sotaa. Hamasin omat sotilaat ja siviilit marssitetaan rajalle ja media kutsutaan paikalle pöyristelemään tehtyä väkivaltaisuutta. Tuoko tuollainen toiminta milloinkaan positiivista lopputulosta ? Tuskin, eikä palestiinan alueella asuvien asema tule riehumalla paranemaan.

””Hamas (lyhenne sanoista Harakat al-muqāwamat al-islāmiyya, arab. حركة المقاومة الاسلامية‎, suom. islamilainen vastarintaliike) on palestiinalainen islamistinen järjestö ja demokraattisesti valitun Palestiinan parlamentin suurin puolue. Israel, Yhdysvallat, Kanada, Egypti ja EU on luokitellut Hamasin terroristijärjestöksi. Peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen.[7][8] Sen tavoitteena on luoda Islamilainen valtio alueelle.[9] Kevään 2006 Palestiinan vaalien jälkeen Hamas pääsi hallitusvastuuseen. Sen vuonna 1988 kirjoitettu ja yhä voimassa oleva perussääntö viittaa Israelin valtion tuhoutumiseen ja islamilaisen valtion perustamisen.[10][11] Kesällä 2007 Hamas ja kilpaileva Fatah kävivät rajuja taisteluita, joiden seurauksena Hamas erotettiin palestiinalaishallituksesta, mutta se sai haltuunsa Gazan kaistan. Hamas hallitsee Gazaa Sharian periaattein, ja ihmisoikeusjärjestöt syyttävät sitä kidutuksesta, teloituksesta, sensuurista, naisten huonosta asemasta ja rutiininomaisista väärinkäytöksistä”” . // Wikip.

https://www.verkkouutiset.fi/israel-julkaisi-todis...

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Jos menisin Venäjän rajalle heittelemään naapurin rajavartijoita polttopulloilla niin luultavasti saisin lyijyä takaisinpäin. Gazan siviiliuhrit ovat siis pääasiassa Hamasin, ei Israelin syytä. Kuka on niin sairas, että vie esimerkiksi lapsensa alueelle, jossa on riski saada luodista?

Merja Kyllösen puheet kansanmurhasta ovat täysin vastuuttomia. Hyi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Et ole lainkaan kartalla Israelin ja Palestiinan asioista.

Israelin raja on Palestiinan alueella. YK on vaatinut lähes yksimielisesti Israelia vetäytymään miehittämiltään alueilta, lukuisia kertoja, tuloksetta.

Gazan palestiinalaiset eivät voi heittää Israelin pystyttämällä rajalla palopommeja tai tehdä ylipäätään mitään. Israel kun on määrännyt rajalle 500 metrin turvavyöhykkeen, joka sijaitsee Gazan puolelle.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Älä saivartele Rauno Lintunen. Israel ei miehitä Gazaa eikä mikään rajavyöhyke oikeuta tapattamaan ihmisiä, jopa lapsia. Sotilaat toimisivat aivan samalla tavalla millä tahansa suljetulla rajalla maailmassa. Mellakoitsijat oli ohjeistettu murtautumaan läpi rajasta ja sitten etsimään tapettavia Israelin puolelta aitaa. Mikä maa muka ei estäisi tällaista?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ensimmäinen askel rauhaan Lähi-Idässä olisi, jos kumpikin osapuoli - siis palestiinlaiset ja juutalaiset tunnustaisivat toistensa olemassa olon!

Vallitsevassa tilanteessa palestiinalaiset säännöllisesti haviävät ja israelilaiset säännöllisesti voittavat.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Israel ei millään tavoin kiellä palestiinalaisten olemassoloa eikä sen agendana ole palestiinalaisten tuhoaminen, mutta nykytilanne on tapa tai tule tapetuksi noin kärjisteän.

Hamasin peruskirjas on hiukan siivottu mutta islamistinen se on nykyäänkin ja islamista on täysin mahdotonta tehdä juutalaisystävällistä 1400 v historian jälkeen.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

"Vallitsevassa tilanteessa palestiinalaiset säännöllisesti haviävät ja israelilaiset säännöllisesti voittavat."

Tavalliset palestiinalaiset kyllä. Heidän kelvottomille johtajilleen taas nykytilanne on mahdollisuus rikastua. Ei tarvitse huolehtia vaaleista tai muista ja tukirahat voi vetää omaan taskuun.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #31

Luulenpa, että nykyinen "status quo" on Hamasin johtajien lisäksi edullinen myös IDF:n johtajille ja niille Israelin hallinnon edustajille jotka ovat päässeet ohjailemaan USAn raha- ja aseapua. Samaten myös iraelilaiselle ja USA-laiselle aseteollisuudelle tulovirta on melkoinen, unohtamatta muiden aseteollisuusyritysten pienempiä puroja, m.l. suomalaiset.

Käyttäjän amgs kuva

Eilen tuli julki Amerikan maiden järjestön ihmisoikeusedustajien ensimmäinen raportti. Nicaraguassa on ollut yhteensä 15 ihmisoikeusedustajaa maan eri osissa keräämässä todisteita, ilmoituksia, haastattelemassa ihmisiä jne. koskien ihmisoikeusrikkomuksia, joita on tapahtunut 18.4. alkaneista levottomuuksista lähtien. He kävivät myös valtion eri virastoissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, ym. Tietoja kerättiin aikavälillä 17-21. 5.2018. Raportti on karua luettavaa. Yhdessä kuussa protesteissa kuoli 76 ihmistä ja 868 haavoittui. Haavoittuneista viisi ovat yhä sairaaloissa vakavassa tilassa. 438 ihmistä oli pidätettyinä. Pidätettyjen joukossa oli opiskelijoita, siviilejä, ihmisoikeuspuolustajia ja toimittajia.

Raportissa sanotaan myös, että Nicaraguan poliisi ja poliisin iskujoukot käyttivät aseita, kumiluoteja sekä kyynelkaasuja umpimähkäisesti hajottaakseen mielenosoituksia. Monissa kertomuksissa mainitaan tarkka-ampujat. Tämä todistaa, että ihmisiä on teloitettu ilman tuomiota. Nicaraguan poliisin ylin johtaja on Daniel Ortega. Kenraali Francisco Díaz on poliisien korkein johtaja, jonka tytär on naimisissa Ortegan pojan kanssa. Vastuu tapahtumissa on heillä samoin, kuten Nicolás Maduro on vastuussa Venezuelan mielenosoituksissa kuolleista. Pitää muistaa, että kyseisissä maissa presidentti on samalla pääministeri ja keisarin kaltainen johtaja. Nämä ”vasemmistolaiset” presidentit ovat vieneet johtajakulttinsa ja valtansa liian pitkälle.

Niin Venezuelassa kuin Nicaraguassa vaaleja pidetään vain muodollisesti. Korkeimpaan vaalilautakuntaan niin Maduro kuin Ortega ovat laittaneet omia kavereitaan. Oppositiolta on suljettu kaikki mahdolliset kanavat osallistua avoimiin ja rehellisiin vaaleihin.

Olen muodostanut kantani Nicaraguan asioista lukuisista videoista, televisio- ja radio-ohjelmien sekä lehtiartikkeleiden kautta. Sen lisäksi keskustelen kavereiden kanssa, jotka ovat paikan päällä. Kuluneen kuukauden aikana olen seurannut tiiviisti, mitä on tapahtunut eri kanavilla. Pääsyni tietoon on Suomesta käsin paljon helpompaa kuin monille nicaragualaisille, koska monilla ei ole pääsyä itsenäisiin tiedotusvälineisiin. Ortegan televisiokanavilla esimerkiksi ei näytetty Amerikan valtioiden järjestön eilistä lehdistötilaisuutta, jossa he kertoivat raportistaan.

Amerikan maiden järjestön ihmisoikeusedustajien ensimmäinen raportti löytyy espanjaksi täältä:
http://www.oas.org/es/cidh/prensa/comunicados/2018...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

On valitettavaa, että Gutiérrez Sorainen on hypännyt USA:n ja oikeiston kelkkaan levittämään propagandaa Venezuelaa ja Nicaraguaa vastaan. Kyse on jo kaksi vuosikymmentä jatkuneeseen kampanjaa yhtymisestä: kampanjaan, jonka tarkoituksena on kaataa laittomasti Etelä-Amerikan vasemmistolaiset hallitukset.

Kampanjan vakiotavaraan kuuluvat vallankaappaukset, taloussaarrot, salamurhat ja mustamaalaaminen.

Venezuelassa on ollut ja kaksi vuosikymmentä vasemmistolainen hallinto. Kun 1998 jälkeen presidentti Chavezia ja hänen hallintoaan ei pystytty kaatamaan vaaleissa, tehtiin useita vallankaappausyrityksiä. Yksikään ei onnistunut, kun kansa palautti aina Chavezin lailliselle paikalleen.

Sama peli on jatkunut presidentti Maduron aikana. Ja kansa on vastannut, ei käy. Ei sittenkään, vaikka USA:n taloussaarrot ja oikeiston provokaatiot ovat horjuttaneet Venezuelan valtiontaloutta, tyhjentäneet kauppoja ja vaikeuttaneet kansalaisten arkipäivää.

Nyt USA:n imperialistien ja oikeiston verinen käsi on siirtynyt Nicaraguan maaperälle. Pahinta ei ole vielä nähty.

Gutiérrez Sorainen ei taida muistaa, ketkä olivat 1973 Chilen fasistisen vallankaappauksen ja tuhansia chileläisten tappamisen takana. Kyseessä olivat ne samat voimat, jotka ovat nyt Venezuelan ja Nicaraguan kimpussa.

Käyttäjän amgs kuva

Pyydän Raunoa keskittymään asioihin eikä blogistiin ja perustelemaan omia kantoja.

Olin tukemassa hiljaa Ortegaa, kuten moni muu nicaragualainen. Vielä kuukausi sitten vain muutama nicaragualainen puhui pahaa Ortegasta. Maassa oli rauhaa ja talous pyörii. Se, mitä moni nicaragualainen ei käsitä on miksi ensin metsäsuojelualueen tulipalon sammutustyötä laiminlyötiin pari viikkoa ennen isoja protesteja, miksi sosiaaliturvauudistuksiin päädyttiin kyselemättä keneltäkään ja miksi Ortega lähetti poliiseja, sandinistien nuorisojoukot ja poliisien iskujoukot hakkaamaan, mukiloimaan, tappamaan, pidättämään ja kiduttamaan nuoria mielenosoittajia. Kuvittelivat, että sulkemalla tiedotusvälineitä muut nicaragualaiset eivät saisi mitenkään tietoa, mutta somen kautta nuoret lähettivät suoria lähetyksiä. Aluksi sandinistien nuorisoryhmillä oli jopa omia paitoja. Sitten naamoja tunnistettiin videoista ja tiedetään ketkä olivat järjestämässä iskuja.

Masayassa yksi sandinistinen kaupungin palveluksessa oleva oli pidätettynä, koska hän ampui mielenosoittajia. Jos imperialismista puhutaan, niin Nicaraguan Ortega on luovuttanut maa-alueita kiinalaisille mukamas Nicaraguan kanavaa varten. Kanavan rakentamisesta ei ole tietoa saatavilla. Myös Kuuba harrastaa pientä imperialismia Nicaraguassa, mutta myös ja erityisesti venezuelassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Uskomaton väite, että 60 vuotta USA:n julistamassa laittomassa kauppa ja sotilaallisessa saarrossa ollut Kuuba harrastaisi "pienimutuotoista imperialismia"?.

Kuubahan on tunnettu juuri päinvastaisesta: terveydenhuollon, koulutuksen ja muun sorretuille tarkoitetun avun viejänä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #21

Hyvä imperialismi ja paha imperialismi.
Hyvä diktaattori ja paha diktaattori.
Hyvä ihmisoikeusrikos ja paha ihmisoikeusrikos.
Sokea kommunismi, sosialismi tai kapitalismi on yksinkertaisesti paha.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Gutiérres Sorainen kirjoittaa sokeasta kommunismista, sosialismista ja kapitalismista. Olisi syytä kuitenkin ennen ideologioille tai ismeille tuomioiden julistamista tai edes niiden arvottamista tutkia mikä reaalimaailman ilmiö on minkäkin ismin teorian mukaista. Sellaisessa tutkiskelussa kun saattaa havaita, että jokin joksikin väitetty ei olekaan sitä minä sitä on pidetty vaan ihan jotain muuta. Liikkeellä kun on niitä jotka pukeutuvat hyvien asioiden valekaapuun ja niitä jotka haukkuvat erheellisesti vastustajiaan.

Gutiérres Soraisen listaan voisi lisätä myös läntisen maailman niin mielellään kauppamat demokratian, ihmisoikeudet ja vapauden. Senkin nimissä tehdään kaikenlaista joka ei kestä päivänvaloa. Kunpa pystyisimme aina aukottomasti näkemään ohi ja läpi savuverhojen ja väärien lippujen sekä kaikenlaisen sumutuksen.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Gazan ja Israelin rajan mellakointi oli pitkälti Hamasin organisoimaa väkivaltaista rettelöintiä. Suurin osa n 80% kuolleista oli Hamasin jäseniä.

Hamasin pelikirjasta ei ratkaisuja lähi-idän tilanteeseen löydy, se kannattaisi vasemmiston hyväksyä minimissään. Israel on myös alueen selvästi demokraattisin valtio jossa eduskunnassa eli knessetissä on myös palestiinalaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset