Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaragualaisten tyytymättömyys purkautuu megamarsseihin

  • Kutsu eiliseen marssiin.
    Kutsu eiliseen marssiin.
  • Kuvakaappaus Managuan marssista.
    Kuvakaappaus Managuan marssista.

Muutama tunti sitten Managuassa marssittiin sankoin joukoin jo kolmatta kertaa rauhan puolesta ja Ortegan hallintoa vastaan. Rauhallisia marsseja oli myös viidessä muussa suuressa kaupungissa. Marssissa oli vain yksi lippu: Nicaraguan lippu.

Presidenttiparilla oli oma tapahtumansa, mutta hallituksen tiedotusvälineet ovat käyttäneet vanhoja kuvia mainostaakseen tapahtumaansa. Venezuelalainen Telesur meni pidemmälle ja väitti, että tämä sinivalkoinen marssi oli Ortegan puolesta. Se ei pidä paikkaansa.

Nicaraguan itsenäiset toimittajat ahtaalla

Mediasota on kova, kuten jo edellisessä kirjoituksessa kuvailin. Itsenäiset tiedotusvälineet ja toimittajat ovat olleet kovien paineiden alla. Itsenäisiä tiedotusvälineitä ei päästetä hallinnon tilaisuuteen raportoimaan vapaasti. Toimittajia syrjitään, jos he ovat ”vääristä tiedotusvälineistä” ja mielenosoituksissa heitä painostetaan, pidätetään, hakataan ja jopa tapetaan, jos he eivät kerro sitä mitä Ortegan kannattajat haluavat. Nyt Nicaraguan hallitus haluaa rajoittaa internetiä. Minullekin, kaukana olevalle blogistille, on lähetetty ikäviä viestejä syynä se, että kerron suomeksi mitä Nicaraguassa tapahtuu.

Pari päivää sitten itsenäiset tiedotusvälineet kokoontuivat ja lukivat julistuksen, jossa he vaativat toimittajien ja tiedotusvälineiden työn ja sananvapauden kunnioittamista.

Myös toisinajattelijat ovat joutuneet kovan ja jopa härskin lokakampanjan kohteeksi. Ortegan kannattajat syyllistävät protestiaallosta muun muassa suomalaisillekin tuttua toisinajattelijaa Dora María Téllezta ja myös Miguel Moraa, joka on itsenäisen televisiokanavan omistaja ja päätoimittaja. Ikävintä ovat katolisen kirkon piispa Silvio Báezin saamia tappouhkauksia. Piispa Báez on jo useita vuosia kritisoinut Ortegan hallinnon tapaa viedä maata totalitaariseen suuntaan, ja siitä lähtien kun ensimmäiset mielenilmaukset alkoivat ja nuoria tapettiin (19.4.2018), hän on puhunut avoimesti nuorten elämän, rauhan ja väkivallattomuuden puolesta. Báez on yksi piispainkokouksen neljästä edustajasta tulevassa kansallisessa neuvottelussa, johon osallistuvat yhteiskunnan eri edustajat.

On tullut selväksi, että Nicaragua on nyt aivan toinen kuin huhtikuun alussa. Kauan kasvanut tyytymättömyys on noussut esiin. Ihmiset eivät pelkää enää Ortegoita, paitsi ne nicaragualaiset, jotka tekevät töitä hallitukselle. He eivät halua menettää työpaikkaansa, vaikka heidän omia maanmiehiään tapettaisiin ja nujerrettaisiin. Tyytymättömyys näkyy tässä ja muiden kaupunkien jättimäisissä marsseissa.

Jos haluat lukea aiempia kirjoituksia: Maalla ja mailla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö NIcaragua ole aika klassinen esimerkki vallankumouksesta, joka syö lapsensa?

Käyttäjän amgs kuva

Juuri näin ja se tapahtui jo 20 vuotta sitten.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ahneemmin tosin yleensä aiemmista eduistaan yrittää pitää kiinni vastavallankumous joka vielä omasta ahneudestaan syyttää vallankumousta ja saa tiedotusvälineiden valtavirran puolelleen.

Mutta on toki totta, että demokratiaankin pyrkivissä vallankumouksissa jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Huom: edellisellä en ota kantaa suoraan nigaragualaisten akuuttiin tilanteeseen josta en katso tietäväni tarpeeksi sitä kommentoidakseni muuten kuin yleisellä tasolla kehotan lähdekriittisyyteen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Youtubissa on kahden toimittajan ohjelmasarja, jossa he keskustelevat eri aiheista espanjaksi. Viimeisessä ohjelmassa he keskustelevat siitä kuinka Ortegan joukot käyttävät rikollisryhmiä "katupartiointina", jotka hyökkäävät mm opiskelijoita vastaan ja ryöstelevät kauppoja. Tiedetään, että ne on koordinoituja ja missä he kokoontuvat poliisien silmien alla! Eilen Masaya -kaupunki oli noiden rikollisryhmien iskujen kohteeksi ja on useita haavoituneita. Julkiset sairaalat eivät ole suostuneet hoitamaan haavoituneita sandinistipomojen käskystä! Se on täysin väärin.
https://www.youtube.com/watch?v=_6zO70uMiyY&app=de...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset