Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ortegan totuuskomissio

  • Kuolleiden mielenosoittajien omaiset vaativat oikeutta.
    Kuolleiden mielenosoittajien omaiset vaativat oikeutta.

Nicaragualaisen ihmisoikeusjärjestön edustaja on vahvistanut, että Nicaraguassa on kuollut eri mielenosoituksissa 59 ihmistä. Kuusi ihmistä on sairaaloissa tehohoidossa. Eilen yksi tehohoidossa olleista kuoli. Kuolleita on siis jo 60.

Suurin osa kuolleista oli alle kolmekymppisiä miehiä. Nuorin heistä oli 15-vuotias poika. Tarkkaa lukua kuolleista on ollut hankala saada, muun muassa siksi, koska viranomaiset eivät ole kertoneet omaisille heidän lastensa olinpaikkoja, ja kun omainen on löytynyt kuolleena, haavoittuneena tai vankiloista, omaisia on painostettu olla kertomatta ja tekemättä rikosilmoituksia. 

Ortega ja hänen vaimonsa eivät ole toistaiseksi pyytäneet julkisesti anteeksi tapahtunutta. He sanovat tahtovansa keskustella ja tahtovansa rauhaa, mutta ilman ehtoja. Ortegan vaimo ja varapresidentti Rosario Murillo on käyttänyt voimakkaita sanoja mielenosoittajista. Hänen mukaan mielenosoittajat ovat vandaaleja. 

Ortegalle lojaaleissa tiedotusvälineissä ei kerrota kuolleista ja niiden lukumääriä vähätellään. Ei kerrota, että poliisin iskujoukot ampuvat kumiluoteja ja jopa aitoja luoteja mielenosoittajia kohti. Ortegan tiedotusvälineissä ei mainita, että sandinistien nuorisojärjestön joukot käyvät kepeillä, kivillä ja nyrkein mielenosoittajien kimppuun poliisien silmien alla. 

Sen sijaan Ortegan tiedotusvälineillä on desinformaatiokampanja mielenosoittajia vastaan. On käynyt ilmi, että myymälävarkaudet olivat itse sandinistien järjestämiä, jotta kansalaiset eivät luottaisi mielenosoittajiin. Kerrottiin, että nuoret olivat kaapanneet  tunnetun virkamiehen ja se oli valhe, jonka virkamies itse selvitti julkisuudessa. 

Eilen useissa yliopistoissa opiskelijat marssivat autonomian puolesta. Näin videoita, joissa yliopiston henkilökunta kantaa Ortegan kuvia ja mainoksia ja nuoret sanovat heille, että se on väärin. Mielenosoituksissa on tuhansia nuoria. Eilen Ortegan televisiokanavat näyttivät videoita poltetusta bussista ja kertoivat, että UPOLI-yliopiston opiskelijat olivat teon takana. Myöhemmin kävi ilmi, että tekijät olivat oikeita rikollisia eivätkä yliopiston nuoria. Sen sijaan eilen Ortegan iskujoukot ampuivat nuoria kohti UPOLI–yliopistossa.

Täällä Puheenvuoron blogissani pari henkilöä on vedonnut siihen, että ei pidä uskoa kaikkeen mitä julkaistaan. No ei tietenkään pidä, mutta pitää uskoa ihmisten oikeuteen elämään, sanavapauteen ja itsemääräämisoikeuteen. Nicaraguassa eivät ne toteudu. Vain hallitukselle lojaalit ihmiset nauttivat niistä oikeuksista ja se on väärin. 

Viikonloppuna Nicaraguan parlamentti, jossa enemmistö on sandinisteja, perusti totuuskomission selvittämään huhtikuun kuolemia. Niin kutsutun totuuskomission kaikki 5 jäsentä ovat lojaaleja Ortegalle ja sandinisteille.  Moni nicaragualainen ei usko moisen komission työn tuloksiin.

Ortega on päivästä päivään ajautunut enemmän epäsuosioon ja on turha syyttää ulkopuolisia voimia hänen itse aiheuttamastaan sortotilanteesta ja kaaoksesta.

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: El club de Ortega y la libertad de expresión en Nicaragua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Vaihtakaa kotimaassasi hallitus. Turha on täällä Pohjan perillä valittaa heikosta johtokulttuuristanne. Jo aiemmin neuvoin teitä liisaamaan johtajia Pohjoismaista niin saatte asianne kuntoon. Täältä löytyy sopiva presidentti ja ministerit sekä armeijan kenraalit.

Mitä jokin Ortegan vaimo tekee kommentoimassa maan asioita. Ei hän ole mikään presidentti eikä hänen tietenkään tulisi olla maan varapresidentti. Tässä yksi esimerkki puuhienne outoudesta. Mikä teidän touhuissanne oikein mättää? Rakennatte typeryyttänne perhedynastioita maatanne ryöväämään.

Ei teidän menetelmillä ja demokratiakäsityksillä saada mitään järkeä Nicaraguan hallintoon koskaan. Sama tilanne kaikkialla latinoiden keskuudessa Meksikosta Tulimaahan.

Käyttäjän amgs kuva

Juha, protestit ovat sitä varten, että ihmiset sanoisivat julki olevansa eri mieltä. Eri asia on se, jos passiivisuudessa ei sanota mitään.

Ortegan vaimo on Nicaraguan varapresidentti ja tiedotuksesta vastaava. Hän on melkein joka päivä lastensa johtamissa tiedotusvälineissä selittämässä mihin mennään!

Jos jotakin tapahtuu ulkomailla, kai siitäkin voin kirjoittaa omaan blogiin ilman, että heti kiellät kirjoittamasta siitä. Olisi hyvä, jos tänne Puheenvuoroon kirjoitettaisiin nykyistä enemmän eri maailman kolkissa tapahtumista ja tilanteista.

Juha Hämäläinen

#2. Tietenkin saa ja pitää kirjoittaa. Minua nyt vaan ärsyttää äärettömästi se, että kansanne tyytyy tällaiseen johtoon ja hyväksyy perhevetoisen presidentti-instituution.

Kun maassa tulee vaalit niin miksette äänestä näitä puliveivareita pihalle? Onko kansa niin tyhmää vai eikö ole muita ehdokkaita vai mistä kyse?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Nicaraguan vaalijärjestelmä on ollut heikko ja nyt entistä enemmän. Nicaraguan vaalijärjestelmä ja poliittinen tilanne muistuttaa Venäjää. Ei se voi olla sattumaa, että Nicaraguassa toistuu nyt samaa mitä Venezuelassakin. Jos eri mieltä olevilta suljetaan kaikki vaikuttamiskanavia, tyytymättömyys nousee esiin protestina. Nicaragussa, toisin kuin Venezuelassa, perinteinen oppositio on tosi heikko. Nuoria mielenosoittajia leimataan oikeistolaisiksi, mutta he käytännössä eivät edusta poliittisia puolueita.

Moni nicaragualainen etsii rauhallista ratkaisua neuvottelun kautta, mutta tehtävässä on suuria haasteita.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

#4. Ei sisällissodissa mitään järkeä olekaan. On pystyttävä muulla tavoin muutoksiin. Eikö Ortegalle löydy vastustajaa vaaleissa? Kuka valitsee varapresidentin? Mitkä ovat presidentin valtaoikeudet?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ilman Ortegan veljesten johtamia sandinisteja asuisi Ana vieläkin Nicaraguassa...

Käyttäjän amgs kuva

Väänänen, provosoit ja silloin voidaan kysyä sinulta, että oletko velkaa Koivistolle, Haloselle, Niinistölle, Lipposelle vai Kataiselle? :)Naurettava väite.

Tuo sama argumentti käyttävät orteguistit tai danielistit eri mieltä olevia nicaragualaisia vastaan ja tarkoitus on se, että he vaikenisivat. Jos joku sandinistipomo on tehnyt jotakin jonkun nicaragualaisen hyväksi, silloin se se on heidän velvollisuutensa kansakunnan johtajina. Johtajat eivät astu valtaan ilman kansalaisten suosiota tai vilppilisillä vaaleilla.

Ilmeisesti et taida tietää, että Humberto Ortega, Danielin pikkuveli on jo kauan sitten sanonut hyvästi danielistille. Humberto Ortega asuu Costa Ricassa ja on nyt kritisoinut veljensä, armeijan ja poliisin toimintaa

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Koivistolle saatan olla velkaa. Opiskelin hänen aikaan Suoemssa. Lipposen ja Halosen aikaan olin töissä jo täällä Ruotsissa...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Gutiérres Sorainen kirjoitti: "pari henkilöä on vedonnut siihen, että ei pidä uskoa kaikkeen mitä julkaistaan. No ei tietenkään pidä, mutta pitää uskoa ihmisten oikeuteen elämään, sanavapauteen ja itsemääräämisoikeuteen." ilmeisesti tarkoittaen yhtenä minua.

Olen kummastakin hänen mainitsemastaan asiasta edelleenkin samaa mieltä. Aina pitää olla kriittinen kaiken tiedonvälistyksen suhteen sekä myös oman näkemänsä ja kuulemansa suhteen, tarkistaa ja tarkistaa vaikka kuinka hivelisi omia anti- ja sympatioita. Ja samalla pitää toimia ihmisten elämän, sananvapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta samoin kuin oikeudenmukaisuuden ja tasarvon puolesta.

Tiedän, että on raskasta ja vaikeaa epäillä kaikkea ja kaikkia sekä samaan aikaan toimia kaikkien hyvien asioiden puolesta kaikkia pahoja vastaan. Se kuitenkin on meidän osamme elämässä eikä elämä ole aina helppoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset