Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sortoa vastaan

  • Helsinkiläisen ravintolan etuoven vieressä.
    Helsinkiläisen ravintolan etuoven vieressä.

Kuuntelen työväenlauluja radiosta ja niissä puhutaan vapauden kaihosta, sortoa vastaan. Mieleni on ilman muuta Nicaraguan verisissä tapahtumissa, jossa kuoli noin 40 nuorta ja moni päättyi vankilaan (luku vaihtelee).

Eilen Ortegan hallinto järjesti massatapahtuman Managuan keskustassa. Kuten aiemminkin muissa hallituksen megatapahtumissa, ihmisiä kuljetettiin kaukaakin busseissa. Ortega sanoo olevansa valmis neuvotteluun ja että tapahtunutta tutkitaan jotta oikeus toteutuisi. Ongelma on siinä, että tutkimus ei voi tulla hallituksesta, kuten nyt on tapahtumassa, vaan tutkimuksen olisi oltava itsenäisen järjestön tai elimen tekemä. Kyynisesti presidentti totesi, että syyllisiä etsitään. Kuinka kaukana ne mahtoivat olla? Nauraisin ellei asia olisi niin vakava ja surullinen.   

Suomessa ja maailmalla moni ihminen marssii tänäänkin vääryyttä vastaan.  Vappupuheissa korostuu nykyisen hallituksen tekemiset, jotka ovat ajaneet heikossa asemassa olevia ihmisiä ahdinkoon. Ikäihmisten hoidossa on yhä suuria puutteita, ja samoin pieneläkeläisten ja työttömien tilanne on hankala. Ero hyvinvoivien ja yhteiskunnan polkemien välillä kasvaa, myös ideologisesti ja puheissa.

Maailmassakin tapahtuu pahoja vääryyksiä, niin lännessä kuin muualla. Yksi tämän hetken pahimmista vääryyksistä on turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten kohtelu rikkaissa maissakin. Mainitsen kaksi maata, koska olen seurannut viime aikoina uutisointia niistä. Venezuelassa ja Nicaraguassa niin sanotut vasemmistohallitukset sortavat ja tappavat kansaansa.  

Tuntuu turhalta tehdä jakoa oikeiston ja vasemmiston välillä. Oikea jako on sortajien ja sorrettujen välillä. Solidaarisuus vääryyttä kärsiviä kohtaan on aina oikein, oli vääryyden tekijä oikeistolainen tai vasemmistolainen tai tapahtuiko vääryys lähellä vai kaukana.  

Hyvää vappua!

En español (espanjaksi): Contra la opresión

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eiköhän suhtautuminen sortoon erota vasemmiston "vasemmistosta" --- mutta vasta kun ihan oikeasti tiedämme kuka on mitäkin tehnyt ja kuka on ollut kenenkin asialla.

Tilanne Gutiérres Soraisen mainitsemissa paikoissa lienee oikeasti paljon monisyisempi kuin vain, että vasemmistohallitus sortaa viattomia. Koko kirjo mennee hallituksen ja sen kannattajien ylilyönneistä maksettuun ja ulkomailta tuettuun vastavallankumoukseen ja monenmoiseen siltä väliltä.

J.Siukosen sanoin
...
Eivät riitä enää maalaukset
Tahdon nähdä mitä on niiden takana
...
työväenlaulusta "Jäähyväiset aseille" *). Toivottavasti osaamme ohjata tukemme ja myötämielemme oikein.

---

Vapautta kannattaa kaihota, vaikka H.Mötön (t.m.n. Salomaa) sanoin. Oma lempparini on E.Rauteen "Veli Sisko" **) ja sen kohta
...
Työläiskansat nouskaa kaikkialta
sodan julmaa vaaraa vastahan
On jo aika ihmisyyden voittaa
sodan julmat kauhut lopettaa
...

---
*) https://www.youtube.com/watch?v=93GDBdm-90I
**) https://www.youtube.com/watch?v=Pa14Vg9eRrU

Käyttäjän amgs kuva

Nyt riittää, sanon minäkin. Olisit tyytyväinen jos olisin haukkunut Nicaraguan tai Suomen oikeistoa ja ylistänyt vasureita.

Kirjoitin, että tuntuu turhalta tehdä jakoa oikeiston ja vasemmiston välillä ja taisin olla hiemän oikeassa.
https://yle.fi/uutiset/3-10185972?utm_source=faceb...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta ei ole turha tehdä tehdä eroa vasemmiston ja oikeiston välillä ja niiden välillä pitääkin tehdä ero mutta sen lisäksi on tehtävä ero vasemmiston ja "vasemmiston" välillä. Sekä lisäksi erottelun on perustuttava asiallisiin ja perusteltavissa oleviin faktoihin jotta ei sorruta kaikenlaisiin harhautuksiin ja vääriin kuviin joita on myös paljon liikkeellä. Siksi meidän kaikkien on oltava tarkkoina, hankittava tioetoa monista lähteistä, analysoitava ja oltava tarkkoina.

Juha Hämäläinen

Ottakaa sinne latinojen Amerikkoihin poliitikkoja ja virkamiehiä Suomesta omienne sijaan, joiden pään on sotkenut kuuma ilmanala ja heikot perinteet. Saatte jonkin järjestyksen tonteillenne. Tulokset näkee täällä, plussat ja miinukset.

Ottakaa tuo Soini sinne. Se on jo valmiiksi katolinenkin, sillä on suhteet rukousaamiaisjengiin Washingtonissa ja se etsii kovasti eläkevirkaa. Nicaraguan presidenttinä jäisi mielellään historiaan.

Käyttäjän amgs kuva

Ei tarvita ulkopuolisia ratkaisijia sinne, mutta epäoikeudenmukaisista teoista ja rikoksistakin pitää puhua ja niitä pitää tuomita. Eri asia on ulkomaailman painostus ja suora interventio. Oletan kuitenkin, että kommentissasi on enemmän huumoria kuin mitään muuta.

Juha Hämäläinen

Oli siinä huumoria, mutta totta toinen puoli. Kun kehitysmaissa ei näytä löytyvän asiaansa osaavia poliitikkoja niin heitä voisi palkata maista, jotka ovat oppineet hoitamaan asioita järkevämmin.

Ei nykyään ole mitään merkitystä onko poliitikko, urheilija tai bisnesihminen mistä maasta. Osaajat toimivat globaalisti ja kylä- ja heimopäälliköt saavat väistyä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Monesti olen mielessäni miettinyt. Miksi niin monissa maissa asioita pyritään ratkaisemaan väkivalloin.

Suomessa on ristiriitoja, on eri heimojakin, mutta juurikaan väkivaltaa ei esiinny asioiden ratkaisuissa.

Miksei kukaan todella tutki, mikä ero on eri kansojen ja rotujen välillä,
kun toiset eivät osaa muuta kuin sotia keskenään, mutta esimerkiksi Suomessa asioita pyritään ratkaisemaan neuvottelemalla.

Vanha sanonta on, ettei kannettu vesi kaivossa pysy, tämä on lukemattomat kerrat havaittu, kun ulkopuolisin voimin on rauhaa eri maihin yritetty aikaansaada. Kovin harvoin tulos on pysyvä.

Olisiko ratkaisu se, että annetaan näiden sotivien kansojen keskenään ratkaista asiat, ilman ulkopuolista sekaantumista. Raakaa se tietenkin on syyttömille kansalaisille, mutta yleensä taistelut joskus loppuvat. Ehkä
näin saadulla ratkaisulle olisi lopullisempi tulos. Raakaa ja julmaa, mutta niin sanotaan, että niin makaa kuin petaa.

Käyttäjän amgs kuva

"Miksei kukaan todella tutki, mikä ero on eri kansojen ja rotujen välillä,
kun toiset eivät osaa muuta kuin sotia keskenään, mutta esimerkiksi Suomessa asioita pyritään ratkaisemaan neuvottelemalla."

Onko se todella niin, että sitä ei ole tutkittu? Jos väkivalta olisi kansoista kiinni, Suomessa ei tarvitsisi nyt muistella mitä tapahtui 100 vuotta sitten. Mitä Suomessa on tapahtunut sadassa vuodessa, joka on vähentänyt poliittisten ongelmien väkivaltaisten ratkaisujen tarvetta? -Demokratia, vaikka moni on sitä mieltä, että Suomessa se ei jotenkin toimi, se on kuitenkin antanut suomalaisille mahdollisuuksia kanavoida erilaisia mielipiteitä, haaveita, suunnitelmia ja toteuttaa niitä eri puolueissa.

Avoimuus päätöksenteossa on tehnyt selvä korruptiosta. Moraalikäsitys toisten ja yhteisen omaisuuden kunnioittamisesta eivät tule äidinmaidosta vaan niitä opitaan niin kotona kuin koulussa. Ilman muuta ihailen tiettyjä asioita Suomesta, kuten edellisessä kirjoituksessakin sen sanoin.

Juha Hämäläinen

#7. Ydinsyy parempaan hallintoon ei ole demokratia vaan ihmiset, jotka vallassa ja heidän toimintansa. Ihminen on luonut eri järjestelmiä kuten demokratian, mitä se nyt milloinkin tarkoittaa, eikä demokratia tietynlaista ihmistä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Suomessa todellakin oli vapaussota 100 vuotta sitten, mutta siihen keskinäiset fyysiset taistelut jäivät. Kiistoja tietenkin, mutta aseellisesti tuon jälkeen niitä ei ole yritetty ratkoa.

Sitä vain ihmettelen, että miksei vastaavaa kehitystä ole kaikkialla tapahtunut. Etelä-Amerikassa, Afrikassa, arabimaissa , osassa Aasiaa taistelut ovat jatkuneet vuosikymmeniä ja lukematon määrä ihmisiä on saanut surmansa.

Jos ulkopuolisten avulla on rauha hetkeksi saatu, niin hyvin pian taistelut jälleen alkaneet. Pysyvää rauhaa ei ulkopuolisten avulla saada.

Ymmärrän hyvin avuntarpeen noissa maissa, sitä todella on. Sitä en ymmärrä,
etteivät näiden maiden valtaapitävät ja asukkaat halua itse itseään auttaa.

Mikä on todellinen syy noin erilaiseen kehitykseen? Jos asiaa on tutkittu, niin ainakaan minua ei ole vastaan tullut selkeää selitystä , mistä erot johtuvat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen pitkälti samaa mieltä Gutiérres Soraisen kanssa seitsemämmen kommentin sisällöstä. Ainoastaan tuosta hänen luottamuksestaan kuinka avoimmuus olisi kitkenyt korruption, olen eri eri mieltä. Se ei suinkaan ole tehnyt selvää korruptiosta, ainakaan vielä.

Se todellakin helpottaa, on oikeastaan edellytyskin, mutta sinällään se ei riitä elleivät kansalaiset itse sitä käytä hyväkseen vahtien vallanpitäjiä.

Lisäksi iso osa asioista jopa julkisessa hallinnossa on peitetty liikesalaisuuksien alle jolloin niitä ei tässä talousjärjestyksessä saa avoimiksi. Samoin paljon asioita piilotetaan turvallisuus- ja sotasalaisuuksiksi. Myös sinällään hyvää ja tarpeellista tietosuojaa epäilen käytettävän myös salailuun. Noissa suhteissa meillä olisi vielä suunnattomasti tehtävää ja siivottavaa korruptiota jäljellä.

Huom. edellinen ei tarkoita etteikö maailmalta löytyisi Suomeakin pahempia korruptionpesiä mutta se ei saa estää meitä siivoamasta omia nurkkiamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset