Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Vapaus Nicaragualaisillekin

  • Hyvää kansallista veteraanipäivää!
    Hyvää kansallista veteraanipäivää!
  • Helsingin keskustassa
    Helsingin keskustassa
  • Vapaus Nicaragualaisillekin

Kävelin Helsingin keskustassa, ja kaksi miestä asensi kukkaruukkuja yhden kahvilan edessä. Heidän murheensa tuntui mitättömältä verrattuna siihen nicaragualaiseen isään tai äitiin, joka menetti lapsensa. 

Yhtäkkiä kadulla lensi lokkeja eikä kukaan häirinnyt niitä. Hengitin raikasta ilmaa iloisena siitä, että olen vapaa. Nicaragualaisten pitäisi olla yhtä vapaita kuin me Suomessa. 

Hinta vapaudesta tulee olemaan kallis, mutta se taistelu kannattaa käydä. Suomesta ei olisi tullut sellaista maata kuin se nyt on ilman taistelua ja suomalaisten yhteistyötä. Tänään on kansallinen veteraanipäivä ja juhlapäivä muistuttaa meitä uhrauksista.

Tahdon Nicaragualle samaa kuin suomalaiset ovat saaneet aikaan. Onko se liikaa pyydetty? Tiedän, että moni nicaragualainen nyt suree sortoa ja haluaa taistella sortoa vastaan. Minusta jokaisella kansalla on oikeus ensiksi elämään, sananvapauteen, demokratiaan, kehitykseen, rauhaan ja vapauteen. 

Tuoreimmat uutiset Nicaraguasta:

Nicaraguassa kuoli 63 mielenosoittajaa eikä 30, viidessä mielenosoituspäivässä! Haavoittunutta on 160. Nyt Ortegan kannattajat yrittävät selittää, että nuoret ovat itse syyllisiä! Sandinisteille lojaali opiskelijajärjestö, UNEN, syytti eilen mm nuoria mielenosoittajia tapahtumista. Ihmioikeusjärjestöjen raportit ovat karua luettavaa.

Nicaragualainen hallinto aikoo itse tutkia massamurhaa ja se on väärin. Se on sama kuin Ortega itse tutkisi omia tekojaan. Hallitus on kutsunut eri osapuolia neuvottelemaan, mutta toistaiseksi kaikki tahot jotka sanovat olevansa mukana (paitsi pari pappia) tukevat hallitusta. Ortegan hallinto kutsuu ihmisiä rukoilemaan rauhan puolesta. Ilman muuta, rauhaa tarvitaan, mutta massamurha ei saa jäädä tuomitsematta.

Valitettavasti moni nicaragualainen on saanut vain hallituksen myönteisiä tiedotteita Ortega-Marillo -perheen tiedotusvälineistä. Ortegan perhe omistaa lukuisia tiedotusvälineitä. Toinen ongelma on ihmisten kouluttamattomuus, mediakritiikittömyys, ym. Tämä on kuin Gabriel García Márquezin kirjoista, mutta näin ei ole.

Tässä kerron espanjaksi lyhyesti miten demokratia toimii Suomessa: Nicaragua merece ser tan libre como Finlandia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Voi surku. Muistelen tässä, että nuoruudessani Nicaraguaa pidettiin jossakin välissä etelä-Amerikan toivona. Nicaraguasta oli tulossa hyvä ja voimakas demokratia. Harmi että on käynyt näin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vasemmisto on tuhonnut tämän Keski-Amerikan kannaksella sijaitsevan valtion vaurastumisen.

Suomessa vuonna 1918 vasemmisto hävisi oikeistolle vapaustaistelussa ja alkoi Suomen kehittyminen demokraattiseksi oikeusvaltioksi ja vauraaksi länsimaaksi.

Käyttäjän amgs kuva

Se oli toivo ja demokratia oli menossa hyvään suuntaan kunnes sitä kaapattiin. Yksi puolue, yksi mies ja lähipiirinsä veivät Nicaragua menneisyyteen. Tilanne on surkea ja ilman muuta jopa itkettää. Kuuntelen nyt yhden papin haastattelun ja hän selittää nuorelle toimittajalle kuinka pidätettyina olleita nuoria on kidutettu.

Sen lisäksi kuolleiden vanhempia on vaadittu allekirjoittamaan asiakirja, jossa he lupaavat, että he eivät jatkossa syytä hallitusta lapsensa kuolemasta. Sikamaista

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Oikeiston vallankaappaus epäonnistui Nicaraquassa. Yhdysvaltojen ulkoministeriö on kutsunut Managuan suurlähettilään puhutteluun Washingtonissa.

Käyttäjän amgs kuva

Joo, kuulemma Movimiento Renovador Sandinista (MRS), joka on Ortegan vastainen sandinistinen liike (liikkeessä on ne sandinistit, jotka eivät ole suostuneet yhteistyöhön Ortegan kanssa) ovat kaiken takana. Se on siis vasemmistolainen liike. Kaikki oikeistolaiset puolueet ovat olleet jo vuosia hyvin heikossa tilanteessa.

Ehkä olet oikeassa ja Yhdysvallat on määrännyt Nicaraguan poliisivoimia ampumaan ja hakkaamaan mielenosoittajia. Mutta ennen poliiseja Yhdysvallat lähetti Ortegaa kannattavia nuoria heittelemään kiviä ja hakkaamaan kepeillä muita eri mieltä olevia nuoria.

Nyt aamulla katsoin Youtubista lukuisia videoita Managuan ja erityisesti Masayan mielenosoituksista. Toistan, kuten jo aiemmin olen sanonut, että poliisit ampuivat mielenosoittajia.

Näyttää enemmän siltä, että Ortega taisi noudattaa Venezuelan neuvoja. Mielenosoituksia piti estää joka tapauksessa ja tulos on joukkomurha. Jos tuollainen toiminta on esimerkki vasemmistolaisuudesta, ja näin ei missään nimessä pitäisi olla, niin minustakin tulee vankka oikeistolainen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Monenlaisia uutisia Nicaraguasta luettuani en, ainakaan vielä ja näillä tiedoilla, laskisi pois mahdollisuutta, että n.s. värivallankumoukset on nyt viety myös Ameriikan mantereelle.

Se ei tietenkään korjaa yhtään D.Ortegan hallinnon virhettä eikä mahdollisia raakuuksia mielenosoitusten käsittelyssä. En myöskään usko kaikkien mielenosoitajien valkopesuun. Enkä siihen, etteikö asiaan olisi sekaantunut myös Nicaraguan ulkopuolisia vaikka värivallankumouksissakaan ulkopuoliset yllyttäjät eivät heilu niissä aseet kourassa vaan jos ovat paikalla, jakavat keksejä uutiskuvissa. He vetelevät naruja ja levittelevät rahaa taustalla.

Olen samaa mieltä, että myös nicaragualaiset ansaitsevat vapautensa. En vain ole vakuuttunut, ainakaan vielä, että nämä tämänkertaiset mielenosoittajat taustajoukkoineen olisivat sillä asialla tai edes menossa siihen suuntaan. Jos tuskin on Ortegakaan.

Käyttäjän amgs kuva

"Olen samaa mieltä, että myös nicaragualaiset ansaitsevat vapautensa. En vain ole vakuuttunut, ainakaan vielä, että nämä tämänkertaiset mielenosoittajat taustajoukkoineen olisivat sillä asialla tai edes menossa siihen suuntaan. Jos tuskin on Ortegakaan."

Olet oikeassa, mielenosoitukset alkoivat eläkeuudistusta vastaan. Raakuudet ja hallinnon ihmisoikeusrikkomukset ovat saaneet ihmisiä vaatimaan Ortegaa tilille ja vallasta luopumista. (Ihmisoikeusrikokset eivät ole virhe vaan selkeät rikokset).

Joukkomurhan jälkeen Ortegalla on kolme vaihtoehtoa: joko hän tekee radikaalisia muutoksia vaikkapa eläkejärjestelmään, vaalijärjestelmään ja antaa tilaa kaikille poliittisille puolueille osallistua vaaleihin yhdenvertaisessa asemassa kuin FSLN, eikä hän tai vaimonsa asetu enää ehdolle tai hän lähtee nyt kun hän voi vielä tehdä niin rauhallisesti. Kolmas vaihtoehto on se, että hän tulee kokemaan samanlaista kohtaloa kuin Somoza.

Ensimmäinen vaihtoehto on epärealistinen, koska Ortegan tavoite on vallassa pysymiseen, kuten Nicolás Maduro Venezuelassa. Toivon, että järki voittaisi ja hän lähtisi vapaaehtoisesti. Rauhanomainen ratkaisu olisi parasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Gutiérres Soraisen vaatimukset Ortegalle muistuttavat kovasti n.s. värivallankumouksellisten vaatimuksia itäisessä Keski-euroopassa tai n.s. "Syyrian ystävien" vaatimuksia Syyriassa j.n.e. "Vestigia terrent" sanoisi Aisopoksen kettu jos näkisi.

Oikeammin nicaragualaisten kai pitäisi saada itse päättää valitsevatko D.Ortegan jatkoon vaiko eikö, valitsevatko hänen vaimonsa vaiko eikö vai jotkut muut; ilman ulkopuolisia ehtoja. Ihan samoin kuin syyrialaisten tulisi saada päättää jatkaako itse valitsemansa B.Assad vai jonku muu.

Valintojen ei kuitenkaan tule tapahtua kaduilla vaikka niillä toki on saatava osoittaa mieltään. Valinnat tulee tapahtua rehellisillä vaaleilla. Valitettavasti meillä ei ole missään sellaisia elimiä jotka voisivat täysin puolueettomasti ja täysin riidattomasti valvoa kenenkään vaaleja eikä äänestyksiä. Siihen ei pysty OSCE Euroopassa eikä YK maailmanlaajuisesti eikä paikalliset yhteenliittymät Amerikoissakaan.

Käyttäjän amgs kuva

Jorma, Nicaraguassa on vallassa puolue, joka jo useita vuosia ei ole pitänyt puoluekokousta ja johtajia valitaan kavereiden kesken. Nicaraguan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja on Ortegan lähikaveri. Varteenotettaville puolueille ei ole annettu oikeutta osallistua vaaleihin. Kerroin mitä nicaragualaiset haluavat. Se mitä itse tahdon on sivuseikka. Voin kyllä sanoa, että tämä ei ole minulle mitekään helppo asia. Päätin asettua Nicaraguan hallintoa vastaan ja, jos olisin Nicaraguassa blogini olisi jo suljettu tai olisin myös minä saanut luodin päähän. Olen myös saanut vihaviestejä, menettänyt kavereita, mutta myös saanut uusia. Koko sukuni on siellä. Mitä heille voi tehdä vain siksi, että kerron teille aivan muuta kuin Ortegan hallinnon ystävät haluaisivat. Olen kirjoittanut myös espanjaksi.

Tämän blogin kautta voin ja haluan kertoa ajatteleville suomalaisille mitä olen lukenut ja nähnyt videoissa, mitä kaverit ja sukulaiset ovat kertoneet minulle. Vääryyttä ei pidä koskaan hyväksyä. Nicaraguassa nuoria murhattiin. Onko niin vaikea ymmärtää, että Ortegan hallinto on syyllistynyt joukkomurhaan? Siitä pitää puhua ja vaatia, että syylliset joutuvat vastuuseen. Toivon, että myös suomalaiset ihmisoikeusjärjestöt heräävät tähän vääryyteen. Kyllä, kansainvälisellä painostuksella voidaan vaikuttaa siihen, että nicaragualaisten ihmisoikeudet toteuttuvat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen vanhemmiten muuttunut entistä kyynisemmäksi ja skeptisemmäksi kaikkia sellaisia kohtaan selittävät haluavansa vapautta, etenkin muille. Minut on hyvin vaikea vakuuttaa vapaudenviejien ja hallitusten kaatajien todellisten aikomusten viattomuudesta.

Olen toki vakuuttunut, että enemmistö kadulle lähtevistä ihmisistä on siellä n.s. "bona fide" mutta olen tähän ikään nähnyt liikaa ihmisten hyväksikäyttämistä ja katalien taka-ajatusten ajamista hyvien asioiden kustannuksella.

Olen myös vakuuttunut, että monet hallitukset tekevät kamalia asioita kansalaisilleen. Silti en usko, ensi- enkä toisellakaan kuulemisella ihan kaikkia juttuja.

En edellisellä tarkoita, että Gutiérres Sorainen yrittäisi harhauttaa meitä. Päin vastoin luotan hänen olevan hyvässä tarkoituksessa hyvällä asialla hyvien asioiden puolella sekä olevan paremmin informoitu kuin me, osa jopa ilman asiallista espanjan taitoa, vain täkäläisten ja kansainvälisten tiedonlevitteiden varassa olevat. Silti kehottaisin kriittiseen suhtautumiseen kaikkeen mitä kuulee ja näkee, hakemaan tietoa kaikilta eri osapuolilta sekä hyvin kriittisesti analysoimaan se ennen johtopäätöksiä

Itse en ole tehnyt johtopäätöksiäni kumpaankaan suuntaan. Onnekseni en ole myöskään asemassa jossa minun pitäisi välttämättä nyt ja heti sellainen päätös tehdä vaikka haluankin aina olla hyvien ja sorrettujen puolella pahoja ja sortajia vastaan.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ansku on väärässä Suomen vapaudesta. Suomi on yhden totuuden maa, jossa ei kaidalta tieltä saa poistua.

Vapaus on oikeutta olla eri mieltä.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän amgs kuva

"Vapaus on oikeutta olla eri mieltä." Rohkenen olla hiemän eri mieltä koska vapaus olla eri mieltä on osa sananvapaudesta. Vapaus on enemmän kuin oikeus olla eri mieltä.

Kävin blogiasi lukemassa ja pidän suorasta, mutta harkitusta kirjoitustyylistäsi( vaikka kukahan minä olen arvostelemaan muiden kirjoitustyyliä, mutta kun pidin.)Onhan politiikassa "kirjoittamattomia sääntöjäkin", jotka rajoittavat yksitäisten kansanedustajien mielipiteitä ja toimintaa. Niitä kutsutaan pelisääntöjä. Sama toistuu valtuustoissakin. Jos joku rohkenee olla eri mieltä, hän on sooloilija. Tämä on kuitenkin eri asia kuin se, että ase ohimolla pakotetaan toista ihmistä poistumaan mielenosoituksesta tai äänestämään tietyllä tavalla.

Ja kiitos tuosta Anskusta! :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset