Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaragualaiset osoittivat sankoin joukoin mieltä rauhaa ja vapauden puolesta

  • Suomalaisen Nina Sarellin päivitys.
    Suomalaisen Nina Sarellin päivitys.
  • Nicaragualaiset osoittivat sankoin joukoin mieltä rauhaa ja vapauden puolesta

Eilen Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa ja muissa suuremmissa kaupungeissa oli valtavia rauhanomaisia marsseja sananvapauden ja rauhan puolesta. Tällä kertaa Ortegan hallinnon iskujoukot eivät häirinneet marssijoita. 

Yksi suureen marssiin kutsujista oli COSEP eli elinkeinoelämän keskusliiton tapainen taho, joka tähän asti oli antanut tukensa Ortegalle.  Marssin pääviesti oli vaatia vapautta vankilassa oleville nuorille ja sananvapautta. 

Kuten jo eilen sanoin, 30 ihmistä on kuollut, mutta satoja nuoria on yhä vankiloissa ja on noin 60 kadonnutta. Vankiloista vapautetut kertomukset palauttavat mieleen Somozan hirmuhallinnon ajat, jolloin nuoria kidutettiin.   

Yhden vapautetun mukaan häntä hakattiin, hänet riisuttiin alasti ja pakotettiin kyykkyasentoon, ja kaikki pidätetyt olivat useita tunteja suorassa auringon paisteessa ilman mitään juotavaa. Tämä nuori oli yli 70 tuntia pidätettynä ja vain siksi, että oli eri mieltä. Kuuntelen ja luen surullisia tarinoita toivoen, että painajainen päättyisi. 

 

Ortegalle lojaalit tiedotusvälineet eivät ole kertoneet siitä, miten iskujoukot ja poliisit ovat hyökänneet kansalaisia vastaan. Nämä samat tiedotusvälineet eivät kerro hautajaisista tai pidätettyjen kauhutarinoita.

100 % Noticias –uutiskanava on yhä sensuroituna. Onneksi sosiaalisen median kautta saa tietoa. Eilen Confidencial –lehti kärsi useita tunteja toistuvia hyökkäyksiä, ja lukuisista yrityksistä huolimatta oli turha seurata marssien kulkua sitä kautta. Eilen pidettiin myös mielenosoituksissa kuolleen toimittaja Ángel Gahonan hautajaiset Nicaraguan itärannikolla.  Moni toimittaja, joka työskenteli ennen hallituksen tiedotusvälineissä, on irtisanoutunut. Omien sanojensa mukaan heitä pakotettiin olla kertomatta tapahtumista. Nyt kun tilanne normalisoituu, alkavat noitavainot ja moni menettää työpaikkansa.

Tiedän, että täältä käsin me kansalaiset emme voi tehdä paljoakaan nicaragualaisten hyväksi.  Voimme kuitenkin seurata tilannetta ja tarpeen vaatiessa painostaa päättäjiämme vaikkapa tuomitsemaan tapahtuneen.  Tiedän kansalaisia, jotka ihmettelivät miksi esimerkiksi Yleisradio ja Helsingin Sanomat eivät kertoneet väkivaltaisuuksista, vaikka ulkomailla se oli jo uutinen. He kirjoittivat kyseisille medioille ja muutos tapahtui. 

Niille, jotka sanovat, että no joo mutta Ortega on perääntynyt eläkeuudistuksessa, sanon että se on aika kallis perääntyminen, joka maksetaan verellä ja kyynelillä.  Parasta, mitä Ortega voisi nyt tehdä, on perääntyä, vetäytyä itse ja antaa nicaragualaisille oikeus valita vapaasti johtajansa.

Toivon, ettei ikinä Suomi ajaudu sellaiseen tilanteeseen.

Kirjoitan taas Nicaraguasta, koska miten muuten saisitte sellaista tietoa mitä itse olen saanut eri kanavien ja ystävien kautta. 

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä: ¿Y los detenidos y los desaparecidos?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuviin rauhanomaisista mielenosoittajista oli osunut myös väkeä molotovin cocktailien kanssa? Ihan vaan rauhanomainen cóctel?

Olen toki vakuuttunut, että iso osa mielenosoittajista on ollut rauhanomaisesti liikkeellä ja hyvän asian puolesta mutta ihan kaikki ei ole mennyt rauhanomaisten järjestäjien tahdon mukaisesti.

Ketkä ovat pilaamassa rauhanomaisuutta ja miksi? En näillä tiedoilla usko, että D.Ortegan hallinto olisi niin kaukaa kiero järjestääkseen itse itselleen vaikeuksia jotta pääsisi ne sitten väkisin voimatoimin tukahduttamaan. Pikemminkin päin vastoin.

P.s. Kiitos Nicaraguan tilanteen kuvailusta myös meille suomalaisille. Täällä valtatiedonlevitteet eivät siihen juurikaan vaivaudu ja jos niin tekevät, tekevät sen kovin kapeasti.

Käyttäjän amgs kuva

"Kuviin rauhanomaisista mielenosoittajista oli osunut myös väkeä molotovin cocktailien kanssa? Ihan vaan rauhanomainen cóctel?"

Eilisissä rauhanomaisissa marsseissa ei sellaisia molotovia ollut. Onko se kova isku huomata, että vapauttajasta on tullut oman kansan sortaaja ja kiduttaja?

Tässä on tosi rankkoja kuvia nuorista vangituista. heidän hiuksinsa on leikattu kuin olisivat rikollisia ja näkee mitä heille on tehty. Mikä on heidän rikos?

https://www.facebook.com/Canal100Noticias/

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On tokikin pettymys, että Sandinistat eivät onnistuneet niinkuin ennakkoon niin hyväntahtoisesti tahdoin uskoa. Ja mitä enemmän on hyviksiin ladannut toivoa, sitä epämiellyttävämpi on rupiseen todellisuuteen törmääminen. Todellakin.

Mutta siitäkään huolimatta en ihan aina usko kaikkiin some:ssa näkemiini juttuihin ja kuviin vaan edellytän, tällä reilusti yli 1/2-vuosisataisella elämänkokemuksella, hieman useampia toisistaan riippumattomia lähteitä ja maltillista analyysiä tapahtumien kulusta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #3

#3
Vasemmiston ideologiassa on valuvika.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Etelä-Amerikkaa on viime vuosina pyyhkinyt oikeistoaalto. Vain muutamaa maa on välttynyt uudesta Yhdysvalloista johdetusta amerikkalaistamisesta. Onko nyt Nicaraquan vuoro?

Jokainen ajatteleva ja rehellinen ihminen kyllä "ymmärtää yskän", jos Nicaraquan elinkeinoelämä ja Yhdysvaltain Manaquan lähetystö vastustavat eläkkeiden laskua ja kannattavat palkkojen korottamista.

On Göbbelsmäistä propagandaa verrata Nicaraguan nykyhallintoa diktaattori Somozan aikaiseen hirmuhallintoon. Hävetkää!

Käyttäjän amgs kuva

Kyllä, monia sandinisteja nyt hävettää ja he olivat eilen marssimassa Nicaraguan lipun alla. Häpeän ainoastaan siitä, että en hoksannut aiemmin kuinka Ortega toimii yhtä lailla kuin Somoza. Häpeäsin tukea hallintoa, joka tappaa, vangitsee ja kiduttaa omia kansalaisia koska ovat eri mieltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lintusen huomaama "pyhä kolminaisuus" on todellakin epäilyttävä: työnantajat + USA:n lähetystö + palkkojen ja eläkkeiden turvaaminen. Ei puutu enää kuin O.North:n kaltaiset hämärämiehet.

Tokikin D.Ortegan lipsuminen Sandinistojen tavoitteista on vastenmielistä mutta en luota noihin nicaragualaisten puolustajiksi ilmoittautuneisiin senkään vertaa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #6

Se on aika paksua sanoa, että työnantajat + USA:n lähetystö olisivat tämän kansannousun takana. Tuskin Ortegan poliisit noudattivat työnantajien ja USA:n lähetystön käskyjä kun ampuia ja pidättää opiskelijoita. Minusta Ortega teki tuossa paha virhe.
Nicaraguassa yliopiston opiskelijat eivät ole sosiaaliturvan piirissä. Edellisessä kirjoituksessa selitin taustoja opiskelijoiden tyytymättömyyteen.

On selvä, että oli työnantajien intressien vastaista lisätä heidän sosiaalimaksua ja siksi he olivat tyytymättömiä ja jo viime viikolla olivat sanoneet sen Ortegalle ja tahtoneet neuvotella. Ortegan kausi alkoi vuonna 2007 ja hän on pysynyt vallassa, koska on pystynyt sopimaan työnantajien ja työntekijöiden kanssa. Nyt hän ohitti kaikkia ja hän itsevaltaisesti päätti sosiaaliturvan uudistuksista. Työnantajat eivät ole olleet Ortegan vihamiehiä vaan läheisiä ystäviä ja sama voi sanoa kirkosta ja USA:sta. Ymmärrän, että ette tiedä, mutta Ortegalla on ollut hyviä suhteita USA:aan, julkisesta imperialismivastaisesta diskurssista huolimatta. Nyt opiskelijoiden murhien takia, neuvottelumahdollisuudet kapenevat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Tällä tämänhetkisellä tiedolla ei kai voi sulkea mitään vaihtoehtoja pois.

Luotan toki, että valtaosa tavallisista nicaragualaisista mielenosoiottajista on ollut mukana niissä "bona fide".

Ortegan suhteet lienevät todellakin olleet ja ovat monipuoliset ja jotta on pystynyt välttämään enemmän contra-sissit, on pitänyt tehdä kompromisseja moneenkin suuntaan, myös USA:hin. Hän on osoittanut melkoista pragmaattisuutta vihdoin päästessään ja sen jälkeen pysyessään vallassa.

USA ei loppujen lopuksi juurikaan välitä kuinka monta on murhattu tai muuten tapettu tai miten kansalaisia kohdellaan. Heitä ajaa heidän omat etunsa ja pitää olla todella vahva jotta niitä vastaan voi asettua. D.Eisenhower tapasi sanoa A.Somozasta, että on totta, että hän on sika mutta hän on meidän sikamme. Monenkin valtaapitävän, etenkin Ameriikan mantereella, asema riippuu siitä, että tietää kenen sika on. (Toivottavasti oikeat siat eivät loukkaantuneet sillä ovathan ne älykkäitä, siistejä ja sosiaalisia eläimiä toisin kuin ne joita me sioiksi nimittelemme)

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Sama väite toistuu ja toistu kun puhutaan "vasemmistolaisista" hallituksista. Tuo on vanha väsynyttä kaura, että USA olisi nyt syyllinen. Jos Nicaraguan poliisivoimat eivät olisi hyökänneet mielenosoittajia vastaan, ensimmäinen mielenosoitus olisi päättynyt siihen. Nyt laaja kansanosa vastustaa Ortegan hallintoa ja vain siksi, että tappamalla nuoria ei asioita ratkaista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

On todellakin vasemmistolaisia ja "vasemmistolaisia" hallituksia. D.Ortegan hallinto lienee siitä välistä, aiemmin enemmän vasemmalla ja nyt enemmän "vasemmalla".

USA ei välttämättä ole suurin syyllinen. Syyllisiä löytynee myös ihan lokaalisti Nicaraguan sisältä. Mutta USA ei ole koskaan ollut välinpitämätön kuka mitäkin Väli- ja Etelä-Amerikan maata hallussaan pitää eikä ole ollut koskaan myöskään toimeton.

Olivatko poliisit ainoita syyllisiä väkivaltaisuuksien leimahtamiseen kun vastapuolella oli cóctel:t tanassa? Toisaalta väkivaltakoneistot, myös lailliset ja ja julkisen vallan viralliset, ovat aina herkkiä väkivaltaisille "ongalmanratkaisuille".

Jos haluamme syvemmälle pohjamujuihin ja juurisyihin, meidän kannattaisi tutkiskella kuka levottomuuksista ja kuolonuhreista saa hyötyä itselleen ja omalle asialleen. Oleellista on myös, kuka olisi voinut etukäteen ajatella ja suunnitella sellaisesta olevan itselleen hyötyä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #12

Ilman muuta esitit asiallisia kysymyksia, mutta kenella on valta ja vastuu poliisin ja iskujoukkojen toiminnasta? Kuka käski ampua nuoria päähän, rintaan, kaulaan? Se on rikos ja rikollisia pitää saada vastuuseen. Noin vaikka nuorillakin olisi ollut kotitekosia aseita. Heillä oli etupäässä kiviä. Nuorten mieleinmaukset ovat olleet puoluepoliiittisesti sitoutumattomia. Nyt myös vanhemmat ja isovanhemmat ovat liityneet rauhanomaisiin marsseihin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

Olen samaa mieltä, että ampumiset on tutkittava ja vastuullisten on niistä vastattava, etenkin mahdolliset käskijät tai ohjeistajat tai muut päätöksiä tehneet.

Toisaalta p u o l u e -poliittisesti sitoutumattomat mielenosoitukset eivät koskaan ole kokonaan sitoutumattomia ja yleisessä joukossa on yleensä liikkeellä monenlaista sakkia monenlaisin tarkoituksin sekä sitoumuksin vaikka puoluetunnuksia ei näytetäkään.

Juha Hämäläinen

Ainut oikea tapa pitää hallinto kurissa on auktoriteettien poisto eli anarkismi. Se korostaa kansanvaltaa ja yksilön vapauksia komentelun, päällepäsmäröinnin ja sokean tottelemisen sijaan.

Jokainen johtaja, hallinto sekä oikeuslaitos, jolle ei tätä tehdä täysin selväksi, päätyy samanlaiseksi korruptoituneeksi sortajaksi riippumatta tämän poliittisesta suuntautumisesta.

Käyttäjän amgs kuva

Tässä yhteenveto tuoremmista tapahtumista:
Rauhalliset mielenilmaukset jatkuvat Nicaraguan kaupungeissa. Kuolleiden määrä on jo 32. Koko ajan löydetään kadonneiden nuorten ruumiita. Osa pidätetyistä on vapautettu, mutta osa on vielä vangittuina. Sensuroitu televisiokanava on taas toiminnassa. Ortega haluaa neuvotella ja katolisen kirkon edustajat ovat suostuneet neuvotteluun. Toistaiseksi kukaan ei tiedä, ketkä istuvat neuvottelupöytään! Opiskelijat kutsuvat huomiseksi marssiin vaatimaan opiskelijoiden vapautta, että kuolleista vastuussa olevat saisivat tuomionsa ja Ortegan eroa. Tässä vaiheessa on jo selvää, että moni nicaragualainen on opiskelijoiden kanssa samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset