Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguassa on noin 30 kuollutta

  • Suomessa asuvat nicaragualaiset osoittivat eilen mieltä Nicaraguan suurlähetystön edessä Helsingissä. Kuva Amanda Ortega
    Suomessa asuvat nicaragualaiset osoittivat eilen mieltä Nicaraguan suurlähetystön edessä Helsingissä. Kuva Amanda Ortega
  • Kuvakaappus El Confidencial -lehden etusivusta. Kuvissa on osa kuolleista.
    Kuvakaappus El Confidencial -lehden etusivusta. Kuvissa on osa kuolleista.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Nicaraguassa on noin 30 kuollutta.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ilmoitti eilen peruvansa lakiuudistuksen, jotka oli johtanut mielenosoituksiin. On väärin väittää, että mielenosoitukset olisivat olleet väkivaltaisia. Sen sijaan hallitus yritti tukahduttaa mielenosoituksia väkivalloin.

-          mielenosoitukset aloittivat yliopisto-opiskelijat rauhallisesti.

-          mielenosoitukset alkoivat spontaanisti ilman poliittisia tunnuksia ja puolueita

-          mielenosoitukset ovat laajoja koko maassa, eri kaupungeissa ja kylissä

-          katolisen kirkon papit suojelevat opiskelijoita

-          poliisi ampuu mielenosoittajia.

-          yksi toimittaja on kuollut. Poliisi ampui häntä päähän livelähetyksessä. Yksi toimittaja on vangittuna, yksi televisiokanavan signaali on yhä suljettu, yksi radiokanava poltettu

-          Ortega kutsuu mielenosoittajia rikollisiksi ja rikollisjoukoiksi

Kuuntelen suorana radiolähetysiä.  Jossain ruokakaupoissa kansalaiset seisovat suojamuureina. Poliisi ei estä ryöstöjä! Ilmeisesti kauppojen ryöstely on hallituksen järjestämä temppu, jotta mielenosoittajia voitaisiin syyttää niistä. Hallituksen televisiokanavat alkoivat äkkiä raportoida ryöstelystä. Hallituksen radioasemat eivät eilen sanoneet sanakaan kuolleista nuorista.

 

Minulta kysyttiin taustoista.

Pitkän hallintokauden aikana on tapahtunut yhtä ja toista. Nuoret ovat katsoneet sivusta ja olleet hiljaa. Jopa puhuttiin nicaragualaisten nuorten apatiasta. 10 vuoden hallintokauden aikana kansalaiset ovat olleet hiljaa. Nyt riitti. Eläkkeiden leikkaus taisi olla viime tippa.

- kansainvälinen valuuttarahasto (FMI) oli  varoittanut Nicaraguaa sosiaali- ja terveysviraston heikosta taloudellisesta tilanteesta. Viikon alussa Nicaraguan hallitus hyväksyi presidentin käsialalla leikkauksia eläkkeisiin yksipuollisesti. Nicaraguassaki on kolmikanta, mutta nyt presidentti ohitti sen.  Lakiuudistus olisi lisäännyt työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja ja laskenut eläkkeitä. Nicaraguassa sosiaaliturva koskee ainoastaan maksavia työntekijöitä. Esimerkiksi maanviljeilijät ja pienyrittäjät ovat sen ulkopuolella.

-          Noin kaksi viikkoa sitten yhdessä Nicaraguan metsäsuojelualueella oli suuri tulipalo ja varsinkin nuorten keskuudessa se aiheutti tyytymättömyyttä hallinnon tehottomuutta kohtaan.

-          Nicaraguan kanavan ympärillä tapahtui merkittävän maan alueen luovuttamista kiinalaisille yhtiölle. Kanavan työstä ja sen toteuttamista ei tiedetä mitään.

-          Tiedotusvälineiden keskittäminen , hallituksen kapea ja sulkeutunutta tiedotuslinja. Hallituksella on omia tiedotusvälineitä ja itsenäisiä tiedotusvälineitä on suljettu pois hallituksen tiedotuksista.

-          Vallan keskittäminen omaan perheeseen. Ortega valitsi itse varapresidentiksi vaimonsa. Lapset toimivat neuvonantajina ja johtavat tiedotusvälineitä. Ortegan vaimo itse on toiminut tiedotusvastaavana.

 

Kuuntelin nyt Ortegan viimeisen puheen ja hän toki ilmoitti maan hallituksen peruvan väkivaltaisiin mielenosoituksiin johtaneen lakiuudistuksen. Hetki myöhemmin managualaisessa yliopistossa poliisijoukot ampuivat nuoria ja on noin 13 haavoittunutta. Väkivaltaisuudet jatkuvat. 

Nyt viimeisenä tempauksena yksi Ortegan luotetuista virkamiehistä jonka nimi on Telemaco Talavera ja joka on ollut Nicaraguan kanavan tiedottajana meni Upoli -yliopistoon, nuoret tunnistivat ja häntä kehotettiin poistumaan. Hän poistui kaikessa rauhassa, mutta Ortegan televisiokanavat heti sanoivat, että Talavera olisi siepattu! Nyt paikalla oleva katolisen kirkon pappi sanoo videossa, että Talavera itse tuli Upoliin vapaaehtoisesti ja lähti sieltä hyvässä kunnassa! 

Tilanne pahentui, koska Ortega päätti nujertaa mielenosoittajia ja nyt ei enää ole vain kyse sosiaaliturvauudistuksista. Tänään maanantaina Managuassa on suuri mielenosoitus, jossa kirkko ja työnantajajärjestö on mukana. Kirkko tuomitsee avoimesti tapahtunutta ja kannustaa nuoria jatkamaa protesteja vääryyttä vastaan.

Mitä voimme tehdä? - Vaatia väkivaltaisuuden lopettamista ja ihmisoikeuksien kunnioittamista kuten juuri eilen  Suomessa asuvat nicaragualaiset ja Nicaraguan ystävät tekivät suurlähetystön edessä Helsingissa.

Espanjaa osaaville suosittelen katsoa 100% Noticias lähetyksiä. Se on se sensuroitu televisiokanava, joka jatkaa lähetyksiä Facebookin ja Youtubin kautta!

Espanjaksi: Ya son cerca de 30 los muertos en Nicaragua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Mitä minä ennustin. Hulinointi tuo ruumita.

Käyttäjän amgs kuva

Se alkoi rauhallisesti. Presindentille lojaalit joukot hullinoivat. Lue koko jutun.

Pekka Iiskonmaki

#2
Niin se aina menee ja sitten alkaa hulina.

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

Mitä on tapahtunut sympaattiselle sandinistille, tuolle toveri Daniel Ortega Saavedralle, jota minun nuoruudessani 80-luvulla kaikki vasemmistolaiset oikeinajattelijat täällä Suomessakin niin ihastelivat? Hänelle on tapahtunut se, mikä tapahtuu kaikille väliamerikkalaisille vallankumousjohtajille heidän päästyään vallan makuun. Väitit edellisessä kirjoituksessasi, että nicaragualaiset eivät ansaitse Ortegaa. Miksi eivät? Kuka hänet valtaan nosti? Samoin venezuelalaiset ansaitsevat nykyisen ahdinkonsa, kun kerran äänestivät valtaan Hugo Chávezin parikymmentä vuotta sitten. Kai näitä esimerkkejä voisi alueen maista voisi jakaa lisääkin, mutta antaa olla.

Luin hiljattain Joseph Conradin mestarillisen romaanin Nostromo (1904). Se käsittelee fiktiivistä Costaguanan valtiota joskus 1900-luvun taitteessa. Vaikka Costaguana on kuvitteellinen valtio, se kuitenkin muistuttaa vahvasti mm. Venezuelaa, Colombiaa ja mahdollisesti jopa Meksikoa. Nostromo on liian mittava romaani tässä sen tarkemmin referoitavaksi. Suosittelen kuitenkin lukemaan sen. (Lienee saatavissa myös en castellano.) Siinä ulkopuolinen kirjailija on tavoittanut kaikkia yhteiskuntatietelijöitä, historioitsijoita ja sosiologeja paremmin sen, miksi näitä maita on mahdoton kenenkään järkevästi hallita.

Väli-Amerikan maista Costa Rica on harvinainen ja ilahduttava poikkeus. Sen poikkeuksellisesta menestyksestä eivät naapurit kuitenkaan näytä kykenevän ottamaan opikseen. En tiedä miksi.

Käyttäjän amgs kuva

"Väitit edellisessä kirjoituksessasi, että nicaragualaiset eivät ansaitse Ortegaa. Miksi eivät? "

Väitin, että Nicaragua ei ansaitse Ortegan sortoa. Kaikki nicaragualaiset eivät äänestäneet Ortegaa. Nicaragua ei ansaitse sortoa, olisi sortaaja joku Somoza tai Ortega.

Olen minäkin miettinyt miksi Ortegalle kävi niin. Eikö väitetään Ranskan vallankumouksesta lähtien, että vallankumous syö lapsensa? Se ei ole siis ainoastaan ominaista väliamerikkalaisille vallankumousjohtajille? Itseasassa ainut keskiamerikkalaiselle vallankumousjohtajalle, jolle on tapahtunut niin on Ortega. Venezuela ei ole Keski-Amerikassa vaan Etelä-Amerikassa. Costa Ricasta olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

"Olen minäkin miettinyt miksi Ortegalle kävi niin."

No, se oli lähinnä ironiaa, tuo kysymykseni. Sillä eihän Ortegalle mitenkään ole "käynyt". Roisto hän oli jo 80-luvulla, vaikka aina yhtä hyväuskoiset vasemmistolaisemme eivät sitä ymmärtäneetkään. Aivan sandinisti-kumouksen alusta saakka Ortega osoitti taipumuksia, joita ei missään kehittyneessä demokratiassa hyväksyttäisi. Silti hän sai kansaltaan vahvan mandaatin vuonna 1985.

"Venezuela ei ole Keski-Amerikassa vaan Etelä-Amerikassa."

Olen perillä Amerikkojen maantieteestä. Kirjoitin ensin "Väli- ja Etelä-Amerikasta", mutta viestin muokkausvaiheessa näkyville jäi epähuomiossa vain Väli-Amerikka. No, puhutaan sitten laajasti latinalaisesta Amerikasta (vaikka brasilialaiset eivät omalta kohdaltaan jostain syystä tästä termistä tietääkseni pidäkään).

Melko lailla samanlaisilta näiden maiden ongelmat tosiaan näyttävät Rio Grandelta Tulimaahan, eikä ajallisestikaan näytä kovin moni asia muuttuneen sitten Simón Bolívarin ja muiden ensimmäisten vapaussankarien päivien. On tosiaan hyvä muistuttaa, että latinaisen Amerikan viimeaikaiset, enemmän tai vähemmmän vasemmistolaisin, joskus jopa marxilaisin tunnuksin esiintyneet "guerillerot" ovat todellisuudessa 1800-luvun alun porvarillisten vapaustaistelijoiden perillisiä. Nuori Fidel Castrokaan ei tainnut oikeaoppisen kommunismin päälle paljoa ymmärtää... Ellen väärin muista, niin vielä 1930-luvulla vaikuttaneen Augusto César Sandinon taisteluhuuto oli "Viva patria libre!", mikä ei kuulosta erityisen radikaalilta; myös 1980-luvun sandinistit omaksuivat tämän tunnuksen, ja muistan meikäläisten vasemmistonuortenkin sitä toistelleen ilmeisesti ymmärtämättä tilanteen ironisuutta.

On kuitenkin aivan sama mikä latinalaisamerikkalaisten vallankumousten poliittinen väri on. Ne kumoukset eivät ole koskaan johtaneet yhtään mihinkään, ja siitä on turha syyttää Setä Samulia tai edes United Fruit Companya. Näissä kansoissa on jotain, mikä tekee ne ilmeisen pysyvällä tavalla todelliseen vapauteen arvottomiksi.

Ranskan vallankumoukseen löyhästi liittyen: suuri Joseph de Maistre (vallankumouksen ankara kriitikko) lausui: "Jokaisella kansakunnalla on sellainen hallitus kuin se ansaitsee" (Toute nation a le gouvernement qu'elle mérite)...

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän amgs kuva

Entäs kun lupauksia petetään tai takki kääntyy? Onko myös silloin kansan vika?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Vasemmisto pettää aina.

Kyllä sinä sen demarina teidät. Kädet aina muiden taskussa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #8

Pekka, olet hauska mies. Ortegan vasemmistolaisuus haihtui monta vuotta sitten. Hän puhuu kuin vasemmistolainen, mutta politiikansa ei ole sitä ja siinä on juuri se harha. Suomessakin moni vasemmistolainen vaikenee nyt, kuten vaikenee Venezuelastakin juuri sen takia koska muka nämä ovat vasemmistolaisia hallituksia. Vääryys on vääryys, olisi se tekijä kuka tahansa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

#9
Hänestä on tullut rötösdemari, joka haluaa diktaatoriksi. Odottakaa, kun Antti Rinne pääsee valtaan.

Minusta se olisi suomalaisille ihan oikein.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #7

On. Niin on Suomessakin. Vahna sanonta 'kansa ansaitsee äänestämänsä poliittisen johdon'

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen eläissäni ollut monissa mielenosoituksissa ja seurannut vielä useampia. Vielä koskaan en ole törmännyt oikeasti spontaaniin mielenosoituksen, on sillä puoluepoliittiset tunnukset tai ei. Kaikki ne ovat olleet alusta lähtien poliittisia eli pyrkineet vaikuttamaan yhteisiin yhteiskunnallisiin asioihin. Ja kaikilla niillä on ollut ehdottajansa, järjestäjänsä, banderollien kirjoittajansa j.n.e.

Lisäksi olen läheltäkin seurannut kuinka rauhalliseksikin suunniteltuun mielenosoitukseen halukkaat saavat rähinän aikaiseksi. Viimeksi seurasin sellaista viime syksynä Ateenassa kun sinällään rauhalliseen mielenosoitusmarssiin mukaan tunki falangi sotilaallisesti marssivia raavaita miehiä joilla oli paksut astalot pienten lippujensa tankoina ja mukana moottoripyöräkypärät. Lopuksi sainkin haistella Syntagman reunalla pitkästä aikaa tuoretta kyynelkaasua, tosin onneksi kuitenkin sivusta. Mutta hyvin järjestäynyt IMF:n, WB:n ja EU:n kuristuspolitiikan vastainen mielenosoitus lopahti siihen eikä parlamentin edessä hassuja jalkaliikkeitä minihameissaan tekeviä vartiomiehiä häiritty, saati vallanpitäjiä.

On äärimmäisen helppo pilata mielenosoitus tai tehdä ihan oma feikkimiekkari n.s. "false flag" -operatioksi. Joistakin eurooppalaisista globalisaation vastaisista mielenosoituksista on myös kantautunut tietoja viranomaisten erityisesti kuljettaneen häiriköitä paikalle itselleen sopiviksi vastustajiksi. Toki monet hallinnot osaavat lietsoa mielenosoituksiin väkivaltaa.

En tiedä oliko Nicaraguassa juuri nyt ja tällä kertaa kyse tuollaisista mutta en olisi lainkaan hämmästänyt jos olisi. Monet asiat eivät välttämättä ole sitä miltä ne edes paikanpäällä näyttävät saati tiedonvälittäjien kertomana.

Käyttäjän amgs kuva

Oliko ensimmäinen mielenosoitus masinoitu tai ei, 30 ihmistä on kuollut hallituksen toimesta. Ihmisoikeusjärjestön edustajan mukaan yhdessä managualaisessa vankilassa on noin 150 nuorta pidätettyinä. Osa heistä on ollut pidätettyinä jo ainakin viime torstaista lähtien. Suomessa asuvan nicaragualaisen veli on toisen kaupungin vankilassa ja perheelle ei ole annettu muuta tietoa kuin se, että poika on siellä. Kukaan ei tiedä onko poika hyvässä kunnossa. Se on väärin. :(

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa en käyttänyt ilmaisua "masinoida" joka saa mielenosoituksen järjestämisen kuulostamaan jotenkin kierolta. Tarkoitin vain, että mielenosoitukset eivät käynnisty koskaan spontaanisti ilman, että joku niitä järjestää - ja hyvä niin sillä silloin ne järjestyvät.

Toisaalta ymmärrän, että nicaragualaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa oli aihetta kyseiselle mielenosoitukselle. Mutta en ihan aina luota siihen, että mielenosoituksista synnytettävät mielikuvat olisivat ihan sitä mitä niissä, niiden edellä ja jälkeen on tapahtunut. Olen ollut nuorempana mukana sen verran monessa mielenosoituksessa joita valta- tai sivujulkisuudesta ole samaksi tunnistanut, että suhtaudun kaikenlaiseen tiedonlevitykseen kriittisesti.

Olen myös hieman pettynyt nicaragualaiseen menoon sillä Sandinistat eivät onnistuneet vaikeissa oloissaan ja vihollistensa ympäröimänä niinkuin olisin heidän toivonut. Syitä lienee monia eikä ihan kaikki niistä ole vain ja ainoastaan Sandinistojen ulkopuolella. Pääasiallisesti kuitenkin olisin taipuvainen pitämään tilannetta sellaisena, että he olivat miltei mahdottoman edessä, kuten vallankumoukselliset yleensä aina ovat olleet.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Olisipa meilläkin Suomessa tilanne, että mielenosoitukset johtaisivat vallassa olevien perääntymiseen. Nigaraquan hallinto perääntyi eläkehankkeessa.

Pitäisikö meilläkin lisätä annos mellakointia mielenosoituksissa, että presidentti Niinistö ja Sipilän hallitus edes kuuntelisivat? Aseita ei tarvitse olla käytössä kuten Nigaraquan mielenosoittajilla.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Joku on sanonut, että ainoat asiat, jotka saavat vallassolijat reagoimaan, ovat raha ja väkivalta.
Se sattaa hyvinkin pitää paikkansa.

Puheita kuunnellaan vasta, kun niiden takana on konkreettista voimaa ja sen käytön uhkaa.
Tai uhka rahan menettämisestä.

Väkivaltaan oikeasti turvautuminen on kuitenkin aina ihmisten uhraamista.
Eikä voi ajatella, että uhraa vain itsensä, koska kosto kohtaa aina viattomia.

Sama juttu rahan suhteen : kun taloudellisesti yritetään painostaa, lasku lähetetään ennemmin tai myöhemmin lakkoilijoille ja köyhille.

Huonon ja kansoja sortavan systeemin romuttamiseksi on siis löydettävä sellainen mekanismi, joka pakottaa ilman suoraa väkivaltaa , mutta joka selvästi on vallanpitäjille ainoa mahdollisuus välttää suora väkivalta.

Käyttäjän amgs kuva

Aika kallis perääntyminen Nicaraguassa.. 30 ihmistä kuoli ja satoja on yhä vankiloissa ja vain siksi, että halusivat sanoa, että hallituksen yksivaltainen päätös oli väärä. Toivon, ettei ikinä Suomi ajautuu sellaiseen tilanteeseen.

Eilen Managuassa ja muissa kaupungeissa oli megasuuria rauhanomaisia marsseja sananvapauden ja rauhan puolesta. Missä se väkivaltainen taho on? Onneksi eilen se taho pysyi kaukana mielenosoituksesta.

Rauno, ideologia sokaisee. En pidä siitä, että ihmisille puhutaan rumasti, mutta nyt joudun itse sanomaan sinulle, että koittaisit nyt jos suinkaan on mahdollista olla vapaa ihminen ideologian ja ismin kahleista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kauniissa maailmassa ei pitäisi tarvita väkivaltaa, se on totta. Asiallisesti pyöritettävässäkin maailmassa asiat pitäisi pystyä hoitamaan paremmin sillä vallanpitäjien pitäisi ymmärtää muutenkin. Mutta millä saisi esimerkiksi J.Sipilän, P.Orpon ja T.Soinin ymmärtämään? Kuinka monta ruumista siihen tarvitaan? Sillä tämän heidän ja heidän edeltäjiensä valitseman tien päässä niitä on, sekä mellakoissa kuolevia että jo nyt koteihinsa kuolevia vanhuksia, Vaikka kuinka haluaisimme hoitaa asioita sillee kivasti ja siististi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ideologia ei sokaise minua. Päinvastoin.

Onneksi on niin, että ideologia ei sokaise myöskään sosialidemokraatteja, koska mitään ideologiaa ei enää ole.

Pitäisikö Suomeen hankkia muutama sata nigaraqualaista mielenosoittaa, että saataisiin Sipilän hallitus ja oikeisto perääntymään Sote-uudistuksesta? Ainakin konsulttiapu olisi tarpeen.

Nigaraquasta välitetyissä kuvissa kyllä näkyi, että mielenosoittajilla oli aseita joilla ampuivat poliiseja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset