Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaragua ei ansaitse Ortegan sortoa

  • Protesti somessa.
    Protesti somessa.

Illalla piti laskea lampaita, mutta laskinkin kuolleita, haavoittuneita, kadonneita… 

En pystynyt nukkumaan kovin hyvin.  Nicarguassa mielenosoitukset jatkuvat Ortegan hallintoa vastaan. Maassa on nyt levotonta ja syystä.

Eilen presidentti puhui kansalle ja kutsui mielenosoittajia rikollisiksi. Maassa päärikollinen on presidenttipari itse. Mielenosoittajat ovat nuoria, jotka protestoivat epäoikeudenmukaisia eläkeleikkauksia vastaan. Nyt mieltä osoitetaan sortoa, sensuuria, ylimielisyyttä, itsevaltaisuutta, nepotismia ja korruptiota vastaan.

Rauhalliset mielenosoitukset, jotka alkoivat viime keskiviikkona, muuttuivat melko pian väkivaltaisiksi. Ortega lähetti politiikkaansa tukevia nuoria kahinoimaan. Kun tämä ei riittänyt estämään mielenosoituksia, lähetettiin poliiseja mukiloimaan mielenosoittajat. Seuraukset ovat olleet karmeita. Jo yksi kuollut on liikaa. 

Orteguismi ja sandinismi ovat kaksi eri asiaa. Mielenosoituksissa on myös sandinisteja mukana. Ne sandinistit jotka eivät hyväksy Ortegan kovia ja järjettömiä otteita.  Yksi näkyvimmistä sandinisteista ja hirmuhallinnon vastustajista on toimittaja Miguel Mora. Miguel Mora on 100% Noticias –televisiokananvan omistaja ja päätoimittaja. Mora kieltäytyi pyynnöistä olla kertomatta mielenosoituksista. Hänen kanavansa sensuroitiin. Samalla sensuroitiin kaksi muuta televisiokanavaa. Osa Ortegan hallinnon televisiokanavien toimittajista ovat eronneet tehtävästä protestina kollegoiden sensuuriin. Se on melkoista solidaarisuuden osoitusta.

Tämä on erittäin arka hetki kaikille nicaragualaisille. Vääryys joko hyväksytään hiljaa tai sitä vastustetaan.  En missään nimessä hyväksy hiljaa, mitä Nicaraguassa on tapahtumassa. Kuvittelin, että se sensuuri, mukilointi ja oman kansan nujertaminen oli jäänyt taakse. Kuvittelin, että nykyisen hallinnon päätehtävä oli nosta Nicaragua köyhyydestä ja erehdyin. Kun maaliskuussa Nicaraguan suurlähetystö myönsi minulle diplomin tunnustuksena työstäni, otin kunnianosoituksen vastaan, koska kuvittelin voivani olla siltana maiden välillä ja tahdon olla siltana jatkossakin, mutta en nykyiselle hallinnolle.  Lohduttaudun sillä, että Nicaraguani ei ole Ortegan Nicaragua vaan demokratian, ihmisoikeuksien ja vapautta kunnioittavien nicaragualaisten Nicaragua. Sama Nicaragua, joka huomennakin osoittaasankkoin joukkoin mieltä.

Toivottavasti ymmärrätte, että nyt en pysty kirjoittamaan kovin objektiivisesti, koska Nicaraguassa minulla on sukulaisia ja ystäviä.

 

Espanjaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset