Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Castrot

  • Kuvakaappaus Wikipediasta
    Kuvakaappaus Wikipediasta

Huomenna on historiallinen päivä Kuubassa tai sitten ei. Tänään alkaa kansankokous ja huomenna kansankokous valitsee maalle uuden johtajan. Jatkaako Raúl Castro? Huomenna se selviää. Raúl Castro on aikoja sitten sanonut luopuvansa tehtävästä. Vasta huomenna sen näkee. 

Raúl Castro on ollut vallassa virallisesti 10 vuotta, mutta käytännössä 12 vuotta, koska hän toimii kaksi vuotta väliaikaisena presidenttinä. Onko Kuuba muuttunut Raúl Castron kaudella? Hyvin vähän. Raúlismi tai Raúlin politiikka saa kiitoksia muutoksista Kuuban taloudessa. Kuubalaiset ovat Raúlin kaudella saaneet perustaa yrityksiä vaikkapa ravintola- ja majoitusalalla. Matkustaminen ulkomaille on vähän helpottunut ja internetin käyttö yleistynyt. 

Kansainvälisesti merkittävintä Raúl Castron kaudelta on Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden lämpeneminen Obaman kaudella. Historiallinen prosessi kulminoitui presidentti Barack Obaman vierailulla Kuubassa maaliskuussa 2016. Trumpin kaudella suhteet Kuuban ovat olleet varovaisessa odotustilassa. Ja niin moni kuubalainen odottaa, mitä huomenna Havannassa tapahtuu. 

Kuuban ulkopuolella spekuloidaan, että tuleva johtaja on varapresidentti Miguel Díaz-Canel. Díaz-Canel on 57-vuotias sähköinsinööri, joka vuosien varrella on pysynyt hyvin lojaalina Castrojen ja kommunistisen puolueen linjoille. Hänestä on vaikea odottaa varsinkin heti kovin suuria ja mullistavia muutoksia poliittiseen järjestelmään. Ehkä talous avautuu entisestään. Moni asiantuntija arvelee, että nimen muutoksesta huolimatta Kuubassa ei mitään muutoksia tule tapahtumaan, varsinkaan demokratian kehityksessä. 

Moni meistä on syntynyt maailmaan, jossa Castro on ollut Kuuban hallitsijan sukunimi. Castrot ovat olleet lähes 60 vuotta vallassa. Ehkä tänään on tuon liian pitkän kauden viimeinen päivä.

Espanjaksi: ¿Dirá Cuba adiós a los Castro?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kuubassa ei tänään mikään muutu. Diaz-Canel on Kuuban (Catron) Medvedev.

Käyttäjän amgs kuva

Tänään Díaz-Canel siirtyy johtoon. Se on jo selvä, koska Raúl ei asettunut ehdolle ja Díaz-Canel on ainut ehdolla oleva. Voi olla, että tämä uusi pomo on ollut vain odottamassa ja muutos tapahtuu. Kaikki on mahdollista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset