Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Lohjan kouluverkon haasteista

  • Kuva on Roution koulun verkkosivuilta.
    Kuva on Roution koulun verkkosivuilta.

Laitan tämä tähän, koska samanlaisia haasteita on myös muissa kunnissa tai kaupungeissa.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta kokoontuu tänään 10.4.2018 klo 18. Kokousasialista on julkaistu Lohjankaupungin kotisivuilla.

Tiistaina lautakunnan pitäisi päättää Lohjan lukion toimitilojen tulevaisuudesta. Toisin sanoen, korjataanko nykyinen lukiorakennus vai rakennetaanko kokonaan uudet tilat. Molempien ratkaisujen elinkaarikustannukset 20 vuodelle ovat samankaltaiset, eli hieman yli 20 miljoonaa.  Molemmissa vaihtoehtoissa on riskejä.

Tärkeintä on nyt se, että sisäilmaongelmaan on nyt tartuttu ja asiaan etsitään mahdollisimman hyvä ratkaisu. Tällä hetkellä Lohjalla on noin puoli tusinaa koulua remontissa tai tilapäisissä tiloissa sisäongelmien vuoksi. Tilapäistiloihin on mennyt monta miljoonaa euroa, mutta Lohjan kaupunki näyttää noilla päätöksillä, ettei koululaisten ja henkilökunnan terveydellä leikitä.  

Tietenkin nykyisen kouluverkoston tilanne ja sen tulevaisuus herättää monta kysymystä. Yksi niistä on se, että koska on tullut selväksi, että suuren koulun väistötiloihin menee miljoonia euroja, toisin kuin pienten koulujen väistötiloihin. Eli miksi rakennetaan megasuuria koulukomplekseja?

Lohjan strategiassa korostetaan Lohjan kasvua ja houkuttelevuutta. Moni haluaa muuttaa kaupunginomaiseen miljöön, mutta myös moni, varsinkin lapsiperheet, haluavat asua maaseutumaisessa rauhassa, jossa ainakin koulu on lähellä. 

Lohjan lainamäärä kasvaa vauhdikkaasti ja se ei saisi kasvaa kohtuuttomasti.  Toisaalta minua viisaammat sanovat, että veroja ei saisi nyt nostaa. Jos jotakin Lohjan päätöksenteossa on tarjolla paljon, niin haasteita, ja haasteisiin pitää vastata parhaalla mahdollisella tavalla.

Meidän lautakuntamme on nyt suurten haasteiden edessä, kuten uutisissa voi hyvin päätellä. Lohjan koulujen kohtalot ovat jo useiden vuosien aikana olleet kielteisessä sisäilma- ja lakkautuskierteessä. Samalla pieniä ja suhteellisesti hyvässä kunnossa olevia kouluja on lakkautettu säästösyihin vedoten. Se ei ole salaisuus, että Lohjan väestö on laskenut erityisesti haja-asutusalueilla. Se, että korreloivatko nämä kaksi asiaa keskenään, on tutkimuksen arvoinen asia.  Jos tarkoitus on palvella kaupunkilaisia yhdenvertaisesti, miksi lakkauttaa palveluja siellä missä kaupungin palveluja on niukasti tarjoilla lohjalaisille? Tässä siis esitän samaa kritiikkiä mitä ennenkin olen esittänyt.

Karstun koulun kohtalo on taas lautakunnan käsittelyssä. Säästöt Karstun koulun lakkauttamisesta ovat kuin pieni vesipisara Lohjan koulujen korjaus- ja investointikuluissa.  Karstun koulun tilojen korjaustarpeen kustannusarvio (perusparannustarpeen mukainen) on korkeimmillaan 730 000 euroa. Esimerkiksi Anttilan ja Tytyrin koulujen väestötilojen vuokra on 250.000–300.000 euroa vuodessa. Sen lisäksi koulujen väestötilojen pystytyksen ja infraan liittämisen kustannukset ovat olleet noin 50.000 euroa. Ne eivät ole pysyviä tiloja. Sen päälle tulevat mainittujen koulujen korjauskulut, jotka ovat noin 20 miljoonaa euroa. Nämä luvut mainitsen vain vertailun vuoksi. Kuten sanoin aiemmin, on hyvä asia että Lohjalla tartutaan vihdoinkin sisäilmaongelmiin. Kaikki on kuitenkin suhteellista, ja päättäjien priorisointi vaikuttaa paljolti siihen, mitä ja miten palveluja tarjotaan kaupunkilaisille.

Karstun koulun kohdalla mietyttää, miten näitä palveluita tarjotaan. Tällä hetkellä Karstun koulussa on  26 oppilasta (tammikuussa, kokousasiakirjan mukaan). Tulevana lukuvuonna 2018-2019 on oppilasrekisterin tiedon mukaan vain 24 oppilasta. Väestökehitys on Karstun alueella tappiollista . Oppilasmäärä on ennusteiden mukaan tulevaisuudessakin noin 25 oppilasta. 

Laitan tähän kuvakaappauksen kokousasialistan asiakirjasta.

Koulukuljetuksien kustannukset, mikäli Karstun koulun 24 oppilasta siityisivät Sammatin ja Roution kouluille, olisivat 55 200 euroa vuosittain. Säästöt syntyvät myös tuntikehyksistä. Karstun koulun tulevaisuudessa painaa eniten se, että lähellä on upouusi Roution koulu, jonka rakentaminen on maksanut noin 12 miljoonaa euroa ja jonka kapasiteeti on 260 oppilaalle. Tällä hetkellä Roution koulussa on 210 oppilasta. Nämä päätökset ovat erittäin hankalia, mutta väestön väheneminen, kouluympäristön vaatimusten muuttuminen ja Lohjan taloudellinen tilanne eivät ole suotuisia Karstun koulun tulevaisuuden kannalta.

Tämä lautakunnan kokous ei tule olemaan mitenkään helppo. Asialistassa on 17 asiakohtaa ja esimerkiksi Karstun koulun asiassa on 43 liitettä. Sama ongelma on myös muissa kunnissa. Eikö lautakunnat voisivat kokoontua useammin? Virkamiehet työskentelevät jatkuvasti asioiden parissa, mutta meille päättäjille tiedot tulevat vain muutamaa päivää ennen kokousta. Kun tieto puuttuu, tunteet valitsevat. Päätöksenteossa parasta olisi, että tieto ja tunne olisivat tasapainossa.

Nämä ovat ainoastaan omia eikä puolueen näkemyksiä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hei Ana. Näin tämän twitterissä ja päätin jakaa sinulle. https://twitter.com/svuorikoski/status/10732934562...
Hyvää Joulun odotusta Sini

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset