Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Miten Puigdemontin vierailu edistää Suomen ja Espanjan suhteita?

  • Miten Puigdemontin vierailu edistää Suomen ja Espanjan suhteita?

Espanja on tehnyt kansainvälisen luovutuspyynnön Katalonian entisestä presidentistä Carles Puigdemontista. Myös viidestä muusta keskeisistä katalonialaisista separatistista on tehty samanlainen luovutuspyyntö.

Yhteensä 13 espanjalaista poliitikkoa syytetään kapinoinnista, kavalluksesta ja tottelemattomuudesta. Syytteet pohjautuvat hyvin laajaan aineistoon ja se ulottuu vuoteen 2012. Syytteiden taustalla on viime syksynä järjestetty kansanäänestys, joka oli Espanjan hallinnon mielestä laiton. Äänestyksen jälkeen syytetyt julistivat yksipuolisesti Katalonian itsenäisyyden ja Espanjan hallituksen silmissä he rikkoivat perustuslakia. Espanjan alue on jakamaton.

Olen seurannut tiiviisti eri tiedotusvälineistä uutisointia Puigdemontin vierailun ympärillä. Uutiset ovat valitettavasti pohjautuneet vierailun järjestäjien tiedotteisiin. Uutisissa on ollut myös vääriä käsityksiä. Puolueeton uutisointi vaatisi, että niin tärkeässä ja herkässä asiassa kuunneltaisiin eri näkemyksiä eikä vain yhtä.  Näin ei valitettavasti ole ollut.

Helsingin ylipiston eilisestä tilaisuudesta olen saanut erilaisia mielipiteitä ja tilaisuuden ansio oli siinä, että myös eri mieltä olevat pääsivät ilmaisemaan ajatuksiaan.  Helsingin yliopiston tilaisuuden järjestäjä on maailmanpolitiikan professori Teivo Teivinen, sama professori, joka nyt Uuden Suomen uutisessa on haastateltu asiantuntijana. Teivainen järjesti ja mainosti aktiivisesti propagandistista tilaisuutta Puigdemontin ympärillä ja ehkä erehdyn, mutta se on osoitus professorin puolueellisuudesta.  Jokainen valitsee puolueensa, ei siinä mitään, mutta silloin ei voida puhua objektiivisesta näkemyksestä.

Viime joulukuussa Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen kirjoitti hyvin perustellun kirjoituksen Puheenvuoroon. Eilisessä Helsingin yliopiston tilaisuudessa hän toisti samoja argumentteja.

Eilisessä Helsingin yliopiston tilaisuudessa myös yksi espanjalainen opiskelija luki osan Suomen perustuslaista, jonka mukaan Suomi on jakamaton valtio. (Se taisi olla valtiosääntö 4:Valtakunnan alue: Suomen alue on jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta.)Tämä opiskelija oli kysynyt Puigdemontilta, oliko silloin Suomikin fasistivaltio, kuten Puigdemont luokittelee Espanjaa.  Kun kerroin tästä professori Kekkosen Facebook-sivulla, keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä väitti, että venäläinen toimittaja oli sitä mieltä, että tämä on törkeä väite. Siis Suomen perustuslakiin nojautuminen on törkeä. Törkeä ei ole se, että venäläinen toimittaja on sitä mieltä, vaan törkeä on se, että kansanedustaja on sitä mieltä. Se on aika paksua perustuslain vähättely.

Mikko Kärnä saa tukea keskustanuorilta, jotka nyt vaativat Puigdemontille turvapaikan. Samalla Mikko  Kärnä väittää, ettei tiedä Puigdemontin olinpaikkaa.  Voidaan siis olettaa, että Puigdemont on yhä Suomessa.

Puigdemontin vierailun järjestäjiltä, kuten Kärnältä, voitaisiin kysyä mistä rahat tulevat vierailun järjestämiseen. Espanjassa on epäilty Venäjän osuuden Puigdemontin kuluihin maanpaossa. Toinen kysymys vierailun järjestäjille on se, että miten Puigdemontin vierailu edistää Suomen ja Espanjan suhteita. Espanjalaisille Katalonia on osa Espanjaa ja Puigdemont ei ole enää presidentti, kuten Mikko Kärnä häntä jatkuvasti kutsuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (88 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

On jokseenkin tragikoomista että turvapaikkajärjestelmän löperöittämistä agitoiva vasemmistopoliitikko näyttää vastustavan turvapaikkaa henkilölle joka täyttää yksikäsitteisesti kaikki turvapaikan alkuperäiset perusteet.

Kansanäänestyksen järjestäminen laittomasti on ns poliittinen rikos josta syytetylle tulisi myöntää käytännössä automaattisesti turvapaikka.

Päässä soi se "mad world"-biisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Onko Puidgemont hakenut turvapaikkaa Suomesta?

Käyttäjän amgs kuva

Keskustalaiset nuoret vaativat sellaista Puigdemontille!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #5

Oletettavasti turvapaikkaprosessia ei voi käynnistää ellei asianomainen itse sitä hae ja kun ihminen on jo oletettavasti poistunut maastakin. Pekan yllä oleva "vastustaa turvapaikan myöntämistä" voinee panna lauantai-illan piikkiin. ´Siitä huolimatta ehkä typerin lausahdus tämän jupakan ympäriltä mitä olen kuullut.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #6

Janne, nyt Demokraatissa sanotaan, että poliisi odottaa Puigdemontia lentokentällä.
https://demokraatti.fi/is-poliisi-odottaa-katalaan...
Nyt sanotaan, että Kärnän mukaan Puigdemont lähti jo eilen Suomesta. Kuka tässä harhauttaa viranomaisia? Miksi kansanedustaja tekee niin. Miksi ei hän sanonut jo aamulla, että Puigdemont on lähtenyt?!
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803242200835090...

Käyttäjän amgs kuva

En tiedä mistä olet saanut käsityksesi, että vastustaisin jonkun henkilön turvapaikan antamista. Se on eri asia kuin se, että tiedostan mistä tässä tapauksessa on kyse.
Puigdemont ei ole ainoastaan järjestänyt kansanäänestystä vaan myös julistanut Katalonia itsenäiseksi ja rikkonut perustuslakia. Miten Suomessa sellaista olisi mahdollista ja millainen syyte silloin sellainen henkilö, joka toimisi näin Suomessa saisi? Suomen laissa puhutaan petoksesta. Olet varmasti hyvin tietoinen asiasta.
Puigdemont ei ole hengenvaarassa ja hänellä oli mahdollisuuksia toimia toisin. Hän ei ollut kadulla kävelevä ohikulkija, joka vahingossa joutui vangituksi tai mielipiteensä takia vankeusuhalla vaan hän toimii presidenttinä aivan toisin kuin maansa perustuslaki sanoo.

Petri Hämäläinen

Jos poliittisen turvapaikan (jonka vuoksi turvapaikkajärjestelmä ennen nykyisiä elintasosurfareita perustettiin) esteenä on ”hänellä oli mahdollisuus toimia toisin”, on koko järjestelmä naurunalainen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #87

Kommentti 87 sai suosittelemaan kommenttia 10, jonka Hämäläinenkin olisi voinut lukea ennen kuin vastasi siihen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #88

Ei Hämäläinen ihan hakoteillä ajattelussaan taida olla. Jos käytämme turvapaikan esteenä ajattelua "hän olisi voinut toimia toisin", me emme saisi antaa turvapaikkaa kenellekään poliittisen toiminnan takia koska kaikilla politikoimaan ryhtyneillä on ollut mahdollisuus toimia toisin.

Onhan turvapaikkoja jaettu henkilöille jotka ovat nimen omaan kotimaissaan uhattuina poliittisen eli yhteiskunnallisen toimintansa takia, m.l. erilaiset itsenäistymispyrkimykset. Turvapaikan antamista on jopa pidetty korkeasti ihmisoikeuksia kunnioittavien kunnia-asiana. Miksi C.Puigdemont olisi poikkeus, siis periaatteellisessa mielessä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #89

Et sitten ymmärtänyt, että koko asialla ei ole etäisintäkään tekemistä turvapaikkojen kanssa, koska sellaisen hakeminen ei ole tullut EU-kansalainen Puigdemontille mieleenkään.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #90

Juuri näin, muuten melkein jokainen, joka rikkoisi yhteisiä pelisääntöjä eli lakeja voisi vaatia turvapaikan mistä tahansa toisesta maasta väittäen, että hän on ajojahdin uhri. Näin toimii esimerkiksi Ilja Janitski.

"Suomen viranomaiset olivat antaneet Janitskinista eurooppalaisen pidätysmääräyksen, koska Janitskinia epäillään Suomessa poliisin mukaan noin 60 rikoksesta. Epäilyt liittyvät pääosin MV-julkaisuun, jonka Janitskin on ilmoittanut itse jättäneensä."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005612187.html

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #91

Ymmärsinkö väärin kun tulkitsin Hämäläisen esittäneen Gutiérres Soraisen kommentin jälkeen yleisen kysymyksen turvapaikkojen myöntämisestä Gutiérres Soraisen esittämän perustelun pohjalta? Siihen nimittäin jatkoin omalla kommentillani ja C.Puigdemontin mahdollinen turvapaikka mahdollisen hakemisen jälkeen vain esimerkkinä. Siis periaatteellisella tasolla.

On totta, että kuka tahansa voi syyttää joutuneensa tai joutuvansa ajojahdin, sorron t.m.s. kohteeksi. Käsittääkseni Suomen Migri selvittelee jatkuvasti erilaisten uhriutumistarinoiden todenperäisyyttä myös tuolta kantilta.

Lisäksi olen ollut huomaavinani, että ihan aina myönteiset turvapaikkapäätökset eivät perustu aidosti tuollaiseen uhkaan eikä kielteiset uhkan puutteeseen. Ainakin kaikenlaisia epäilyksiä näyttää nousseen esiin esimerkiksi poliittisista ja ideologisista vaikutteista ja kaksinaismoralismista päätösten tiimoilla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekalla ne kuuluisat puurot ja vellit ovat jälleen sekaisin, eikä ensimmäistä kertaa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Luin uteliaisuuttani tuota keskustelua professori Kekkosen Facebook-sivulta. Kansanedustaja Mikko Kärnän "osaaminen" koskien kunnallista kansanäänestystä on kyllä aika huolestuttavaa, hän sanoi "Onko professori Kekkonen tietoinen Suomen kuntalain säädöksistä, jonka mukaan jokainen kunta voi Suomessa päättää järjestää kansanäänestyksen mistä tahansa?"

Kuntalain 24. pykälä kunnallisesta kansanäänestyksestä sanoo seuraavaa:

"24 § Kunnallinen kansanäänestys

Valtuusto voi päättää, että kunnalle kuuluvasta asiasta toimitetaan kansanäänestys. Valtuuston päätökseen, jolla on päätetty toimittaa kansanäänestys, ei saa hakea muutosta valittamalla.

Kansanäänestys on neuvoa-antava.

Kansanäänestys voidaan toimittaa koko kuntaa tai jotakin kunnan osa-aluetta koskevana. Kunnan osa-alueena on tällöin yksi tai useampi vaalilaissa tarkoitettu äänestysalue.

Kaikilla äänestysoikeutetuilla on yhtäläinen äänestysoikeus. Äänestys on salainen. Kansanäänestyksen toimittamisesta säädetään lisäksi neuvoa-antavissa kunnallisissa kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä annetussa laissa (656/1990)."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150410#...

Suomen perustuslaki sanoo kansanäänestyksistä seuraavaa:

"53 § Kansanäänestys ja kansalaisaloite (4.11.2011/1112)

Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista.

Kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä säädetään lailla.

Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi sen mukaan kuin lailla säädetään. (4.11.2011/1112)"

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Tästä voidaa vetää muutama johtopäätös. Ensinnäkin kunnat voivat järjestää vain niiden toimivaltaa koskevista asioista kansanäänestyksen. Toinen asia on se, että kaikki kansanäänestyksen ovat Suomessa neuvoa-antavia. Kolmas asia on se, että itsenäisyyskansanäänetyksen järjestämiseen Suomessa tarvittaisiin laki, jonka eduskunta on hyväksynyt ottaen huomioon perustuslain 4. pykälän, eli valtakunnan jakamattomuuden. Kyseinen laki pitäisi säätää perustuslainsäätämisjärjestyksessä tuon seikan takia.

Käyttäjän amgs kuva

Kyllä näin. Joko kansanedustaja ei ole lukanut kuntalakia tai hänelle se on yhdentekevä! Varmasti luit myös mitä Kärnä kirjoitti Kekkoselle rahoituksesta. Kun kysin Kärnältä tukeeko hän tai keskusta Puigdemontia, Kärnän vastaus ei tullut. Silti hän itse vaatii Kekkoselta avoimuutta!

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Mietin Puigdemontin ja kumppaneiden toiminnan rahoitusta, kun he halusivat Katalonian itsenäistyvän. Osaltaan näyttää siltä, että he käyttivät siihen kansanäänestyksen järjestämiseen Katalonian itsehallintoalueen varoja, joka oli Espanjan perustuslainvastaista. Sitä kautta he väärinkäyttivät julkisia varoja kansanäänestykseen tarvittavan työn ja henkilötietojen muodossa.

Luulen myös, että Kekkonen tuntee Suomen lainsäädännön paremmin kuin Kärnä. Itseltäni meni muutama hetki noiden kohtien hakemiseen Googlen avulla, joten myös Kärnän pitäisi pystyä siihen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun kysin Kärnältä tukeeko hän tai keskusta Puigdemontia"

Tuskin Kärnä voi vastata keskustan puolesta, mutta varmaa on että Kärnä tukee Puigdemontia ja siihen hänellä on oikeus. Ihmetyttää miten avoimen epädemokraattiinen EU on, kansalaisten hakkaaminen äänestystapahtumassa ja poliittiset mielipidevangit eivät saa mitään reaktioita aikaan komissiossa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Itseasiassa Makkonen puhuu muunneltua totuutta, sillä EU halusi Espanjan käyvän dialogia katalaanien kanssa ja tuomitse väkivaltaisuudet:

"The EU executive urged Spain to talk to Catalan separatists on Monday, condemning violence but also calling for unity, a day after Spanish police beat people trying to vote in an independence referendum in Catalonia."

Lähde: https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Makkonen voisi pikkuhiljaa päättää, pitääkö "komission" puuttua jäsenmaiden asioihin nykyistä enemmän vai nykyistä vähemmän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"pitääkö "komission" puuttua jäsenmaiden asioihin nykyistä enemmän vai nykyistä vähemmän."

Tottakai kansalaisten väkivaltaiseen kohteluun ja mielipidevankeihin pitäisi puuttua ja sitä suuremmalla syyllä että kyseessä on EU valtio. Tähän pitäisi naapurimaiden ja muidenkin puuttua vaikka ei olisi keinotekoista unionia.

Juha Hämäläinen

Yksi asia on selkeä. Suomen viranomaisten tehtäviin ei kuulu pidättää poliittisista syistä jahdattua ulkomaalaista.

Toisekseen mikään maa ei ole jakamaton. On lähes mahdotonta jakaa mitään maata siten, että maan perustuslaki sen sallisi. Lait on nimenomaan laadittu estämään valtiosta irrottautuminen.

On siksi turhaa vedota lakeihin. Lakeja tulee ja lakeja menee näissä asioissa. En nyt heti keksi yhtään nykyistä maata, jota ei olisi kokonaan tai osittain muodostettu laittomasti ja yleensä väkivallalla.

Puigdemontin väki yritti rauhanomaista irtaantumista.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ei millään pahalla, mutta vallanpitäjä, joka ei tunne maansa lakeja, vaan on valmiina rikkomaan niitä seikailematta, ei ole mikään poliittinen marttyyri, vaan rikollinen, joka on hyvä saada oikeuteen vastaamaan tekosistaan.

Tiedätkö, että kuinka moni suvereeni valtio on tunnustanut Katalonian itsenäisyyden? Vastaus on, että ei yksikään:

"Catalan independence has received no recognition from any sovereign nation. However, the partially recognized, non-UN-member states Abkhazia and South Ossetia claimed they were willing to offer formal recognition should they receive a request to do so from the Catalan government."

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_declaration_...

"On siksi turhaa vedota lakeihin. Lakeja tulee ja lakeja menee näissä asioissa. En nyt heti keksi yhtään nykyistä maata, jota ei olisi kokonaan tai osittain muodostettu laittomasti ja yleensä väkivallalla."

Väärin. Länsimaisissa demokratioissa lakien kunnioittaminen on aivan keskeistä. Jos joku ei kunnioita lakeja jossain asiassa, niin kyseisen tahon tulee perustella toimintansa erittäin hyvin. Jos lakeja ei kunnioiteta, niin siitä seuraa, että kukaan ei tiedä tarkalleen, mikä on oikein ja mikä on väärin. Viime kädessä sen seurauksena ovat anarkia ja mielivaltaisuus lakien soveltamisessa.

Virkamies, joka ei toimi maansa lakien mukaan, ei ansaitse virkaansa, vaan hänet tulee erottaa ja laittaa vastuuseen tekosistaan. Puheittesi perusteella voi vetää sen johtopäätöksen, että virkamiehet ovat aina oikeassa, jopa silloin, kun he kohtelevat sinua lakien vastaisesti, ja ideologiasi mukaan se vain on hyväksyttävä.

Juha Hämäläinen

Kyllä Puidgemont tuntee maansa lait. Elämään vain kuuluu, ettei lakeja aina voi noudattaa. Selitin tuossa ylempänä miksi ei. Elämä sujuu kyllä silti hyvin.

Lait eivät määritä mikä on oikein tai väärin. Ne määrittävät vain sen, mistä voi saada rangaistuksen. Ei pidä missään tapauksessa sotkea näitä asioita samaksi.

Puigdemontin separatistit eivät tunne Espanjaa kotimaakseen vaan Katalonian. Siksi he ovat olleet valmiita riskinottoon. Ei meidän kannata täällä leikkiä pykäläkalleja asioissa, jotka eivät edes meille kuulu tuomittaviksi.

On tyypillistä suomalaisille aina miettiä mitä muut meistä ajattelevat ja toimia odotusten mukaan. Katalaaneilla se ei ole pääasia.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #20

Jos Puigdemont tuntee maansa lait, niin miksi hän sitten rikkoi niitä? Vielä pahempi synti virkamiehelle kuin se, että hän ei tunne maansa lakeja, on olla välittämättä niistä.

"Lait eivät määritä mikä on oikein tai väärin. Ne määrittävät vain sen, mistä voi saada rangaistuksen. Ei pidä missään tapauksessa sotkea näitä asioita samaksi."

Vain sinä olet alkanut sekoittamaan omia moraalikäsityksiäsi tähän keskusteluun. Virkamiehen velvollisuuksiin kuuluu toimia maansa lakien mukaan ja yleensä virkamiehet astuessaan virkaansa vannovat virkavaloissaan kunnioittavansa maansa lakeja.

Jos katalaaniseparatistit eivät tunne Espanjaa kotimaakseen, niin he voivat muuttaa sieltä pois. Espanja on vapaa maa, ei heidän tarvitse sinne jäädä. Tästä tuli Suomen asia, kun Puigdemont vieraili Suomessa ja samaan aikaan hänestä annettiin kansainvälinen pidätysmääräys.

Minua ei kiinnosta mitä Suomesta ajatellaan. Minua kiinnostaa maamme etu, ja mielestäni se tarkoittaa sitä, että Suomen ei pidä tieten tahtoen huonontaa välejään Espanjaan antamalla tukea Katalonian separatisteille, sillä Espanja on EU:ssa aika vaikutusvaltainen maa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #26

Se olisi sinun mielipiteesi. Minä kerroin omani. Asian ratkaisee virkavalta jossain. Ei tässä sen enempää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei millään pahalla, mutta vallanpitäjä, joka ei tunne maansa lakeja, vaan on valmiina rikkomaan niitä seikailematta, ei ole mikään poliittinen marttyyri, vaan rikollinen, joka on hyvä saada oikeuteen vastaamaan tekosistaan."

Espanja ei selvästikään noudata ja kunnioita omia perustuslakejaan koskien Katalonian autonomiaa ja itsemääräämisoikeutta ja demokratian periaatteiden mukaan katalonialaisilla on täysi oikeus tehdä päätöksiä kansanänestyksistä. Poliittiset mielipidevangit ovat häpeäksi Espanjalle ja EU:lle joka tietenkin pelkää koko korttitalon hajoamista. Laittaisiko Suomi ahvenanmaalaisen poliitikon 20 vuodeksi vankilaan jos hän erehtyisi vaatimaan Ahvenanmaan itsenäistymistä?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #23

Väität, että Espanja rikkoo omaa perustuslakiaan vastaan. Ala sitten tarkemmin erittelemään, mistä on kysymys, ja mihin perustuslain kohtiin vetoat. Väität, että katalonialaisilla on täysi oikeus tehdä päätöksiä kansanäänestyksistä. Espanjan perustuslain 92. pykälän toinen momentti sanoo näin:

"Section 92

2. The referendum shall be called by the
King on the President of the Government’s
proposal after previous authorization by the
Congress"

Lähde: http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso...

Toisin sanoen Espanjan parlamentin on hyväksyttävä kansanäänestys, jonka jälkeen pääministeri ehdottaa sitä kuninkaalle, joka sen sitten allekirjoittaa. Tuo tarkoittaa sitä, että katalonialaisilla EI ole oikeutta järjestää omin päin kansanäänestystä. Valtiokaappauksen tekijät eivät ole mielipidevankeja.

Jos Ahvenanmaan maaherra aktiivisesti ajaisi Ahvenanmaan itsenäistymistä, niin hänen paikkansa olisi vankilassa, sillä hän syyllistyisi valtiopetokseen. Jos joku ahvenanmaalainen puheessa vaatisi Ahvenanmaalle itsenäisyyttä, niin hän käyttäisi oikeuttaan sananvapauteen. Siinä on suuri ero, onko kyseessä sanat vai teot.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #23

Ovathan Affenanmaalaiset jo melkoisia separatisteja. Ja me maksamme heille siitä vielä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #32

Vuonna 1993 otettiin käyttöön ns "könttäsumma" kun määritetiin Ahvenanmaan ja valtion välistä finanssisyteemiä. Se tarkoittaa että Ahvenmaa kerää itse verot ja tilittää ne valtiolle ja valtio maksaa 0,45% koko valtion verokertymästä takaisin koska Ahvenanmaalaisia oli silloin 0,45% valtion kansalaisista. Tuo 0,45% maksetaan maakunnalle koska se huolehtii valtion sijasta valtion velvoitteista Ahvenanmaalla itsehallintolain johdosta. Ahvenanmaalaisia on tänä päivänä 0,53% väestöstä, heillä kasvaa väestä kaksi kertaa nopeammin kuin mannermaalla, mutta tuo takaisin maksettu prosentti on edelleen samalla tasolla kuin 25 vuotta sitten. Ahvenanmaan talous on erittäin hyvällä mallilla. Työttömyys on alle 4%. Monet merimiehet esimerkiksi harrastavat pienimuotoista yritystoimintaa rakennusalalla ym. vapaavuoroilla ja Ahvenanmaalla onkin yli 2500 yritystä. Ahvenanmaalaiset ovat myöskin hyviä veronmaksajia ja maksavat tänä päivänä 0,65% valtion veroista vaikka heidän määränsä on vain 0,53%. Väitän että Ahvenanmaalaiset maksavat Suomeen päin enemmän kuin mitä he saavat takaisin könttäsummana.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kommentoija Luosto @#16: "vaan rikollinen, joka on hyvä saada oikeuteen vastaamaan tekosistaan."

Näinhän se luontaisesti menee.

Jos tämä muistettaisiin Suomessakin, olisi MIGRI:n työ huomattavasti helpompaa. Turvapaikanhakija, jonka epäillään rikkoneen lähtömaansa lakeja, pitää palauttaa viipymättä "vastaamaan tekosistaan".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #44

Luuletko, ettei jokaiselle EU-maasta tulevalle näin käy?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hämäläinen, siis mielestäsi Suomen viranomaisten ei pidä toimia allekirjoittamiensa kv. sopimusten mukaan, eikä mielestäsi myöskään perustuslakia, tässä tapauksessa Espanjan, herra Puigdemontin pitäisi noudattaa. On syytä vielä muistuttaa, että Katalonian itsenäisyyttä kannattavat ovat vähemmistönä viime vaalin äänimäärällä mitattuna omassa itsehallintoaluessaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Miksi te ruokitte näitä hämäläisiä, makkosia ja muita trolleja?

He saavat nautintonsa herättämällä ristiriitoja ja kuohuntaa - silloin he tuntevat olevansa olemassa ja merkityksellisiä. Usein sanotaan, ettei Venäjällä ole soft poweria - näihin tyyppeihin Putinin viesti uppoaa vailla vastusta ja ilman minkäänlaista kritiikkiä.

Osa palstan trolleista on ilmeisimmin tyyppejä, jotka nauttisivat katsella kun maailma palaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi te ruokitte näitä hämäläisiä, makkosia ja muita trolleja?"

Unohditko tarkoituksella Puigdemontin ja katalonialaiset?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #24

Toisille on ylivoimaista puhua aiheesta heti kun joku on eri mieltä kuin itse.

Juha Hämäläinen

#22. Älä nyt ihan lapseksi heittäänny. Kyllä Katalonian itsenäisyydestä voi olla mitä mieltä lystää. Kuulut itse aivopestyjen joukkoon, jolla ei omaa ymmärrystä asioista ja siksi ainut mitä teet on hyökkäys muita erimieltä olevia vastaan. Perustele asia äläkä käyttäänny kuin peukuttava somehörhö.

Oletko edes Kataloniassa käynyt tai asunut. Onko sinulla paikallisia tuttuja. Tunnetko Katalonian asemaa Espanjassa. Tunnetko alueen historiaa. Osaatko espanjaa, jotta voisit lukea mitä maassa asiasta keskustellaan.

Juha Hämäläinen

Herra Granlund.

Suomen ei pidä noudattaa mitään sopimusta, joka johtaa kohtuuttomaan tulokseen kenen tahansa kannalta. Elämä ei ole sopimus, se on elettävä tilanteen mukaan. Meillä oikeusministeriö sai tehtäväkseen miettiä onko Puigdemontin vangitseminen ja luovutus sekä sen mahdolliset seuraukset oikein meidän oikeuskäsitystemme mukaan. Niillä ei mitään tekemistä Espanjan lakien kanssa.

Jos poliittisista syistä voi Puigdemont saada jopa 30 vuoden rangaistuksen niin ei se vastaa oikeuskäsityksiämme. Meillä pääsee tapostakin muutamalla vuodella.

Katalonian itsenäisyyden kannatuksesta ei ollut tarkkaa tietoa ennen vaaleja. Muun muassa siksi on aivotonta vedota kannatukseen, joka tuli tietyksi vasta vaalien jälkeen.

Mielestäni on suomalaiselta vähemmän älykästä ryhtyä lynkkauskouhotukseen miestä vastaan, joka on avoimesti asiaansa ajanut ilman väkivaltaa ja siihen uskoo monen muun tavoin. Meillä ollaan niin lökäpöksyjä, ettei uskalleta mieltä osoittaa hallituksen hullutuksille. Siihen ei löydy uskallusta edes.

Kutsumme itseämme ylpeästi lainkuuliaisiksi silloinkin, kun olemme oikeasti vain pelkureita.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ei millään pahalla, mutta sinulla ei ole kyvykkyyttä päättää sitä, mitä sopimuksia Suomen tulee noudattaa, ja mitä se voi rikkoa tahtonsa mukaan. Oikeusministeriö mietti Puigdemontin luovuttamista siksi, että hänestä annettiin Euroopan-laajuinen etsintäkuulutus. Jos Suomi ei luovuttaisi etsintäkuulutettua henkilöä Suomen allekirjoittamien sopimuksien mukaan, niin se saattaisi tulevaisuudessa tarkoittaa sitä, että osien ollessa toisin päin, niin vastapuoli ei palauttaisi suomalaisia etsintäkuulutettuja.

Valtiokaappaus ei ole poliittinen syy, vaan se on tiedoista toimintaa, jossa tekijäm joka oli virkamies, rikkoi maansa lakeja omaa piittaamattomuuttaan. Sen lisäksi Katalonian kansanäänestykseen olisi tarvittu Espanjan keskushallinnon lupa. Sitä ei saatu, joten "kansanäänestyksellä" ei ollut Espanjan näkökulmasta mitään lainvoimaa.

Puigdemont ja muut separatistit kertovat omaa tarinaansa ajaakseen omia tavoitteitaan. Kritiikitön suhtautuminen sellaisiin ihmisiin on hyvin naivia. Tietenkin he julkisesti puhuvat väkivallattomuuksista, mutta kukaan ei tiedä, että kuinka paljon heidän puheistaan piti paikkansa. Espanja vastaavasti väitti, että Katalonian separatistit käyttivät valokuvia, joilla ei ollut mitään tekemistä Katalonian tapahtumien kanssa:

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ca...

Toiseksi, jos Espanjan poliisi syyllistyi ylilyönteihin, niin luonnollisesti pitää tutkia ja syyllisiä rankaista. Se ei kuitenkaan oikeuta katalaanien itsenäisyyttä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #35

Älkää hyvät ihmiset ruokkiko trolleja...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #35

Luovuttamisesta päättäminen ei ole tehtäväni. Voisin kyllä helposti asiasta päättää. Asia on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Puigdemont on selkeästi sanonut, ettei hän tule vastustamaan pidätystä tai edes välttele sitä täällä ollessaan. Hän on valmis kohtaamaan kohtalonsa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Voi tulla yllätyksenä, mutta äänestyksen järjestämistä ei Suomessa ainakaan kansan keskuudessa pidetä kovin vakavana rikoksena. Jos se on Espanjassa rikos, pidättäköön siellä jos joku sellaista rikosta yrittää. Turha tuohon on suomalaisten veronmaksajien rahoja polttaa.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

"Miten Puigdemontin vierailu edistää Suomen ja Espanjan suhteita?" - Kärnä kutsui Puigdemontin Suomeen edistäkseen Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä.

Käyttäjän amgs kuva

Miten se, että Suomen hallituksen pääpuolueen kansanedustaja ajaa Katalonian itsenäisyyttä ja samalla Espanjan jakautumista (kapinointia toisessa maassa) edistää Suomen ja Espanjan suhteita?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#46

Kysyt vääriä kysymyksiä.

Miten kapinointi (ja lopulta Neuvostoliiton hajoaminen) Virossa, Puolassa, Unkarissa, (Itä-) Saksassa, Tšekkoslovakiassa, Romaniassa ja Bulgariassa edistivät omana aikanaan Suomen ja virallisen Neuvostoliiton välisiä suhteita? - Eivät mitenkään. Kansainvälisesti hyväksytyt ihmisoikeudet ajavat aina jopa perustuslain ohi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Onhan Puigemont eurooppalaisen "arvopohjan" häpeäpilkku. Meillä on mukamas yhteinen arvopohja.

Ei ole yhteistä arvopohjaa.

Mies yrittää kaikilla demokraattisilla keinoilla saada Katalonian itsenäiseksi ja häntä uhkää Eurooppalaisessa valtiossa 30v vankeus tästä toiminnasta.

Juha Hämäläinen

Sarkasmisi on mukavaa. Se vain menee liian monelta kotijuristilta ohi hilseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Yrittääkö Puigemont demokraattisin keinoin saada katalonia itsenäiseksi? No, kerroppa nyt Mikko Kokko, toimiiko Pulgemont Espanjan perustuslain mukaisesti kun kansanäänestyksen järjesti?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ymmärrän Arto että siulle ei ole sosiaalidemokraattina ongelmaa passittaa herra 30vuodeksi vankilaan.

Toimi perustuslain vastaisesti tai myötäisesti tai sen rajoissa, niin toimi ainakin demokraattisesti. Ilman väkivaltaa.

Jos toimikin Espanjan perustuslain vastaisesti, niin aika kova on Euroopan arvopohjan mukaisesti tämä tuomio. Turun terroristipuukottaja tappajakin saa näillä näkymin korkeintaan 16v tuomion, toki elinkautisen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #41

Mikko, pitää paikkansa, että tuomio on kova. Espanjassa nyt keskustellaan nimenomaan syytettyjen tuomiosta. Sakko on eri asia kuin vankeustuomio.
Espanjassa on ongelmia sananvapauden suhteen ja se koskee kaikkia espanjalaisia eikä vain katalonialaisia. Kansalaisvapauksien ongelmat eivät oikeuttaa rikkomaan perustuslakia ja rikoslakia. Selviäisikö Suomessa kapinoinnista, kavalluksesta ja tottelemattomuudesta ilman rangaistuksia?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #47

Puigdemontille on ennakkotapaus Suomessa: Vasili Popov, joka sai turvapaikan Suomesta viime vuonna. Venäjä syytti Popovia teoista, jotka eivät olleet rikoksia Suomessa. Espanjan hallitus väärinkäyttää Puigdemontin tapauksessa kansainvälistä rikollisten luovutusjärjestelmää samalla tavoin kuin Venäjä Popovin tapauksessa.

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ta...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #47

"Selviäisikö Suomessa kapinoinnista, kavalluksesta ja tottelemattomuudesta ilman rangaistuksia?"

Ahvenanmaalla oli ja taitaa olla vieläkin itenäisyyttä ajava puolue, ei ole heitä Suomessa vankilaan laitettu eikä edes moisella uhkailtu eli Suomessa alueelliset itsenäisyysvaatimukset eivät ole laittomia eikä niistä rangaista.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Se, että Kastilia ja Katalonia ovat osa samaa "Espanjaksi" kutsuttua keinotekoista rakennelmaa, on viimeisen neljän sadan vuoden ajan ollut jatkuva neuvottelu- ja kompromissikysymys.

Tältä konsensus-pohjalta pitää edelleenkin edetä; Suomella ei ole mitään syytä vastata partikularistisen Kastilian pidätysmääräyksiin suvereenin Katalonian laillisista johtajista.

PS. Jukka Kekkosen ja muiden Helsingin yliopiston valtiolaki-fetisistien on hyvä muistaa, että Nueva Plantan päälle ei voi rakentaa mitään länsimaisten oikeusperiaatteiden mukaista perustuslakia. Eiväthän Nürnbergin rotulaitkaan enää ole Saksassa voimassa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Katalonian autonomian yksityiskohdat eivät tietenkään kuulu Suomen viranomaisille, mutta eurooppalainen pidätysmääräys kuuluu:

https://e-justice.europa.eu/content_european_arres...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kun Espanjan hallitus selvästi väärinkäyttää kansainvälistä pidätysmääräystä, on Puigdemont vapautettava, jos joskus Suomen viranomaisten hoteisiin joutuu. Katso Vasili Popovin tapaus:

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ta...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #51

En tiennyt Popovin olevan EU-kansalainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #56

Sekö Popovin perustavimman perusoikeuden täällä määrittelee, onko hän EU-kansalainen vai ei. Ei hyvää päivää...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #72

Katsos, kun EU-kansalaiset kuuluvat eurooppalaisen pidätysmääräyksen piiriin. EU:ta pidetään oikeusvaltioista koostuvana turvallisena alueena. Ei tässä nyt kukaan ole vainottujen venäläisten tai turkkilaisten oikeuksia vähentämässä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #51

En tiennyt että kasoisrangaistavuuden poisto olisi peruutettu. Ei sillä, että jotenkin kannattaisin Puidgemontin pidättämistä tai rankaisemista.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #59

En kannata Puigdemontin rankaisemista, vaikka pidän häntä antieurooppalaista myyräntyötä tekevänä oikeistonationalistina. On hänellä varmasti hyvätuloisimpien katalonialaisten kannatus takanaan.

Mahdollinen rankaiseminen on tuomioistuimen asia. Mutta eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä:

"Kaksoisrangaistavuuden periaate poistuu 32 vakavan rikoslajin osalta. Tämä tarkoittaa, että tekoa ei välttämättä tarvitse katsoa rikokseksi kummassakin maassa. Ainoa vaatimus on, että pyyntö on esitetty sellaisen teon perusteella, josta voidaan määrätä pidätysmääräyksen antavassa jäsenvaltiossa vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistus."

https://e-justice.europa.eu/content_european_arres...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #61

Niin, tätä minä tarkoitin kun täällä kirjoitettiin että Puidgemont ei ollut tehnyt mitään sellaista, mikä olisi rangaistavaa Suomen rikoslain mukaan. Ei taaskaan oikein purrut...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #63

Joo, Teivo Teivainen tuntui jopa pitävän jotenkin pääasiana Suomen ( tai Saksan tai Belgian ) viranomaisten kannalta sitä, olisiko kyseessä jokin Suomen ( tai Saksan tai Belgian ) lain tarkoittama rikos...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #68

Ja Snellman vertaa Popoviin, "Venäjä syytti Popovia teoista, jotka eivät olleet rikoksia Suomessa".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #69

"Für einen Katalog von 32 Deliktsgruppen müsste darüber hinaus nicht einmal geprüft werden, ob das Verhalten auch im Vollstreckungsmitgliedstaat (Belgien) strafbar ist. Allerdings handelt es sich bei den in Rede stehenden Delikten nicht Katalogtaten. Daher kommt es gemäß Art. 2 Abs. 4 RB darauf an, ob die Handlungen, auf die sich der EuHB bezieht, nach belgischem Recht Straftaten darstellen, unabhängig von den Tatbestandsmerkmalen oder der Bezeichnung der Straftat. Das müsste die belgische Justiz nach Eingang eines EuHB prüfen – sofern Belgien nicht auf die beiderseitige Strafbarkeit verzichtet, was möglich wäre."

"Prof.Dr." Martin Heger selittää tässä, miksi luovutuspyynnön käsittelevä maa joutuu kylläkin harkitsemaan, onko teko rangaistava käsittelevässä maassa vai ei - käytetyistä nimikkeistä riippumatta. En usko, että tästä Saksassa tai Belgiassa mitään läpihuutojuttua tulee.

https://www.lto.de/recht/hintergruende/h/europaeis...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #74

Ei tule läpihuutojuttua, eikä saa tullakaan, siitä olen ehdottomasti samaa mieltä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kyllä minulta on mennyt usko Espanjan Rajoyn totalitarismiin ja poliittisin perustein tehtyihin pidätyksiin. On kohta kuin Turkin Erdogan. Espanja ei ole oikeusvaltio- kaukana siitä.

Hyvä, että Carles Puigdemont on taas turvassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt on nähty sekin päivä, kun Hämäläinen ja Makkonen olivat oikeassa. Kauan piti sitäkin odottaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaikki keskustelu ja vuoropuhelu on aina hyväksi demokratialle.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä, että oman itsenäisyytemme suuresta venäjänmaasta hyväksymme. Saman voisimme hyväksyä Katalonian seitsemänmiljoonaiselle kansalle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Francon aikana sympatiani olivat tietenkin katalaanin ja katalonialaisten puolella. Sen jälkeen saavutetun kasvaneen autonomian on törkeällä seikkailupolitiikallaan vaarantanut nimenomaan nationalisti Puigdemont.

Käyttäjän KalleJanhunen kuva
Kalle Janhunen

Mielenkiintoisen asenteellisiä nämä vasemmiston edustajat. Kun Suomeen tulee turvapaikanhakija lähi-idästä, tai muusta maapallon osasta jossa kulttuuri ja uskonto ovat islamia lähellä, vasemmiston mielestä kaikki nämä tp-hakijat on päästettävä Suomeen, ja vieläpä niin että näille on myönnettävä oleskelulupa välittämättä tp-hakemuksen päätöksestä, eikä näitä saisi edes poista maasta hylätyn tp-hakemuksen jälkeen. Mutta kun meillä on eurooppalainen henkilö, joka edustaa jotain muuta kulttuuria ja uskontoa, ja jota uhkaa omassa maassa monen kymmenen vuoden rangaistus, joka on täysin poliittinen, niin eipä korvaansa lotkauteta tälläiselle henkilölle. pikemminkin todetaan että ei meitä kiinnosta, ne on nuo keskustalaiset.

Onko niin että vasemmiston kiinnostus tp-hakijoihin liittyy täysin näiden uskontoon ja kulttuuriin, ja jos edustat väärää uskontoa ja kulttuuria niin olet vasemmiston poliitikoille kuin ilmaa?

Käyttäjän amgs kuva

Kalle Janhunen, arvelen, että tuolla vasemmistolaisella leimällä tarkoitit minua. En ole missään puolueessa johtavassa asemassa. Kyllä, olen SDP:n rivijäsen. Demariliike on laaja ja mahtuu monenlaisia ihmisiä melkein laidasta laitaan. Tähän blogiin kirjoitan omiani eikä puolueen käsityksiä.
Olen tehnyt ylempänä selväksi, että en tässä blogikirjoituksessa ole ottanut kantaa jonkun itsehallintoalueen entisen presidentin turvapaikan puolesta tai vastaan vaan esittänyt yleisesti kysymyksiä kyseisen henkilön vierailun liittyen. (Mikko Kärnä vastasi omassa blogissa. Kiitos siitä hänelle!.)Puigdemont tuli Suomeen vierailulle eika turvapaikkaa hakemaan. Puigdemont ei ole minkä tahansa siviili, joka joutuu viranomaisten vainon kohteeksi vaan hän on hyvin tietoinen ottanut riskin ja ryhtynyt kapinoimaan maansa perustuslain vastaisesti. Espanjan tiukasta linjasta olen samaa mieltä kuin sinä. Se mitä Puigdemont ja kumppanit yrittivät tehdä Espanjassa ei onnistuisi Suomessakaan ja Suomessakin heitä olisi rangaistu. Ymmärrän, että on mukava kritisoida muita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se mitä Puigdemont ja kumppanit yrittivät tehdä Espanjassa ei onnistuisi Suomessakaan ja Suomessakin heitä olisi rangaistu. Ymmärrän, että on mukava kritisoida muita."

Et taida lukea blokisi kommentteja, Suomessa ei rangaista alueellisen itsenäisyyden vaatimisesta.

Käyttäjän amgs kuva

Ei vaatimisesta, mutta miten olisi silloin jos yksi valtuusto julistaisi kuntansa itsenäiseksi, kuten Kataloniassa tehtiin viime lokakuussa? Se on Suomessakin perustuslain vastaista. Suomessa vain ja ainoastaan eduskunta voi päättää asiasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei vaatimisesta, mutta miten olisi silloin jos yksi valtuusto julistaisi kuntansa itsenäiseksi"

Tuo prosessi olisi katsottava kun näin tapahtuu, nyt on vain vaatimuksien valmistelusta kyse. Kuten sanoin, Suomessa ei rangaista vaatimuksen esittämisestä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #70

Et tajua. Puigdemontin aluehallinto julisti Katalonian itsenäiseksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Saksan poliisi on nyt ottanut Puigdemontin kiinni. Saa nyt nähdä, mietitäänkö luovutuspäätöstä Saksassa vai Belgiassa vai tässä järjestyksessä molemmissa.

Espanjan, tai sanotaan Bäckströmin mieliksi "Espanjan", poliittinen kehitys ei ole rohkaisevaa, kun Rajoy on Puigdemontia(kin) tohelompi ja oikeistolaisempi. En kuitenkaan usko, että maan oikeuslaitos olisi kokonaan hallituksen hanskassa.

Käyttäjän amgs kuva

Juuri näin Jari-Pekka. Kävin nyt etsimässä lisää tietoa pidätyksestä ja se pitää paikansa. Saksan viranomaiset ovat vahvistaneet asian. Kuulemma Saksassa tuomio vastaavista rikoksista on kymmenestä vuodesta elinkautuseen vankeuteen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mikä rikos? Murha, tappo, väkivalta ? Eikös se Espanja ollut väkivaltainen katalaaneja kohtaan, ei yksikään katalaani .

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #76

Vastaava tilanne olisi, jos Vapaavuori julistaisi Pääkaupunkiseudun itsenäiseksi valtioksi, joka ei enää osallistuisi Suomen valtion budjettiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #81

Myönnän kyllä, että jos Vapaavuori ja Pääkaupunkiseutu vaihdettaisiin virkkeessä Lylyksi ja Pirkanmaaksi, saattaisi kaikenlaista tulla mieleen...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #81

Saisiko J.Vapaavuori masinoitua pääkaupunkiseudulle kansanäänestyksen jossa enemmistö äänestäneistä haluaisi erota Suomesta? Entä L.Lyly pirkkalaiset?

Eihän C.Puigdemont mitään julistuksia yksin ole antanut vaan samaan Espanjan suvereeniuden pilkkomiseen osallistui suuri osa muistakin katalaaneista.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #83

Syytettyinä on 13 henkilöä, 6 heistä on ulkomailla ja yksi heistä kävi Suomessa. Ehkä siksi keskustelu keskittyy häneen, mutta myös mediallakin on syynä siihen, että koko ajan puhutaan Puigdemontista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saksalaisen juridiikan professorin mielestä "kapinaa" tai vastaavaa on turha etsiä Saksan lakikirjoista. En suoraan sanoen jaksa uskoa, että Saksa luovuttaisi Puigdemontia Espanjaan.

"Im deutschen Strafgesetzbuch fiele es jedenfalls schwer, ein Pendant zu finden."

https://www.lto.de/recht/hintergruende/h/europaeis...

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

Lähettäisikö Sipilän hallitus panssarijunan Rovaniemelle, jos Kärnä tai joku toinen lappilainen ilmoittaisi perustaneensa Yhdistyneiden Paliskuntien Liiton jonnekin pohjolan perukoille? Suomalaisen on mahdotonta ymmärtää sitä pidäkkeetöntä raivoa ja tunteiden paloa, joka Espanjassa jyrää. Nytkö purkautuvat kauan sitten kuopatun diktatuurin aikaiset höyryt???

Käyttäjän amgs kuva

Kiinnostuneille, myös Mikko Kärnälle, tässä tämä tuore kirjoitus espanjaksi:

https://puntonordico.wordpress.com/2018/03/25/sobr...

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Ei Katalonian "itsenäisyys"hanke oikein perustu mihinkään. Tabarnia haluaa olla osa Espanjaa; ainoastaan takamaa Tractoria on "itsenäisyys"mielinen, muttei sillä ole mitään edellytyksiä. suomalaisena EU-kansalaisena tietysti olen sitä mieltä, että antakaa sitten Tractorialle itsenäisyys, mutta EU:hun tuollaista rahareikää ei tarvita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Skotlannissa professorina toimiva Clara Ponsati kuului jonkin aikaa Katalonian aluehallintoon. Hän on nyt vapaana takuita vastaan odottaessaan mahdollista luovutusta.

https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/28/ca...

Toivoisi tietysti, että Belgian, Saksan, Britannian ja Espanjan oikeusviranomaiset pääsisivät kulissien takana yksimielisyyteen siitä, että naurettavia syytteitä väkivaltaisesta kapinasta ei nosteta, minkä jälkeen katalaanijohtajat luovutetaan vastaamaan syytteisiin julkisten varojen kavaltamisesta laittomiin tarkoituksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset