Miten Puigdemontin vierailu edistää Suomen ja Espanjan suhteita?

Espanja on tehnyt kansainvälisen luovutuspyynnön Katalonian entisestä presidentistä Carles Puigdemontista. Myös viidestä muusta keskeisistä katalonialaisista separatistista on tehty samanlainen luovutuspyyntö.

Yhteensä 13 espanjalaista poliitikkoa syytetään kapinoinnista, kavalluksesta ja tottelemattomuudesta. Syytteet pohjautuvat hyvin laajaan aineistoon ja se ulottuu vuoteen 2012. Syytteiden taustalla on viime syksynä järjestetty kansanäänestys, joka oli Espanjan hallinnon mielestä laiton. Äänestyksen jälkeen syytetyt julistivat yksipuolisesti Katalonian itsenäisyyden ja Espanjan hallituksen silmissä he rikkoivat perustuslakia. Espanjan alue on jakamaton.

Olen seurannut tiiviisti eri tiedotusvälineistä uutisointia Puigdemontin vierailun ympärillä. Uutiset ovat valitettavasti pohjautuneet vierailun järjestäjien tiedotteisiin. Uutisissa on ollut myös vääriä käsityksiä. Puolueeton uutisointi vaatisi, että niin tärkeässä ja herkässä asiassa kuunneltaisiin eri näkemyksiä eikä vain yhtä.  Näin ei valitettavasti ole ollut.

Helsingin ylipiston eilisestä tilaisuudesta olen saanut erilaisia mielipiteitä ja tilaisuuden ansio oli siinä, että myös eri mieltä olevat pääsivät ilmaisemaan ajatuksiaan.  Helsingin yliopiston tilaisuuden järjestäjä on maailmanpolitiikan professori Teivo Teivinen, sama professori, joka nyt Uuden Suomen uutisessa on haastateltu asiantuntijana. Teivainen järjesti ja mainosti aktiivisesti propagandistista tilaisuutta Puigdemontin ympärillä ja ehkä erehdyn, mutta se on osoitus professorin puolueellisuudesta.  Jokainen valitsee puolueensa, ei siinä mitään, mutta silloin ei voida puhua objektiivisesta näkemyksestä.

Viime joulukuussa Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen kirjoitti hyvin perustellun kirjoituksen Puheenvuoroon. Eilisessä Helsingin yliopiston tilaisuudessa hän toisti samoja argumentteja.

Eilisessä Helsingin yliopiston tilaisuudessa myös yksi espanjalainen opiskelija luki osan Suomen perustuslaista, jonka mukaan Suomi on jakamaton valtio. (Se taisi olla valtiosääntö 4:Valtakunnan alue: Suomen alue on jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta.)Tämä opiskelija oli kysynyt Puigdemontilta, oliko silloin Suomikin fasistivaltio, kuten Puigdemont luokittelee Espanjaa.  Kun kerroin tästä professori Kekkosen Facebook-sivulla, keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä väitti, että venäläinen toimittaja oli sitä mieltä, että tämä on törkeä väite. Siis Suomen perustuslakiin nojautuminen on törkeä. Törkeä ei ole se, että venäläinen toimittaja on sitä mieltä, vaan törkeä on se, että kansanedustaja on sitä mieltä. Se on aika paksua perustuslain vähättely.

Mikko Kärnä saa tukea keskustanuorilta, jotka nyt vaativat Puigdemontille turvapaikan. Samalla Mikko  Kärnä väittää, ettei tiedä Puigdemontin olinpaikkaa.  Voidaan siis olettaa, että Puigdemont on yhä Suomessa.

Puigdemontin vierailun järjestäjiltä, kuten Kärnältä, voitaisiin kysyä mistä rahat tulevat vierailun järjestämiseen. Espanjassa on epäilty Venäjän osuuden Puigdemontin kuluihin maanpaossa. Toinen kysymys vierailun järjestäjille on se, että miten Puigdemontin vierailu edistää Suomen ja Espanjan suhteita. Espanjalaisille Katalonia on osa Espanjaa ja Puigdemont ei ole enää presidentti, kuten Mikko Kärnä häntä jatkuvasti kutsuu.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu