Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Katalonian entinen johtaja saapuu tänään Suomeen

Katalonian syrjäytetty johtaja Carles Puigdemont saapuu tänään Suomeen Mikko Kärnän kutsumana. 

Tiedotusvälineissä sanotaan, että Puigdemont tulee edususkunnan Katalonia-ystävyysryhmän vieraaksi. Ryhmässä on kuulemma 8 kansanedustaja. Katsoin eduskunnan ystävyysryhmien sivulta ja sellainen ryhmä ei ole listassa mukana. Onko siis joku epävirallinen ryhmä? Espanjan ystävyysryhmän puheenjohtaja on Arto Satonen. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä mieltä on Satonen Puigdemontin vierailusta.

Puigdemont pitää ajankohtaiskatsauksen Pikkuparlamentin kansalaisinfossa.  Perjantaina Puigdemont luennoi Katalonian tilanteesta Helsingin yliopistolla.

Espanjalaisissä lehdissä on kirjoitettu tästä vierailusta:

http://www.elmundo.es/cataluna/2018/03/19/5aafbb8346163f09508b45af.html

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20180321/441792516459/puigdemont-viaja-el-jueves-a-finlandia-para-internacionalizar-el-soberanismo-tras-ir-a-suiza.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=facebook&utm_medium=social

Päivitetty klo 16.00: 

Espanjalaisessa lehdessä La Vanguardiassa on pitkä kirjoitus Puigdemontin suomalaisista ystävistä. Lehden mukaan Kärnän lisäksi ryhmään kuuluvat Sari Tanus (kd), Simon Elo (Sin), Anders Aldecreutz (rkp) ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Lehdessä sanotaan myös, että Helsingin yliopistossa Puigdemontin liittolainen on maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen! 

Tässä linkki niille, jotka lukevat espanjaksi:
http://www.lavanguardia.com/politica/20180322/441782373200/mikko-karna-a...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Google tiesi että Katalonia-ystävyysryhmän olisi perustanut kansanedustaja Simon Elo mutta tosiaan, sellaista ei eduskunnan ystävyysryhmistä löydy.

https://yle.fi/uutiset/3-9254687

Käyttäjän amgs kuva

Olisi mielenkiintoista tietää ketkä nämä kansanedustajat ovat. Heidän linjansa on tullut selväksi. Vaikka nyt sanotaan, että tällä vierailulla ei ole tekemistä Suomen hallituksen virallisen linjan kanssa, onhan sillä merkitystä Katalonian itsenäisyyden pyrkivien silmissä selvänä tukena ja myönteisenä asiana. Samalla varmasti Espanjassa ei nyt katsota tätä hyvänä asiana koska virallisen linjan mukaan Carles Puigdemont pakenee Espanjan oikeustoimia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nimenomaan. Kärnä ja Elo ovat hallituspuolueiden kansanedustajia ja Elo myös Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Kiinnostaisi todella tietää, keitä muita ryhmässä on. Joku ministeri ehkä?

Ja tosiaan, mikä on tällaisen eduskunnan arvovallalla esiintyvän ryhmän status kun sitä ei löydy eduskunnan sivuilta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Luin monta uutista vierailusta. Kaikki uutiset perustuvat ilmeisesti Kärnän kirjoittamaan tiedotteeseen. Toimitukset eivät ole Selvittäneet mitä kirjoittavat. Luulisi, että jos sellainen ryhmä on olemassa ja se järjestää niin tärkeä vierailu niin veronmaksajien pitäisi tietää ketkä ovat kyseisessä ryhmässä.
El Mundo uutisesta käy selväksi kuinka Kärnä kutsuu Puigdemontin johtajaksi Twitterissä! Se on Espanjan virallisen linjan vastaista.

Juha Hämäläinen

Puigdemont on tervetullut Suomeen pienen kansan edustajana. Tässä ei mitään protokolla-analyysia mielestäni tarvita eikä EUn lupia tavata kansan edustajia.

Käyttäjän amgs kuva

Puigdemont ei edusta kaikkia katalonialaisia vaan vain itsenäisyyttä haluavia. Toiseksi Juha, kukaan tässä blogissa ole puhunut mitää EU:n luvasta! Harhaanjohtava kommentointi siis.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tähän voitaisiin vielä lisätä Espanjan perustuslain toinen artikla, jonka englanninkielinen käännös sanoo seuraavaa:

"Section 2

The Constitution is based on the indissoluble unity of the Spanish Nation, the common and indivisible homeland of all Spaniards; it recognizes and guarantees the right to self-government of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all."

Lähde: http://www.lamoncloa.gob.es/lang/en/espana/leyfund...

Toisin sanoen Espanjan perustuslain mukaan Espanjan valtio on kaikkien espanjalaisten jakamaton kotimaa ja se tunnustaa eri sisäisen hallinnon. Toisena EU:n jäsenmaana Suomi ei voi lähteä siitä, että kannustamme katalonialaisia rikkomaan Espanjan perustuslakia vastaan ja alkamaan hajottamaan Espanjan valtiota. On syytä muistaa, että maamme perustuslaissa on sama jakamattomuuden periaate pykälässä 4:

"4 § Valtakunnan alue

Suomen alue on jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Tämän perusteella on aika vaikeata puhua samaan aikaan Suomen lakien kunnioittamisesta ja kutsua Puigdemont tänne.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

Valtio on sen asukkaita varten.
Kaikki valtiot ovat siten jaettavissa. Sillä tavoin ovat nykyisetkin valtiot syntyneet. Eivät valtioiden rajat ole ikuisia. Ajatuskin naivi.

Muista, että Suomikin irtaantui omasta halusta Venäjästä. Ei meillä alunperin ollut itsenäistymispyrkimyksille mitään Venäjän lakien suojaa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #10

Valtiolla on omat sääntönsä ja sen täytyy myös Puigdemontin kaltaisten virkamiestenkin tietää. Jos hän ei tiedä, niin hän on epäpätevä. Jos hän ei välitä niistä, niin hän on epäpätevä.

Jos jokin valtio haluaa itsenäistyä, niin se tarvitsee siihen muiden maiden tunnustusta. Kuinka moni valtio on tunnustanut Katalonian itsenäisyyden?

Suomen itsenäistymistä ei pystytä vertaamaan Katalonian mahdolliseen haluun itsenäistyä. Venäjän alaisena Suomi oli autonominen suuriruhtinaskunta, jolla perustuslakinaan Ruotsin vuoden 1772 hallitusmuoto, jonka 38. pykälän mukaan säädyt tai Suomen tapauksessa 1917 eduskunta päätti suuriruhtinaan seuraajasta sen jälkeen kun Nikolai II oli luopunut kruunusta.

Lähde: https://histdoc.net/historia/su1772_2.html

Samalla myös kannattaa muistaa, että Suomen suhteen Venäjän keisarit Aleksanteri I:stä Nikolai II:seen antoivat kaikki hallitsijavakuutuksen, ja vain Nikolai II rikkoi sitä vastaan.

Lähde: https://histdoc.net/historia/alex1.html

Tämän lisäksi Suomessa eivät olleet voimassa Venäjän lait, vaan Suomen suuriruhtinaskunnan lait, joita vastaan Nikolai II Suomen suuriruhtinaana rikkoi.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Sen lisäksi Katalonian itsehallinto on ollut hyväksymässä Espanjan perustuslakia.

Juha Hämäläinen

#6. Ei se ole yhtään harhaanjohtava. Suomen hallitus toimii kaikessa EUn alaisuudessa. Otamme vastaan toimintaohjeita hyvin erilaisissa asioissa. EUn johto ei hyvällä katso Katalonian itsenäisyysajatuksia eikä maakunnan separatistijohtajia. Kyllä tältäkin osin on viestit Suomeen lähetetty.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #8

Ei millään pahalla, mutta saisiko julistuksien sijasta linkkejä osoittamaan väitteitäsi, jotta niitä voitaisiin arvioida. Jos EU:lla olisi sellainen asenne kuin väität, niin miksi Puigdemontia ja kumppaneita ei ole vangittu?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Lue EUn johdon kommentteja. Ne eivät puolla Katalonian itsenäistymistä vaan toivovat, että asia saadaan sovittua Espanjan sisäisellä ratkaisulla. Lue lehtiä niin pysyt ajantasalla, en ole mikään lehtilinkkien ylläpitäjä.

Puigdemontia ei ole muualla EUssa pidätetty juuri tuon tasapainon säilyttämiseksi, jonka pohjalta voidaan jotain sopia. Jos separatistit laitetaan telkien taakse, ei ole mitään sopimusta saatavilla vaan silloin käytetään vain raakaa voimaa. Se ei irtautumispyrkimyksiä lopeta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #12

Minun EI tarvitse lukea EU:n johtajien kommentteja. Sinä väitit, että

"Suomen hallitus toimii kaikessa EUn alaisuudessa. Otamme vastaan toimintaohjeita hyvin erilaisissa asioissa. EUn johto ei hyvällä katso Katalonian itsenäisyysajatuksia eikä maakunnan separatistijohtajia. Kyllä tältäkin osin on viestit Suomeen lähetetty."

Kun kerran väität tuollaista, niin sinulla on todistustaakka. Et pysty väistämään vastuutasi sanomalla, että et ole mikään lehtilinkkien ylläpitäjä. Ainakin omiin korviini toimintasi näyttää siltä, että olet halukas esittämään kärjekkäitä väitteitä niin kauan kuin kukaan ei pistä sinua vastuuseen niistä. Kun olet joutumassa vastuuseen, niin pyrit välttämään sitä kaikin keinoin.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko Vastaus kommenttiin #16

Jankkaat sitten hillittömästi. Kyllä itsenäistymisestä voi puhua muutenkin kuin 100% ylempien organisaatioiden määräyksiä noudattaen.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #18

Lue viestini uudestaan ja kommentoi vasta sen jälkeen. Onko se liikaa vaadittu? Hämäläinen esittää omia väittämiään, mutta hän ei ole halukas todistamaan niitä. Voit olla toista mieltä, mutta omasta mielestäni HÄNELLÄ on velvollisuus todistaa väitteensä, eikä piiloutua pelkurimaisesti.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Ihan turhaa jauhat todistustaakoista. Sinä et niistä päätä. Onneksi.

Suomi on EUn jäsenvaltio, jonka lainsäädäntö päätetään EUn parlamentissa, jossa meillä 2% äänivalta. Suomen asiat kyllä päätetään muiden toimesta. Samoin EUn sisä- ja ulkopolitiikan linjat johdetaan EUn johdon ja johtoelimien toimesta. Suomen johto toteuttaa näissä EUn linjaa orjallisesti. Jollei se ole sanelua niin ei mikään.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #21

"Ihan turhaa jauhat todistustaakoista. Sinä et niistä päätä. Onneksi."

Tuo vain osoittaa sen, että tosiasiassa et osaa keskustella. Esität väitteitä, ja kun sinua vaaditaan todistamaan puheesi, niin alat kiertelemään ja kaartelemaan.

Näytä käytännön todisteita, älä luennoi, koska se ei sinulta onnistu. Tässä on muuten artikkeli, joka on ristiriidassa kirjoituksiesi kanssa:

https://www.uusimaa.fi/artikkeli/517396-suomi-oli-...

"Vuodesta 2002 lähtien Suomea vastaan on komission verkkotietokannan mukaan kirjattu jäsenvelvoitteiden laiminlyöntiin liittyviä virallisia huomautuksia 616 kappaletta, joista perusteltuun lausuntoon on johtanut 132. Komission uusimman, vuoden 2015 vuositilaston mukaan Suomi kuitenkin petrasi kuudenneksi parhaiten EU-maista. Edellä olivat Latvia, Viro, Malta, Tanska ja Kroatia."

Toisin sanoen Suomi EI ole noudattanut EU:n linjaa orjallisesti, vaikka muuta hoetkin. Tuo saneluväitteesi todistaa sen, että suollat muunneltua totuutta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #21

Nykyisin tuohon väitteeseen uskovat vain sellaiset, joille populismi on kuin uskonto. EU ei ole päättänyt vaikkapa leikkauksista yliopistoihin vaan Sipilän hallitus sen teki. EU ei ole nyt päättämässä vaikkapa Tampereen työväenteatterin rahoituksesta vaan ihan meidän ministeri. Suomalainen maahanmuutto-ohjelma ja vaikkapa kiristynyt turvapaikkapolitiikka on ihan kotitekoista. Jos EU:n tahto nyt menisi Suomessa noin vain läpi, kuten väität, eikö silloin Suomen pitäisi ottaa enemmän turvapaikanhakijoita?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #23

Pitää täysin paikkansa. EU:n osuutta Suomen lainsäädäntöön on tutkittu. Sen mukaan alle 20% Suomen lainsäädäntöön tulevista muutoksista on peräisin EU:sta.

"Vuoden 2012 tutkimuksessa The Europeanization of Domestic Legislatures: The Empirical Implications of the Delor’s Myth in Nine countries, päädyttiin hyvin vaihteleviin tuloksiin 9 eri EU-maan osalta. Esimerkiksi Suomessa osuudeksi tuli 11,8 % ja Espanjan 35 % EU-peräistä lainsäädäntöä.

Suomen osalta EU:n vaikutusta kansalliseen lainsäädäntöön ovat tutkineet myös Matti Wiberg ja Tapio Raunio. Heidän mukaansa 17,8 % vuosien 1995–2015 aikana tehdystä lainsäädännöstä sisälsi sidoksen EU:hun."

Lähde: https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

En kiistä Luoston esittämiä prosentteja mutta noiden virallisten päätösten kirjausten lisäksi on otettava huomioon kuinka EU:n sana- ja arvovaltaa käytetään paikallisesti hyväksi. Paikalliset poliitikot vetoavat EU:in helppona perusteluna haluilleen silloinkin kun asialla ei ole Brysselin kanssa mitään tekemistä.

Ilmiö on hieman vastaava kuin Kekkosen ollessa presidenttinä. Monet kertoivat tuovansa viestiä Tamminiemestä vaikka eivät olleet Kekkosta tavanneetkaan. Meno vain yltyi kun oikeat viestit miehen vanhetessa harvenivat. Sama meno nyt EU:n kanssa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tämä on erinomainen uutinen ja voimme olla tyytyväisiä, että meillä on ryhdikkäitä kansanedustajia jotka tekevät työtään. Kun Katalonia itsenäistyy, toivottavasti silloin muistavat Suomesta annetun tuen. Tämän kunniaksia pitää käydä Alkosta hakemassa Katalonialaista punaviiniä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...meillä on ryhdikkäitä kansanedustajia jotka tekevät työtään"

Vielä kun tietäisi keitä he ovat.

Käyttäjän amgs kuva

Janne, espanjalaisessa lehdessä La Vanguardiassa on pitkä kirjoitus Puigdemontin ystävistä. Lehden mukaan Kärnän lisäksi ryhmään kuuluvat Sari Tanus (kd), Simon Elo (Sin), Anders Aldecreutz (rkp) ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Lehdessä sanotaan myös, että Helsingin yliopistossa Puigdemontin liittolainen on maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen!

Tässä linkki niille, jotka lukevat espanjaksi:
http://www.lavanguardia.com/politica/20180322/4417...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On myös syytä muistaa, että Katalonian viimeisessä parlamenttivaalissa itsenäisyyttä ajavat ovat Kataloniassa vähemmistönä annetuilla äänillä mitattuna.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä EU. Meillä on esikuvana tietenkin Kiina. Yhden jakamattoman Kiinan politiikka. Kiinan kannalta keskeisiä juttuja ovat Taiwanin, Tiibetin ja Xinjiangin asema sekä ihmisoikeuskysymykset. Annettaan Dalai Lamalle seuraavaksi mitä kuuluu. Ihme, että sellasen hyypiönkin on joskus, joku suomeen kutsunut.

EU EU EU!!

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Yksikään valtio ei ole käsitykseni mukaan tunnustanut Katalonian itsenäisyyttä. Vain Abhaasia ja Etelä-Ossetia olivat halukkaita tunnustamaan Katalonian itsenäisyyden, jos se olisi pyytänyt sitä:

"Catalan independence has received no recognition from any sovereign nation. However, the partially recognized, non-UN-member states Abkhazia and South Ossetia claimed they were willing to offer formal recognition should they receive a request to do so from the Catalan government."

Muiden itsenäisten valtioiden mukaan ne kunnioittavat Espanjan suvereniteettiå (sovereignty), alueellista koskemattomuutta (territorial integrity) ja perustuslaillista järjestystä (constitutional order):

https://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_declaration_...

Tuossa tilanteessa Katalonian on hyvin vaikeata saavuttaa itsenäisyys ja alkaa rakentamaan suhteitaan muihin maihin, jos Espanja ei tunnusta sen itsenäisyyttä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

KATALONIAN entinen johtaja Carles Puigdemont saatetaan pidättää ennen kuin hän päättää Suomen-vierailunsa, joka alkoi torstaina ja päättyy lauantaina.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005614525.html

Jos tällaiselle tielle lähdetään meidän erottava unionista, vaikka väkisin.

Muutenkaan kaltaisilleni ihmisille unioni ei tuo muuta kuin jatkuvan kilpailun halpatyötä vastaan. Halpatyö tietenkin antaa yrityksille mahdollisuuden säästää kuluja ja käyttää joustavasti työvoimaa tässä säädösten ja verojen helvetissä. Mutta syö kyllä muuten suomesta monin tavoin.

Käyttäjän amgs kuva

Olen kanssasi eri mieltä vaikka tunnustan, että EU: ssa on ongelmia. Byrokratia on paisunut ja kansalaisten vaikuttamismahdollisuudet kapeat. Sen sijaan en edes hyvällä tahdolla pysty nyt hyväksymään ajatuksen, että EU olisi vastuussa kaikesta mitä jäsenmaat tekevät. Espanjan sisäisiin ongelmiin ei nyt yhdellä EU.lla ole valtaa.

Espanjassa moni ajattelee, että Puigdemont on pettänyt samanmielisiä, koska pakeni ulkomaille eikä istu vankiloissa, kuten pari muuta itsenäisyyttä ajavaa. Espanjan kansanpuolueen tapa ratkaistaa Katalonia kysymystä on valitettavasti hyvin tiukka. Neuvotteluhaluttomuudesta ei voida kuitenkaan syyttä ainostaan Espanjan hallintoa vaan myös itse herra Puigdemont ei ole tahtonut istua neuvottelemaan ja ilmeisesti taktikointi oli se syy.

Toivon mukaan tänään Helsingin yliopistoon saapuu valveutuneita suomalaisia, jotka kykenevät kyseenalaistamaan ja katsomaan asioita laajemminkin. Tässä tämä linkki, josta voi seurata Puigdemontin esitystä:
https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/20845

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset