Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kansalaisoikeuksia ei anneta vaan niiden eteen taistellaan

  • Lippu salkoon Minna Canthille ja tasa-arvolle!
    Lippu salkoon Minna Canthille ja tasa-arvolle!
  • Kansalaisoikeuksia ei anneta vaan niiden eteen taistellaan

”Älä katso sivusta vaan tule mukaan, jos mahdut”, luki eilen joidenkin mielenosoittajien kylteissä. Eläkeläiset, lapset ja lastenlapset ovat eilen lähteneet joukoittain kaduille osoittamaan mieltä oikeudenmukaisten eläkkeiden puolesta. Suomessa ei noista mielenosoituksista puhuta, mutta Espanjassa eläkeläisten mielenosoitukset ovat olleet tänään lehtien pääotsikoissa.

Lauantaina sadat mielenosoitukset ja tuhannet mielenosoittajat täyttivät espanjalaisten kaupunkien kadut.  Syynä laajoille ja toistuvilla mielenosoituksille on se, että eläke on monesti pieni ja inflaatio on luonut paineita. Viime joulukuussa Mariano Rajoyin hallitus nosti eläkettä, mutta vain 0,25%. Se on käytännössä noin yksi euro kuussa per eläkeläinen. Koska pitkittynyt taloudellinen kriisi, josta Espanja nyt vihdoin nousee, jätti nuoria ilman töitä, niin moni eläkeläinen elättää lapsia ja jopa lapsenlapsia. Raha ei vain riitä, sanovat mielenosoittajat. 

Viikonloppuisin, kun teen kotiaskareita, kuuntelen samalla eri maiden radio-ohjelmia. Tänään kuuntelin taas Javier del Pinon ohjelmaa. Javier del Pino on Cadena Serin toimittaja, joka käsittelee yhteiskunnallisia ja poliittisia aiheita monipuolisesti. Tänään kyseisessä radio-ohjelmassa sanottiin, että kansalaisten oikeuksia ei anneta lahjaksi vaan niitä puolustetaan ja kansalaisoikeudet, kuten tasa-arvo ovat kovan taistelun takana. 

Hyvä esimerkki tuon väitteen paikkansapitävyydestä on suomalainen rohkea nainen, jolle huomenna liputamme. Minna Canth kertoi heikompiosaisten asemasta ja puolusti heidän oikeuksiaan. Tasa-arvo oli tärkeä Canthille.

Canthin kaltaisia taistelijoita tarvitaan myös tänä päivänä ja myös Suomessa. Noin viikko sitten oli naistenpäivä ja silloin puhuttiin naisten asemasta Suomessa. Suomessa naiset eivät lähde kaduille joukoittain mieltä osoittamaan oikeuksiensa puolesta, vaikka näin ehkä pitäisi tehdä.

Espanjassa naistenpäivänä kadut olivat täynnä lakkoilevista naisista. Luit oikein, naiset lakkoilivat. Heitä uhkailtiin,, mutta he silti jättivät työpaikkansa ja lähtivät kaduille sanomaan ei machokulttuurille, jossa nainen on monesti sivuosassa eikä pääroolissa, kuten miehet. Se taistelu miesten ei tarvitse käydä, mutta moni mies ymmärtää ja arvostaa naisten taistelua omista oikeuksista. Oli jo aikakin, sanon minäkin. 

Huomenna 19.3 nostamme lippumme salkoon Minna Canthille ja kaikille suomalaisille, jotka nostavat äänensä heikko-osaisten ja tasa-arvon puolesta.

Toivotaan samalla hyvää rasisminvastaista viikkoa! Tasa-arvoinen ihminen ei syrji ketään sukupuolensa, alkuperänsä tai ihonvärinsä takia. Valta-asemassa oleva ei tarvitse taistella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Hyvä Ana. Mieltään saa osoittaa, mutta se ei tuota yhtään enempää jaettavaa kenellekään.

Mieti miksi eri maissa ovat sossusysteemit rojahtaneet. Syynä on velaksi eläminen ja kuluttaminen valtion ja yksilöiden osalta. Tällaiset taloudet romahtavat määrävälein. Se on luonnonlaki. Toinen laki kertoo, ettei tyhjästä voi nyhjäistä.

Ihmisten työn tuotos ei riitä ylläpitämään kaikilla riittävää elintasoa. Tulonsiirrot toisten palkoista toisille ei ole ratkaisu tähän pulmaan. Se tie on käyty loppuun.

Sinun on ryhdyttävä muuttamaan talousjärjestelmää. Kapitalismissa tai kommunismissa ei kaikkien kaiken kattava hyvinvointi toteudu. Se on nähty moneen otteeseen.

Tasa-arvon nimissä on myös vaadittava kaikilta tasamääräistä panosta varallisuuden luontiin. Mikään ei ole helpompaa kuin vaatia joidenkin työn tuloksia yleiseen jakoon. Se ei ole tasa-arvoa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hämäläinen jakaa väärää todistusta kommunismista. Siinä elettäessä, siis teoreettisten määritelmien mukaisesti, "kaikki tekevät kykynsä mukaan ja kaikki saavat tarpeidensa mukaan". Silloin nimen omaan hyvinvointi toteutuisi kattavasti. Oma lukunsa on koska ja missä sellainen yhteiskunnallinen tila tullaan saavuttamaan jos tullaan koskaan. Sitä ei siis ole vielä nähty.

Sen sijaan todellakin kapitalismin mahdollisuudet on nähty sen elinkaarelta todennäköisesti jo sen ehtoopuolelle. Se takaa pienelle ja edelleenkin pienevälle eliitillemelkoisen hyvinvoinnin mutta vie sen yhä sankemmalta joukolta muita. Myös välissä oleva jotenkin toimeentuleva keskiluokka näyttäisi kuihtuvan sosioekonomisesti alaspäin.

Mutta sikäli totta: talous- ja yhteiskuntajärjestelmän muutokseen asti meidän "hyvinvointivaltiomme" on oikeastaan pahimman pahoinvoinnin estelyä ja oireiden tasoittelua. Aika tulee näyttämään muuttaako seuraava talous- ja yhteiskuntajärjestys tässä suhteessa tilannetta ja mihin suuntaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Hämäläinen jakaa väärää todistusta kommunismista. Siinä elettäessä, siis teoreettisten määritelmien mukaisesti, "kaikki tekevät kykynsä mukaan ja kaikki saavat tarpeidensa mukaan"."

Toisaalta, sitä teorian mukaista kommunismia ei ole ollut koskaan eikä missään. Kaikki sillä nimellä tehdyt yritelmät ovat päätyneet diktatuuriin ja kurjuuteen. Kun käytäntö on teorian koetinkivi, alkaa olla syytä uskoa, että sen teorian pohja ei pidä yhtään sen paremmin kuin muidenkaan uskonnollisten järjestelmien lupailut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Aalto kirjoitti: "sitä teorian mukaista kommunismia ei ole ollut koskaan eikä missään."

Totta, tarkka havainto (jonka Aalto olisi huomannut minun jo todenneen jos olisi lukenut viestini kokonaan)

Aalto kirjoitti: " Kaikki sillä nimellä tehdyt yritelmät ovat päätyneet diktatuuriin ja kurjuuteen. "

Ehkä Aallon kannattaisi tutkiskella muitakin talous- ja yhteiskuntajärjestyksen muutos prosesseja suhteuttaakseen havaintojaan tietojaan niistä tapauksista joita nimitetään n.s. reaalisosialismin kokeiluiksi.

Aalto kirjoitti: Kun käytäntö on teorian koetinkivi, alkaa olla syytä uskoa, että sen teorian pohja ei pidä yhtään sen paremmin kuin muidenkaan uskonnollisten järjestelmien lupailut."

Jos menneet polvet olisivat yhtä hätäisiä kuin Aalto niin kapitalismikin olisi tuomittu kehtoonsa ja A.Smith nimitetty vaaralliseksi haihattelevaksi taivaanrannanmaalariksi ihan esimerkiksi Englannin kansanyhteisön, Ranskan suuren vallankumouksen tai USA:n sisällissodan kokemuksilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #20

Tuo viimeinen kappale on tietysti Myyryläiasen kuvitelmaa, mutta siinä on yksi kiinnostava kohta, nimittäin Ranskan suuren vallankumouksen esiin ottaminen. Sehän tapahtui ajallisesti pian vallankumoukseksi nimetyn Yhdysvaltain itsenäistymisen jälkeen. Yhdysvaltojen tasavaltalaisen valtiomuodon rakensivat pragmaatikot ja se on pystyssä vieläkin, tosin moneen kertaan tarkistettuna, mutta se taas kertoo rakennelman joustavuudesta. Ranskan suuren vallankumouksen valtiomuodon suunnittelivat valistusajan teoreetikot, ehdottomasti lahjakkaat sellaiset. Viidessä vuodessa se sortui jakobiinien terroriksi. Ja vastaava kehityskulku on sittemmin toistunut säännönmukaisesti kommunistisissa rakennelmissa. Paperille on saatu kauniita piirustuksia ja kansalaisille juhlavaa retoriikkaa, mutta tulos on ollut sama kuin 225 vuotta sitten.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

USAn itsenäistymien voisi todellakin ottaa mukaan USA:n kapitalismisoitumiskehitykseen. Siltä osin kuin se tarkoitti kolonialismin purkamista. Valta- ja tuotantosuhteet yhteiskunnassa, siis tuotantovälineiden omistus ei kuitenkaan juurikaan muuttunut. USA-laiset maanomistajat ja tehtailijat säilyttivät asemansa ja tuotantosuhteet jatkuivat entisellään. Ne muuttuivat vasta sisällissodan seurauksena jolloin siirryttiin lopullisesti maanomistukseen perustuvasta feodalismista kohti teollista kapitalismia.

Kovasti haukutut, osittain aiheetta ja osittain aiheesta, Jakobiinit eivät olleet kommunisteja vaan porvareita, myös M.Robespierre. Marx ja Engelshän loivat teoriat vasta kymmeniä vuosia sen jälkeen. M.m. tutkimalla vuoden 1948 kapinoita joista Ranskan tapahtumat johtivat sikäläiseen kapitalismin voittoon prosessissa joka alkoi suuresta vallankumouksesta.

Juha Hämäläinen

Yritin pysyä siinä mikä nähty toteutuvan reaalimaailmassa. Itselleni sopii yhtä hyvin kapitalismi kuin kommunismikin talousjärjestelmänä, jos niissä sovelletaan kohtuutta ahneudessa ja työkuormaa jaetaan myös oikeudenmukaisesti.

Nyt tähän mennessä ihmiskunnan sivilisaatioiden historiassa varallisuus on jaettu eri perustein kuin työ.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Se takaa pienelle ja edelleenkin pienevälle eliitillemelkoisen hyvinvoinnin mutta vie sen yhä sankemmalta joukolta muita." Halloo!!!

Jorma, näinhän kommunismissa oli. Hyvin pieni joukko puolueenjäseniä sai kylla hyvän elintason Neukkulassa ja sen vaikutusalueilla olevissa valtioissa, - loput kansasata asui kurjuudessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Missä Loikkasen tarkoittamat "kommunistimaat" sijaitsevat? Juurihan pääsimme tuossa ylenpänä yhteisymmärrykseen, että missään ei ole kommunismia saavutettu.

N.s. "reaalisosialismissa" (äärimmäisen huono termi aatehistorian kannalta) oli myös eliittinsä joka osasi ja pystyi huoleh5imaan omista eduistaan. Olisikin kuitenkin taipuvain ajattelemaan tulo- ja elintasoerojen olevan kapitalismissa kuitenkin huomattavasti suuremmat kuin muinaisessa neuvosto- t.m.s. todellisuuksissa. Olen päätynyt ajattelemaan noin esimerkiksi rva. N.Ceaușescu:n ylellistä elämää kuvanneista valokuvista niitä esimerkiksi Hollywood-tähtien elämää kuvaaviin vertailemalla.

Sameten olemme saaneet lukea kertomuksia kuin etuoikeutetut puoluebyrokraatit NL:n romahduttamisen yhteydessä varastivat kansallisvarallisuutta tullen rikkaiksi. Heidän siis täytyi olla köyhempiä NL:n aikana jos he rikastuivat 1990-luvun alussa. Muutenhan jutuissa ei ole mieltä, vai mitä?

Käyttäjän amgs kuva

Espanjalaisten eläkeläisten mielenosoitusaalto alkoi jo viime kuussa ja viikonlopusta toiseen mielenosoitukset ovat voimistuneet. Eilen lauantaina mielenosoituksiin osallistuivat jo myös muut tahot. Kyllä, jossain vaiheessa vallassa oleva kansanpuolue tulee reagoimaan. Noin 40 % eläkeläisistä äänestää perinteisiä puolueita. Eläkeläiset, Espanjassa ja Suomessa, eivät ole vastuussa poliittisista päätöksistä. Eläkeläiset ovat tehneet työnsä yhteiskunnalle ja maksaneet eläkerahoja. Espanjassa kskustaoikeistolainen kansanpuolue PP ja keskustavasemmistolainen PSOE ovat olleet vuorotellen vallassa yli 30 vuotta. EI voi puhua jostakin sossusysteemistä. Suomalainen, ruotsalainen hyvinvointivaltio ei olisi syntynyt ilman demareita. Se on fakta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Voihan sen niinkin sanoa, että Francon aikaan Espanjan naiset olivat onnellisempia, koska he eivät valittaneet eivätkä osoittaneet mieltään.

Käyttäjän amgs kuva

Tuo kuulostaa trollaukselta tai vitsiltä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei "trollaus" eikä "vitsi", vaan aiheeseen sopiva esimerkki, tai ajattelutapa, jonka tarkasteluun aika on tuonut sopivasti perspektiiviä. Usein valheellisesti ajatellaan, että kaikki on hyvin, jos kukaan ei valita. Tai toisaalta ihan tyytyväinen olotila saattaa muuttua kurjuudeksi, jos liiaksi keskitytään valittamaan epäoleellisista asioista ja kuviteltujen vääryyksien merkitystä liioitellan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #8

Eläkeläiset harvoin osoittavat mieltä ja siksi ei voi sanoa, että he osoittaisivat mieltä kuviteltujen vääryyksien takia.
Muuten, Francon aikainen Espanja ja naisten asema on erittäin mielenkiintoinen aihe. Simppelisti voidaan sanoa, että tuon hallinnon tavoite oli pitää naisia kotona.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #9

Joo, tiedän Espanjan sosiaalitura ja talous ontuu. Maata vaivaa samanlainen rakenteellinen korruptio kuin Suomea. Se on Francon perintöä. Ehkä samalla tapaa on käynyt Suomessa. Meidän oman diktaattori presidentti Kekkosen valtarakenteista on jäänyt jäljelle vain rakenteellinen korruptio. Tunnen yhden Francon aikana eläneen yrittäjä naisen. Hän oli suhteellisen tyytyväinen tuon ajan oloihin Espanjassa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Francon kuoltua 1975 tuli Playboy-lehdet näkyville eli en el estanco de la esquina. Se oli suurin muutos, jonka havaitsin katuja Espanjassa tallatessa tuona vuonna verrattuna aiempiin vuosiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksi suomalaisien naisten pitäisi mennä marssimaan kadulle? Mitä heidän pitäisi vaatia?

Käyttäjän amgs kuva

Työttömien aktiivimalli koskettaa myös naisia, lapsiperheitä, turvataloja pitäisi lisätä eikä vähentää, naispoliitikot johtaviin tehtäviin, jne. Toisaalta juuri se, että suomalaiset naiset osallistuvat politiikkaan vähentää naisten mielenosoituksiien tarvetta. Suomessa myös miehet puolustavat naisten oikeuksia, poikkeuksia luukkuun ottamatta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitä väliä noissa asioissa on sukupuolella? Eikö tuossa kannattaisi mielummin vaatia kaikkia kävelemään ja mieltäosoittamaan? Miksi tehdä asioista väkisin sukupuoli asioita??

Tosin johtaviin tehtäviin naisia vain koska on nainen, ei ole tasa-arvo tai sukupuoli kysymys! Yleensä niihin virkoihin pääsee paras/Tunnettu/Luotettava/Osaavin jne.. Ei sukupuolen avulla.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #21

Sukupuolensa takia moni nainen, hyvin koulutettu, fiksu ei pääse johtotehtäviin. Se on näin myös tänä päivänä kunnallisissa päätöksenteossa ja yrityksissä. Tilastot puhuvat sen puolesta.

Toni Rintala

Eikös Suomessa aina valiteta, kun joku taas lakkoilee. En ihan ymmärtänyt toivooko Ana Suomeen enemmän lakkoja?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mitenköhän asetelmat menisi, jos syttyisi sota?. Kaipaisiko nainen machokulttuuria?

Käyttäjän amgs kuva

Eikö nykyisin myös naiset osallistuvat sotiin? Eri asia on, jos machomiehet eivät anna heille mahdollisuuksia osallistua muuhun kuin kahvia keittämään.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

No sehän mukavaa, voin siis jättää naisten huoleksi kaiken.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #15

Joo, naiset ei jaksa kantaa kaikkia ihmisiä paareilla, siksi ambulansseissa pitää aina olla ainakin yksi miesensihoitaja! Mielummin kaksi!

Juha Hämäläinen

Mikään ei naisia estä tekemästä samoja asioita kuin miehet. Ei ainakaan länsimaissa. On sitten eri asia haluavatko naiset kaikkea mitä miehet. Miehet eivät nimittäin halua aina ollenkaan samoja asioita kuin naiset. Kummallista vai mitä. Olemme erilaisia. Se on hyvä niin.

Pekka Pylkkönen

Jos haluaa jonkun toisen rahoja on syytä pyytää. Vain ahne persläpi vaatii.

Käyttäjän amgs kuva

”Vain ahne persläpi vaatii.” Taisit erehtyä, koska ahne, varsinkin vallassaoleva ahne, ottaa. Esim. Kansanedustajien sopeutumiseläke.

Pekka Pylkkönen

No nekin ovat kyllä persuuksista.

Juha Hämäläinen

Sopeutumiseläke on edustajille myönnetty etu. Se on melko mitätön. Parhaimmillaan vähän yli 3.000€ käteen.

Etu on rakennettu niin, että sitä voi laillisesti käyttää vastoin sen selkeää alkuperäistä tarkoitusta. Edun saajat toimivat siis moraalittomasti. Etu tulee kyllä poistumaan.

Suurin osa ihmisistä on valmis käyttämään taloudellisia etuja hyväkseen moraalista riippumatta, kunhan ei pelkoa joutua syytteeseen. Lisäksi Suomen kansa kiertää veroja, tekee pimeää työtä, käyttää väärin sossua ja tekee vakuutuspetoksia massoittain. Siksi en nyt pitäisi niin vallatonta meteliä enää edustajiemme poistuvasta eläke-edusta.

Olemme kaikki saitureita ja ahneita tilaisuuden salliessa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

On hyvä muistella ketkä vallassaolijat ovat mahdollistaneet ahneiden nauttia moisista eduista.

Laki kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä on vuodelta 1967. Silloin oli vallassa SDP, SKDL (nykyinen Vasemmistoliitto), Keskustapuolue ja TPSL. Vasemmistolla oli tuolloin eduskunnassa 103 edustajaa ja Keskustalla 49. Pääministerinä oli Rafael Paasio (sd).

Hieman ihmettelen sitä, että SDP ja Vas. ovat tässä jupakassa päässeet niin vähällä. Jos alunperin lain säätäjissä olisivat olleet muut puolueet, niin kyllä Rinne ja Andersson olisivat ottaneet tästä irti kaikki irtopisteet ja lyöneet kuin vierasta sikaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä Pylkkönen menee julistamaan ahneuden persläpeyttä aluksi niille jotka haluavat sote-rahat yksityisille ylikansallisille veroparatiisiyhtiöille. Sen jälkeen voi jatkaa laveammin vaikka Eteläranta-10:ssä.

Pekka Pylkkönen

On melko eri asia pyytää rahaa vastineeksi palveluista kuin vaatia rahaa antamatta mitään takaisin.

Yksityinen monikansallinen veroparatiisiyhtiökin voi olla joskus muuten parempi vaihtoehto kuin maksaa julkiselle tyhjästä. Riippuu aivan mitä sillä satasella saa. Terkkarihan on siinä suhteessa äärimmäinen veroparatiisi ettei se ole koskaan maksanut tuloveroa pennin jeniä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Pylkkönen kirjoitti: "Terkkarihan on siinä suhteessa äärimmäinen veroparatiisi ettei se ole koskaan maksanut tuloveroa pennin jeniä."

Mielenkiintoinen veropoliittinen kannanotto. Terkkari ei tuota voittoa kenellekään vaan hoitaa terveyttä. Sen pitäisi Pylkkösen mielestä kuitenkin maksaa veroa? Toisaalta toki se ostoissaan maksaa ALV:a mutta se on toinen saaga.

Pylkkönen kirjoitti: "On melko eri asia pyytää rahaa vastineeksi palveluista kuin vaatia rahaa antamatta mitään takaisin."

Pylkkönen ei liene perillä EK:n politiikasta? M.m. pyrkimyksistä yksityistää sote:a jossa kyse ei ole "palvelujen tarjoamisesta" ja niistä rahan "pyytämisestä".

Gutiérres Soraisen kaipaamalle toiminnalle olisi totisesti sijaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Ne yksityiset haluavat sinne markkinoille nimenomaan tarjoamaan palveluita ja saamaan siitä rahaa.

Teekkari myy palveluitaan yksityistä kalliimmalla vaikka ei maksa veroja. Julkisen terkkarin käyttäjältä pitäisi periä omavastuuna se yksityisen ja julkisen hintaero. Esimerkiksi Vantaalla julkisella käynnin pitäisi maksaa ainakin 70€ nykyistä enemmän. Per kerta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #26

"Ne yksityiset haluavat sinne markkinoille nimenomaan tarjoamaan palveluita ja saamaan siitä rahaa."

Ja voittoa! Nimenomaan voittoa! Tuo 70€ kerta enemmän on varmaan vasta se omakustannehinta, ei siis voitollinen eli omistajille tuottoa tuova ;)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Meidän on vaan siedettävä se" Totesi Petteri Orpo maakuntauudistuksesta kokoomuksen puoluevaltuustossa. Siinä pelkistyy mistä kokoomuslaisuudesta on kyse, kyse on juuri siitä ahneesta perslävestä, josta Pyyknen puhuu, siitä on kysymys. Kokoomus haluaa hinnala millä hyvänsä ryövätä, ahkerien suomalaisten työn tuloksesta kerätyt verorahat ahneiden yksityisten terveystalojen omistajien taskuun.

Käyttäjän amgs kuva

Sosiaali- ja terveysala on naisvaltainen ja matalapalkkainen. Niin kutsuttu soteuudistus koskettaa ja tulee vaikuttamaan erityisesti naisiin. Se ahkerien suomalaisten työ, josta puhut on naisten työ. Aiheesta on julkisuudessa puhuttu vähän. Viime vuonna Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii hallitusta selvittämään sote-uudistuksen sukupuolivaikutukset. ”Uudistus koskettaa suurta joukkoa naistyöntekijöitä, sillä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat naisvaltaisin ala. Tasa-arvolainkin perusteella uudistuksen sukupuolivaikutukset tulee arvioida ja ottaa huomioon. ”

Tässä linkki kyseiseen kannanottoon:
https://www.superliitto.fi/viestinta/tiedotteet-ja...

Petri Hämäläinen

Mistä tarve sukupuolien erotteluun ja yhteiskunnan jäsentämiseen valtataisteluna valtaa pitävien miesten ja vähäosaisten naisten välillä?

Pitäisikö välillä kirjoittaa miesten ja naisten yhteistyöstä ja perheestä universaalina yhteiskunnan perustana? Miksei nähdä maailma sukupulten välisenä rauhaisana yhteiselona, kiintymyksenä, rakkaudena ja keskinäisenä kunnioituksena?

MIksi sotakirves? Miksi ei rauhan piippu? Miksi?

Käyttäjän amgs kuva

Varmasti moni kysyi samaa ja toisti samoja kysymyksiä Minna Canthille. Kuten kirjoituksen lopussa totesin, vallassa oleva ei tarvitse taistella mistään, koska hän päättää miten toimitaan. Espanjassa kautta aikoja naiset ovat olleet ne, jotka kotona ovat tehneet kaiket työt, koska se on ollut ”se normaali”. Sen lisäksi, moni tekee työtä kodin ulkopuolella. Mukavuuden halusta, koska se on aina ollut näin ja koska opituista normeista on hankala päästä eroon. Asia on ollut näin, kunnes nyt. Varmasti Espanjassaki moni mies kysyy miksi, miksi ja miksi? Katsomatta oman napan pidemmälle.

Suomessa on päästy eteenpäin noista espanjalaisten naisten ”pahimmista” kahleista, mutta on yhä ongelmia, kuten se, että naiset eivät pääse yhtä lailla johtotehtäviiin eri aloilla, esimerkiksi kunnallisessa päätöksenteossa. Moni taitava, pätevä nainen jää sivuun ja miehet kahmivat ”parhaita” paikkoja itselle ja kavereille. Miesten kesken päätetään suurista linjoista. En ole seuranut vain yhtenä päivänä vaan monta vuotta mitä päätöksenteossa tapahtuu. Palkkaero miesten ja naisten välillä on fakta. Ammattiarvostus sukupuolisuutensa takia on sekin totta.

Ehdottomasti olisi mukava kirjoittaa siitä kuinka me kaikki olemme tasa-arvoisessa asemassa yhteiskunnan eri aloilla, mutta näin ei ole ja niistä ongelmista jonkun pitää puhua, vaikka moni ei pitäisi siitä.

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Suomessahan näitä kansalais- tai ihmisoikeuksia ei ole juuri lainkaan, koska ylin laillisuusvalvonta ei toimi ja ihmisiä voidaan vainota viranomaisten toimista vuosikymmeniä, jopa senkin takia, että ovat joutuneet poliittisesti suojellun rikollisen törkeiden rikosten uhriksi ja ovat lähteneet hakemaan oikeutta.

Siksi kansanedustajan tehtävä olisikin toimia sen eteen, että maamme saataisiin edes joskus demokraattiseksi länsimaiseksi oikeusvaltioksi. Ja toiminta tulisi aloittaa korjaamalla ylin laillisuusvalvonta tai siirtää se kansalaisille.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Tasa-arvon päivä on näköjään Minna Cantin päivä. Viittaako se silloin naisten epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa miehiin? Silloinhan pitäisi puhua naisten epätasa-arvon päivästä. Minä en ainakaan koe että olisin jotenkin epätasa-arvoisessa suhteessa naisiin. Minusta tasa-arvo ei ole sukupuoli sidonnainen asia. Enemmänkin on kyse yhteiskuntaluokista, ja sieltä sitä epätasa-arvoa löytyykin. Pitäisikin ruveta puhumaan epätasa-arvon päivästä. Sehän on selvästi mitattavissa tulonjaossa. Tasa-arvoisimmat meistä yrittävät tehdä siitä sukupuolikysymyksen, kun kyse on luokka-asiasta.

Ilkka Huotari

#MinnaCanth kirjoitti v. 1884:

"[Nainen] voi esim. kävellä vapaasti yösydännä ypö yksin Kaisaniemellä yhtä hyvin kuin joku mieskin; eikä uskalla kukaan sentähden hänen mainettansa vahingoittaa."

Naiset, uskaltaako teistä joku vielä tehdä tuollaista?

#tasaarvonpäivä

https://twitter.com/ir_rkp/status/975641551467634688 Kysyy Riikka Purra.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset