Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Tasa-arvo ei ole suinkaan valmis

  • Tasa-arvo ei ole suinkaan valmis
  • Nicaraguan suurlähettiläs Dr. Ricardo José Alvarado Noguera ja blogisti..
    Nicaraguan suurlähettiläs Dr. Ricardo José Alvarado Noguera ja blogisti..

Tulin juuri Nicaraguan suurlähetystöstä, jossa suurlähettiläs ja diplomaattikunnan vanhin, Ricardo José Alvarado Noguera, ojensi minulle oheisen diplomin tunnustuksena työstäni Suomessa .

Nyt naistenpäivänä korostan, että tasa-arvo ei ole edes Suomessa valmis. Naisten palkka on yhä pienempi kuin miesten, Lähisuhdeväkivallan uhri on useammin nainen ja naisten pääsy johtaviin tehtäviin on yhä hankala. Samanlaiset haasteet on Nicaraguassakin. Kuten Suomessa myös Nicaraguassa moni mies ja nainen tekee kovasti työtä tasa-arvoisemman yhteiskunnan eteen. 

Olen kirjoittanut tähän blogiin jo melkein 10 vuotta. En ole tehnyt niin jotta saisin tunnustusta, vaan koska uskon siihen, että meillä jokaisella Suomen kansalaisella on velvollisuuksia, mutta myös oikeuksia ja yksi arvokkaimmista oikeuksistamme on sananvapaus. Me naiset saisimme tuoda nykyistä enemmän esiin omia ajatuksia. Esimerkiksi tämä Puheenvuoro on hyvin miesvaltainen. Miksi?

Suomen kielen oppiminen tai kesyttäminen, kuten monesti sanon, ei ole mahdotonta. Tämä viestini lukuisille maahanmuuttajanaisille ja miehille, jotka pysähtyvät miettimään, ettei kannattaisi opiskella, oppia ja puhua suomea, koska ”se on niin vaikea kieli”. Yrittäminen on tärkeintä.

Ilman useiden suomalaisten kannustusta ja apua en olisi nyt saanut mitään aikaan. Olen kiitollinen kaikille suomalaisille, jotka tavalla tai toisella ovat olleet osaa elämääni. Kiitos Nicaraguan viranomaisille tunnustuksesta!

Päivitetty klo 18.12.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Onneksi olkoon tunnustuksesta. Nicaraguassa onkin enemmän kuin paljon tehtävää yhteiskunnan parantamisessa kuten koko Amerikan mantereella.

Suomessa nainen saa puhua vapaasti, voi päästä samoihin töihin kuin miehet, saa enemmän koulutusta kuin miehet, saa saman palkan, jos tekee saman työn kuin mies ja voi kulkea vapaasti kaduilla joutumatta pelkäämään kuten Amerikan mantereella.

Blogeihin kirjoittaminen on vapaa valinta. Sinun täytyy kysyä muilta naisilta miksi heitä ei kirjoittaminen kiinnosta enempää. Jos minä kerron miksei niin saan tietyn leiman otsaani, vaikka sanomani olisi totta. Miesten osa on tämä tässä yhteiskunnassa, täytyy vaieta.

Käyttäjän amgs kuva

"Suomessa nainen saa puhua vapaasti, voi päästä samoihin töihin kuin miehet, saa enemmän koulutusta kuin miehet, saa saman palkan, jos tekee saman työn kuin mies ja voi kulkea vapaasti kaduilla joutumatta pelkäämään kuten Amerikan mantereella."

Ei tämä väite pidä täysin paikansa. Palkkaero on todellinen eikä mielikuvituksellinen asia. Naiset kohtavat Suomessakin vähättelyä niin politiikassa kuin julkisessa keskustelussa. Amerikan mantereella on suuria eroja maiden välillä sekä kaupungin ja maaseudun välillä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tasa-arvo ja niiin moni muukin asia ovat teon- ja tekojen sanoja. Onneksi Gutérres Sorainen ja hänen kaltaisensa jaksavat. Onneksi olkoon ja menestystä valitsemallanne tiellä.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Tasa-arvo on tärkeä mutta kaikille se ei merkitse samaa asiaa, kyseinen blogisti ei mielestäni hae oikeaa tasa-arvoa vaan feminististä käsitystä siitä mikä sisältää esim positiivisen syrjinnän.

Omasta mielestäni se ei ole tasa-arvoa.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Iina Palonen kirjoitti tuntia ennen siitä todellisesta tasa-arvosta, siinä on enemmän asiaa kuin tässä joten suosittelen lukemaan.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Väkivallan uhri on usein nainen.

Onneksi kuitenkin useammin mies..

Käyttäjän amgs kuva

Juha, väkivallan uhreista ei saisi koskaan sanoa ”onneksi”. Luulisi, että mahtava koulusysteemi olisi tae sille, että pulmia osattaisiin ratkaistaa sanoilla. Joka tapauksessa ei väkivallalle!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Sarkasmin havaitseminen on joskus vaikeaa. Ei väkivallalle toki. Oletan että kritisoitiin esim. sitä että väkivaltaisuuden uhri useinmiten on mies, miehet kuolevat aikaisimmin, miehillä on suurimmat ongelmat esim. rikollisuustilastot/päihdetilastot/asunnottomuustilastot/syrjäytymistilastot ja nykyään myös koulutustilastot jne. jne. Onhan noita loputtomiin. Eivätkä nämä kamalasti herätä kiinnostusta, koska näin vain on ja näin tulee nytkin oleman (tahi ruikutat "turhasta" mikäli moisia tuo esiin eli leimataan valittajaksi, vaikka lähinnä toisit vain muiden osalta epäkohtia julki). Tietynlainen tasa-arvon puute asioihin puuttumisissa herättää monissa huomiota nykyisin.

Miten muuten naisten palkka on pienempi samoissa tehtävissä kuin miesten (miehet tekevät ylitöitä reilusti naisia enemmän ja pelkästään jo se käsittääkseni selittää suurimman osan.. voit sanoa vastaankin mieluusti perustellen)? Monelle pääosin naisvaltaiselle alalle kyllä toivoisin parempaa palkkausta, mutta se ei ihan ole omissa käsissäni. Tahi miten naiset ovat usein väkivallan kohteena verrattuna siihen kuinka usein Suomessa miehet ovat väkivallan kohteena verrattuna naisiin (reilusti enemmän). Noin vain muutamia epäkohtia tekstistäsi huomioiden.

Siitä voidaan olla samaa mieltä että tasa-arvo ei ole valmis. Liekö sitten koskaan täysin valmis, mutta tasa-arvoon järjellisessä mielessä tulee toki aina pyrkiä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Olet oikeassa, minun olisi pitänyt kirjoittaa, että naiset ovat lähisuhdeväkivallassa useammin uhreina.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei olekaan. Asevelvollisuus koskee edelleen vain miehiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuossa ylenpänä mainittu miesten, siis perinteisen miestenmallin mukaisten yksilöiden, suurempi todennäköisyys joutua väkivallan uhriksi johtuu/-nee vain ja ainoatsaan humalaisten keskinäisistä tappeluista.

Toki sekin on ongelma, siis miksi juodaan sellaiseen humaltumiseen saakka ettei pystytä hillitsemään itseään. Osan, suurimman osan(?), selittävät perinteiset jo lapsesta yhteiskunnassa opetettavat mallit joista meidän tulisi osata poisoppia ja -opettaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Onnittelut diplomistasi. Ei niitä turhille jaeta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset