Kurjuudesta pakeneminen ei voi olla rikos

Vuosi sitten, helmikuun alussa Italia ja Libya allekirjoittivat sopimuksen muuttoliikkeen hillitsemiseksi Välimerellä. Libya lupasi silloin kitkeä ihmissalakuljetusta ja Italia puolestaan lupasi Libyalle taloudellista apua ja koulutusta rajavartiostolle. 

Euroopan Unionin maat ulkoministerin Federica Mogherinin suulla antoivat tukensa Italian ja Libyan sopimukselle siitä huolimatta, että Libya ei ole allekirjoittanut Geneven pakolaissopimusta pakolaisten oikeudellisesta asemasta.

Nyt kun on kulunut yli vuosi kyseisen sopimuksen solmimisesta on asiallista kysyä, mitä on tapahtunut. Amnestyn sivuilta selviää, että kyllä, Italia on valmentanut 153 libyalaista rannikkovartijaa ja sotilasta. Italia ja EU ovat toimittaneet veneitä Libyan rannikkovartiostolle, samalle, joka vuoden 2017 aikana pysäytti noin 20.000 ihmistä ja palautti heidät Libyan pahamaineisiin pidätyskeskuksiin.

Libyassa on arvioiden mukaan noin 30 pidätyskeskusta. Pidätyskeskuksissa ihmiset joutuvat olemaan kuukausia ahtautuneina konteissa kaltereiden takana. Moni joka on käynyt Libyan pidätyskeskuksissa, on nähnyt nälkiintyneitä ja traumatisoituneita ihmisiä vanhuksista lapsiin.

Monet pidätetyt kertoivat YK:n edustajille kärsineensä pahoinpitelyä ja raiskauksia vartijoiden ja salakuljettajien käsissä. Viime marraskuussa CNN julkaisi videon Libyassa tapahtuvista orjakaupoista. On myös tiedossa, että Libyan rajavartiosto kohtelee ihmisiä kaltoin myös merellä.

Libya myös palauttaa siirtolaisia kotimaahansa.  Viime vuonna 19.370 siirtolaista on palautettu kotimaahansa.

Osa pidätyskeskuksista on kaukana Tripolista, etelässä, siellä johon ihmisvirrat saapuvat muista Afrikan maista. Tietävästi Italian sisäministeri Marco Minniti on sopinut etelän pormestareiden kanssa (ja joidenkin toimittajien mielestä aseistettujen joukkojen kanssa!) ihmisvirtojen pysäyttämiseksi. Miljoonia euroja virtaa myös Libyan eteläosiin.

Italiassa sopimuksen toimivuuteen ollaan oltu tyytyväisiä. Viime vuoden marraskuuhun mennessä maahanmuutto Italiaan oli laskenut 67 prosenttia. Sen sopimuksen myötä myös moni poliitikko muistakin EU:n maista on nyt puhunut siirtolaiskeskusten perustamista Afrikan puolella. Pois silmistä, pois mielestä!

Pakolaisleirien perustamista puolustavat unohtavat täysin sen, että sellaisissa maissa , kuten Libyassa ei ole edellytyksiä keskusten kuin keskusten perustamiselle ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n arvion mukaan vuodesta 2000 viime kesäkuun loppuun yli 33 000 siirtolaista on kuollut tai kadonnut Välimerellä.

Pitää paikkansa, että Välimeri on iso hauta, mutta pidätyskeskukset, pakolais- ja siirtolaisleirit eivät ole nykymuodossa oikeudenmukaisia ratkaisuja. Italian ja EU: n ratkaisu on ollut siirtää pakolaiskriisi kauemmaksi EU: n rajoilta. Italian ja Euroopan unionin pakolaispolitiikka tai operaatio on kallis, mutta ennen kaikkea epäinhimillinen.

Rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu siirtolaisongelmaan vaan muun muassa lähtömaissa valitsevien olosuhteiden muuttaminen ja kohentaminen. Tyttöjen koulutukseen panostaminen on yksi tehokkaimmista keinoista kurjuuden vähentämiseen. Tarvitaan uudenlaista kehitysyhteistyötä köyhyydessä elävien yhteisöjen kanssa. Jyrkkä ei aseviennille ihmisoikeuksia rikkovien maiden kanssa. Pakolaiskiintiön kasvattaminen on sekin yksi ratkaisu.

Kurjuudesta pakeneminen ei voi olla rikos. Rikos on se, että bisnes ihmisillä voi hyvin Libyassakin, valitettavasti Euroopan Unionin maiden hyväksynnällä!

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-9947550

https://www.amnesty.fi/vuosi-italian-ja-libyan-solmimasta-siirtolaissopimuksesta-tuhannet-ihmiset-vapautettava-epatoivoisista-oloista/

https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Italia-ja-Libya-kahdenv%C3%A4liseen…

http://edition.cnn.com/2017/11/14/africa/libya-migrant-auctions/index.html

https://elpais.com/internacional/2017/10/19/actualidad/1508411791_862455.html

https://elpais.com/internacional/2017/10/19/actualidad/1508411791_862455.html

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu